Kateri žar?

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.242
1.382
113
Ciscenje je po mojem tezje in tudi vzdrzevanje. Lito zelezo. Vsaj jaz imam malo vec dela, kot z "navadno" resetko
 

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
Zdravo, sem komaj uspel kakšno sliko narediti. Današnje kosilo. prvič sem uporabil nekoliko manjše kose lesnega oglja. Je v redu delalo. Zaključka nisem slikal, ker................ ;) :nazdravje:
 

Priponke

  • IMG_20230402_104545-W800.jpg
    IMG_20230402_104545-W800.jpg
    74,3 KB · Ogledi: 131
  • IMG_20230402_104440-W800.jpg
    IMG_20230402_104440-W800.jpg
    81,7 KB · Ogledi: 130
  • IMG_20230402_110447-W800.jpg
    IMG_20230402_110447-W800.jpg
    81,6 KB · Ogledi: 130

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.477
113
Ciscenje je po mojem tezje in tudi vzdrzevanje. Lito zelezo. Vsaj jaz imam malo vec dela, kot z "navadno" resetko
Kaj imaš pa lito rešetko za vzdrževat? Ko končaš pustiš da se zapali, žična krtača in gas na konc mal oljčka gor in to je to, pa naj bo rosfrej rešetka al pa lita. Starejša in bolj črna je, manj se lima gor.
 
  • Všeč mi je
Reactions: gr69 in damirj

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.477
113
Ženskam to ni nikol všeč, ker mislijo da je žar umazan, pa ni. Od tega strica poglej rešetke ;)


Zdej mam na plinskem Napoleonu te valovite lite rešetke. Zapalim v štartu podrgnem, obrišem z naoljeno brisačko in je redy za hrano.
 
  • Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.597
4.530
113
50
Na sončni strani ALP
Ženskam to ni nikol všeč, ker mislijo da je žar umazan, pa ni. Od tega strica poglej rešetke ;)

To ni isto. On je kuhar v "prestige" restavraciji. Tam je ziher čisto, ker se ne vidi.
Pri domačem žaru ti pa vsak gleda pod prste...

Včeraj vrgel na rešetke 4kg vratovine, 2kg čevapov in nekaj kurjih habic. Pač tak povprečni družinski piknik.

Me pa moti, da ne najdem v okolici nekega pametnega oglja. Sem dal malo več in vzel od Webra.
Not so kosi veliki ni-da-ni. Od drobiža, ki se usuje mimo rešeta v dimniku, do velikih kosov, ki se nikakor ne vžgejo.
Pa še temperatura in čas kurjave je nikaka. Grem nazaj na brikete, pa magari bosanske...

Aja čiščenje. Najboljše takoj, ko pobereš zadnjo peko, pošobaš z namensko žičnato ščetko. Pustiš, da se rešetka še 1x orng zagreje in ponoviš vajo.
Če si pa zapečkar, pa potem še s čistilom in gobico ali po potrebi podrgneš še z žičnato "gobico".
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
Ženskam to ni nikol všeč, ker mislijo da je žar umazan, pa ni. Od tega strica poglej rešetke ;)


Zdej mam na plinskem Napoleonu te valovite lite rešetke. Zapalim v štartu podrgnem, obrišem z naoljeno brisačko in je redy za hrano.
Ne rečem da ne ve, sigurno več od mene, ampak moker pa tudi ne more biti (zrezek), če ogenj takoj upari vso vlago. Pa vlaga se nikamor ne umika, če že, potem se upari in gre... v luft.

Me pa moti, da ne najdem v okolici nekega pametnega oglja. Sem dal malo več in vzel od Webra.
Poizkusi tukaj https://www.facebook.com/oglje/?locale=sl_SI
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.477
113
To ni isto. On je kuhar v "prestige" restavraciji. Tam je ziher čisto, ker se ne vidi.
Pri domačem žaru ti pa vsak gleda pod prste...

Včeraj vrgel na rešetke 4kg vratovine, 2kg čevapov in nekaj kurjih habic. Pač tak povprečni družinski piknik.

Me pa moti, da ne najdem v okolici nekega pametnega oglja. Sem dal malo več in vzel od Webra.
Not so kosi veliki ni-da-ni. Od drobiža, ki se usuje mimo rešeta v dimniku, do velikih kosov, ki se nikakor ne vžgejo.
Pa še temperatura in čas kurjave je nikaka. Grem nazaj na brikete, pa magari bosanske...

Aja čiščenje. Najboljše takoj, ko pobereš zadnjo peko, pošobaš z namensko žičnato ščetko. Pustiš, da se rešetka še 1x orng zagreje in ponoviš vajo.
Če si pa zapečkar, pa potem še s čistilom in gobico ali po potrebi podrgneš še z žičnato "gobico".
To da ti en gleda pod prste še ne pomen da začneš delat ultimativni greh, in sicer detergent tlačit na lito železo to kar si opisal je čisto dovolj. Pr men, če komu moje črne rešetke niso všeč, loh tud ne je ;) Mojmu sodelavcu žena redno tlači rešetke v pomivalca, pol pa jamra, da mu rjavijo.

Glede oglja, probaj tole....ni poceni, sam je pa v velikih kosih od začetka do konca.

