Krst - vprasanje

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Citat:
Uporabnik Moongoose pravi:
Citat:
Če jemlješ to kot družabni dogodek ne vidim problema. Jst grem na kosilo, mal podebatiram z žlahto in je to, to. Je pa res, da ne molim, ker se mi zdi debilno. Ko pred kosilom molijo preprosto tisti čas premišljaš kaj boš počel popoldne ali počekiraš, kako so kaj slike na digitalcu ratale

Nekaj takšnega ja...preverjanje emailov na telefonov je tudi povsem sprejemljivo v tej situaciji
grin1.gif

Ali pa če ta čas pospravljam stanovanje ali pa delam prevale - bolj koristno.

majč

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Verouk je drugače, ker tam se pač starši odločijo za to in tako pač je.

Krst, po drugi strani, pa je družabni dogodek in vsi s svojo prisotnostjo dajejo nekakšen tihi konsenz temu početju.

Nebi rekel, da daš tihi konsenz početju. Bolj bi rekel, da s tem pokažeš neko strpnost do vernih. Če so starši otroka tvoji prijatelji in če jim veliko pomeni, da si zraven pri tem dogodku, se pač udeležiš. Svojih načel s tem ne kršiš. Tudi če pred đamijo sezuješ čevlje to ni podpora veri ampak spoštovanje njihove kulture.

Sploh pa veliko staršev izvede krst ne toliko zaradi hude vernosti ampak bolj zaradi običaja. Da otroku "formalno" določijo botra in s tem v bistvu izkažejo čast tej osebi, otroku pa določijo nekega skrbnika (ponavadi potem froc dobi več vredna darila od botra
tongue-1.gif
). Ti krščanski obredi so tako zakoreninjeni v Sloveniji, da se mnogi sploh ne zavedajo kakšen pomen ima to v krščanski veri ampak jih delajo iz navade. Pa sam nikoli nebi krstil otroka, da ne bo pomote, sem pa vesel, da so mene krstili in da imam vse zakramente, da sem sam videl o kakšnih nesmislih učijo v Božji hiši.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
Citat:
Citat:
Če jemlješ to kot družabni dogodek ne vidim problema. Jst grem na kosilo, mal podebatiram z žlahto in je to, to. Je pa res, da ne molim, ker se mi zdi debilno. Ko pred kosilom molijo preprosto tisti čas premišljaš kaj boš počel popoldne ali počekiraš, kako so kaj slike na digitalcu ratale

Nekaj takšnega ja...preverjanje emailov na telefonov je tudi povsem sprejemljivo v tej situaciji
grin1.gif

Ali pa če ta čas pospravljam stanovanje ali pa delam prevale - bolj koristno.

majč

Ti ne ločiš molitve od družabnega dogodka? Vzami krst kot fešto za prvi otrokov rojstni dan... v molitev te pa noben ne sili. Če pa te, pa tudi jaz nebi šel. Iz principa, ker pričakujem obojestransko strpnost.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Najprej govoriš o tem, da si srečen, ker ti še nikoli ni bilo treba iti, v isti sapi pa rečeš, da boš šel iz vljudnosti... Brez zamere, ampak a imaš hrbtenico ali ne?

Družabni dogodek gor ali dol, krst je v osnovi psihična zloraba otroka, ki se še ne zaveda življenja. Kar se mene tiče, če greš, potem po tihem odobravaš zadevo. A bi šel na obredno obrezovanje kolegove hčerke, če bi te povabil?

Sem že bil parkrat povabljen in vsakič prijazno zavrnem povabilo, da se krsta ne morem udeležiti zaradi osebnih razlogov. Če ti kdo zameri to, kar naj...

Krst psihična zloraba otroka?
hysterical-1.gif
.

Kar se pa nasploh komentarja tiče, bi bilo pa zelo lepo, če bi malo sprostil svojo vehemenco in napisal, da je tako TVOJE MNENJE, ti pa pišeš, kot da so to DEJSTVA.

Ti bom dal primer, da boš lažje razumel.
grin1.gif
Ko greš v kino in si nezadovoljen s filmom, poskusi reči "meni je film zanič" in ne "film je zanič", ker s slednjim avtomatično ponižaš in diskreditiraš vse, ki jim je film všeč.

p.s. Nikakor se mi ne da tele teme preusmeriti v še eno nabijanje pro et contra RKCju. Zato prosim malo tolerance tudi s strani tistih, ki niste pristaši RKC, ker le niste tako vsevedni in vsemogočni, da bi bili na položaju razsodnika za vse stvari, tudi za tiste, ki se vas nič ne tičejo. Če imate s tem težave, predlagam branje Ustave.

