Kako in kaj v primeru prometne nesreče?

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Živjo

Rad bi samo zvedel naslednje informacije, kaj je potrebno narest v naslednjem primeru.
Recimo, da se nekdo zaleti v mene ali obratno, avta sta vozna ali nevozna, kaj vse je potrebno narest, je potrebno klicat policaje, kako je glede odškodnine, cenilc, popravilo avtomobila (nekateri samo od ličarja in kleparja prinesejo neko potrdilo-plačan davek v resnici pa je avto še vedno nepopravljen).
Vem samo, da se na kraju nasreče izpolni evropsko poročilo o prometni nesreči, kako je glede bonusa (Triglav sploh nima danes bonusa več ali je potrebno si izmenjat kakšne papirje, morda klic na zavarovalnico).....naj mi prosim samo nekdo napiše po točkah, (nisem še imel v 6 letih prometno nesreče).

Nazadnje urejeno:

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Ce sta avta nevozna itak da mors klicat polcaje. Med tem ko jih klices najpres postavis se trikotnike (zavarovanje kraja nesrece),
pol pa ce so se ranjeni klices se resevalce. V takih primerih itak vse polcaji ostalo nardijo (porocilo, klic odvoza itd..)

zajfa

PEPČEK 2007
26. nov 2007
1.022
0
36
Mrzli vrh nad Žirmi
Citat:
Uporabnik ahmed pravi:
Ce sta avta nevozna itak da mors klicat polcaje. Med tem ko jih klices najpres postavis se trikotnike (zavarovanje kraja nesrece),
pol pa ce so se ranjeni klices se resevalce. V takih primerih itak vse polcaji ostalo nardijo (porocilo, klic odvoza itd..)

Tolk globoko pa nisem hotel it, napisal sem nevozna avta moral bi napisati delno vozna že ena razbita luč in manjkajoči del odbijača se ne smeš vozit po cestah.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.493
120
63
Aja to, pol pa odvisn. 4zmigovce vklopit. Ce mas telefon z fotoaparatom al fotoaparat kuj par slikc narest pa potem cimprej s ceste it, na plocnik ipd in se tam zment in napisat porocilo. Pol gres do cenilca kjer imas avto kasko zavarovan npr. potem pa s porocilom na njegovo zavarovalnico. Tm tud dajo spisek pooblascenih serviserjev, in gres avto popravt z njihovim papirjem (placa avtomatsko zavarovalnica). Ce ne mislis pac guljfat pa do dnarja priti. O tem pa nam pisu.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Lahko še eno podvprašanje?

Zakaj človek ne bi klical policije, če ni kriv? Ne glede na to, če so poškodbe na avtu samo minimalne. Če si kriv je jasno, izogneš se kazni. Če pa nisi kriv, pa s policijskim zapisnikom dobiš veliko bolj uraden dokument kot je neko evropsko poročilo o prometni nesreči. Na nek način se zavaruješ, da krivec ne bo mogel kakorkoli izpodbijati dejstev. Poleg tega dobiš še neko zadoščenje, ker faše še kazen za neprimerno obnašanje v prometu.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Lahko še eno podvprašanje?

Zakaj človek ne bi klical policije, če ni kriv? Ne glede na to, če so poškodbe na avtu samo minimalne. Če si kriv je jasno, izogneš se kazni. Če pa nisi kriv, pa s policijskim zapisnikom dobiš veliko bolj uraden dokument kot je neko evropsko poročilo o prometni nesreči. Na nek način se zavaruješ, da krivec ne bo mogel kakorkoli izpodbijati dejstev. Poleg tega dobiš še neko zadoščenje, ker faše še kazen za neprimerno obnašanje v prometu.
Ti jest povem.
Če bi jest povzročil nesrečo z manjšo škodo, in krivdo priznal, in bi bil pripravljen podpisat evropsko poročilo, pa bi oškodovanec kljub temu klical policijo, samo zato da bi mene kaznovali še policaji - kot da nimam dovolj škode že na avtu in izguba bonusa- bi si takoj premisli, poročila nebi podpisal, krivde nebi priznal, še kaj bi zakompliciral, pa nas se potem sam z zavarovalnico in s pomočjo policaja muči, kako prit do denarja za popravilo avta.
Če on hoče vse uradno - naj pa ima vse uradno, pa naj uradnbo spelje zadevo in sam dokazuje kdo je kriv in kdo je iz kje pripeljal, haha, in računa na pomoč policaja, vsi vemo kako pišejo zapisnike. Jaz uradno nisem dolžan priznat krivde ali pričat v svojo škodo. Tud lagat se smem. Zavarovalnica pa tudi ne čaka težko na njegovo številko računa, kamor mu bo poslala denar.
Pa da vidimo kaj mu je zdej boljše, klicat policijo ali ne. A se mu splača bit žleht in želeti meni še plačilo kazni ali ne.

