Jst sem dal 2 "sveža" stroka vanilje namočena par dni prej v dcl vodke (dodal sem skupaj z vodko) v 8-9l sweet stouta in je prišlo primerno do izraza. Za porter pomojem lahko daš manj ali enako, tako da 4 stroke bi bilo ok.
Dodaš jasno po koncu primarne fermentacije oz. kot si omenil v sekundarca. Staraš normalno, večina arome se itak izloči dokaj hitro oz. v tistih dveh tednih kolikor boš zagotovo imel bo dalo od sebe vse (če pustiš dalj zavoljo staranja piva, pa ne škodi).
* svež strok je vakkumsko ali kako drugače atmosfersko zaščitena/pakirana (neposušena) vanilja, strok velik cca. 15cm
Dodaš jasno po koncu primarne fermentacije oz. kot si omenil v sekundarca. Staraš normalno, večina arome se itak izloči dokaj hitro oz. v tistih dveh tednih kolikor boš zagotovo imel bo dalo od sebe vse (če pustiš dalj zavoljo staranja piva, pa ne škodi).
* svež strok je vakkumsko ali kako drugače atmosfersko zaščitena/pakirana (neposušena) vanilja, strok velik cca. 15cm