Kvas je pri tlačni fermentacij pod stresom zato moraš podobno kot pri (nizki) temperaturi pazit da mu ne nabiješ takoj (prisilno) tlaka (ga šokiraš) in da po koncu spet spustiš "za ziher" pritisk da dokonča brez stresa do konca. Sam kot sem rekel zaprem blowoff ventil šele ko začne aktivna fermentacija, torej med lag fazo in začetno fermentacijo je tlak 0, tudi rabi potem par ur da se nabere do končnega nivoja. Glavnina fermentacije vseeno poteka tlačno, potem po koncu pa spet spustim počasi pritisk na minimalnega (par PSI), primarno zaradi onemogočanja "vdora" zraka v fermentor.
Za piva (kvas) kjer se ve da je pridelalo ogromno byproduktov potem dodatno prepiham s CO2jem. Lager kvas skoraj obvezno, drugače ostane ogromno arome žvepla, US-05 recimo ne rabi tega ker je dokaj čist, nasprotno K-97 spet pridela ogromno žvepla. Tudi pšenična z WLP380 delam pod tlakom (fermentacija in en teden na 20C, en teden na 10C, potem sledi keg=pitje), ta kvas je tudi smrdljiv da ni res in gre en kup CO2ja da se prelufta, potem postane pa odličen weizen!
Prepiham tako da nastavljiv PRV dam na pritisk kot ga želim/imam in CO2 preko karbonacijske pipice vpihujem pod malo večjim tlakom kot ga PRV spušča. Co2 odnaša arome ven iz piva, ko ne smrdi več na "izhodu" končam proces.
Glede hmeljnih piv (US pale ale) ki gredo v keg je pa ravno kontra, tam pustim da sfermentira in ne spuščam pritiska na koncu ven niti ne prepihujem piva (aroma hmelja bi šla v luft). To si lahko privoščim ker vem da je US-05 brez žvepla in ker tudi vem da sem dal kvasa dovolj in da je US-05 dovolj požrešen da bo končal fermentacijo do konca čeprav je pod 1bar/15 PSI (za ziher vedno preverim vzorec na refraktometru. če bi bil FG (pre)visok bi spustil tlak ven). Potem (tednu, dveh) tako pivo ohladim (cold crash) in držim ustrezen pritisk za karbonacijo ter na koncu tlačno porinem v kege.
Tako da ja, recimo če bi nek smrdljiv kvas pustil pod tlakom in ga takega brez prepihovanja dal v keg bi najbrž dobil vsaj na začetku zelo neapetitno pivo ki bi smrdelo po žveplu (kot kakšna mlada preveč žveplana vina). Po drugi strani pale ale z US-05 zadrži pod tlakom neprimerno več arome hmelja.