Koliko vas bo v sredo moralo dopustovat?

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Kustičeva nabija da imajo vzgojitelji po 5k bruto. Moja je po 20 letih maximalno napredovala in je zdaj skupaj z dodatki na delovno dobo in malico na 2700 bruto. Neto je to jurja manj. Če pa res ima kdo 5000 bruto, pa je čas da šola dobi revizijo poslovanja, ker to zelo smrdi na navezo učitelj-ravnatelj ter neopravičeno izplačilo plače.
2700 bruto je lepa placa, v gospodarstvu si jo seveda marsikdo zasluži, manj pa je tistih, ki do nje dejansko pridejo...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
2700 bruto je lepa placa, v gospodarstvu si jo seveda marsikdo zasluži, manj pa je tistih, ki do nje dejansko pridejo...
To je max napredovanje, po 20 letih, nekih, če mene vprašaš brezveznih kvazi izobraževanj, pisanju člankov, vodenje projektov, tipa "pasavček"... Vem da je začela z plačo tam precej manj kot jurja, ki pa ni ravno presežek. Skratka ne zanemarit da je rabla 20 let da je prilezla do tega.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
Ko smo/ste takole fauš učiteljem in njihovim plačam za po mnenju vseh 20 ur na teden in praktično nič dela, me zanima koliko je takih, ki bi se danes šli učitelja/vzgojitelja in delali z otroci vsak dan v tednu? Za 2 jurja neto se ne grem tega, da delam v šoli, pa ne zaradi otrok, ampak zaradi pametnih staršev, ki nimajo več nobenega spoštovanja in zaradi dejstva, da je poklic učitelja popolnoma razvrednoten; da vsi svoje mladostne frustracije, ko jim ni šlo v šoli sedaj kot starši sproščajo na učiteljih.
Članek na siolu pa je itak fejk, to se da videti s čisto malo soli v glavi ;) Dejstvo pa je, da brez učiteljev ne bi bilo gospodarstva, brez učiteljev bi marsikdo med nami ostal polpismen in brez neke pametne izobrazbe. Kar spomnite se koliko krat so nas potiskali naprej, da smo naredili šoli in nekaj iz sebe.

Bo pa treba v tej naši državi enkrat prenehat s to faušijo, da ima nekdo več od mene. Naj imajo ljudje dobro plačo, niso oni krivi, da nekdo v gospodarstvu zasluži minimalca. Z nižanjem plače drugega se moja plača prav nič ne zviša, ko se trudim, UČIM, večam svoja znanja pa se lepo viša. Zato pa rabim med drugim tudi učitelja....

Zelo lepo zapisano in zelo podobno bi se dalo napisati tudi za zdravstvo.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.421
2.583
113
Evo bajna plača učitelja (moja), bilo je tudi en teden šole v naravi kjer sem bil spremljevalec-učitelj smučanja in seveda prejel bajni dodatek (ki ni pokril niti stroškov za podaljšanje IVSI licence).
Na koncu na računu 1.393,29 s prevozom, prehrano in dodatki.

Poglej priponko 53617

To je to za 4 ure dela na dan.
In poleti 2 meseca, in krompirjeva, pa zimske.
Ampak tole, tole spremljevalec je pa nedopustno premalo denarja.

• Všeč mi je
Reactions: zoom in ales85

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Bo pa treba v tej naši državi enkrat prenehat s to faušijo, da ima nekdo več od mene. Naj imajo ljudje dobro plačo, niso oni krivi, da nekdo v gospodarstvu zasluži minimalca. Z nižanjem plače drugega se moja plača prav nič ne zviša, ko se trudim, UČIM, večam svoja znanja pa se lepo viša. Zato pa rabim med drugim tudi učitelja....
Sam osebno imam proti višanju plač učiteljem ''na počez''. Ravno tako tudi samodejnemu napredovanju po letih. Kakšna neumnost. A zato si bolj produktiven? Ker to pomeni, da stare batine, ki itak zraven vse delo uturijo mladcem, vlečejo svinjske plače, mladci pa crkujejo od dela za minimalca.
Plača mora odražati tvojo produktivnost in zato bi tudi pri učiteljih pač moralo biti tako. In ja, tako bi tisti, ki dejansko delajo in se trudijo, dobili višjo plačo (ki si jo zaslužijo), stare brde (nekatere, ne vse), pa nižjo, ker si nikakor ne zaslužijo tistega, kar dobijo.
Pa še ena pripomba: me zanima, kjer v privat sektorju se plača zviša zaradi učenja. Ali pridobitve neke titule. Zviša se zato, ker si pridobil titulo in zato ZNANJE s katerim si BOLJ PRODUKTIVEN za podjetje, običajno pa še sprejmeš višjo pozicijo z večjo odgovornostjo.
Podjetju, ki proizvaja železo, prav dol visi moja titula baletnika.