 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.889
6.047
113
Zažgani ogljikovodiki niso pretirano dobri za zdravje. Je pa res da z svežm mesom pride nova maščoba in se do neke mere to vedno počasi čisti... Jaz sem tudi svoj čas čistil webra, da se je po vsaki uporabi svetil, potem sem pa končal s tem, in lepo po končanem pečenju pokrtačim, ko začnem z novo peko, pa segrejem in še enkrat pokrtačim in je to to.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji in Zgaga

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.477
113
Ali z drugimi beseami, te je pamet srečala, al pa nimaš več tok prostega časa, kot si ga mel v starih časih, pa na rešetkah imaš zdaj patino, in se ti na rešetke lepo nič več ne prijema, tista zažgana maščoba gre pa dol s krtačo, ko pogori. Cel Balkan se nam Slovencem reži, ko drgnemo gredelo s cetom. Moj stric je tud litoželezno plato od Gorenca drgnil do nezavesti, pol pa ne sam da mu je nemarno zarjavela vsako leto, vse se mu je prijemal gor.
 
  • Všeč mi je
Reactions: ales85 in MrDaco

raners

Majstr
4. mar 2008
2.839
449
83
Tudi sam kupujem žar in se odločam med Weber mastertouch premium 5775 in Napoleon PRO22K-LEG. Napoleon je par 10 eur cenejši, ampak to nima niti veze...
Sem vprašal kolega, ki ima doma takega webra že nekaj časa in mi je rekel, da bi se zdaj verjetno odločil za napoleona..

Plusi za Napoleona: celotna gus plošča, večnivojska višina pečenja, baje boljši pant za odpiranje.

Pa kolikor sem na hitrco pogledal neke primerjave, je bilo za webra izpostavljeno le natančnejša nastavitev zraka od spodaj..

Kolikor razumem, imata oba 10 let garancije...

Saj vem, da ima vsak svojega favorita, ampak vidi še kdo kake druge slabosti/prednosti med obema? Fajn se mi je zdelo mnenje kolega, ki je oba žara že večkrat videl v delovanju in mi je s prve roke povedal, zakaj bi se sedaj odločil za napoleona... ;)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.477
113
Za kettle ne vem furam Webra, že Napoleonova rešetka je pomoje vredna probe. Med plinskim Weber Q in Napoleon Traveler je pa očitna razlika v plus Napoleonu, lastne izkušnje.
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
Tale pa ima ceno. Oz. minimalno naročilo 2 žaklov... Pride skoraj celoletna zaloga... 30 kg oglja....

Če je kvalitetno, je verjetno vredno. Bi raj za začetek manjšo pakungo, da sprobam.
Eno vreco lahko prevzames na domu (pri njih :) ), sicer pa so kar cene ja. Imajo po razlicnih velikostih kosov in prebrano, prakticno brez "prahu".

imamo kuhano cerovo kopo. Extra kosi stanejo 55,00 eur vreča, 1. kvaliteta cerovega oglja stane 45,00 eur, drobnejše cerovo oglje imamo po 35,00 eur, drobno cerovo oglje za podpeko je po 30,00 eur. Bukovega oglja 1. kvalitete žal ni več (40 eur), drobnejše bukovo je trenutno še na voljo po 35,00 eur, tretja kvaliteta samo za čevapčiče, cena 25,00 eur. Vse oglje je ročno prebrano in v vseh vrečah ni prahu in drugih nečistoč! Vreče so pakirane po 15 kg
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

raners

Majstr
4. mar 2008
2.839
449
83
Kaj je tak problem z litoželezno rešetko pri Mastertouchu ?

Pa še cel kup je 21", ki jo pač daš na original rešetko. Ne vidim problema.
pri napoleonu je že v paketu (je ni treba dodatno kupit)...

Ko smo že pri litoželeznih rešetah... Se pri litoželeznih rešetkah meso lepše peče kot pri rostfrei rešetkah? Verjetno bolj držijo toploto, ne?

Glede Napoleona me še samo zanima, če pri čiščenju pepela moraš odstranit rešetko, ker očitno nima takšnega sistema kot weber, pri katerem samo zmigaš z ročico..
 

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
To ni isto. On je kuhar v "prestige" restavraciji. Tam je ziher čisto, ker se ne vidi.
Pri domačem žaru ti pa vsak gleda pod prste...

Včeraj vrgel na rešetke 4kg vratovine, 2kg čevapov in nekaj kurjih habic. Pač tak povprečni družinski piknik.

Me pa moti, da ne najdem v okolici nekega pametnega oglja. Sem dal malo več in vzel od Webra.
Not so kosi veliki ni-da-ni. Od drobiža, ki se usuje mimo rešeta v dimniku, do velikih kosov, ki se nikakor ne vžgejo.
Pa še temperatura in čas kurjave je nikaka. Grem nazaj na brikete, pa magari bosanske...

Aja čiščenje. Najboljše takoj, ko pobereš zadnjo peko, pošobaš z namensko žičnato ščetko. Pustiš, da se rešetka še 1x orng zagreje in ponoviš vajo.
Če si pa zapečkar, pa potem še s čistilom in gobico ali po potrebi podrgneš še z žičnato "gobico".
Tole že nekaj časa uporabljam; 3 leta.
 

Priponke

  • Oglje-W800.jpg
    Oglje-W800.jpg
    77,6 KB · Ogledi: 85
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga