Kako pa vi OPERETE in POSUŠITE svoj avto?

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.393
380
83
Ljubljana
Kako vi operete in posušite svojo vozilo?

1.) Kje ga perete (doma ali v avtopralnici)

2.) Kak postopek uproabljate pri domaæem pranju?

3.) Kako ga posušite?

4.) Dodatna zaščita (voski, poliiši, polimeri...)

467716-post_slo.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
We dont. Its pleh, pranje ne spremeni tega dejstva
wink-1.gif
Občasno gre sicer v avtopralnico kjer pa bolj pride do izraza negovanje usnja, kot pa pleha.

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
12
18
Perem doma, če se da z vodo iz štirne.

-avto splahnem z vodo,
-v vedro nalijem avtošampon in toplo vodo (s šamponom ponavadi pretiravam),
-z gobo namočeno v vedro obrišem avto od zgoraj navzdol,
-avto sproti splahujem z vodo,
-pobrišem z jelenovo kožo (obvezno naravno v tisti rumeni škatli, vse ostale niso vredne nič).

Avto perem na cca 14 dni, enkrat na dva meseca (pozimi pogosteje) sperem podvozje z Karcherjem
smile-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Splahnem s štrajviksom nato po kosih s šamponom in gobo ter splahujem s štrajfiksom. Včeraj sem ga prvič letos s šamponom in ga nisem nič brisal, ker je že malo rosilo. pozimi ga samo s štrajfiksom splahnem, če je temperatura nad nulo.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Citat:

1.) Kje ga perete (doma ali v avtopralnici)
Kjerkoli in kadarkoli je priložnost.

Citat:

2.) Kak postopek uproabljate pri domaæem pranju?
Rain Pouring System 2000 Ecomatic.

Citat:

3.) Kako ga posušite?
Zaupam vetru in soncu, posebej učinkovita je tudi vožnja po AC.

Citat:

4.) Dodatna zaščita (voski, poliiši, polimeri...)
Ultradurable nanos v kombinaciji blata, prahu in zemlje.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.087
448
83
45
dolenska
Če maš kapnico, ni potrebno obrisat avta. Preverjeno. Moj postopek je podoben sam da prej pa potem spijem pivo in pazim, da nisem na soncu s plehom.

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
Če maš kapnico, ni potrebno obrisat avta. Preverjeno. Moj postopek je podoben sam da prej pa potem spijem pivo in pazim, da nisem na soncu s plenom.
Kdo je tvoj plen: pivo ali avto?

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.087
448
83
45
dolenska
Ups, popravil. Plehom sem mislil. Sicer pa, ne pivo ne pleh ni dober, da je na soncu.

Nazadnje urejeno:

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.393
380
83
Ljubljana

1.) Jaz ga perem vedno doma, vedno ročno. Prvič mi je škoda dati denar za pralnico. Drugič pa krtače poškodujejo lak. Tretjič ne gredo tako natančno kot jaz želim, Dober šofer ima vsaj neko osnovnp vez z vozilom, ve kako je servisiran, kaj se menja, kako je čist. (meni je umazan avto isto kot bi z blatnimi čevlji hodil in se kazal naokoli z njimi.

2.) Visokotlačni čistilnik - Najprej ga sperem, da se odstrani večja površinska umazanija. čiščenje platišč.
Ko je spran uporabim Sonaxa.

3.) Ko je spran in moker, ga polijem s tem sušilcem. Glede na to da imam črn avto in se pozna na najem vsaka lisa, in je sušenje z mikrofibrami in raznimi košutkami ter alakantarami odpade. Tukaj daš samo v kanto za zalivanje rož (15l daš 15 ml sušilne tekočine) in voda ko se posuši ne pusti niti ene kapljice, niti ene lise. Na koncu še premažem gume in to je to.
Pranje avtomobila v kompletu mi ne vzame več kot 30 min.

4.) 4 x na leto zaščitim svoj lak (jeseni in spomladi ga spoliram, polgrobo in fino) + (poleti in pozimi ga premažem polimerjem Seal it.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Na začetku ukvarjanja s prometom sem pral avto vsak teden ali pa dvakrat mesečno. Sedaj ga 2x letno približno. Notri pa ga še vedno nekajkrat pogosteje. Sicer bi moral z lopato najprej ven zmetat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.940
6.984
113
Gate se pere zaradi higiene, kaj mi bo pa higiena na avtu, pa mi ni jasno.

Drugače pa pleh na mojem je star 10 let in ni vidnih posledic ne-pranja, tako da res ne vem, kaj bi pridobil s tem, če bi vsak mesec pral. Poliranje je drugo, ampak to že meji na fetiš
wink-1.gif

Kako pogosto pa umivaš čevlje?

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.521
1.109
113
1. Imam možnost prati doma, tako da ga večinoma operem sam, ga pa tudi brez kančka slabe vesti zapeljem v pralnico, ki je zelo blizu.

2. V vedro natočim vodo, vlijem namenski šampon, ki ni ravno najcenejši in daleč od tega da bi bil najdražji. Sperem z visokotlačnim, ki spet ni top šit, ampak več kot odlično opravi svoje delo. Nato ga z gobo umijem in ponovno sperem z visokotlačnim.

3. Celega obrišem z jelenovo kožo, šipe pa malo bolj na fino še s kakšno staro brisačo. Do konca naredi sonce.

4. Rad imam čist avto, ampak ne kompliciram toliko. Mi avtomobil ne pomeni toliko. No, če bi imel kaj res dražjega... vendar nimam.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
jaz sem ga danes opral, ponavadi ko je dez, da se namoci svinjarija, ker gre potem lepse dol, brez da se lak opraska.
evil.gif

znotraj je druga zgodba.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.986
353
83
tam ko se terc po tori rola
Perem doma. Kako pogosto? Mogoče enkrat na mesec, če je res umazan. Zmočim, pošpricam z visokotlačnim malo avtošampona gor, mogoče z gobo sem in tja (če se mi da), splahnem in to je to. Sušenje? Zakaj, saj se samo posuši... Edino šipe s Stelexom in to je to.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Vprasaj pravi:

1.) Jaz ga perem vedno doma, vedno ročno. Prvič mi je škoda dati denar za pralnico. Drugič pa krtače poškodujejo lak. Tretjič ne gredo tako natančno kot jaz želim, Dober šofer ima vsaj neko osnovnp vez z vozilom, ve kako je servisiran, kaj se menja, kako je čist. (meni je umazan avto isto kot bi z blatnimi čevlji hodil in se kazal naokoli z njimi.

2.) Visokotlačni čistilnik - Najprej ga sperem, da se odstrani večja površinska umazanija. čiščenje platišč.
Ko je spran uporabim Sonaxa.

3.) Ko je spran in moker, ga polijem s tem sušilcem. Glede na to da imam črn avto in se pozna na najem vsaka lisa, in je sušenje z mikrofibrami in raznimi košutkami ter alakantarami odpade. Tukaj daš samo v kanto za zalivanje rož (15l daš 15 ml sušilne tekočine) in voda ko se posuši ne pusti niti ene kapljice, niti ene lise. Na koncu še premažem gume in to je to.
Pranje avtomobila v kompletu mi ne vzame več kot 30 min.

4.) 4 x na leto zaščitim svoj lak (jeseni in spomladi ga spoliram, polgrobo in fino) + (poleti in pozimi ga premažem polimerjem Seal it.

Ko si že tako natančen: kako imaš pa rešeno lovljenje in odlaganje vseh kemikalij, ki jih uporabljaš pri pranju?