Kaj za penzijo?

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
ksz

Nekateri smo v takšnem poslu da bomo delali do smrti ... težko je danes najti pravo rešitev, sploh če imaš slabe izkušnje z raznimi skladi ipd. ... sam imam nekaj v naložbenih in nekaj v žz, ter nekaj rezerve ... dejstvo je, da takšnih penzij kot so danes čez recmo 20 ali 30 let ne bo več, tako da si je res treba zraditi nek svoj tretji steber ... vendar koliko in kam, to je vprašanje za milion dolarjev?

Kakšna so vaša mnenja glede dodatnega pokojninskega zavarovanja v npr. Modri zavarovalnici ipd. ?

Oriolus: odvisno kakšno plačo si imel - če si imel cca. 1500eur netto, kamot shajaš s 60%, torej 900eur, če pa minimalca, se pa takšna matematika podre, kajne.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.010
11.131
113
mi vsi bomo imeli minimalne, ne glede na plačo, ker so bo vse prej že 5x sesulo, torej računaj na cca 500 e ce sploh. Mogoče se bo dalo kakšne borčevske zrihtat.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Njiva (velik vrt) je pametn vložek. Rekreacija, pridelovanje hrane, prostor za druženje.

Drgač pa nekaj kar se da če n-let prodat. Bajta, gozd, zidanica, garsonjera.

Čez 40 let bo tukaj multikulti in multi$$$ kaos.

p.s. jest dajem 200 EUR na podstreho v štumf. Stran od oči pohotne države. drugo leto bo dajal isti znesek v drugi valuti. do 25k EUR bo imel vzidanih nekje skupaj s sefom, potem grem z novimi sredstvi v nakup vikenda na primorskem. Lastnik vikenda bo podjetje iz lihtenštajna (sej se tako dela sedaj a ne)

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Bojim se, da bo penzija iz prvega stebra postala socialni prejemek. Če nimaš nič, boš dobil nekaj za životarjenje, če pa si kaj prihranil, potem do nje nisi upravičen oz. boš v najboljšem primeru dobil malenkost.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@stankozaspanko:
Pravzaprav sem imel zadnja leta kar nekaj manj kakor si zapisal.
In ker se je obračunavalo obdobje najbolj ugodnih 18 let, je ta povprečni znesek še nekoliko manjši
Če pa bi bil na 'minimalcu' bi bila seveda situacija bistveno drugačna.
Veliko je odvisno predvsem od tega, kaj in kako si pripraviš za to obdobje.
Recimo predlog, ki ga je zapisal 'softi' ni slab, če je seveda zanj kakšna možnost.
V sklade in podobne zadeve pa nisem nikoli imel zaupanja, tako da se tiste 'loterije' nisem šel.
Po naravi sem 'ziheraš' in so mi takšne mahinacije vedno sumljive. Gospa, ki je prišla na dom s ponudbo za dodatna zavarovanja že leta 2000, je brez uspeha tudi odšla. In če bi takrat verjel njenim obljubam, bi bil danes nekaj tisočakov lažji.

Ne glede na vse - fantje, brez pesimizma!
Slej kot prej se bo situacija morala urediti in bodočnost sploh ni črna.
Če je seveda nočemo sami videti takšno.
wink-1.gif

LP

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Ne glede na vse - fantje, brez pesimizma!
Slej kot prej se bo situacija morala urediti in bodočnost sploh ni črna.
Če je seveda nočemo sami videti takšno.
wink-1.gif

Pri nas tudi, če bi naftna polja odkrili, bi jih lopovi vsa pokradli.

