Kaj kuhate?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Jst sem dal 2 "sveža" stroka vanilje namočena par dni prej v dcl vodke (dodal sem skupaj z vodko) v 8-9l sweet stouta in je prišlo primerno do izraza. Za porter pomojem lahko daš manj ali enako, tako da 4 stroke bi bilo ok.

Dodaš jasno po koncu primarne fermentacije oz. kot si omenil v sekundarca. Staraš normalno, večina arome se itak izloči dokaj hitro oz. v tistih dveh tednih kolikor boš zagotovo imel bo dalo od sebe vse (če pustiš dalj zavoljo staranja piva, pa ne škodi).

* svež strok je vakkumsko ali kako drugače atmosfersko zaščitena/pakirana (neposušena) vanilja, strok velik cca. 15cm
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ko
Jst sem dal 2 "sveža" stroka vanilje namočena par dni prej v dcl vodke (dodal sem skupaj z vodko) v 8-9l sweet stouta in je prišlo primerno do izraza. Za porter pomojem lahko daš manj ali enako, tako da 4 stroke bi bilo ok.

Dodaš jasno po koncu primarne fermentacije oz. kot si omenil v sekundarca. Staraš normalno, večina arome se itak izloči dokaj hitro oz. v tistih dveh tednih kolikor boš zagotovo imel bo dalo od sebe vse (če pustiš dalj zavoljo staranja piva, pa ne škodi).

* svež strok je vakkumsko ali kako drugače atmosfersko zaščitena/pakirana (neposušena) vanilja, strok velik cca. 15cm

Kotanyi? :) Ne vem če je vakumsko, mislim, da ne, lahko pa, da je atmosfersko. Vsekakor lepo dišijo, ko sem uporabljal za kake sladice.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Po vsem prebranem in svetovanem se bom v nedeljo lotil Styrian Wolf-a. Bo kar bo. Gre pa za eno suho svetlo IPO, in sicer gre takole:

25L
Pilsner 96,5%
Caramel Aromatic (Bestmalz) 3,5%
single infusion mash na 65C

100g Wolf na 10 min
75g Wolf na 0 min
40g Cascade na 0 min
75g Wolf DH
40g Cascade DH
IBU 55

US-05

OG 1.050
FG 1.008

Javim čez dober mesec :)

Danes probal tole zadevco iz kega (pripis: prvič sem tudi prisilno karbal po počasni metodi in je po 6ih dneh čisto lepo karboniziran, mogoče mu malo manjka, a če bi rekel, da sem tako hotel, ne bi noben posumil) in moram rečt, da gre za en mojih bolj všečnih piv, ki sem jih kdaj skuhal. Res sem zadovoljen. Cascade lepo in nežno citrusno osveži pivo, wolf pa da tisti svoj značaj, ki ga ne moreš zgrešiti, a nikakor ni nadležen. Če ne bi imel danes še rekreacije, bi verjetno še kakšnega spil :) Skratka, mirno lahko rečem, da je to go-to recipe. Edino kar bi spremenil je to, da bi ga (kot IPO), malo bolj zagrenil, čeprav je že sedaj zadosti grenak, a jaz imam rad grenke IPE ;) Čin!
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Pivopisov Stout za hladnejše dni je v fermentorju.
Kmalu sledi še ponovitev Nesramežljivega bledca s pivopisa.
Moj Stout za zimske dni je predčasno prenehal s fermentacijo...
Začel je precej burno na temperaturi prostora 23C ,prestavil sem ga v prostor z 16C, kjer je po dveh dneh temperatura v fermentorju padla na 16C in se ustavila.
Zdaj sem prestavil na temperaturo 21C in je skoraj takoj spet začel brbotat.
Očitno s-04 ni za temperature nižje od 18C...
P.S: ustavilo se je na 1030
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Zajebal si se ker si med glavno fermentacijo znižal temperaturo. Del kvasa se je posedel in vprašanje če bo šel ponovno v akcijo in vprašljivo je kakšen bo končni rezultat. Po glavnini fermentacije je kvečjemu priporočljivo zvišat malenkost tempr. da kvas hitreje počisti za seboj neželjene priokuse. Jaz nič ne kvačkam s tempr. ampak pustim 3-4 tedne pri miru. Če začneš previsoko pač pustiš tako kot je. V najslabšem primeru bojo estri
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Jah, šola za naprej!
Selil sem samo zaradi hude fermentacije, ker je v kozarec kar pošteno že metalo peno in usedline(poln fermentor imam,25L).
Spilo se bo ziher.
Končno pa, to čudno vreme, danes je zunaj 15, jutri 25C...
No sej ni problema, pivina je imela par dni počitka, zdaj pa spet lepo dela naprej.
Na prvi sliki je začetek fermentacije, druga po treh dneh, ko sem odstranil kozarec in nazaj veho, tretja kaj je v kozarcu...
 

Priponke

  • 9E5CF11C-54B4-4DB9-AEF8-417124DC79A9.jpeg
    9E5CF11C-54B4-4DB9-AEF8-417124DC79A9.jpeg
    438,3 KB · Ogledi: 239
  • 4F30770B-DC8D-4E6F-80DF-DF5678587169.jpeg
    4F30770B-DC8D-4E6F-80DF-DF5678587169.jpeg
    536 KB · Ogledi: 221
  • A3B35B2B-3B43-4DC3-B0B8-B47EA2752A1F.jpeg
    A3B35B2B-3B43-4DC3-B0B8-B47EA2752A1F.jpeg
    443,7 KB · Ogledi: 242
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Zivjo,rad bi naredil pivo pale ale mango.Je kdo ze delal in kako naj se sadeve lotim zadeve?
Po mojih letošnji poletni izkušnji lahko povem, da je mango zelo delikaten in zelo težko okus iz sadja preneseš v pivo. Za končnih 13L piva sem dal v sekundarca 1kg mangovega pireja in 0,5 kg ananasa. Manga se ne čuti, ananasa pa zelo malo. Če želiš najprej probat kako zgleda pivo z mangom, si kupi Ressel Mango Session IPA, mislim, da je to najboljši približek piva z mangom trenutno na trgu. Pa res ogromno ga da not. Tudi v sekudarca oz "dry hop".
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Danes probal tole zadevco iz kega (pripis: prvič sem tudi prisilno karbal po počasni metodi in je po 6ih dneh čisto lepo karboniziran, mogoče mu malo manjka, a če bi rekel, da sem tako hotel, ne bi noben posumil) in moram rečt, da gre za en mojih bolj všečnih piv, ki sem jih kdaj skuhal. Res sem zadovoljen. Cascade lepo in nežno citrusno osveži pivo, wolf pa da tisti svoj značaj, ki ga ne moreš zgrešiti, a nikakor ni nadležen. Če ne bi imel danes še rekreacije, bi verjetno še kakšnega spil :) Skratka, mirno lahko rečem, da je to go-to recipe. Edino kar bi spremenil je to, da bi ga (kot IPO), malo bolj zagrenil, čeprav je že sedaj zadosti grenak, a jaz imam rad grenke IPE ;) Čin!
44956538_301460817126754_5900936790100934656_n.jpg
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

Thor

Zelenc'
17. jan 2018
24
3
3
Nasvet prosim. Za vikend sem kuhal irish red ale in je šlo vse narobe. Red x sigurni ni za osnovni slad, ker mi je ph zbil do 4.8, OG pa je bla 1.005. (na 4 kg redx je blo 100 g roasted). Popravil sem ga z 8 g sode bikarbone /20 l med vretjem . Slad je bil čudno na drobno zmlet (zmletih zrn se skor ni videlo) in tud vode mi je zlo velik pobralo, tko da sem moral dat 10 l sparge vode (začel sem z 21 l). Zajebal sem ker nisem med vretjem dodal cukr in sem ga šele naknadno dodal pol kile v fermentor . Sicer brbota ampk nimam pojma kaj lohk pričakujem. Nisem še meril gravitacije.
Kaj bo ratalo iz tega?
 

Thor

Zelenc'
17. jan 2018
24
3
3
Zajebal si se ker si med glavno fermentacijo znižal temperaturo. Del kvasa se je posedel in vprašanje če bo šel ponovno v akcijo in vprašljivo je kakšen bo končni rezultat. Po glavnini fermentacije je kvečjemu priporočljivo zvišat malenkost tempr. da kvas hitreje počisti za seboj neželjene priokuse. Jaz nič ne kvačkam s tempr. ampak pustim 3-4 tedne pri miru. Če začneš previsoko pač pustiš tako kot je. V najslabšem primeru bojo estri
Po vretju točim v fermentor zelo počasi in sem nazadnje dobil 20 deg. Naštimano imam 19 deg . A se splača prvih pra dni nižat temp do 17 al pustim na miru?
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Jah, šola za naprej!
Selil sem samo zaradi hude fermentacije, ker je v kozarec kar pošteno že metalo peno in usedline(poln fermentor imam,25L).
Spilo se bo ziher.
Končno pa, to čudno vreme, danes je zunaj 15, jutri 25C...
No sej ni problema, pivina je imela par dni počitka, zdaj pa spet lepo dela naprej.
Na prvi sliki je začetek fermentacije, druga po treh dneh, ko sem odstranil kozarec in nazaj veho, tretja kaj je v kozarcu...

Fermentacija se je potem lepo začela in se očitno zaključila na 1020FG, kar je čisto ok za 1060OG in sweet stout.
Čeprav še nekaj prdi v fermentorju, je po moje zaključena ampak bo še več kot teden v fermentorju.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Nasvet prosim. Za vikend sem kuhal irish red ale in je šlo vse narobe. Red x sigurni ni za osnovni slad, ker mi je ph zbil do 4.8, OG pa je bla 1.005. (na 4 kg redx je blo 100 g roasted). Popravil sem ga z 8 g sode bikarbone /20 l med vretjem . Slad je bil čudno na drobno zmlet (zmletih zrn se skor ni videlo) in tud vode mi je zlo velik pobralo, tko da sem moral dat 10 l sparge vode (začel sem z 21 l). Zajebal sem ker nisem med vretjem dodal cukr in sem ga šele naknadno dodal pol kile v fermentor . Sicer brbota ampk nimam pojma kaj lohk pričakujem. Nisem še meril gravitacije.
Kaj bo ratalo iz tega?

Jaz uporabljam v svojem receptu samo 100% Red X slad (do sedaj 7-krat) pa nikoli nisem imel težav z ph sploh pa ne z končnim rezultatom.
Je eno mojih najljubših piv in tudi prijatelji ga pohvalijo.
OG si mislil 1050?
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Če je šlo v fermentor z ~1.000 OG imaš v njem samo obarvano vodo. FG je pri meni okrog 1.012 (OG 1.052).
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Jaz slad kupujem izključno pri Pivovarum že od prvega dne odkar obstaja in zaenkrat je bilo vse bp.
Je res, da sta bili zadnji dve pošiljki malo manj zmleti (ne pa preveč) tako, da mi je izkoristek padel na 75% iz 85%.
 

Thor

Zelenc'
17. jan 2018
24
3
3
Jaz slad kupujem izključno pri Pivovarum že od prvega dne odkar obstaja in zaenkrat je bilo vse bp.
Je res, da sta bili zadnji dve pošiljki malo manj zmleti (ne pa preveč) tako, da mi je izkoristek padel na 75% iz 85%.
js sem dobil pale ale normalno zmletega, red x pa cist prevec , pa skoraj samo pleve, pa prah