Da ne bo izpadlo, da sem temo odprl brez veze - delno poročilo s terena (v nastajanju).
Dva tedna nazaj v soboto sva se z drago ustavila v Rudniškem Kratochwillu. Plan je bil sicer drugačen, ampak je pač zmanjkalo časa. In ker sva bila že tam, jaz pa razpoložen za eksperiment, je padla tajska verzija. Jaz prvič jedel tajsko in to (spet prvič) s palčkami. Glavna jed - sladko kisli pišpčanec z lepljivim rižem (ona pa eno zadevo s škampi, pozabil kaj). Moram priznati, da je bilo dobro. S palčkami je trajalo malo dlje kot bi končal z vilicami, ampak je pa šlo do zadnjih zrn riža, ko je vseeno prišla na vrsto žlica. Kratochwill ni ravno prva destinacija na katero bi pomislil za tajsko hrano, ampak bom naslednjič poskusil še kakšno drugo jed tam.
To soboto pa sva se ustavila na tržnici v BTC, na morski hrani. Spet, kar se tiče morske hrane sem začetnik (beri - ne ravno ljubitelj). Za predjed smo se zmenili za eno dozo hobotnice v solati in eno lovk lignja v solati. Za primerjavo. No, ni primerjave. Hobotnica zmaga na celi črti. In presenečenje; hobotnica v solati je tam olupljena (razen res tistih najtanjših delov lovk, kar se itak ne da zares olupiti). Sicer bi se mogoče dalo kaj narediti z tržaško v katerei je bila hobotnica (in ligenj tudi), ampak vse v vsemu - super jed. In ker sem začetnik, sem šel z glavno jedjo na vse ali nič. Naročil sem buzaro s pečeno polento. Edina zamera, ki jo imam je to, da je porcija ogromna. Nisem je zmogel do konca. Pa ugotovil sem, da klapavice niso ravno jed, ki bi jo naročil samostojno. Gospa pa je bila tudi zadovoljna z orado. Sem poskusil in ne vem s čim jo pečejo, ampak je res zelo okusna. Sicer moje dame ne razumem najbolj (ona pa je ljubiteljica morske hrane) - v gostilnici/restavraciji z izključno morsko hrano (svežo iz ribarnice čez hodnik, v bistvu bi si lahko sama izbrala fizično kakterokoli ribo, ali kaj drugega morskega) gre ona naročit klasiko, ki se jo dobi za vsakim vogalom. Ampak, res je bila dobra.
Sicer tole ne paše v oceno predlaganih gostiln, ampak; prejšnji teden sem enkrat doma naredil varianto tajskega kosila (no, bila je večerja ker je bilo pozno). Rezanci in pekoča omaka iz hoferja (akcijska ponudba izpred par tednov, ki je mislim da še vedno na razpolago), piščanjčje meso (stegna, ker je bilo to v hladilniku) in nekaj hrustljavo popečene slanine (kocke), pa ogromno zelenjave (zamrznjen paket iz zamrzovalnika). Ugotovil sem, da je nekaj od naštetega zelo nasitno. Ugibam da riževi rezanci, ker ostalo sem že jedel v drugih kombinacijah pa nisem bil tako hitro sit. Ta del moram še preveriti v kakšni tajski restavraciji, kjer vejo kaj delajo. No, tudi domača varianta ni bila slaba. Do jutra je vsa hrana izginila, pa je ni bilo malo za pet ljudi.
Še eno priporočilo. Za ljubitelje hrane verjamem, da ne bo presenečenje. Prejšnji teden sem (spet proti večeru) naredil omako boloneze (moja varianta, ni recepta) s svežimi špageti iz Eurospina - nismo še tako daleč, da bi jih delali doma. To so špageti, ki se hranijo v hladilniku, niso suhi, ko se kuhajo za to rabiš pol manj časa kot za suhe, napnejo se tam za eno tretjino. Kila trideset mesa in kila teh špagetov za pet ljudi, izginilo preko noči. Zakaj to pišem? Da se hvalim kako dobro kuham. Ampak resno; če še niste poskusili teh špagetov (najbrž je z makaroni podobno) toplo priporočam, da to storite. Kuhani sami zase niti nimajo posebnega okusa, ampak skupaj z omako pa imajo tako dobro konsistenco, da to ni res. Jed je čisto drugačna kot, če bi uporabil suhe špagete, ne glede kako kvalitetni so.