Kaj kuhate?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
En nasvetek. Čimprej se loti svojih receptov. Imaš tam na pivopisu moj članek na to temo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Aha fajn. Gledam barley philip irish red .Namesto east kent golding je substitute naš styrian golding. Skrbi me edino nizek IBU in mala količina hmelja (hitro se opazi priokus zarad kakšne napake). Flaked maize so ovseni kosmiči? Jih lahko zmeljem doma v mlinčku? Na grobo?

Jaz mislim, da sem pred časom delal Better red than dead in je bil ful fajn. Ja, lahko uporabiš styrian goldings, to je zelo hvaležen hmelj za te sorte piv, vsaj meni. Pri konkretnem receptu ne vidim sploh poante v fugglesu na 45min. Lahko ga komot zamenjaš in ustrezno IBU-ju daš na pri obeh časih (45min in 15 min) styrian golding. Marris otter sem zamenjal za običajen pale ale slad. Vrel sem samo 60 min. Recept pač prilagodiš svojemu sistemu, na katerem kuhaš in sestavinam, ki jih imaš. Če npr. nimaš roasted barleya, lahko komot nadomestiš z black sladom, cjocolate ali kakim drugim temnim sladom. Ne bo isto, ampak razlike itak ne boš poznal...vseeno boš dobil super pivo.

Res da pivo nima grenkobe, a morebitne manjše napake bo povozila sladnost. Sicer se pa drži tehle smernic, pa sigurno ne bo hudih napak:
- med vrenjem imej odprt pokrov,
- za 25l daj vsaj 2 vrečki kvasa (verjetno boš uporabil S-04 ali kak drug angleški suhi kvas),
- poskrbi za zmerno temperaturo fermentacije (naj ti ne gre čez 20C, ko bo fermentacija najbolj burna, to pomeni, da imej v prostoru, kjer bo fermentor, max 16, 17C),
- pazi na čistočo, da se ne okuži.

Predvsem pa uživaj! :)
 

Thor

Zelenc'
17. jan 2018
24
3
3
Jaz mislim, da sem pred časom delal Better red than dead in je bil ful fajn. Ja, lahko uporabiš styrian goldings, to je zelo hvaležen hmelj za te sorte piv, vsaj meni. Pri konkretnem receptu ne vidim sploh poante v fugglesu na 45min. Lahko ga komot zamenjaš in ustrezno IBU-ju daš na pri obeh časih (45min in 15 min) styrian golding. Marris otter sem zamenjal za običajen pale ale slad. Vrel sem samo 60 min. Recept pač prilagodiš svojemu sistemu, na katerem kuhaš in sestavinam, ki jih imaš. Če npr. nimaš roasted barleya, lahko komot nadomestiš z black sladom, cjocolate ali kakim drugim temnim sladom. Ne bo isto, ampak razlike itak ne boš poznal...vseeno boš dobil super pivo.

Res da pivo nima grenkobe, a morebitne manjše napake bo povozila sladnost. Sicer se pa drži tehle smernic, pa sigurno ne bo hudih napak:
- med vrenjem imej odprt pokrov,
- za 25l daj vsaj 2 vrečki kvasa (verjetno boš uporabil S-04 ali kak drug angleški suhi kvas),
- poskrbi za zmerno temperaturo fermentacije (naj ti ne gre čez 20C, ko bo fermentacija najbolj burna, to pomeni, da imej v prostoru, kjer bo fermentor, max 16, 17C),
- pazi na čistočo, da se ne okuži.

Predvsem pa uživaj! :)

Hvala za info!
Jaz mislim, da sem pred časom delal Better red than dead in je bil ful fajn. Ja, lahko uporabiš styrian goldings, to je zelo hvaležen hmelj za te sorte piv, vsaj meni. Pri konkretnem receptu ne vidim sploh poante v fugglesu na 45min. Lahko ga komot zamenjaš in ustrezno IBU-ju daš na pri obeh časih (45min in 15 min) styrian golding. Marris otter sem zamenjal za običajen pale ale slad. Vrel sem samo 60 min. Recept pač prilagodiš svojemu sistemu, na katerem kuhaš in sestavinam, ki jih imaš. Če npr. nimaš roasted barleya, lahko komot nadomestiš z black sladom, cjocolate ali kakim drugim temnim sladom. Ne bo isto, ampak razlike itak ne boš poznal...vseeno boš dobil super pivo.