Pa še pripomba: meni dol visi, kakšno plačo ima kolega v privat podjetju. Lahko tudi 5 jurjev neto. Ko pa gre za nekoga, ki ga davkoplačevalci financiramo, pa vseeno je delno to tudi moja stvar. Ker potem pač pridemo na to, razliko v plači med privat sektorjem in javnim sektorjem, ki je pri nas popolnoma nasprotna drugim razvitim državam.

+ da za napredovanje moraš početi vse drugo, razen za to kar delaš vsak dan... Kot je napisal zgoraj, izobraževanja in članki za to da so....
Ja, recimo neumnost totalna. Samo da kljukcaš neke neumne parametre, da potem napreduješ. A šola ima od tebe kaj?
PS: Niso vse te kljukice neumne, nekatere tudi lahko doprinesejo k boljšemu učenju. Sem pa recimo enkrat poslušal pogovarjanje učiteljev, kako je bilo pred Covidom. Udeležba na nekih delavnicah za nenasilno komunikacijo ali nekaj takega, itd., ko bi lahko dejansko nekaj koristnega odnesli iz tega. Glavna tema pa je bila, kako bodo čim manj na delavnici (samo kar je nujno), ostalo pa okrog hodili. Zakaj se bodo udeležili delavnice: za kljukico za napredovanje.

• Všeč mi je
Reactions: zoom in ales85

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
In poleti 2 meseca, in krompirjeva, pa zimske.
Ampak tole, tole spremljevalec je pa nedopustno premalo denarja.
Med počitnicami se koristi dopust al kaj si mislo, da si doma in delovni čas teče?
Počitnice poletne pa koristiš ure tretjega stebra (neplačano delo) in ni dva mesca. Je mesec do mesec in pol samo :D

Nazadnje urejeno:

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
težava z učitelji/zdravniki/policijo... javno upravo je to, da so ogromno volilno telo.... In s tem držijo v šahu vsako vlado, ker se nobeden ne upa požokati v njih, zmanjšati zaposlene in povečati produktivnost...

Z učitelji je pa tako, vsi vidijo samo aktivni delovni čas in počitnice... zelena trava pri sosedih.... Nobeden ne vidi koliko delajo še dodatno, da morajo narediti toliko nadur, da jih lahko koristijo med počitnicami in še glavna slabost.... dopust imajo lahko samo med počitnicami...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Bo pa treba v tej naši državi enkrat prenehat s to faušijo, da ima nekdo več od mene.
To je bistvo. Zato pa ne podpiram te stavke, ker so se nanjo spomnili po hitrem postopku, ko je kazalo bolje zdravnikom.
Izvirni greh našega plačnega sistema pa je plačilo "na starost" in ne na učinkovitost in uspešnost. Zakaj bi imel starejši učitelj boljšo plačo od mladega? Praktično "avtomatika" v sistemu. Neumnost brez primere. Ki ni nova, ni od sedaj, ni od virantove reforme ...

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.152
113
Sam osebno imam proti višanju plač učiteljem ''na počez''. Ravno tako tudi samodejnemu napredovanju po letih. Kakšna neumnost. A zato si bolj produktiven? Ker to pomeni, da stare batine, ki itak zraven vse delo uturijo mladcem, vlečejo svinjske plače, mladci pa crkujejo od dela za minimalca.
A to ne velja za celotni javni sektor, da se plača vsako leto samodejno dviguje za okoli pol odstotka?

