Kraški pršut

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Kolikor sem zasledil, akcijsko prodajajo najcenejši kraški pršut s kostjo v Tušu (rdeč ovoj).
Me pa zanima, če je je z njim vse v redu, glede na to da je precej cenejši kot v Sparu?
 

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Gre za isti pršut : Kraški pršut firme Kras z rdečo pentljo.
Spar:13,99€
Mercator: 11,99€
Tuš:9,99€
Zanima me samo to, ali je možno da gre pri istem artiklu za različno kvaliteto, glede na tako različno ceno?
 

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Citat:
Uporabnik virtuoz pravi:
Gre za isti pršut : Kraški pršut firme Kras z rdečo pentljo.
Spar:13,99€
Mercator: 11,99€
Tuš:9,99€
Zanima me samo to, ali je možno da gre pri istem artiklu za različno kvaliteto, glede na tako različno ceno?

Ni razlik. dobavitelj je isti, le nekateri manj zaslužijo pri določenih artiklih v twh časih, da v trgovine potegnejo več kupcev.
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kolikor je meni znano, dela Kras razliko glede kvalitete razvidno po embalazi (barvi). Ce je torej povsod rdec, bi moral biti istega ranga.
 

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Jaz sem ga lani kupil kot direkt s krasa pa ni bilo neke razlike napram temu Krasovemu iz trgovine ,edino tisti lani je bil neprimerno dražji.. Sem pa letos izvedel za neko varjanto za domači pršut s Krka, le ta pa naj bi bil precej cenejši... Ali je res bomo pa še videli..
 

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.782
6.171
113
blizu močvirne prestolnice
Ko enkrat kupiš domačega, tistega kateri zori kar nekaj časa, takrat boš videl razliko. Seveda mora biti pujsek tudi lepo domače hranjen, prav tako mora biti prava pasma, niso vse pasme za najboljšo kvaliteto.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
18 mesecev zorjeni kraški pršut, je čisto primerljiv in mnogokrat boljši kot ta domači/kmečki kot ga tako opevate. Meni enostavno domači ne sedejo tako...

Kras dela različne pršute, kar se vidi tudi pri ceni, vendar so vsi naravno sušeni in to je pomembno, ne pa ostala italijanska sranja.
 

xcape

Pripravnik
14. feb 2009
320
0
16
Italjanskih sploh ne omenjaj. Si že ne zaslužijo, da se jim sploh reče pršut.
Sm pa najbolj jezn ko ga po večini picerij na pice dajejo - italjanskega. J..... pol tako kraško pico, italjanska je!
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ehh..., ne gre kar tako posploševati.
Italijani imajo zelo kakovstne prušte (Prosciutto di Parma npr. je vrhunska blagovna znamka znana po celem svetu), ki pa jih pri nas ne zaslediš, oz. jih dobiš v premium trgovinah kot je Maximarket.

Seveda pa večina pozna tista na pol sušena stegna iz low budget diskontov tipa "Hura" itd., za 3,99€ po KG in potem se meče vse ITA pršute v isti koš.
Mora ti biti jasno, da to ne mora biti kaj prida od pršuta, če je cena ista kot za 1KG "tirolske" (malo karikiram).
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Vsaj pri Mipu so bili pršuti takole:

- Primorski (narejen iz pujsov gojenih praktično kjerkoli, največ že omenjena Madžarska, sušen pač nekje na primorskem, sušilnice Kromberk, Kobjeglava in Tolmin)
- Kraški pršut (narejen iz pujsov, ki so bili gojeni kot zgoraj, s tem da so zadnji del svojega cenjenega življenja preživeli v SLO t.i. dorejeni v pri nas. Sušeno tako kot zgoraj)
- Vipavski pršut (narejen iz pujsov izključno SLO porekla, sušeni na Vipavski burji, od tod tudi v bistvu geografsko poreklo, ki je bilo res hudo kontrolirano. Iz tega razloga so bili Vipavski pršuti večji in bolj mastni, za sušenje pa so praviloma potrebovali malo dalj časa.)

Vsi pršuti iz omenje fabrke (zgoraj našteti) so bili brez kakeršnegakoli drugega dodatka kot sta bila sol in pa zaščita pred mesno muho iz čebeljega voska in popra (preden gre v prodajo se to popuca dol)
 

nik123

Pripravnik
21. mar 2010
82
0
6
Se podpišem pod OLFO, kraški pršut ne more imeti geografskega porekla, ker na Krasu uradno ni prašičjih farm (poroznost terena, onesnaževanje....), v Vipavi najbrž res lahko ima geografsko poreklo, ampak to ni to. Lansko leto sem bil v Grči na Krasu, se zdele ne spomnim točno kera vas in sem pri njem dobil nogico (prodaja se po štacunah pod blagovno znamko Paulina), špica od pršuta, gazda ga pripravlja v Italiji, v bližini Parme, do konca pa zori pr nemu doma, špica, glih prav zorjen, Mi ga je po nevem letu od noge ostal cca. 2 kg, sem ga dal zvakumirat, pa ga poknil v hladilnik pri starih, pred mesecem me pa mati pokliče, naj preden nabavljam pršut porabim starega. WTF, ga odprem, narežem, še zmer boljši kot vsak KRAS al pa MIP.