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Sej vse je lepo in prav, tudi nekaj se da na stran dajati za "stara leta", problem nastane, ker današnjih 50.000€ bo čez 20 let vrednih koliko? Danes kupiš eno garsonjerco, čez 20 let pa rabljenega Clia?
Edino tu jaz vidim težavo in bi raje svoje prihranke nekam umaknil.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Dobro vprasanje:

1) investicija za prihodnost so otroci, ki jih bos dobro vzgojil, da bodo skrbeli zate.
2) poskrbi za svoje zdravje

bolj materialno:
3) urejena osnovna existenca - lastno bivalisce (ne najemnisko) ki bo primerno tudi za starost (ne prevlika hisa, blizu do zdravnikov in trgovin)
4) razprsenost nalozb

5) ciste materialne nalozbe: zlato, nepremicnine, umetnine,

Zlato ni nalozba ampak se je v zgodovini izkazalo kot najbolj likvidno, Enkrat smo racunali, da je tablica zlata v velikost iPhona 40.000 Eur. To je bistveno lazje dat v zep in prenesti cez mejo kot pa kaj odltimer avto ali Jakopiceva sliko.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Razsvetli nas, kater produkt je s 3% in BREZ zavarovanja? Ne poznam pa zato sprasujem...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.082
6.932
113
pri taščici
Nekako bom poskušal iti po tvojem nasvetu. Sicer glede zdravnikov in trgovine sem brcnil v temo. Ampak iz trgovine ti že danes pripeljejo, ali pa za kak evro prijazen sosed spotoma. Če že otrok ne bom mogel zadržat ob sebi do konca. Če ne bodo ostali ob meni, jim tudi ne morem obljubiti dediščine katere jaz nisem dedoval.
Glede (fizičnega )zlata. Glede na provizijo se manj kot unčo (tisoč evrov) nekako ne splača kupovati. Papirnatemu zlatu pa ne zaupam. Za fizičnega pa.rabiš (bančni) sef, ali res dober plac, kjer ga ne bo našel prvi džanki.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.140
113
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
To ste pa racunali za nmt cegu iz leta 92.
Saj ni štos v teži iphona ampak v volumnu:
130mm*60mm*7mm=0,0546dm3
Masa tega volumna zlata pa je 0,0546*19,3 = 1,054kg
To pa je cca 30.000€ zlata.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Malo razmišljam, da sedaj pa prihajam v leta, kjer bo treba za svojo penzijo poskrbet. Kam, kako in koliko na mesec vlagat, da bom imel neko spodobno penzijo.

Računam da imam pred sabo še vsaj 35 let dela, za potem (ekstremno optimistično) 30 let penzije.

Koliko dajat na stran, če imaš recimo prihodke 1000/1500/2000 na mesec? Zadnjič na neki NLB reklami so sanjali o tem, da moram imet 80% plače visoko penzijo, da lahko standard držim tudi po upokojitviji.

Ker sicer mirno dam vsak mesec vsaj 50% na stran, ampak od tega bo treba nekoč tud kaj zgradit...

Sem bil pred kratkim (no, se vedno sem) pred isto dilemo
smile-1.gif
.

Sem povprasal malce svoje "zahodne" kolege, ki po starosti rangirajo od 25 do 65 let. Izsledki?

Vecina mi je svetovala, naj se poglobim v borzo. Ampak to ne tako, po balkansko, ko so vsi po 3 mesecih financni eksperti.

Pridno dajaj denar na kup, magari na vezano vlogo, obenem pa studiraj in studiraj borzo. Namrec, borza bo vedno tukaj. Da bos "samozavesten", potrebujes od 3 do 10 let, veliko igranja s fake racuni, branja novic ipd. Skratka, jaz sem ugotovil, da vecina zahodnjakov, seveda z dobrimi prihodki in neko izobrazbo ter zeljo po skrbi za lastne finance, presenetljivo veliko ve o vlaganju na borzi.

Recimo, da si star 35 let. Naslednjih 10 let bos na visku svoje delovne moci, v tem casu bos lahko akumuliral najvec denarja. Pri 45. letih bos zacel svoj denar tudi nadpovprecno dobro plemenit (se vedno ne govorim o "sanjskih donosih", nato se bos sam odlocil, pri kateri starosti se bos iz bolj tveganih nalozb umaknil v manj tvegane).

Ko sem pred 1 letom vprasal znanca, ki pri 63 razmislja o pokoju cez nekaj let, mi je odgovoril, da se mora en dan usest in izracunat, kdaj si lahko privosci upokojitev. Pa model ni nek financnik, dela za amerisko vojsko in ze 30+ let skrbi za svoje finance.

