Koliko denarja nameniti za nakup avta?

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Zame je avto bolj luksuz kot obratno sredstvo. Ali pa raje rečem 60:40. Avto zame ni niti sredstvo za prevoz od točke A do B, niti to ne da bi ga nevrotično drgnil vsak vikend. Udobna vožnja mi dosti pomeni. Vseeno pa ne toliko, da bi zmetal preveč denarja samo v pleh.

Glede dopusta... ne boš verjel, imam posebej "fond" tudi za te namene :)
Glede dopusta je bilo bolj “dregljaj” kot resno. Jaz imam rad road trip npr po Provansi, kjer sem v vec krajih po 2 noci.

Meni tudi udobna vožnja veliko pomeni. Nočem avta brez radarskega tempomata, ali brez elektricnih sedežev. Ne padam pa na 20 colske felge In mi je vseeno če je moj avto star 10 let. Jaz sem dosedaj vedno kupil nov avto in ga ”zvozil”

Je pa izjemno odvisno od tvojih (vasih družinskih) dohodkov. Pri skupaj 2.500 neto na mesec ti ostane precej manj kot pri 5.000 neto. V prvem primeru bos imel problem “skeširati” dacio, v drugem primeru pa si v rangu 3-4x dražjega Audija….

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Samo firbec me daje... zakaj električni sedeži? Glede radarskega tempomata imam pa enak pogoj kot ti.
Razen če si edini lastnik (in tvoja draga ali otroci ne vozijo) , je tako lepo ko se vsedes in se sedez in ogledala nastavijo tocno tako kottebi najbolj ustreza.

…..

potem je pa se cel kup igrack, ki jih povprecno ne rabis, ampak olajsajo voznjo: vsi asistencni sistemi (parkiranje, line assist, …) , lucke ki posvetijo na stran, zadnja kamera. Ne vem kako ”tripaš” na usnje-mikrovlakna….

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.758
5.910
113
Kaj pa, če ti je avto hobi?
In zakaj je tvoje prav, da si ti privoščiš drugje, nekdo drug pa vrže ta denar v avto? Zakaj je njemu težje?
Tistim, ki jim je avto hobi, ni namenjen ta post. Tistim ni pomembno, koliko plač nekdo s težavo skarta za gajbo na kolesih.
Torej dodajam dve besedi k mojem prejšnjem postu: "hobiji izvzeti".

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Ok, pa recimo, da nekomu več pomeni, da se vozi v super avtu, kot da gre recimo na dopust in vrže ta denar v avto, ki ga recimo ti sprašiš za dopust ali karkoli drugega.
Mu je zato težje kot tebi?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.758
5.910
113
Ok, pa recimo, da nekomu več pomeni, da se vozi v super avtu, kot da gre recimo na dopust in vrže ta denar v avto, ki ga recimo ti sprašiš za dopust ali karkoli drugega.
Mu je zato težje kot tebi?
A lahko še bolj kompliciraš?

Če mu pomeni več vožnja v plehnati kangli, to že lahko štejemo pod hobi.

Verjemem pa da se maraikdo še kako strinja z menoj. Zakaj je večina mahnjena na pleh, je jasno. Samo da sosedi vidijo, ker tako krivo izražajo svoj status. Že velikokrat je bilo omenjeno tukaj, da se kupi (pre)draga kanta, potem pa zmanjka za gume, doma pa zelje na krožniku... To je celo stavek nekoga drugega, ne mene.

Poznam primer iz žlahte, ko je tip delal dva šihta, samo da je vsako leto ali dve na svorišču stal derug nov Audi. Dopoldan en šiht, med vikendi zvečer še varovanje lokalov. Epilog; ločitev, ker nikoli ni bilo časa za familijo, ker kao dela. Ustvaril bore malo, razen audijev.
V takih primerih raje manj delam, se posvetim družini, ženi, skupnim hobijem.
Si dojel sporočilo? Manj dela, več prostega časa, slabši avto, srečnejše manj obremenjeno življenje.

• Všeč mi je
Reactions: urosvrunc

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Ne rabiš meni tega govorit. Sem z vidika avta dobesedno klošar glede na Alteraše.
Mi je pa zanimivo, kako se ti vedno vtikaš v življenja drugih in je le tvoj način pravilen.
Recimo en primer: tip je ruknil 20 mesečnih plač za avto s katerim naredi morda 2 jurja letno, ga pedena, polira, itd. Od tega jurja z ženo v Dolomite.
Epilog: žena vesela, seks odličen, ni se ločil. Čudno a? Ne boš verjel, avto je kupil z ženinim blagoslovom. Si predstavljaš, 20 plač za kup pločevine, ki stoji v garaži. Po tvoje sedaj še za zelje cela družina nima. Bogi otroci.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.758
5.910
113
Ne rabiš meni tega govorit. Sem z vidika avta dobesedno klošar glede na Alteraše.
Mi je pa zanimivo, kako se ti vedno vtikaš v življenja drugih in je le tvoj način pravilen.
Recimo en primer: tip je ruknil 20 mesečnih plač za avto s katerim naredi morda 2 jurja letno, ga pedena, polira, itd. Od tega jurja z ženo v Dolomite.
Epilog: žena vesela, seks odličen, ni se ločil. Čudno a? Ne boš verjel, avto je kupil z ženinim blagoslovom. Si predstavljaš, 20 plač za kup pločevine, ki stoji v garaži. Po tvoje sedaj še za zelje cela družina nima. Bogi otroci.
Saj to je to kaj ti pravim. Prej ko boste dojeli....... :) :) To je splošna modrost, ne moje vsiljevanje.

