Kaj za penzijo?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Sej vse je lepo in prav, tudi nekaj se da na stran dajati za "stara leta", problem nastane, ker današnjih 50.000€ bo čez 20 let vrednih koliko? Danes kupiš eno garsonjerco, čez 20 let pa rabljenega Clia?
Edino tu jaz vidim težavo in bi raje svoje prihranke nekam umaknil.
Seveda ne moreš imeti denarja doma v sefu, ker z inflacijo izgublja vrednost.
Vendar je vedno nekje kakšna banka, ki ji lahko zaupaš in imaš vezavo, ki vsaj ohranja vrednost, če že ne povečuje.
So pa res s tem določene skrbi in nujno spremljanje vsaj osnovnih monetarnih dogodkov.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ma da ti po resnici povem, niti slučajno nimam cajta, da se grem dnevno borzno špekulacijo naslednjih 10 let. Je bistveno boljše investiran čas, če ga v svoje nadaljnje izobraževanje namenim in s tem povečam zaslužek, kot pa s tem, da se grem učit neko novo x-stvar.

Nekako se nagibam k temu, da bi delal kake vezane vloge z mesečnim vplačevanjem, pa na mesec par sto eurov v štumf, dokler se ne nabere za konkretno palico zlata ali srebra in potem jovo na novo.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
povem samo izkusnje mojih znancev, ki od tega zivijo, pa so pred racunalnikom mogoce 1 uro na dan, ostalo pa kajtajo, kolesarijo, se izobrazujejo ipd. Seveda pa tveganja so. Kje jih pa ni?
frown-1.gif

Hm.

Recimo, da je tvoja ura vredna 20€ (pa sem prepričan, da je pri teh tvojih znancih nekajkratnik te številke) - na leto investiraš za 7.000€ svojega časa in če je minimum 3 leta, pomeni da moraš najprej investirati 21.000€ preden dobiš uporabno znanje.

Kaj pa vem, no... meni se tole ne zdi lih rule of a thumb. Če te borza tako ali tako zanima in ti je trejding na pol hobi, sicer pa ni videti, da bi se splačalo...

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Glede investicije casa se strinjam.

Ampak, z 2 % obresti na banki pa tudi avtor ni zadovoljen (zahteva 0 investicije časa).

Drugače pa finance imet kot hobi ni tako neuporabno?

Drugače pa super debata, dejmo nadaljevat z idejami
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Pač 2% se mi zdi, da ni niti blizu realne inflacije. Sicer nam lahko flancajo zgodbe o inflaciji, ampak vsi vemo, da smo imeli od zadnjega tolarja do danes vsaj 100% inflacijo. V teoriji naj bi bil sicer euro bolj stabilen, ampak vseeno se ne zanašam na to, da mi bo 2% letno pokrilo inflacijo, kar pomeni, da bom imel na koncu še manj, kot pa bi imel, če bi sproti potrošil denar...

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.250
1.757
113
40

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.482
6.989
113
Tole o borzi - se to ti ljudje ukvarjajo čisto sami ali imajo koga da jim upravlja premoženje - profesionalca, sami pa so se pac priucili toliko, da vedo za kaj gre?

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Drugače pa finance imet kot hobi ni tako neuporabno?

Mislim, da je daleč od neuporabnega, zelo nasprotno. Samo, če v tem ne najdeš veselja, je imo bolje, da opravljaš svoj regular job eno uro dlje. Sploh v primeru OPa, ki ima tako specifično delo, da lahko zelo natančno ovrednoti koliko mu prinese ena dodatna ura dela.

Kot hobi ukvarjanje z investicijo se greš konec koncev lahko tudi gozdarjenje. Narediš tečaj za traktor in delo z motorko, si postaviš eno enostavno vikendico na fajn parceli, pa lepo preživljaš vikende na svežem gorskem zraku. Dokler si ne odrežeš roke in ti gre še prvotni biznis po gobe.
grin1.gif

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
No, predlagani hobi pa res ni primeren.

Če si rokodelec (as in: rabis roke in glavo za služenje denarja), se jaz ne bi dodatno izpostavljal nevarnostim
smile-1.gif
.

