Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Ne rečem, da je edini in absolutno pravilen. Vseeno pa ločim vzgojo v smislu funkcioniranja v družbi od podajanja nekih dogmatičnih odgovorov na vprašanja o svetu. Vsak zakaj ima svoj logični zato... če se le starši želijo potruditi in ga razložiti.
Tvojega argumenta o "manjšem zlu" v smislu bolje cerkev kot foter alkoholik enostavno ne morem sprejeti. Poleg tega je to popolnoma druga tema.
Itak, da bosta globoko verna starša vzgajala otroka po svojih prepričanjih. Obratno je popolnoma nemogoče. Ampak to ne spremeni dejstva, da bo otrok prikrajšan za razumsko razlago sveta, predvsem pa za možnost samostojnega odkrivanja le te.
Jaz nikomur ne govorim, kako naj razmišlja. Za to je že davno prepozno... ti miselni vzorci se izoblikujejo že v otroštvu. Zato kot sem že izpostavil - krst je prvi korak v NAPAČNO smer.
Nikakor ne pravim, da je ateizem edina prava resnica. Daleč od tega. Pravim pa, da mora VSAK SAM poiskati tisto pravo resnico zase. In krst in posledična priučena vera to definitivno nista.
Nikakor ne trdim, da je vera manjše zlo, ker se mi vera sploh ne zdi zlo. Nenavadno mi je to, da na človekov razvoj osebnosti vpliva ena nora količina faktorjev, ti pa vse zreduciraš na zastiranje razumskega pogleda. Za posameznikov osebnostni razvoj so nekateri faktorji bistveno pomembnejši, ti pa se osredotočaš na enega, ki za veliko večino ljudi sploh ni ključen, ker marsikaj počnejo samo iz navade.
Kot sem že velikokrat napisal tu gor, obstoj Boga ni ne dokazljiv ne nedokazljiv s sredstvi, ki jih imamo ljudje na voljo. Ali se bo bo odločil verjeti, da Bog obstaja z vsemi konsekvencami, je stvar posameznika. Precej naivno pa je razmišljanje, da ob odločitvi verjeti, da Bog obstja, človek neha uporabljati razum. Kaj ti resno misliš, da verniki vsako traparijo v življenju, ki se nam zgodi, naprtimo Bogu?
Prav tako moderna znanost in moderna različica vere lahko koeksistirata, ker sta ti dve področji med sabo popolnoma disjunktni. Zato se lahko vernik in nevernik enako kvalitetno ukvarjata z npr. kvantno fiziko. Ker moderen razmišljujoč vernik nikoli ne bo tlačil Boga tja, kamor ne spada. In to je tisto, kar jaz želim tebi in ostalim že ves čas dopovedati.
Zato pa otrok s krstom in versko vzgojo ob PRIMERNEM KRITIČNEM POGLEDU NA SVET, torej ob razmišljanju z lastno glavo, nikakor pri teh vprašanjih ni prizadet. Ker se vedno lahko odloči, da mu krščanski pogled na svet ne odgovarja in vrednostni sistem zamenja za katerega drugega.
Če pa misliš, da to ni mogoče, je to največje podcenjevanje sočloveka, kar sem jih kdaj slišal. Kot da bi bil npr. wacko kaj slabši, ker je dal zakramente čez. Kot je sam napisal, od znotraj je bil informiran o tem, kar se v cerkvi uči, nato pa se je svobodno odločil, da mu je to bedarija, in je vrednostni sistem zamenjal za drugega. Vsa čast, ker je (vsaj v tej debati
Na te dogodke pa ne greš zato, da bi kazal podporo izvajanju teh procesov, ampak, da bi prijateljem izkazal spoštovanje. Tudi Kučan je že sedel pri maši, čeprav ni katolik. Pa to ne pomeni avtomatično, da podpira katolike.