Kampiranje in šotori.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Jaz sem tudi "proti" "brako" prikolicam. Ne zares, imam pa par pomislekov, podkrepljenih z videnim na terenu.
Napišem kaj več ko bom imel enih 5 minut cajta..

mistique

Guru
16. jun 2009
13.745
1.536
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Če želiš tole uporabljat v evropi, potem rabiš še prikolico s katero boš to prikolico prevažal naokrog.

Nisem vedel. Zakaj? (Sicer jih prodajajo v UK in Rusiji, kar nikakor ni EU)

Drugače se mi zdi, da je, ko je postavljena, čisto preveč občutljiva za kakšne udare vetra.

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.127
3.870
113
Najbližji dealer je v angliji, to pomeni nekje 99,9% šanso da (če se jo že lotiš naročit in spravit na cesto) da se boš s homologacijo jebal sam. Če bi bila zadeva naprodaj v Nemčiji je zgodba popolnoma drugačna (tudi če v resnici nima rdečih trikotnikov in drugih "neumnosti"...). Podobna zgodba kot z ameriškimi prikolicami za plovila (ki so v evropi uporabna samo za podstavek).

Če že "brako" potem mogoče kakšen brenderup z dodatnim šotorom. Da jo lahko preostanek leta uporabljaš kot normalno tovorno prikolico.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Te prikolice so vse na prodaj v Sloveniji pri podjetju;http://www.freedom-center.si/brako/comanche-sotorske-prikolice, tako da ni bojazni za vožnjo na tretjo tablico in tudi z potovanji po europi .Vidim da ste nekateri glede tega precej nepoučeni in mlaite prazno slamo, vprašanje je samo cenovno.

Ohrovt

Zelenc'
26. feb 2008
17
0
1
Letos za hec kupil brakico Jamet louisiana l. 1998 in sem navdusen nad velikostjo, uporabnostjo in zracnostjo. Ze tretji teden na morju, preziveli tudi zelo mocan veter ( v prvi vrsti ob morju ) in naliv brezproblema. Vso opremo prakticno zlozis na prikolo (hladilnik in wc pa v box),tako da sem imel prtljaznik v avtu se nezafilan. Zelo ok alternativa sotoru sploh ce imas manjsi avto.
Lp

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Je tudi zanimiva, saj na splošno so ti starejši modeli dokaj poceni samo ne pri nas , ne vem kje si jo kupilnmorda bi dal kak napotek, po tujih prodajalnah z takimi zadevami je kar precej teh prikolic vendarle od nas kar precej oddaljeno za ogled in nakup
sprasujem se.gif

http://mobileheim.com/Faltcaravan-Camplet-400-Gt-Concorde--lot231900263346

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Takole. Moje mnenje (na podlagi tega kar sem videl po kampih).
Šotorska prikolica ni ne prava prikolica niti šotor, je nekje vmes.
Plusi:
- da imaš pač prikolico in precej več prostora za robo, ki jo običajno vlačimo na kampiranje
- imaš zelo solidna ležišča (postelje) dvignjene od tal, se pravi si na suhem ne glede na vreme.
- Ker je zložena precej majhna, je za vožnjo neproblematična in ni težav niti v vetru
Minusi:
- vso potrebno robo še vedno trogaš v nekih boksih, potovalkah, skratka ne moreš napakirat oblačil, hrane, hladilnika (!) že pred odhodom od doma in ostane tako do konca potepanja
- hitrost postavljanja ni ravno taka bi si želel (ali kot izgleda na Youtube-u), še vedno je treba kar nekaj klinov, v živo sem zadevo večrat videl, zna kar trajat.

Zdaj če bi s prikolo rad potoval in se večkrat prestavil, pomoje ni ravno optimalno, je klasična kamp prikola mnogo bolj praktična.
Če kamp prikola vseeno ne pride v poštev bodisi zaradi prostora (hrambe), zaradi vlečnega vozila ali česarkoli pač že (enim se enostavno zdi to prevelika gajba za kamorkoli trogat), bi resno razmišljal o klasični tovorni prikolici (lahko s cerado, magari s povišano) in spodobni kamp opremi, predvsem pa o kvalitetnem šotoru z integriranim dnom (magari napihljiv, recimo frend ima napihljivega Robensa za slabega jurja, avion od šotora) in dobrimi ležišči. Prikola s povišano cerado + šotor ni šans da te pride več kot 2000€, vse novo.
Če se dobro organiziraš, lahko v tovorni prikolici poskrbiš tudi za nekaj organizacije in nimaš vse povprek nametano itd itd.
Če je plan 1x letno za 14 dni "na morje" bi misel na šotorsko prikolico tako ali tako opustil. Verjemi, se ne splača.
Preostanejo ti skoraj vse prednosti "brakice", s tem da si par jurjev cenejši, za preostali del leta imaš pa potem še tovorno prikolo, kar tudi ni za zanemarit.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Sem premišljeval tudi v tej smeri kot si jo ti nakazal, vendarle je pri nas majhna izbira le teh, jih enostavno ni naprodaj. V predelavo prikolice pa verjetno ne bi šel .