Drugače pa brez skrbi, tudi jaz delam hobi finančne bedarije. Me to stane skoraj več kot avto.

• Objave ne odobravam
Reactions: Sky

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Kdor bo v glavi razčistil, da je avto samo nujno zlo, tistemu bo lažje. Hitro se lahko zgodi, da si suženj avtu, ali pa da delaš tričetrt šihta samo za avto.
Jaz osebno bi raje delal manj, in si privoščil vec drugje, ne v plehu.

Obstajajo zmožnosti, da imaš dober avto (ranga bmw 5, Eklasa ipd. )i n še boljši dopust, večkrat letno, ješ zunaj pa se ostane na koncu. Noro ane. Prevec si omejen s svojimi kapacitetami.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Če si Bojan je simple ja....

1706470302492.jpeg

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.758
5.910
113
Obstajajo zmožnosti, da imaš dober avto (ranga bmw 5, Eklasa ipd. )i n še boljši dopust, večkrat letno, ješ zunaj pa se ostane na koncu. Noro ane. Prevec si omejen s svojimi kapacitetami.
Mislim, kake maš. Seveda obstajajo, no shit Sherlock, razsvetlil si me.
Za začetek pa si preberi namen teme...

oby

Fizikalc
20. jul 2008
383
130
43
No recimo men se zdi pa NOV avto na keš kupovat pa vnaprej šparat pa to neumn. Pač daš polog, ostalo vzameš na lizing, razlika med tem a vnaprej šparaš al pa pol obrok plačuješ je 3-5% max, avto zvoziš in ga prodaš glih za nov leasing polog.
Zakaj? Ker ne glede na vse finančno maherstvo pač iz unga v škrniclu ne boš ti ustvaril skoraj nič, vsaj glede na obresti zadnja leta..

Kasko boš v primeru novejšega avta tako ali tako plačeval, stroški so primerljivi, prednost je pa, da prej voziš nov avto, ki bistveno dlje časa garancijo in nimaš izrednih stroškov ki so ponavadi višji ko obresti..

Je pa res da pri tem moraš to delati z glavo in si na 2000 jurja plače ne nakopat jurja obroka.

In preden jih par skoči, govorim za nov avto, tko k je bla tuki prej tema; ker seveda če človek nima niti za polog, je vsekakor bolje da kupuje rabljen avto.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.449
1.447
113
A lahko še bolj kompliciraš?

Če mu pomeni več vožnja v plehnati kangli, to že lahko štejemo pod hobi.

Verjemem pa da se maraikdo še kako strinja z menoj. Zakaj je večina mahnjena na pleh, je jasno. Samo da sosedi vidijo, ker tako krivo izražajo svoj status. Že velikokrat je bilo omenjeno tukaj, da se kupi (pre)draga kanta, potem pa zmanjka za gume, doma pa zelje na krožniku... To je celo stavek nekoga drugega, ne mene.

Poznam primer iz žlahte, ko je tip delal dva šihta, samo da je vsako leto ali dve na svorišču stal derug nov Audi. Dopoldan en šiht, med vikendi zvečer še varovanje lokalov. Epilog; ločitev, ker nikoli ni bilo časa za familijo, ker kao dela. Ustvaril bore malo, razen audijev.
V takih primerih raje manj delam, se posvetim družini, ženi, skupnim hobijem.
Si dojel sporočilo? Manj dela, več prostega časa, slabši avto, srečnejše manj obremenjeno življenje.
Zelje na krožniku? Vsak dan? Takoj podpišem!

• Všeč mi je
Reactions: jtfc in MrDaco

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
No recimo men se zdi pa NOV avto na keš kupovat pa vnaprej šparat pa to neumn. Pač daš polog, ostalo vzameš na lizing, razlika med tem a vnaprej šparaš al pa pol obrok plačuješ je 3-5% max, avto zvoziš in ga prodaš glih za nov leasing polog.
Zakaj? Ker ne glede na vse finančno maherstvo pač iz unga v škrniclu ne boš ti ustvaril skoraj nič, vsaj glede na obresti zadnja leta..
To razmišljanje spet zavisi od tega, koliko imaš prihodkov.
Če zaslužiš za nov avto v recimo 5 mesecih, se ne jih večina ne bo jajcala z lizingi ali krediti, ampak bodo lepo nakazali in odpeljali(če ne kupuje preko firme)
No, se pa tudi najde kakšen, ki mu nikoli ni dovolj in bo tudi v tem primeru vzel lizing/kredit, da bo z vlaganjem iztisnil še kak € več.

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

oby

Fizikalc
20. jul 2008
383
130
43
Glih zato, če zaslužiš za nov avto ajde recimo v letu dni, je tvoja izpostavljenost pri lizingu majhna, po drugoi strani imaš pa frej cashflow če se ti zalušta it na dopust in ne rabiš pol leta šparat na mrtvo zato...
Pač rata strošek k netflix :D

Ampak ponavljam, predpostavka je, da zaslužiš primerno za avto k ga kupuješ.