Res da pivo nima grenkobe, a morebitne manjše napake bo povozila sladnost. Sicer se pa drži tehle smernic, pa sigurno ne bo hudih napak:
- med vrenjem imej odprt pokrov,
- za 25l daj vsaj 2 vrečki kvasa (verjetno boš uporabil S-04 ali kak drug angleški suhi kvas),
- poskrbi za zmerno temperaturo fermentacije (naj ti ne gre čez 20C, ko bo fermentacija najbolj burna, to pomeni, da imej v prostoru, kjer bo fermentor, max 16, 17C),
- pazi na čistočo, da se ne okuži.

Predvsem pa uživaj! :)

Hvla za info! Delam z 20 l in dam 1 Safale US-05 kar direkt v fermentor. Mi čist fajn ratuje tko. Temperatura ni problem ker imam fermentor v hladilniku z prilagojenim termostatom.
Roasted barley imam tko da ga bom dal zraven. Dal bom 4 kg red x in 100 g roasted barley. Goldinga po recpetu 35 g na 60 min. A bi blo bolje drugač? Recept pravi mash na 65 deg za eno uro in mash out na 76 deg za 30 min, plus uro in pol vretja. Kdaj je najbolje da dodam hmelj?
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Je že kdo naredil SLO neipo? Sem dobil navdih, da bi uporabil wolfa in cardinal hmelja za kombinacijo.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Hvala za info!


Hvla za info! Delam z 20 l in dam 1 Safale US-05 kar direkt v fermentor. Mi čist fajn ratuje tko. Temperatura ni problem ker imam fermentor v hladilniku z prilagojenim termostatom.
Roasted barley imam tko da ga bom dal zraven. Dal bom 4 kg red x in 100 g roasted barley. Goldinga po recpetu 35 g na 60 min. A bi blo bolje drugač? Recept pravi mash na 65 deg za eno uro in mash out na 76 deg za 30 min, plus uro in pol vretja. Kdaj je najbolje da dodam hmelj?

O količini kvasa je bilo že veliko napisanega. Sam dajem 1 vrečko na 10L. US-05 ni ravno kvas za stil piva, ki ga boš delal, a nima veze. Je hvaležen, in težko z njim "zajebeš". 100g roasteda je po moje OK, pri irish redu je poanta, da ta roasted zgolj malo posuši pivo v pookusu, ne želiš si pretiranega praženega okusa piva (kot npr. pri kakem stoutu). Govorim za stil piva. Kar se hmelja tiče je pa tako, da boš s hmeljem na 60min dobil od njega zgolj grenčino. Če ne želiš hmeljne arome in okusa, potem je to ok, sicer daj manjšo količino (recimo nekej 30g) na kakih 15 min. Ustrezno temu boš moral za enak IBU dodati manj hmelja na 60min.
 

Thor

Zelenc'
17. jan 2018
24
3
3
O količini kvasa je bilo že veliko napisanega. Sam dajem 1 vrečko na 10L. US-05 ni ravno kvas za stil piva, ki ga boš delal, a nima veze. Je hvaležen, in težko z njim "zajebeš". 100g roasteda je po moje OK, pri irish redu je poanta, da ta roasted zgolj malo posuši pivo v pookusu, ne želiš si pretiranega praženega okusa piva (kot npr. pri kakem stoutu). Govorim za stil piva. Kar se hmelja tiče je pa tako, da boš s hmeljem na 60min dobil od njega zgolj grenčino. Če ne želiš hmeljne arome in okusa, potem je to ok, sicer daj manjšo količino (recimo nekej 30g) na kakih 15 min. Ustrezno temu boš moral za enak IBU dodati manj hmelja na 60min.