Nazadnje, ko se je en na parkplacu zaletel vame - škoda minimalna razbita tamala luč, sem šel na zaupanje, mi je samo dal telefonsko, pa sva se zmenila da pride naslednji dan k meni, da se zmeniva o škodi, oz napiševa zapisnik če bo potrebno. Pa še pijan je bil. Tako je tudi bilo, plačal je vrednost nove luči, luč sem sam zamenjal, (sem se manj zamudil kot če bi peljal k mehaniku) pa sva bila oba zadovoljna. Jest sm imel naslednji dan denar in novo luč, če bi pa klical policijo, bi imel pa veliko nepotrebnih poti, dokazovanj, kaj veš kaj bi zavarovalnica zakomplicirala, mogoče bi policaj še pri meni našel kako napako, pa bi še jest plačal kako kazen, od tega če bi on plačal kazen pa nebi imel jaz popolnoma nič.

Če se da zmenit, je pomoje to najboljša rešitev za oba.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.958
-8.676
113
Če se ti zabiješ vame in bo čista situacija glede tvoje krivde ti povem, da zate s takim veseljem pokličem policaje, da se bo kar kadilo.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Zal je precej folka zelo pokvarjenega in bo izgledalo, kot da je vse fer... naslednji dan pa se izkaze, da te je "nategnil na suho" in bo vse zanikal... ti pa naslednji dan tudi ne mroes vec klicati pristojnih organov... Tako, da ce se da dogovorit TAKOJ, potem OK, ce se pa ne da dogovorit in se prelaga na naslednji dan, pa bi jaz verjetno raje poklical pristojne organe... Sicer se v svoji vec kot 20 letni vozniski karieri nisem imel take izkusnje... tako da tezko recem, kaj bi dejansko naredil... berem in slisim pa precej zgodb okoli tega...
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Citat:
...sem šel na zaupanje...

Ampak v isti sapi priznaš, da ti ne bi bilo problem lagat, če bi nekdo, ki si mu povzročil škodo, poklical policijo.

Ravno zaradi takšnih bi jaz klical policijo. Nikoli ne veš, kdaj mu bo zapasalo lagat in boš na koncu ti potegnil kratko. Poznam te zgodbe, ko se gre "na zaupanje", potem pa na koncu ostaneš sam s svojo kasko polico (če jo sploh imaš), izgubo bonitete, živcev in časa.

Če vame prileti pijani voznik, ne bi niti sekunde razmišljal, ampak takoj klical 113. Tisti, ki sede vinjen za volan je nekako popolnoma zadnji človek na svetu, ki je vreden kančka mojega zaupanja.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Če se ti zabiješ vame in bo čista situacija glede tvoje krivde ti povem, da zate s takim veseljem pokličem policaje, da se bo kar kadilo.
Ti tudi povem, da potem situacija ne bo več tako čista glede krivde, kot si misliš.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.958
-8.676
113
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ti tudi povem, da potem situacija ne bo več tako čista glede krivde, kot si misliš.
Garantiram ti, da bo. Če boš preveč sikal, se bom pa še posebno potrudil, da fajn najebeš

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Ma če pride do prometne nesreče je najbolje poslikat vse...ne smo kar je razbito ampak tudi kraj in kako stojijo avtomobili...če se izpolni evropsko poročilo in je podpisano potem ni težav.....in še nekaj....policaji niso tam da bi nekomu dokazovali kdo je kriv in kdo ne...oni so tam izključno zato da pišejo kazni....škodo pa plačuje zavarovalnica in na podlagi evropskega poročila in slik ki se jih naredi potem zavarovalnica določi komu bo plačala škodo.See pa zavarovalnica obrne tudi na policijo ker so si ogledali kraj nesreče če so bili tam.

