Majstru osnove niso jasne, vi ga pa že na domače zorjenje navajate...
Za moje pojme je bolje, da si gre najprej kupit nekaj steakov, jih doma dobro speče in sproba, da bo sploh vedel, če je to to in se potem šele začne ozirati po rednemu dobavitelju svežega mesa, domačemu zorjenju, itd. Napisal je, da doma steakov sploh še niso pripravljali.
Najdi si dobrega mesarja, ki je kdaj že žar videl od blizu. Imaš jih dovolj na netu ali v okolici. Mnogi ponujajo že zorjene kose, vzemi nekaj srednjega, ne pretiravati.
Dober, staran kos žal ni poceni.
Če si bolj softič za meso, si vzemi filet mignon steak. Bo bolj suh, a dovolj mehak in je primeren ta "začetnike".
Če nisi softič, potem vzemi Ribeye recimo ali pa Tbone.
To je vse goveje. Če te zanima svinjina, seveda vsekakor lahko, jaz osebno bi ga spekel malo bolj kot govejega. Pred časom sem jedel Tbone steak od Krškopoljskega pujsa in mi je vsekakor ostal v spominu..izjemno dober.
Izogibaj se specialnim kosom, čeprav so zelo dobri (Picanha,..).
Zrezek pripravi tako, da ga namažeš z malo olja, soliš tik pred peko ali pa po njej (groba sol), veliko popra, zelo vroč žar in termometer v roke, da boš vedel kdaj ga vzel dol. Sledi obvezno počivanje na deski 10 minut. Potem pa vaja, probavanje različnih stvari (maslo na koncu, različni načini peke,..) in šele potem odločitev ali greš v kompliciranje z domačimi mesarji, svojim zorjenjem, itd.