Se jih sem že lotil, tri so že preizkušeni.En nasvetek. Čimprej se loti svojih receptov. Imaš tam na pivopisu moj članek na to temo.
Aha fajn. Gledam barley philip irish red .Namesto east kent golding je substitute naš styrian golding. Skrbi me edino nizek IBU in mala količina hmelja (hitro se opazi priokus zarad kakšne napake). Flaked maize so ovseni kosmiči? Jih lahko zmeljem doma v mlinčku? Na grobo?
Jaz mislim, da sem pred časom delal Better red than dead in je bil ful fajn. Ja, lahko uporabiš styrian goldings, to je zelo hvaležen hmelj za te sorte piv, vsaj meni. Pri konkretnem receptu ne vidim sploh poante v fugglesu na 45min. Lahko ga komot zamenjaš in ustrezno IBU-ju daš na pri obeh časih (45min in 15 min) styrian golding. Marris otter sem zamenjal za običajen pale ale slad. Vrel sem samo 60 min. Recept pač prilagodiš svojemu sistemu, na katerem kuhaš in sestavinam, ki jih imaš. Če npr. nimaš roasted barleya, lahko komot nadomestiš z black sladom, cjocolate ali kakim drugim temnim sladom. Ne bo isto, ampak razlike itak ne boš poznal...vseeno boš dobil super pivo.
Res da pivo nima grenkobe, a morebitne manjše napake bo povozila sladnost. Sicer se pa drži tehle smernic, pa sigurno ne bo hudih napak:
- med vrenjem imej odprt pokrov,
- za 25l daj vsaj 2 vrečki kvasa (verjetno boš uporabil S-04 ali kak drug angleški suhi kvas),
- poskrbi za zmerno temperaturo fermentacije (naj ti ne gre čez 20C, ko bo fermentacija najbolj burna, to pomeni, da imej v prostoru, kjer bo fermentor, max 16, 17C),
- pazi na čistočo, da se ne okuži.
Predvsem pa uživaj!
Jaz mislim, da sem pred časom delal Better red than dead in je bil ful fajn. Ja, lahko uporabiš styrian goldings, to je zelo hvaležen hmelj za te sorte piv, vsaj meni. Pri konkretnem receptu ne vidim sploh poante v fugglesu na 45min. Lahko ga komot zamenjaš in ustrezno IBU-ju daš na pri obeh časih (45min in 15 min) styrian golding. Marris otter sem zamenjal za običajen pale ale slad. Vrel sem samo 60 min. Recept pač prilagodiš svojemu sistemu, na katerem kuhaš in sestavinam, ki jih imaš. Če npr. nimaš roasted barleya, lahko komot nadomestiš z black sladom, cjocolate ali kakim drugim temnim sladom. Ne bo isto, ampak razlike itak ne boš poznal...vseeno boš dobil super pivo.
Res da pivo nima grenkobe, a morebitne manjše napake bo povozila sladnost. Sicer se pa drži tehle smernic, pa sigurno ne bo hudih napak:
- med vrenjem imej odprt pokrov,
- za 25l daj vsaj 2 vrečki kvasa (verjetno boš uporabil S-04 ali kak drug angleški suhi kvas),
- poskrbi za zmerno temperaturo fermentacije (naj ti ne gre čez 20C, ko bo fermentacija najbolj burna, to pomeni, da imej v prostoru, kjer bo fermentor, max 16, 17C),
- pazi na čistočo, da se ne okuži.
Predvsem pa uživaj!
No, tako sem naredil svoj smash wolfa, ki je izpadel odlično!Moj je samo en. Kako sestaviti recept za pivo.
Hvala za info!
Hvla za info! Delam z 20 l in dam 1 Safale US-05 kar direkt v fermentor. Mi čist fajn ratuje tko. Temperatura ni problem ker imam fermentor v hladilniku z prilagojenim termostatom.
Roasted barley imam tko da ga bom dal zraven. Dal bom 4 kg red x in 100 g roasted barley. Goldinga po recpetu 35 g na 60 min. A bi blo bolje drugač? Recept pravi mash na 65 deg za eno uro in mash out na 76 deg za 30 min, plus uro in pol vretja. Kdaj je najbolje da dodam hmelj?
O količini kvasa je bilo že veliko napisanega. Sam dajem 1 vrečko na 10L. US-05 ni ravno kvas za stil piva, ki ga boš delal, a nima veze. Je hvaležen, in težko z njim "zajebeš". 100g roasteda je po moje OK, pri irish redu je poanta, da ta roasted zgolj malo posuši pivo v pookusu, ne želiš si pretiranega praženega okusa piva (kot npr. pri kakem stoutu). Govorim za stil piva. Kar se hmelja tiče je pa tako, da boš s hmeljem na 60min dobil od njega zgolj grenčino. Če ne želiš hmeljne arome in okusa, potem je to ok, sicer daj manjšo količino (recimo nekej 30g) na kakih 15 min. Ustrezno temu boš moral za enak IBU dodati manj hmelja na 60min.
Ok, potem bom delal z S-04 ki je bolj za angleže. Pa pojačal bom Goldinga- 30 g na 60 min, 10 g na 15 min in 10 g na 0 min. IBU mi pride 25 po kalkulatorju, pa malo manj kot 5 % ABV.
Ok, potem bom delal z S-04 ki je bolj za angleže. Pa pojačal bom Goldinga- 30 g na 60 min, 10 g na 15 min in 10 g na 0 min. IBU mi pride 25 po kalkulatorju, pa malo manj kot 5 % ABV.
Zasledil sem dejansko primerjavo kjer je tip delal dva popolnoma enaka batcha in so ble razlike minimalne v OG in FG...z rehidracijo ali brez.... mislim da samo okrog 3 procente celic pocrka pri direktnem pitchinguKar se kvasa tiče manjka še en precej pomemben podatek in to je OG! Za US05 velja 20-30l pivine do OG 1050, kar pomeni 20l OG 1050.
Višji OG ali večji volumen pivine 1050 pomeni več kot en paketek...
Suhi kvasi imajo sicer precej boljši % živih celic kakor tekoči, tudi če ni čisto firšn paketek. Z rehidracijo skoraj vedno prideš na vsaj 80 če ne 90% vseh celic...