Kar se tice nepremicnin, pa sam najbolje ves, ce bos kaj dedoval? Glede na to, da je v Sloveniji 90 % nepremicnin lastniskih, ni vrag, da ti ali tvoja partnerica ne bosta kaj podedovala na stara leta?
smile-1.gif

Je pa res, da skrb za svoje denar na financnih trgih ni nekaj, kar bos v Sloveniji slisal kot pogost nasvet. Mi raje kupimo nepremicnino in zelimo z najemnino zivet od nje. Sej se da, ampak za take manevre je generacija 35-letnikov zal malce premlada
smile-1.gif
.

Sploh pa, vem, da je na tem forumu nekaj prekaljenih traderjev ..mogoce se oglasijo
smile-1.gif
.

Skratka, načina, kako s pristopom "set it and forget it" spodobno plemenitit denar, enostavno ni (vec).

LP,
PIC

Nazadnje urejeno:

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Pri povprečni plači 1000 EUR mesečno se bo šel nekdo pri 35 ali 45 letih borzo?Ta tvoj USA kolega dobi plačo n-krat večjo od SLO povprečja in jasno da lahko da 5%,10% ali več za te igrice. Tako časa kot denarja.

Večina pri nas štrika lukno z lukno oz. mu na koncu plače ostane preveč meseca.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Prosim preberi prvo objavo avtorja, pa ti bo jasno, da nima jurja plače.

Borza ni za tiste, ki imajo 800 neto.

In ja, tudi meni je jasno, da s slovensko povprecno placo, stroski zivljenja, pricakovano dobo upokojevanja in visino drzavne pokojnine, smo bolj ali manj vsi [cenzura].

LP,
PIC

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Tudi pri 2.000 EUR neto (še) ni poezije, ti lahko iz prve roke povem, razen če živiš kot asket oz. si sam... preberi prvo objavo tudi ti še enkrat. Pišem zato ker berejo forum tudi taki, ki bi radi kaj naredili za prihodnost vendar z mesečno miloščino žal ne gre. Z lokalnega kupa peska se ne vidi daleč. Bo treba ciljati višje...

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
No,

potem pa ti predlagaj resitev za tiste z 800 neto?

In ce bo dajal na stran 1k na mesec, bosta s partnerico imela 100k+ gotovine pri 45 letih. Kar tudi ni tako zanič. In še cca. 25 let časa, da teh 100 jurjev oplemenitita.

LP,
PIC

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.372
5.646
113
@PIC zanimivo razmisljanje...sam pol si borzni đanki...vs svoj prosti cas previsis na netu kjer zasledujes indexe....to pa tud ni nek lajf
frown-1.gif

Pa strik iz Bauhausa mas skos pr seb ce se zgodi crni petek
smile-1.gif

Pol se raj odklopm pa grem med prepperje....bela rutka na glavi...nož med zobmi...pa lok na hrbtu
grin1.gif

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
@PIC zanimivo razmisljanje...sam pol si borzni đanki...vs svoj prosti cas previsis na netu kjer zasledujes indexe....to pa tud ni nek lajf
frown-1.gif

Pa strik iz Bauhausa mas skos pr seb ce se zgodi crni petek
smile-1.gif

Pol se raj odklopm pa grem med prepperje....bela rutka...nož med zobmi...pa lok na hrbtu
grin1.gif

Borzni dzanki si, ce delas 8 ur za masino in delas kupcije v minutah ipd. Lahko pa delas pozicije, dolge 1 teden, 2 tedna ipd. In imas ohoho pravil, kako kontrolirat svoje izgube ipd. Ne bom pisal vec, ker o teh receh vem premalo, da bi bil pameten oz. bi lahko karkoli svetoval, povem samo izkusnje mojih znancev, ki od tega zivijo, pa so pred racunalnikom mogoce 1 uro na dan, ostalo pa kajtajo, kolesarijo, se izobrazujejo ipd. Seveda pa tveganja so. Kje jih pa ni?
frown-1.gif

LP,
PIC