In policaji nujno ne napišejo samo enemu kazen ampak jo lahko dobijo oba udeleženca...so pa kazni in točke kar krute za brezzvezne stvari.

Če se pa ne da zmenit in ti drugi voznik teži in grozi potem pa ja...poklicat policijo...vsak se čuti ogroženega.

Pa tudi če priznaš krivdo ni nujno da jo plača tvoja zavarovalnica....se pač zavarovalnice odločijo na podlagi dokazov kdo je kriv in kdo je upravičen do plačila škode.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
Moje izkusnje so taksne, da ce takoj iz denarnice ne potegne pravih bankovcev poklicem modrece. Je bilo prevec zivcev in prerekanj za nekaj kar je bilo popolnoma brezzveze. Na kraju samem vadi pare ali gremo pa drugo storijo se. Tist s telefonsko pa dej se jutri slisimo je pri meni no go. Ja, ce mi pusti konkretno garancijo.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.990
-375
113
jest tud ne bi klical policajev. če bi pa un kej kompliciral, bi jih pa takoj. sploh če bi bil 100%, da nisem nič kriv.

drugač pa, če je avto nevozen, a je res nujno policaje klicat?? ker men se zdi, da jih ni treba.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Citat:
...sem šel na zaupanje...

Ravno zaradi takšnih bi jaz klical policijo. Nikoli ne veš, kdaj mu bo zapasalo lagat in boš na koncu ti potegnil kratko. Poznam te zgodbe, ko se gre "na zaupanje", potem pa na koncu ostaneš sam s svojo kasko polico (če jo sploh imaš), izgubo bonitete, živcev in časa.

Če vame prileti pijani voznik, ne bi niti sekunde razmišljal, ampak takoj klical 113. Tisti, ki sede vinjen za volan je nekako popolnoma zadnji človek na svetu, ki je vreden kančka mojega zaupanja.

Na zaupanje res ni pametno it, jest sm to naredil izjemoma zaradi minimalne škode. (in dobre volje).

Je pa dovolj, da se na kraju nesreče napiše evropsko poročillo, navede dejstva, opiše situacijo mogoče še poslika in da povzročitelj prizna krivdo in na koncu podpiše. Potem mi je vseeno, če se naslednji dan premisli. Kar je podpisal je podpisal to drži.
V primeru, če pa povzročitelj nebi priznal krivde ali kaj kompliciral, bi pa klical policijo. Ampak sam si je kriv, kaj pa ni priznal krivde, če je bil kriv.

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Ampak v isti sapi priznaš, da ti ne bi bilo problem lagat, če bi nekdo, ki si mu povzročil škodo, poklical policijo.

Ja, takemu, ki bi me rad zajebal mi ni problem lagati in mu zakomplicirat postopek. Če hoče vse uradno naj pa ima uradno. Pa naj leta okol uradnih oseb in prosi za zapisnik, ki mu ga ne bodo dali, al pa bo šlampasto napisan.
Zato je zanj bolje, da izkoristi priliko ki jo ima, da dobi moje podpisano priznanje krivde na evropskem poročilu dokler sem pripravljen priznat krivdo.
Po klicu na 113 mojega podpisa ne bo več dobil, in ni ga boga ki bi me v podpis prisilil.
Ja nikoli ne veš, kdaj se bo kdo spomnil lagat, ampak obisk policije v ničemer ne spremeni tega dejstva. Ampak če podpiše krivdo navede okoliščine iz katerih se jasno vidi njegova krivda, potem je podpisano. četudi se naslednji dan premisli podpis ostane.

Sem imel tak primer, ko se je tovornjak zaletel vame, škoda minimalna. In se tovornjakar še pogovarjat ni hotel z mano, kaj šele podpisat zapisnika in krivde. Meni se je pa tud mal za malo zdelo in sem poklical policaje. Tud mene je policaj vprašal, kolk hitro sem pripeljal (omejitev je bla 10km/h) je mislil še meni kazen nabit. Ampak sem prav odgovoril, ker sem videl znak. Na zavarovalnici so me vlekli za to in uno, vedno je kaj manjkalo, so kaj čakali, na koncu da čakajo na zapisnik policije, potem sem popizdil in klical policijo, tam pa so rekli da zapisnikov nikoli ne pošiljajo. ...ping pong... no na koncu po dobre pol leta sem le dobil denar. Fajn je blo zakompliciran postopek, vendar nisem imel druge izbire, če sem hotel povračilo škode. Ali pa pozabit vse skup. Boje bi bilo, da bi se zmenil z povzročiteljem (tu ni blo možno), kot pa da grem po uradni poti.

Sej tovornjakarja po eni strani tudi razumem, podpis krivde bi pomenil izgubo bonitete, kar bi daleč preseglo povzročeno škodo. Verjetno je tako ceneje prišel skoz, kot če bi jest uveljavljal njegovo zavarovanje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hotel sem samo povedati, da se mi zdi, da je dosti težje izpodbijati policijski zapisnik kot pa evropsko poročilo.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Čez slike ga ni....moju sosedu se je eden malo zabil u rit v LJ in so pač šli ven se skoraj zmenili ampak da se ne ovira promet so hoteli umaknit avte...moj sosed pa ne ga bit mona je lepo na hitro slikal brez da bi ga ta drugi videl....in glej ga zlomka...ko so se premaknili mu je tip zbrisal....pol je pa sosed poklical policijo in so ga po eni dobri uri našli ko je že v garaži popravljal avto....pa je bla porcija polna....prometna s pobegom.

Moj nasvet....vse slikat...bolje več kakor manj.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.068
5.650
113
Schumi & Co. ki hočete denar na roke.........kako pa lahko na kraju nesreče oceniš škodo ki si jo utrpel????

Še moj primer ki ga bom ju3 UPAM lahko spravil skoz......

teden dni nazai me je bočno oplazil en mulc....spregledal svoj mrtvi kot.......evropskega ni bilo ker ga noben od naju ni imel.....stvari so šle na navaden papir....gor so njegovi podatki (kje stanuje kdo je itd)...registrska vozila ki je povzročilo nesrečo....priznanje njegove krivde in da bo poravnal stroške....ter njegov podpis......poleg še moji podatki.....podpis mene in priče (moja punca)

Vem pozabi sem na njegovo prometno in na vsaj št. njegove osebne
bonk.gif

Etak šlo se je na zaupanje....škoda ni velika (vizualno)....oplazena barva na boku.....nekaj časa se je še javljal...ko je zvedel za $$$$ popravila ne dviguje več
cheer.gif

Torej odgovor avtorju teme.....kaj rabiš......vse podatke ki se zahtevajo na evropskem poročilu...čim več tem bolje...menj komplikacij bo

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Hotel sem samo povedati, da se mi zdi, da je dosti težje izpodbijati policijski zapisnik kot pa evropsko poročilo.
Tole ne bo držalo.
Evropsko poročilo boš pisal sam, tako da boš poskrbel, da so opisane okoliščine res pravilne, navedena vsa dejstva in okoliščine, krivec tudi na koncu s podpisom prizna krivdo. In oba se spodaj z navedenim strinjata in to podpišeta. . Podpis pa nekaj velja.

Policaj pa zapisnik napiše kasneje v pisarni po spominu, lahko se kaj ne spomni ali napiše napačno ali pristransko, nihče od udeležencev ga ne podpiše in ne potrdi resničnost napisanega, tako da je možnost da se kdo kasneje premisli in trdi da je bilo drugače mnogo večja.
Policaj ni videl kako je prišlo do nesreče, piše po pripovedovanju, zato tisto, kar je napisal lahko drži ali pa tudi ne, vsekakor pa se da izpodbijat.
Če pa nekaj podpišeš, pa težko kasneje rečeš da ni res, kar si podpisal.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ach so... jaz sem vedno mislil, da policaji spišejo nek zapisnik na samem kraju nesreče in ga dajo za podpisat še udeležencem (kot je npr. pri pisanju kazni).

Potem je res tako kot si rekel...