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Ne res ne ločim, če skupina ljudi gre v cerkev in moli ali pa če gre skupina ljudi na koncert, zame je oboje družaben dogodek. Jaz ne vem kaj bi delala med tem, ko bi potekal obred ... branje sms-je se mi pa zdi nevljudno tudi takrat ko grem s kom na kofe, niti ne vem kako to poteka, niti me ne zanima.

majč

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
ko med krstom pobirajo darove s košarico daj notri npr. 5€ pa si zamenjaj drobiž
aplauz.gif

kot pri Slot machine
cool-1.gif

če nisi vernik tako ali tako ne moreš vedeti zakaj ti ponujajo, da si vzameš te kovance
grims-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Najprej govoriš o tem, da si srečen, ker ti še nikoli ni bilo treba iti, v isti sapi pa rečeš, da boš šel iz vljudnosti... Brez zamere, ampak a imaš hrbtenico ali ne?

Družabni dogodek gor ali dol, krst je v osnovi psihična zloraba otroka, ki se še ne zaveda življenja. Kar se mene tiče, če greš, potem po tihem odobravaš zadevo. A bi šel na obredno obrezovanje kolegove hčerke, če bi te povabil?

Sem že bil parkrat povabljen in vsakič prijazno zavrnem povabilo, da se krsta ne morem udeležiti zaradi osebnih razlogov. Če ti kdo zameri to, kar naj...

ti pa se nimas otroka oz. dojencka, ne? sicer ne bi govoril takih kretenizmov. psihicna zloraba
hysterical-1.gif
ga bos vprasal ali mu lahko prosim zamenjas plenico. presneto zdaj vem od kod toliko kretenskih otrok... od starsev brez hrbtenice, ki poizkusajo biti otroku prijatelj namesto STARS! ki se bojijo avtoritete in vseh dolznosti, ki jih s sabo prinese starsevstvo. najlazje je dvigniti roke in reci, da je dojenckova dolznost se od prvega dne dalje odlocati o svojem zivljenju.

ti si zagotovo zagovornik in pobudnik tega, da morajo sedaj 12 letni mulci dajati dovoljenje starsem za prisotnost na zdravniskem pregledu
bonk.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda je to konsenz. Vse, kar si napisal, pravzaprav zgolj potrjuje to. Seveda je vsa reč zavita v celofan fešte, izkazovanja spoštovanja in podobnih neumnosti... vse zato, da se prikrije osnovni namen krsta - prvi korak v ustvarjanju nove ovce. Seveda je še kako odvisno od staršev, če bodo otroka še naprej izpostavljali dogmam in ne razumskemu pogledu na svet, ampak krst je prvi korak v NAPAČNO smer.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Ne delaj se neumnega, ker ti ne pristoji. Točno veš, kaj sem želel povedati z besedo "zloraba".

Če ne vidiš podobnosti med fizičnim in psihičnim pohabljenjem, je to tvoj problem, dejstvo pa je, da je krst prav to (kot sem napisal že zgoraj). Prvi korak na poti zastiranja razumskega pogleda na svet.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne, najlažje si je izmisliti zgodbico o tem, kako svet funkcionira... in nafilati otroka z njo, da je tiho in da ne sprašuje "neumnih" vprašanj.

Seveda se otrok ne more odločati o svojem življenju, ampak to še ne pomeni, da je prav, da mu starši odrekajo možnost samostojnega in neodvisnega pogleda na svet.

Verjamem, da redkokdo gleda na te stvari v malo širšem kontekstu... Vsi vidijo samo froca v plenicah, ki se ničesar ne zaveda in lahko itak z njim delaš karkoli ti srce poželi.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Ne delaj se neumnega, ker ti ne pristoji. Točno veš, kaj sem želel povedati z besedo "zloraba".

Če ne vidiš podobnosti med fizičnim in psihičnim pohabljenjem, je to tvoj problem, dejstvo pa je, da je krst prav to (kot se napisal že zgoraj). Prvi korak na poti zastiranja razumskega pogleda na svet.

Pa smo spet pri demonstraciji tvoje vehemence. Saj že od prejšnjih razprav vem, da si ti ne samo najboljši, ampak celo edini, ki ima lahko prav. Moralna, znanstvena, filozofska referenca.
bonk.gif

p.s. O teh zadevah bom s tabo spet razpravljal, ko boš opravil predmet na MF, ki se mu reče toleranca. Aja, saj res, tega te tam ne učijo.
bonk.gif

Moongoose

Pripravnik
12. apr 2008
718
1
16
41
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:

hysterical-1.gif
.

Kar se pa nasploh komentarja tiče, bi bilo pa zelo lepo, če bi malo sprostil svojo vehemenco in napisal, da je tako TVOJE MNENJE, ti pa pišeš, kot da so to DEJSTVA.

grin1.gif
Ko greš v kino in si nezadovoljen s filmom, poskusi reči "meni je film zanič" in ne "film je zanič", ker s slednjim avtomatično ponižaš in diskreditiraš vse, ki jim je film všeč.