Za vse zaposlene v skladu s KP RTV Slovenija se upošteva enoten dodatek v višini 0,60% za vsako dopolnjeno leto delovne dobe. Dodatek, do katerega je upravičen javni uslužbenec, se prišteje k osnovnemu količniku in je sestavni del prevedene plače.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Zelo lepo zapisano in zelo podobno bi se dalo napisati tudi za zdravstvo.
Halo?
Učitelji, zdravstvo... smetarji so ključni, sicer pocrkamo v smeteh; pa železnice, prihodnost čistega transporta, policija, kaj bi brez reda, gospodarstvo, ki ustvarja dodano vrednost, sodstvo, zadnji branik pravne države...
Skratka, vsi so (smo?) ključni.
In v gospodarstvu se postaviš na trg - kateri delodajalec/kupec je pripravljen koliko plačati za to, kar delaš. V javnem sektorju je merjenje koristi veliko manj neposredno, vsi pa smo za to, da neka vrednost je. Zato prispevamo del iz v gospodarstvu ustvarjene dodane vrednosti v proračun, iz katerega gre potem tistim, ki se ne prodajajo neposredno na trgu. Vsak je seveda v nekem trenutku ključen, vsak si želi več, ampak proračun je omejen (načeloma). Če boš ti vzel več ven, bo za nekoga manj.

To izpostavljanje, kako je temelj za dobrobit prav neka javna služba (v tem primeru učiteljstvo/zdravstvo) je sranje po glavah tistih, ki tisti trenutek nimajo najglasnejšega sindikalnega hujskača. In oni bodo dobili manj, če se plače po neki spirali dvigajo ključnim, torej vsem ostalim.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Saj za starše ni nič drugače. Takoj, ko je otrok v šoli je tam tam. Ljubljeni september splava po vodi. Vemo pa da ima vsaka služba plus in minuse. Trenutno se pogovarjamo predvsem o slednjih.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Moja v vrtcu tudi ne dobi dopusta, če ni počitnic, samo en dan mogoče izredno. Pa so vrtci odprti celo leto, se pravi ni počitnic za njih. Potem ko pa pride julij/avgust pa se koljejo katera bo šla na dopust in katera ne, ker so vrtci polni le malo manj kot med letom. Uganite katerih otrok je največ takrat v vrtcu. Da bo dogovor lažji, otroci zaposlenih staršev so v manjšini.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
Halo?
Učitelji, zdravstvo... smetarji so ključni, sicer pocrkamo v smeteh; pa železnice, prihodnost čistega transporta, policija, kaj bi brez reda, gospodarstvo, ki ustvarja dodano vrednost, sodstvo, zadnji branik pravne države...
Skratka, vsi so (smo?) ključni.
In v gospodarstvu se postaviš na trg - kateri delodajalec/kupec je pripravljen koliko plačati za to, kar delaš. V javnem sektorju je merjenje koristi veliko manj neposredno, vsi pa smo za to, da neka vrednost je. Zato prispevamo del iz v gospodarstvu ustvarjene dodane vrednosti v proračun, iz katerega gre potem tistim, ki se ne prodajajo neposredno na trgu. Vsak je seveda v nekem trenutku ključen, vsak si želi več, ampak proračun je omejen (načeloma). Če boš ti vzel več ven, bo za nekoga manj.

To izpostavljanje, kako je temelj za dobrobit prav neka javna služba (v tem primeru učiteljstvo/zdravstvo) je sranje po glavah tistih, ki tisti trenutek nimajo najglasnejšega sindikalnega hujskača. In oni bodo dobili manj, če se plače po neki spirali dvigajo ključnim, torej vsem ostalim.

Se strinjam s teboj. Mislil sem predvsem na razvrednotenje poklica in to, da so (smo?) najbolj kritični ravno tisti, ki nimajo/nimamo pojma.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
No, treba se je zavedat da so povsod po svetu v javnem sektorju place v povprečju relativno slabe. Boljše plače pri nas imajo sodniki, zdravniki, kaksni direktorji, ostali pa primerno nižje. Tako pač je, če nekdo hoče zaslužit več oz. s kariero v javnem sektorju ni zadovoljen lahko denar in ambicije išče na trgu. Služba v javnem sektorju ima pač nekatere druge pluse.
Vloga učitelja je v državi absolutno pomembna, a z bistveno višjimi plačami ne bomo dobili bistveno boljših učiteljev. Morda je res treba narediti več na nagrajevanju uspešnih, vpeljati nek večji variabilni del plače, podobno kot imamo ponekod v gospodarstvu.