V takih primerih je znanje, kako iz naslonjaca plemenit denar, precej boljsa izbira. Seveda obstaja nevarnost infarkta, ce se v investiciji zaplezas
smile-1.gif
.

Kot je ze uncle_sam zapisal: avtomatika prinese bore malo.

Tudi za dilanje nepremicnin rabis znanje in izkusnje, enako velja za vsako rec, kjer je govora o zasluzku.

Tud kila zlata pod postlo ti lahko jemlje spanec, ko pocitnikujes na Baliju
smile-1.gif
.

LP,
PIC

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.250
1.757
113
40
Se čutim poklicanega, da se še 1x oglasim...

Tule je sedaj čutiti, kot da je borza da malo klikaš in prebereš 1 članek na mesec in delaš lepe donose.
Eno je, da se ti parkrat posreči, drugo pa je doseganje konstantnih donosov.

Cela stvar je težka! Vedno se vprašajte, koga imamo na drugi strani - kopico ljudi ki imajo velikooo več denarja, časa , znanja in insiderskih vez, da nas potolčejo.
Osebno se 8 let ukvarjam z zadevami in lahko rečem, da vsak teden vidim nove stvari, z vsako izkušnjo več se počutim bolj nevednega in nebogljenega. Hočem reči, da si je tukaj sila samozavestno domišljati, da imaš stvari pod kontrolo - ker jih nimaš. Pa to velja za ceno zlata ali rast in padec indeksov ali gibanje cen delnic!

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
Se čutim poklicanega, da se še 1x oglasim...

Tule je sedaj čutiti, kot da je borza da malo klikaš in prebereš 1 članek na mesec in delaš lepe donose.
Eno je, da se ti parkrat posreči, drugo pa je doseganje konstantnih donosov.

Cela stvar je težka! Vedno se vprašajte, koga imamo na drugi strani - kopico ljudi ki imajo velikooo več denarja, časa , znanja in insiderskih vez, da nas potolčejo.
Osebno se 8 let ukvarjam z zadevami in lahko rečem, da vsak teden vidim nove stvari, z vsako izkušnjo več se počutim bolj nevednega in nebogljenega. Hočem reči, da si je tukaj sila samozavestno domišljati, da imaš stvari pod kontrolo - ker jih nimaš. Pa to velja za ceno zlata ali rast in padec indeksov ali gibanje cen delnic!

Oprosti, kje v tej temi si pa dobil ta obcutek? Jaz sem zapisal od 3 do 10 let pri vsakodnevnem spremljanju zadev.

Balkanski vrtiljak nekaj let nazaj pa je bil nekako tako, kot ti opisujes, ja ...

LP,
PIC

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:

Jaz se s tem ne ukvarjam tako profi kot ti,počutim pa se včasih enako
smile-1.gif

Občutek je podoben kot pri športnih stavah - če postaneš preveč pogumen in si domišljaš,da imaš stvari pod kontrolo in da vse veš,postane to nevarno,ker te zavede in staviš vedno več,v resnici pa imaš ponavadi samo srečo,da je tvoje moštvo zmagalo...

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
894
28
28
Dejstvo je, da pri papirjih lahko na hitro izgubiš precej več kot pri kakšnih manj tveganih produktih. Z malo smole pa lahko hitro postane precej obveznic, delnic in ostalih papirjev, ničvrednih. Da o raznih opcijah, certifikatih in ostalih zadevah sploh ne govorimo. Marsikdo se opeče.

Ko pa enkrat težko privarčevan denar na hitro izhlapi, se pa ne počutiš preveč dobro. Sploh če so to prihranki za pokojnino. Veliko težje je našparat, kot izgubiti. Dober primer so tudi razne slovenske obveznice bank, ki so jih mnogi brokerji svetovali strankam, na koncu pa so stranke zganjale jok in stok, ko so ljudje izgubili vse. Pa tudi obveznice kakšnih drugih družb. Pa so jih vsi prepričevali kako varna in dobra naložba je to.