Krst je samo odskočna deska za kasnejšo (prisilno) indoktrinacijo otroka.

Glede primerjave s filmi pa...Oglej si Alone in the dark, Bloodrayne, House of the dead ter recimo še Manos - Hands of fate pa da vidimo ali boš rekel da so samo tebi ti filmi zanič, ali da so objektivno tako slabi da bi bilo treba ljudi ki so jih spočeli obdolžiti zločinov proti človeštvu
smile-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik CebelicaMaja pravi:
Ne res ne ločim, če skupina ljudi gre v cerkev in moli ali pa če gre skupina ljudi na koncert, zame je oboje družaben dogodek. Jaz ne vem kaj bi delala med tem, ko bi potekal obred ... branje sms-je se mi pa zdi nevljudno tudi takrat ko grem s kom na kofe, niti ne vem kako to poteka, niti me ne zanima.

majč

Ne govorim o obredu v cerkvi ampak o kosilu, ki ponavadi pride po obredu. Obreda v cerkvi se tudi jaz ne udeležujem
wink-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Seveda je to konsenz. Vse, kar si napisal, pravzaprav zgolj potrjuje to. Seveda je vsa reč zavita v celofan fešte, izkazovanja spoštovanja in podobnih neumnosti... vse zato, da se prikrije osnovni namen krsta - prvi korak v ustvarjanju nove ovce. Seveda je še kako odvisno od staršev, če bodo otroka še naprej izpostavljali dogmam in ne razumskemu pogledu na svet, ampak krst je prvi korak v NAPAČNO smer.

Krst je še najmanjši problem, resno. Če bo oseba ovca ali ne je odvisno od vzgoje staršev in ne od krsta (tega se otrok sploh ne zaveda). Če bodo froca vsako nedeljo teral v cerkev in molili pred obrokom (recimo) je otrok res na dobri poti, da postane veren. Jaz in brat imava vse zakramente, sva hodila k verouku ampak sva zdaj oba ateista. Pa poznam kar precej takih.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

A boš dejansko napisal kaj v zvezi s temo, ali boš še naprej peljal neko osebno debato?

Toleranca je točno to, kar je narobe s krstom. Starši nimajo tolerance, da bi pustili svojemu otroku, da sam najde odgovore na vprašanja. Niti mu ne pomagajo najti teh odgovorov. Enostavno niso tolerantni do drugačnega razmišljanja in mu raje sami servirajo "pravilne" odgovore.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Citat:
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:

hysterical-1.gif
.

grin1.gif

Krst je samo odskočna deska za kasnejšo (prisilno) indoktrinacijo otroka.

Glede primerjave s filmi pa...Oglej si Alone in the dark, Bloodrayne, House of the dead ter recimo še Manos - Hands of fate pa da vidimo ali boš rekel da so samo tebi ti filmi zanič, ali da so objektivno tako slabi da bi bilo treba ljudi ki so jih spočeli obdolžiti zločinov proti človeštvu
smile-1.gif

Ali ni vsaka vzgoja "prisilna indoktrinacija"? V kakršno koli smer se vzgoja odvija, nikoli ni bila izbrana s strani otroka in kot taka neprostovoljna. V to spadajo tudi moralne vrednote, ki jih starši posredujejo svojemu otroku. Kaj pa je to drugega kot indoktrinacija?
bonk.gif

Najbolje bo, da otrok ne vzgajamo in jih prepustimo same sebi. Samo kaj, ko kljub temu še vedno zgledi vlečejo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda je najmanjši problem, je pa tudi PRVI PROBLEM.

Nekrščenega otroka ne bo nihče "teral k verouku"...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

A boš dejansko napisal kaj v zvezi s temo, ali boš še naprej peljal neko osebno debato?

Toleranca je točno to, kar je narobe s krstom. Starši nimajo tolerance, da bi pustili svojemu otroku, da sam najde odgovore na vprašanja. Niti mu ne pomagajo najti teh odgovorov. Enostavno niso tolerantni do drugačnega razmišljanja in mu raje sami servirajo "pravilne" odgovore.

Še to. Na osebno raven si se prvi spustil ti in sicer tisti trenutek, ko si svoje mnenje proglasil za dejstvo in s tem diskreditiral vse drugače misleče.
wink-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vzgoja pomeni naučiti otroka uspešnega funkcioniranja v družbi.

Strinjam se, da je nek del verske vzgoje posvečen tudi temu, vseeno pa servira določene odgovore na vprašanja, ki bi jih moral najti vsak zase in so kot taki nič drugega kot izvor nekih kolektivnih zablod.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.