Ohrovt

Zelenc'
26. feb 2008
17
0
1
Ne morem dati kakih napotkov za nakup,sam sem jo nasel na avtonetu,sel sem jo pogledat in je bila ohranjena in ugodna. Postavitev ni noben problem, oblacila pa kot sem opazil,trogajo kolegi v torbah,ceprav imajo trde oz. Prave pocitniske prikolice.
Kakor komu pase,meni in tamalim je vsec,zena se pa zaenkrat tudi ne pritozuje
smile-1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.127
3.870
113
Nihče ni rekel da se te tvoje ne da kupit pri nas. Za tisto, ki jo linkal mistique pa je tako kot sem napisal.

Pri starih sotorskih prikolicah je kar sem jih jaz gledal najvecja tezava starost platna oziroma kateregakoli materiala že iz katerega je šotor.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Ohrovt pravi:
Kakor komu pase,meni in tamalim je vsec,zena se pa zaenkrat tudi ne pritozuje
smile-1.gif
Itak. Jaz samo "na glas" razmiščjam. Če ne bi imel prvae kamp prikole, bi najverjetneje naredil tako kot sem napisal.
Vsak pa svoje šuške spička po svoje.

nevtralec

Pripravnik
6. jan 2014
62
4
8
A je mogoče kdo že sprobal Quechua šotor? v reklami zgleda vse tako na izi, pa ne vem, ali bi jim verjel, al ne.. + res me zanima, kakšna je kvaliteta.. hvala že vnaprej za odgovor.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Bom povprašal enega drugega kolega, ga ima. Menda je zadovoljen, samo bo moral kej več povedat.
Drugače oni kolega ki sem ga omenjal, ima Outwell Concorde M šotor. Drag ko svija, dober pa ravno toliko.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
2 seconds quechua so super za hitro postavit. je res, da se sam hitro postavi, ga pa moraš potem vseeno še malo zaklinit in poravnat. za pospravljat je malo več dela, ker malo na silo zvijaš palice. najprej misliš, da boš vse skupaj polomil ampak če delaš prav je OK. se pa splača malo boljšega kupit, da ima zračenje itd. kvaliteta je OK. Ni za enkratno uporabo

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:

- hitrost postavljanja ni ravno taka bi si želel (ali kot izgleda na Youtube-u), še vedno je treba kar nekaj klinov, v živo sem zadevo večrat videl, zna kar trajat.

Samo ob tole se bom obregnil. Obstajajo "brakice" ki za spanje ne potrebujejo niti enega klina. Ena izmed njih je commanchee ki ga je pripopal zgoraj:

Montana Explorer Prodajna uspešnica, še boljša v 2016 Na pogled majhna in okretna Montana Explorer v sebi skriva vse, kar imajo velike. Po novem tudi udobnejše in sanjam prijaznejše vzmetnice ter letveno dno pod njimi, večje okno spalnice s komarnikom, skozi katerega vas nežno pobožajo jutranji sončni žarki in zapiha vetrc maestrala ter novo, kompaktnejše aluminajsto ogrodje šotorskega dela, ki vas zagotovo nikoli ne bo pustilo na cedilu. comanche montana explorer comanche montana explorer postavitev Dve dvojni spalnici, ločeni ali združeni, ter dvignjen bivalni del in po želji še dodatni predprostor - vse, kar potrebujete za ekspresne počitnice. Montana je v celoti dvignjena, kar je še posebej primerno pri razmočenih ali hladnih podlagah (in tudi trdih skalnatih ali betonskih, saj zabijanje klinov ni potrebno).

Kline rabiš samo za dodaten predprostor.

Pri campletkah je drugače. Rabiš zabijat kline, ampak te zadeve tako ali tako niso primerne, da se boš vsak dan selil iz kampa v kamp. Zame osebno pa je to super rešitev za 14dni+ na enem mestu.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Je tudi zanimiva, saj na splošno so ti starejši modeli dokaj poceni samo ne pri nas , ne vem kje si jo kupilnmorda bi dal kak napotek, po tujih prodajalnah z takimi zadevami je kar precej teh prikolic vendarle od nas kar precej oddaljeno za ogled in nakup
sprasujem se.gif

http://mobileheim.com/Faltcaravan-Camplet-400-Gt-Concorde--lot231900263346

Prednost novih campletk letnika 2013 in več je novo šotorsko platno, ki ni občutljivo na smolo ipd in je podobno materjalu predprostorov prikolic. Pa tudi platišča so večja za bolj udobno vožnjo...

Sam še vedno iščem nekaj 2013+ letnik za ceno okoli 4k
grin1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik nevtralec pravi:
A je mogoče kdo že sprobal Quechua šotor? v reklami zgleda vse tako na izi, pa ne vem, ali bi jim verjel, al ne.. + res me zanima, kakšna je kvaliteta.. hvala že vnaprej za odgovor.

Imam dva, enega za 3 osebe in enega velikega za 6 oseb (2 spalnici) z obema sem super zadovoljen.
Manjši za krajša 2 dnevna kampiranja, večji za tedenska kampiranja. Za 1x brez ežav. Pospravljanja se navadiš (če nimaš dveh levih). Menim, da so pri teh novejših še malo izpopolnili sistem z nekimi zateznimi vrvicami.