Katere smuči?

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.573
4.722
113
Če ne razločiš drugega potem se nimava več kaj pogovarjat o smučanju.
Lepo bi bilo, da razložiš malo za vse, ki niso toliko v tem. Recimo za slabega do povprečnega rekreativca, visokega 178cm in težkega 74kg (Pancerji 100), razlika med 165 in 172 cm pri isti smuči (ne vem, recimo Elan Primetime 33).

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.730
113
O Elanu ne morem ker nisem njihov ljubitel. Razlika 7 cm je zelo velika za tistega ki ve kaj vozi, tako v loku, dolžini zavoja kot v trdoti. Jaz recimo pri isti višini in nekaj teže več vozim 177-182 odvisno od tega kaj želim - imam še nekih 5 parov smuči, večinoma uporabljan dvojne.

Pancarji so 100tka čisto OK, prej kakih 5-10 preveč za začetnika, vsekakor pa smuči neke allaround/allmountain model in nikakor race in kvazi race serije kot so že napisali.

Večkrat sem že napisal da tisti ki "nimate pojma" pojdite v AS šport v LJ https://www.assportoutlet.si/ pa si pustite razložit in svetovat. Recimo tele se mi zdijo na prvo žogo dobre price/performance: https://www.assportoutlet.si/smucanje/smuci/smuci-elan-element-orange-ls-el10.0-2022/2023
PS: nimam nič z njimi sem iz MB.

Vsekakor pa na test smuči na smučišču pa poizkušat, poizkušat in še enkrat poizkušat.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Najprej glede pancarjev - če št. 100 pomeni trdoto (flex), kar je precej verjetno, si za začetnika in svojo težo imel kar (pre)trde pancarje. Po mojem mnenju vrh kape trdota tudi za tvoj nadaljnji napredek v smučanju. Seveda se plastika skozi leta utrudi, tu je 100 strokovnjakov z diametralnimi mnenji, kdaj je to. Po mojem imaš vsaj še 10 let fore.
Glede tehničnih lastnosti smuči - dolžina smuči prinese stabilnost, krajše so pa bolj okretne. Zame je za izbor smuče bolj relevantna info radij. Radij pove, kakšen krog bi naredil robnik, če bi peljal smučo po robniku. (Ampak tu vpliva precej trdota smuči - ko se smuči upognejo, se radij zmanjša. To se vidi lepo pri superVSL smučeh, ki so namenjene hitri vožnji, če so mehkejše, pa se z njimi tudi lepo zavije. Kar tebe od tega zanima, je, da bo mehkejša smuča rajši zavila. Pri hitrosti pa bo bolj refetala. In skozi (mehke) kupe boš z njo težje uveljavil svojo voljo.) Pri teh primetime dolžinah je radij 165 - R12,2 in 172 - R13,5. Jaz ne vidim bistvene razlike in je pri prostem smučanju tudi ne občutim. Razlika je R13 vs R19.
Elan ima pri otroških tekmovalnih VSL smučeh po 8cm razlike med dolžinami. Pri SL pa po 5cm. Otroci, ki trenirajo, začnejo npr. leto s prejšnjo dolžino in potem šaltajo na daljše. Večinoma ne opazijo posebne razlike. Pri daljših VSL so malo nerodnejši, čas na progi pa pokaže, da tudi malo hitrejši.

Moja ocena je, da posebne razlike med 165 in 172 ne boš opazil, malo lažje ti bo smučati na krajši. S tvojo višino bi jaz šel na krajšo.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.573
4.722
113
Najprej glede pancarjev - če št. 100 pomeni trdoto (flex), kar je precej verjetno, si za začetnika in svojo težo imel kar (pre)trde pancarje. Po mojem mnenju vrh kape trdota tudi za tvoj nadaljnji napredek v smučanju. Seveda se plastika skozi leta utrudi, tu je 100 strokovnjakov z diametralnimi mnenji, kdaj je to. Po mojem imaš vsaj še 10 let fore.
Glede tehničnih lastnosti smuči - dolžina smuči prinese stabilnost, krajše so pa bolj okretne. Zame je za izbor smuče bolj relevantna info radij. Radij pove, kakšen krog bi naredil robnik, če bi peljal smučo po robniku. (Ampak tu vpliva precej trdota smuči - ko se smuči upognejo, se radij zmanjša. To se vidi lepo pri superVSL smučeh, ki so namenjene hitri vožnji, če so mehkejše, pa se z njimi tudi lepo zavije. Kar tebe od tega zanima, je, da bo mehkejša smuča rajši zavila. Pri hitrosti pa bo bolj refetala. In skozi (mehke) kupe boš z njo težje uveljavil svojo voljo.) Pri teh primetime dolžinah je radij 165 - R12,2 in 172 - R13,5. Jaz ne vidim bistvene razlike in je pri prostem smučanju tudi ne občutim. Razlika je R13 vs R19.
Elan ima pri otroških tekmovalnih VSL smučeh po 8cm razlike med dolžinami. Pri SL pa po 5cm. Otroci, ki trenirajo, začnejo npr. leto s prejšnjo dolžino in potem šaltajo na daljše. Večinoma ne opazijo posebne razlike. Pri daljših VSL so malo nerodnejši, čas na progi pa pokaže, da tudi malo hitrejši.

Moja ocena je, da posebne razlike med 165 in 172 ne boš opazil, malo lažje ti bo smučati na krajši. S tvojo višino bi jaz šel na krajšo.
Aha, potem so mi prodali pretrd pancer. Res je, da sem kupoval konec sezone in je bila izbira omejena, pa še zelo ozko nogo imam in je ta model pancerja bil neka ožja izvedba. Ok, glede na to, da sem 5 let na njih, bodo pa zdaj počasi ravno prav.

Kar je mene presenetilo ko sem gledal radije teh smuč je, da imam sedaj na smučeh Elan Element, dolžine 160 cm radij 13.5m. Če grem na Primetime smučo 22 ali 33 serijo, dolžine 165cm pa je radij 12.2m. Ok, pri 172cm je 13.5m.