Ok, potem bom delal z S-04 ki je bolj za angleže. Pa pojačal bom Goldinga- 30 g na 60 min, 10 g na 15 min in 10 g na 0 min. IBU mi pride 25 po kalkulatorju, pa malo manj kot 5 % ABV.
 

Thor

Zelenc'
17. jan 2018
24
3
3
Ok, potem bom delal z S-04 ki je bolj za angleže. Pa pojačal bom Goldinga- 30 g na 60 min, 10 g na 15 min in 10 g na 0 min. IBU mi pride 25 po kalkulatorju, pa malo manj kot 5 % ABV.
Ok, potem bom delal z S-04 ki je bolj za angleže. Pa pojačal bom Goldinga- 30 g na 60 min, 10 g na 15 min in 10 g na 0 min. IBU mi pride 25 po kalkulatorju, pa malo manj kot 5 % ABV.

Aja, atenuacijo kvasa mam ponavadi okrog 75 %, dajem ga pa eno vrečko na 20 l-direkt v fermentor. A je to majhen procent izkoristka?
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Sam že od prve fermentacije naprej dajem eno vrečko kvasa na 23-24L in mi je do sedaj vse fermentiralo do konca, celo zadnja 3 piva so bila po 25L v fermentorju in so tudi uspela.
Zdaj imam v fermentorju 25L stout z S04, na začetku me je temperatura zaj....la in je skočila na 24C in sem hitro odnesel pivino v klet na 16C in zdaj naprej že tretji dan počasi dela...

Ne vem, a je res potrebno metat dva kvasa?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Zelo rad uporabim dober nasvet (je skrit v stavku oz. trditvi), ki sem ga dobil na tem forumu od nekega uporabnika, ki nam neumorno daje nasvete. Glasi se pa takole: Naredil boš pivo, samo vprašanje kakšno :)

Vse je v redu s tem, da se ti svoje pivo zdi v redu (da so uspela). Iz izkušenj ti pa povem, da po vsej verjetnosti niso. Ampak to boš ugotovil šele čez kako leto, ali pa mogoče še kasneje. Pri meni ni bilo nič drugače. Letos sem na tekmovanju sodil dva kroga american pale ale, to je 16 piv. Preprican sem, da so vsi mislili, da jim je pivo uspelo. Jaz (in ostala dva sodnika) sem tako mislil samo pri dveh, pa še to pogojno.

Vsa pisanja na tem forumu so lahko uporabniku v korist, če jih želi sprejeti, upoštevati. Vsak se sam odloči čemu bo sledil, kaj mu je vredno probati, spremeniti pri svojem postopku itd. Jaz sem se eno leto mučil s homebrewingom, pri tem, da sem veliiiiiko bral. Nisem pa vedel, da obstaja DLDP in tale forum. Ko sem videl vso to literaturo, znanje in izkušnje, sem šele ugotovil, kako se stvarem streže. Pa še zdaj nimam pojma, če mene vprašaš. To je tisto, šele ko nekaj znaš, ugotoviš, česa vse še ne znaš. Pa ne gre se zdaj za eno, dve ali tri vrečke kvasa, gre se za celoten "paket". Več stvari ko se bo poklopilo, boljše bo pivo. Ampak nekje je potrebno začet :)

Pri kvasu res piše, da ga je za do 5 galon. Ja, če je bil kvas hranjen v idealnih pogojih, če imaš ustrezno zračeno pivino, če imaš idealno pitching temperaturo, temperaturo fermentacije itd. V tem primeru bo ena vrečka kvasa požrla iz OG do predvidenega FG-ja. Ampak to ne pomeni, da je bila fermentacija optimalna, da je pivo najboljše kar je lahko. Kvas ti je pač požru sladkor in dobil si pivo. To je pa vse. In tebi se seveda zdi, da je pivo ratalo, ker je verjetno veliko boljše od piva, ki si ga pil do sedaj :))) Seveda se lahko motim, in bi tvoje pivo pobiralo kolajne, tudi to je mogoče.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Se strinjam z obema in hvala za razlago.
Sam se komaj leto dni ukvarjam s tem in pir delam zase in svojo družino, prijatelje...
Počasi napredujem in verjetno bom tudi prišel, enkrat, do višje stopnje.
Berem članke, knjige, nasvete, upoštevam jih, nekatere bolj nekatere manj.
Grem počasi po vaših stopinjah!
Na koncu pa, delam pir zase in za svoje veselje.
Ko bom začel komplicirat in čarat, to več nebo hobi za sprostitev...
Sem pa zelo vesel vaših vseh nasvetov, da nebo kdo narobe razumel in hvala vsem!
 
Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Kar se kvasa tiče manjka še en precej pomemben podatek in to je OG! Za US05 velja 20-30l pivine do OG 1050, kar pomeni 20l OG 1050.
Višji OG ali večji volumen pivine 1050 pomeni več kot en paketek...
Suhi kvasi imajo sicer precej boljši % živih celic kakor tekoči, tudi če ni čisto firšn paketek. Z rehidracijo skoraj vedno prideš na vsaj 80 če ne 90% vseh celic...
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

Thor

Zelenc'
17. jan 2018
24
3
3
Kar se kvasa tiče manjka še en precej pomemben podatek in to je OG! Za US05 velja 20-30l pivine do OG 1050, kar pomeni 20l OG 1050.
Višji OG ali večji volumen pivine 1050 pomeni več kot en paketek...
Suhi kvasi imajo sicer precej boljši % živih celic kakor tekoči, tudi če ni čisto firšn paketek. Z rehidracijo skoraj vedno prideš na vsaj 80 če ne 90% vseh celic...
Zasledil sem dejansko primerjavo kjer je tip delal dva popolnoma enaka batcha in so ble razlike minimalne v OG in FG...z rehidracijo ali brez.... mislim da samo okrog 3 procente celic pocrka pri direktnem pitchingu
 

Thor

Zelenc'
17. jan 2018
24
3
3
v mojem primeru skoraj vedno dobim 75 procentno atenuacijo pri direktnem pitchingu.... od pro homebrewerja sem slisal da ta princip uporabljata 2 od treh pivovarjev
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Zanima koga old time recepti za pivo?
Zanimivo, kako so enostavno in hitro nekoč varili pivo!
 

Priponke

  • C903D6BE-2AA4-4952-933F-781313B6412C.png
    C903D6BE-2AA4-4952-933F-781313B6412C.png
    402,9 KB · Ogledi: 231
  • C9832C54-2920-442A-9116-EEFA09B3AD39.png
    C9832C54-2920-442A-9116-EEFA09B3AD39.png
    399,5 KB · Ogledi: 225
  • 3E8E312A-6333-430E-A1FA-1ADAC9699A8C.png
    3E8E312A-6333-430E-A1FA-1ADAC9699A8C.png
    462,9 KB · Ogledi: 229

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Treba je pripraviti decembrske pakete :) Lotil sem bom Porterja z vanilijo (klinčki in cimet mi bolj pašejo v vinu, kot v pivu). Izbral bom burbonsko vanilijo v stroku. Vprašanje je pa sledeče, in sicer, koliko palčk za končnih 23,24L piva in koliko časa pustiti v sekundarcu (berem 2-4 teden). Stroke bom prerezal počez, odstranil vsebino in vse skupaj (tudi stroke) vrgel v sekundarca, potem pa pivo čez. Ali naj Stroke prej kaj razkužim in kako?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Jaz sem lani v okoli 25 l stouta dal le en strok burbonske vanilije, ki sem jo prej namakal v burbonu oz nekem viskiju. Aroma vanilije je bila v viskiju močna, v pivu pa nezaznavna. Če bi delal ponovno, bi dal 3 ali 4 stroke. Je pa verjetno tudi odvisno koliko star je strok. Še bolje bo, če lahko razdeliš batch in narediš enega z veliko vanilije in enega z malo. boš hitro vedel kje si :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa