Krst - vprasanje

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ponavadi z malo glavo, sploh ko zenski odgovarjam
tongue-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
Znanost je veliko dobrega ponudila svetu, tega ne zanikam. Ampak ne prenesem pa zavesti, da je znanost zmožna čisto vse pojasnit, še posebej zadevo, ki sega tako daleč kot je nastanek sveta. Kaj sploh je svet? Naše omejeno videnje vesolja? Ali nastanek zemlje, skupaj z življenjem? Tako kot verniki stežka priznajo, da je težko dokazat boga v človeški podobi, tako znanstveniki skrajno težko priznajo, da se v čem motijo al pa da česa ne vedo.
shocked-1.gif
It's only human. Nekateri pa svoje kariere gradijo na domnevah, to je pa tudi nekaj.
Enkratno, kako se tema od 'kaj kupiti za krst' razvije.
smile-1.gif

To, da znanstveniki težko priznajo, da česa ne vedo ni res. Če bi dejansko prebrala kakšno stališče znanstvenikov glede njihove "nevednosti", ne bi takih neumnosti pisala. Znanstveniki se precej bolj kot vsi ostali zavedajo, da ogromno stravi ne vedo. V čem se motijo je pa težko priznavat, če je edina alternativa njihovih (dokazanih) ugotovitev neka izmišljena pravljica katero so se pametni ljudje v preteklosti spomnili, da so kontrolirali folk.

Če pogledaš celotno sliko evolucije na Zemlji in koliko časa je prisoten človek bi ti bilo počasi lahko jasno, da smo samo še ena mutacija v evoluciji, ki bo po vsej verjetnosti izumrla in dvignila se bo nova oblika življenja, ki bo dominirala na svetu. Kako samovšečni morajo biti verniki, da verjamejo(te), da smo mi cilj evolucije in da je Stvarnik hotel ravno nas. Dinozavri so vladali ti modri krogli, ki plava v vesolju, 160 milijonov let, pa jim je šlo čisto vredu, brez da bi imeli nekega čuvaja, ki bi jim dajal upanje. Tako kot so izumrli dinozavri, bomo tudi mi. Naši nasledniki (recimo da ptice), bodo tudi potrebovale božanstva, da bodo srečni in da bodo preživeli?

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Pojasnjevanje narave je super, daje službe, zadosti človekovi radovednosti in kaj je še takega, ni pa miselnost ' mi nekaj približno vemo (kaj se je dogajalo 4 milijarde let nazaj!), zdej moramo pa še samo dokazat.' Kot sem že rekla, je precej podobno religiji. Tudi zagovarjaš znanost na podoben način in ne dopuščaš odmikanj od tega, ker vsak, ki drugačno misli, je 'nevernik'. O big bangu sem se pa že v OŠ učila, pa da so organizmi napredovali od preprostejših do kompleksnejših. A dandanes že kaj več vedo od tega? Čaki, kako bo pa vreme čez 4 dni .... Aja, ne vemo.
confused-1.gif

Vsak teden znanstveniki odkrivajo nove povezave, z razliko od vernikov, ki še vedno verjamejo v Vsemogočnega. Toliko o tem, kdo ne dopušča drugih možnosti
smirk-1.gif

Je pa res, da ti v cerkvi ne bodo predavali o znanosti, ker so preveč zaposleni z molitvicami, poljubljanjem kipcov, klečanjem itd. Tako da če ti ne najdeš podatkov (zakaj bi jih sploh, če je itak vse masterplan višje sile
smirk-1.gif
) še ne pomeni, da ni nič novega.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

In kaj ti pomaga vera v boljši jutri?

Dokler nisi pripravljen nekaj storiti za ta boljši jutri, so vse skupaj samo prazni upi. Ko pa si pripravljen nekaj storiti, potem tudi vere v boljši jutri ne potrebuješ več. Potrebuješ samo vero vase.

Nastanek sveta? Nazadnje ko sem pogledal, stvari precej dobro kapljajo na svoje mesto. Na velikostni skali človeka pa sploh ni več nekih hudih zadreg, kako in kaj. Fizika, geologija, evolucija. Nihče drug ti ne zna dati tako obsežne, zapletene in predvsem vseobsegajoče razlage sveta. (tu upam, da se strinjamo, da je kreacionizem samo zgodbica za otroke...)

creationism.jpg

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Zanimivo, da uspeš zakomplicirat tako enostavno zadevo kot je 1 + 1 = 2.

Še opici je jasno, da stvar izhaja iz narave. En kokos in še en kokos sta dva kokosa. Kakorkoli gledaš. V naravi ni številskih sistemov (te smo si izmislili zaradi prstov), v naravi ni nekih omejenih množic. V naravi so naravna števila in aditivnost osnova.

To ni nobena dogma, pač pa posledica opazovanja narave.

Seveda je za kritično misel pomembno, da človek ni dogmatiziran. Sploh če so te dogme v konfliktu s področjem njegovega dela.

Ostalo je pa že zelo lepo Moongoose napisal...

Edini razlog za spreminjanje religij je znanost. Znanost, ki s prstom pokaže, na bedarije, ki so si jih izmislili naši predniki in jih preko privzgajanja svojim otrokom propagirali naprej skozi generacije. Brez znanosti bi še danes bili v srednjem veku. Veliko vernikov si gladko zatiska oči pred tistimi časi. Eh, to je že tako daleč nazaj, a ne? Zdaj so se modernizirali...

Pojdi npr. v Iran malo pogledat, kako stvari stojijo. Vsaka država na tem svetu je eno samo versko revolucijo stran od srednjega veka (razen tiste, ki so že tam).

0000xbsp.jpg

wink-1.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Če bi kater izmed fantkov uporabil zgornjo glavo in prebral vse moje poste, bi doumel, da ne zagovarjam teze Adama In Eve, kakor tudi ne velike Geneze. Tudi ni bil moj namen, da mi pojasnjujete evolucijsko teorijo, mislim, da sem nakazala, da sem seznanjena z njo. Zanimalo me je, kakšen napredek so dosegli znanstveniki v razlagi nastanka vesolja v 10 letih? Ima kdo kak link, ker me res zanima.
In še nekaj: če se ne motim, en izmed fizikalnih zakonov pravi, da nič ne nastane iz nič in da se nič ne da uničiti. Kam potem umestiti nastanek vesolja in zemlje, vseznalci?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Vi vsi 'geniji' ste spregledali eno stvar, bistvo vere je, da nekaj verjameš, da 'veruješ', pri tem pa se ne sprašuješ po racionalni razlagi. Kar seveda ne izključuje verujočega kot recimo vrhunskega znanstvenika.
grin1.gif

Jernej pa je bolj ujet v lastne dogme in paradigme kot nekdo, ki veruje v to, da nam strele pošilja Perun...
grin1.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
To sem tudi jaz pisala nekje vmes, ampak je šlo mimo vseh. Štibr, nisem vedla, da znaš tud z zgornjo razmišljat.
tongue-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.098
-8.765
113
Citat:
če se ne motim, en izmed fizikalnih zakonov pravi, da nič ne nastane iz nič in da se nič ne da uničiti. Kam potem umestiti nastanek vesolja in zemlje, vseznalci?
V bistvu tole ni čisto res
grims-1.gif
Na kvantnem nivoju se marsikaj pojavlja iz nič in izginja.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Vi vsi 'geniji' ste spregledali eno stvar, bistvo vere je, da nekaj verjameš, da 'veruješ', pri tem pa se ne sprašuješ po racionalni razlagi. Kar seveda ne izključuje verujočega kot recimo vrhunskega znanstvenika.
grin1.gif

Jernej pa je bolj ujet v lastne dogme in paradigme kot nekdo, ki veruje v to, da nam strele pošilja Perun...
grin1.gif

Z drugimi besedami lahko rečeš, da slepo verjameš v nekaj, brez kakršnega koli dokaza. Če vas to osrečuje ...
rolleyes-1.gif
Samo potem pustite znanstvenike pri miru, da delajo svoje, ne pa da se folk oglaša, kako oni ugibajo na podlagi "premalo" dokazov obenem pa sami verjamete v nekaj za kar sploh ne iščete razlage.

Nazadnje urejeno:

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Wow, sounds like a fairytale!
evil.gif

Verjamem, da se ti tako sliši. Če bi kdaj odprla kakšno knjigo o fiziki ne bi tako razmišljala
wink-1.gif

Zakaj bi se učili iz težkih strokovnih knjig, če je vse v eni napisano
smirk-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Če bi kater izmed fantkov uporabil zgornjo glavo in prebral vse moje poste, bi doumel, da ne zagovarjam teze Adama In Eve, kakor tudi ne velike Geneze. Tudi ni bil moj namen, da mi pojasnjujete evolucijsko teorijo, mislim, da sem nakazala, da sem seznanjena z njo. Zanimalo me je, kakšen napredek so dosegli znanstveniki v razlagi nastanka vesolja v 10 letih? Ima kdo kak link, ker me res zanima.
In še nekaj: če se ne motim, en izmed fizikalnih zakonov pravi, da nič ne nastane iz nič in da se nič ne da uničiti. Kam potem umestiti nastanek vesolja in zemlje, vseznalci?

Napredek je bil, ne da se mi pa po googlu iskat starih člankov (ni vse na enem linku ampak so dokaj širne razprave). Tolk pa si sposobna, da si boš sama poiskala, ane?

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
A še kr svoje teraš?
hysterical-1.gif

Ma zarad mene si lahko verski fanatik (me sploh ne moti), samo potem to zadrži zase in ne bluzi o tem, da znanstveniki niso odkrili nič novega. Pa une izjave o napovedovanju vremena. A si res tako nerazgledana al se neumno delaš zarad imiđa?
smirk-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
grin1.gif

grin1.gif

Z drugimi besedami lahko rečeš, da slepo verjameš v nekaj, brez kakršnega koli dokaza. Če vas to osrečuje ...
rolleyes-1.gif
Samo potem pustite znanstvenike pri miru, da delajo svoje, ne pa da se folk oglaša, kako oni ugibajo na podlagi "premalo" dokazov obenem pa sami verjamete v nekaj za kar sploh ne iščete razlage.

In mene si stlaæil noter na podlagi česa že???
confused-1.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Mislim, da doživljam deja vu. Že pred časom, ko so pognali tist pospeševalec delcev, ste mi pošiljali taisti link. BTW; kaj zdej dogaja s tistim pospeševalnikom? Že kaj revolucionarnega?
Pa nihče še ni odgovoril, kaj pomembnega so odkrili v 10 letih. Na kratko, sej veste, da ne zmorem velikih špehov brat. Dolgo stanje ob štedilniku ohromi možganske celice.
frown-1.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.