Se pa spomnim, kakšne buče vse so kotalili razni analitiki in brokerji pred krizo...redko kateri je napovedal takšen polom (in tako hitro), kot se je zgodil.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Pa ja ne bodo v svojo skledo pljuvali. Skoraj pet let ni bilo nobene reklame od vzajemnih skladov in podobno. Sedaj ko nekateri lahko spet mahajo s pol preteklimi donosi (pretekle izgube pa zamolčijo) se spet pojavljajo.
Kila: ne verjamem da se ti splača kupovati kilo zlata. Unča ki stane jurja se mi zdi( trenutno samo v sanjah) čisto ok investicija. Je pa problem hramba takega premoženja (kraja). Ko boš prodajal na stara leta, bo tudi lažje prodati unčo kot kilo. Poleg tega najbrž ne boš rabil 30 jurjev naenkrat za kruh in marmelado v lokalni trgovini.
Strinjam se z oriolusom. Če boste v penziji rabili take dohodke (za zdravljenje je imel tudi Jobs in schumacher premajhne), kot sedaj v aktivnih letih ko se postavljate na svoje noge (brez večje pomoči staršev), potem se obremenjujete s stvarmi ki vam po nepotrebnem povzročajo stres. Stres pa vemo da ni ravno blagodejen za zdravje.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
KSZ

Končno ena dobra in uporabna stvar na forumu
smile-1.gif

Meni se recimo kolegi in znanci smejejo kot pravim nekako tako: Hudič je če nimaš denarja in enak hudič je, če ga imaš ravno toliko, da daješ nekaj na stran za stare čase. Namreč vsi mi, ki hvalabogu imamo konec meseca nekaj € "plusa", nimamo pa vseeno toliko denarja, da bi se nam za vse fučkalo imamo problem kam ta denar naložit.

Saj nočemo nič zaslužit in živet od tega, želimo samo to, da tisto kar smo privarčevali na takšen ali drugačen način ohranja svojo vrednost.

Tako kot pravijo strokovnjaki, je treba imeti premoženje res razpršeno. Tisti, ki imajo stanovanje ali hišo in zanjo nimajo kredita, je to že del dobre naložbe. En manjši del tudi na banki kot vezavo, en del pa tudi v kovinah. Saj če pogledamo zgodovino, potem je jasno, da je edina stvar, ki je obdržala svojo vlogo plemenita kovina. Jaz se kar strinjam s tistimi, ki so že v tej temi omenjali, da dajo nekaj privarčevanega v kovine, samo ne vem, če je kilogramska palica res dobra ideja ... po mojem mnenju ne.

Glede na količino tiskanega denarja in količino papirnatega zlata je pa vsaj iz zgodovinskih razlogov vidno, da bo verjetno kovina edina preživela. Vprašanje je samo po kakšni ceni, ampak če bo kovina zgubila polovico vrednosti (500$ za unčno, kar je verjetno nemogoče), je to še vseeno boljše, kot do, da ga papir, ki mu pravijo denar izgubi 100% vrednost.

Tako kot je rekel že eden prej ... bolj kot si v tem notri in malo zadeve spoznavaš, večkrat vidiš, da nimaš pojma in da se ti "playeri" vedno in večno izmišljujejo nove instrumente za nategovanje vseh ljudi, samo da takšem ekonomski model še naprej obstaja. Po logiki in poštenju, bi se moral že zdavnaj sesut in mogoče bi bilo potem kaj boljše.

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
Glede na količino tiskanega denarja in količino papirnatega zlata je pa vsaj iz zgodovinskih razlogov vidno, da bo verjetno kovina edina preživela. Vprašanje je samo po kakšni ceni, ampak če bo kovina zgubila polovico vrednosti (500$ za unčno, kar je verjetno nemogoče), je to še vseeno boljše, kot do, da ga papir, ki mu pravijo denar izgubi 100% vrednost.
Samo v tole bi se 'vtaknil' - če bo papir izgubil 100% vrednosti, potem bodo osebne finance še tvoj najmanjši problem. 'Papirni' denar je temelj naše družbe, tako da kakšni bistveni pretresi lahko sovpadajo samo s katastrofo svetovnih razsežnosti.

Kovina je na drugi strani samo naložba, ki random fluktuira, privlačnost v investiranje v kovine pa temelji več ali manj na preteklem gibanju cen (ponavadi se posredniki pri prodaji še potrudijo, da pokažejo graf časovnega območja, kjer je šla cena /).