Kateri žar?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
V bistvu je bil surf’turf večer - babe so hotel met pomfri (roko na srce je prav pasal sveže pečeni).
218520C8-541B-4BFD-BE3F-6C0B58ADF900.jpeg


Drugače pa imam variante z rukolo ali motovilec spodaj in popečen kruh, pa do pire krompirja, jajce na oko pa kak chutney.
Posebna priloga pa je izpod peke - pač vse kar je tam gor …
 
  • Všeč mi je
Reactions: p4pe in raners

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.242
1.382
113
Zanimivo, torej posoliš na obeh koncih in v hladilnik čez noč (zaprt v vrečko ali še to ne?). Nobenega olja prej, da se bolje prime, itd.?

Posolim z vseh strani (dokoncno, ne solis vec sploh potem), dam na resetko in nato na polico v hladilnik, da zrak krozi iz vseh strani, tudi spodaj. Pustim cez noc. Meso zata mocnejse rdece barve, kar je znak, da je sol delovala. Nobenega olja, se sprime bp. Brez vrecke. Hladilnik dodatno se "osusi" povrsino, zato je bolj hrustljava skorjica. Ce uporabis nato litozelezno ponev, si zmagal. Jaz ga najraje dam indirektno na zar, da dobi okus po oglju, nato pa ga dokoncam v minuti na litozelezni. Top. Ce se mi da. Drugace ga dokoncsm na zaru.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Janez40

raners

Majstr
4. mar 2008
2.840
452
83
Meni pa je taka debata fajn.. Mogoče vidiš kak nov način priprave, na katerega še nisi pomislil in če se ti zdi zanimiv, ga sprobaš - da ni vedno isto... Tak da le napišite, če imate kake drugačne postopke, ki funkcionirajo... ;)
 

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.597
4.530
113
50
Na sončni strani ALP
Eno vprašanje.

Kako se obnesejo litoželezne plošče na klasičnih žarih na oglje/brikete?
Iščem nekaj za pripravo zelenjave in ostale hrane in sem našel nekaj od Gorenca:


1677571964142.png


Opcija so tudi teflonske podloge za peko na žaru.

1677571942472.png
1677572119372.png


Pri teflonu me skrbi, ker se lušči že na navadnih posodah.
Kaj se dogaja s prevleko na žaru direkt nad ognjem?


Kakšne izkušnje? :sprasujemse:
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
Jaz se vprašam, kje je smisel žara, če boš dal gor neko ploskev in delal na njej. Dim bo vsebino/hrano praktično ves zaobšel. Razen, če boš zapiral.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
V prvi vrsti za pripravo zelenjave, da je ne lovim po žrjavici.
Med peko burgerjev pripravim še čebulo, bučke in ostalo božnjavo katero obožuje nežnejši del populacije...
To že razumem, da ne loviš spodaj. Ampak jaz bi takšno zelenjavo dal pripraviti nežnejšemu delu populacije na ponvi :D Ali pa v solato, pa mir. In na žaru ostane dovolj prostora za mesne dobrote.

Ampak hej, itak ne obsojam, vsakemu svoje ;)
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
412
145
43
V prvi vrsti za pripravo zelenjave, da je ne lovim po žrjavici. :rolleyes:
Med peko burgerjev pripravim še čebulo, bučke in ostalo božnjavo katero obožuje nežnejši del populacije... :srce:
Jaz bi za zelenjavo raje uporabil kaj drugega, kot litoželezno ponev. Dobiš namenske pladnje z luknjami za to, pa še dim normalno naredi svoje. Jaz uporabljam tole.
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
412
145
43
Ja, je drag, ampak dobiš all in one zadevo. V sredinski valj vliješ karkoli si zamisliš, natakneš piščanca, okoli po pladnju pa ostane ogromno prostora za krompir in zelenjavo. Ali pa valj odstraniš in imaš samo za zelenjavo, kostanj, karkoli....Če vzameš posamično posodo za zelenjavo in nastavek za piščanca si pa cenovno spet tam tam. Koliko pač hočeš komplicirat. Itak pa dobiš cenejše pladnje samo za zelenjavo.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
2.007
786
113
Plošča se drugače tudi uporablja za peko burgerjev poleg ostalega naštetega. Če delaš smash burgerje ali pa nasplošno lepše karamelizira, če je na ravni površini kot na rešetki od žara.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.890
6.050
113
Jaz dam na ploščo tudi vratovino, cel kos (kg), nato pokrijem da se počasi peče. Mogoče še malo kdaj pa kdaj vodo polijem po plošči, da je meso bolj mehko, dam zraven še kak kos paprike...
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.480
113
Eno vprašanje.

Kako se obnesejo litoželezne plošče na klasičnih žarih na oglje/brikete?
Iščem nekaj za pripravo zelenjave in ostale hrane in sem našel nekaj od Gorenca:


Poglej priponko 64121

Opcija so tudi teflonske podloge za peko na žaru.

Poglej priponko 64120Poglej priponko 64122

Pri teflonu me skrbi, ker se lušči že na navadnih posodah.
Kaj se dogaja s prevleko na žaru direkt nad ognjem?


Kakšne izkušnje? :sprasujemse:
Teflon pozabi. Najlepš se obnese ponvica mi črna. Litoželezna ali plehnata. Ta plata od Gorenca je nerodna.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.899
9.480
113
Pri meni je itak plinska plata še vedno v uporabi, prav tako plinski žar s pokrovom. Za jajčka ni bolšga kot plata, pa sirove sendviče.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga