Kaj kuhate?

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Jaz sem tudi danes skuhal smash po svojem receptu, z wolfom.
Bomo vidli, kaj bo!
Sicer čakam, da začne vret, že 5 ur pa še nič...
Kvasovke sem dal US west coast M44.
Bom počakal do jutra, če nebo, dodam še en paketek, morda je eden premalo za 25 litrov.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Lag faza 24-48 ur je povsem normalna in ni treba nobene panike zganjat! Slabše je, če ti začne fermentacija v roku ene ure. To namreč pomeni, da kvas nima pogojev, da bi se zadosti namnožil in bo fermenteraj v prevelikem stresu - verjetno povezan tudi underpitch.
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa in rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Lag faza 24-48 ur je povsem normalna in ni treba nobene panike zganjat! Slabše je, če ti začne fermentacija v roku ene ure. To namreč pomeni, da kvas nima pogojev, da bi se zadosti namnožil in bo fermenteraj v prevelikem stresu - verjetno povezan tudi underpitch.
Se je zbudil fermentor, en blup na 5 sekund! :)
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Moj smash lepo vreje in čez veho prihaja zelo intenziven vonj po wolfu.
Že sam hmelj, ko sem ga povohal, je kar zapekel vnosu, kolk močan je.
Pri kuhanju sem dal noter pi časih od 30 naprej 120 gr wolfa, zdaj pa po vonju, razmišljam, če bi sploh dry hopal.
Kaj pravite?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Vonj ki ga občutiš gre dobesedno v luft, zato se pa dela dry hop da se nadomesti to najbolj "občutljivo" aromo ki jo je ven pometalo med fermentacijo.
 
  • Všeč mi je
Reactions: rookie

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Po destih dneh fermentiranja, bi rad moj smash dry hopal, pa ne vem, če lahko, ker še zmeraj nekaj malega dela veha.
Naj počakam, da veha čisto utihne ali lahko že dodam hmelj?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Lahko dry hoppas. Ampak je bolje, da se veha cisto umiri. Čeprav gre po 10 dneh bolj kot ne za izhajanje CO2 iz fermentorja. Fermentacija je zelo verjetno že končana. Razen, če si imel zelo nizko temperaturo fermentacije. Jaz po navadi dryhoppam po 14 dneh.
 

Thor

Zelenc'
17. jan 2018
24
3
3
Zdravo, sem dokaj nov v homebrew in bi prosil za kakšen nasvet . Nabavil sem red x in imam v planu skuhat pale ale z bobkom in styrian wolfom oz styrian golding. Kak pameten recept? Bi šlo tud single hop? Red x bi uporabil kot osnovni slad. Od hmeljev imam na razpolago še auroro, mosaic, cascade in citro. Lp
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Z red-x-om lahko narediš marsikaj. Lahko ga uporabiš v celoti kot osnovni in edini slad, lahko pa ga kombiniraš, odvisno kaj želiš. Lahko se lotiš kakega ameriškega amberja, kjer lahko uporabiš wolfa, mosaic, cascade, citro, lahko pa recimo skuhaš kak Irish red, kjer bos lahko uporabil bobka ali celeo (styrian Golding). Seveda so kombinacije možne, single hop pa itak. Za single hop so primerni vsi našteti ameriški hmelji, in tudi naš wolf, pri irish redu je pa itak poudarek na sladu. To sta zgolj dva primera, lahko se odločiš tudi za Freestyle beer in narediš malo p osvoje, a če si nov, to odsvetujem. Lahko ti pa super rata :) Sigurno bo še kdo dal kak dober nasvet. Srečno!

Za American amber: https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipes/?style=american-amber-ale

Za Irish red: https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipes/?style=irish-red-ale
 

Thor

Zelenc'
17. jan 2018
24
3
3
Z red-x-om lahko narediš marsikaj. Lahko ga uporabiš v celoti kot osnovni in edini slad, lahko pa ga kombiniraš, odvisno kaj želiš. Lahko se lotiš kakega ameriškega amberja, kjer lahko uporabiš wolfa, mosaic, cascade, citro, lahko pa recimo skuhaš kak Irish red, kjer bos lahko uporabil bobka ali celeo (styrian Golding). Seveda so kombinacije možne, single hop pa itak. Za single hop so primerni vsi našteti ameriški hmelji, in tudi naš wolf, pri irish redu je pa itak poudarek na sladu. To sta zgolj dva primera, lahko se odločiš tudi za Freestyle beer in narediš malo p osvoje, a če si nov, to odsvetujem. Lahko ti pa super rata :) Sigurno bo še kdo dal kak dober nasvet. Srečno!

Za American amber: https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipes/?style=american-amber-ale

Za Irish red: https://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipes/?style=irish-red-ale

Aha fajn. Gledam barley philip irish red .Namesto east kent golding je substitute naš styrian golding. Skrbi me edino nizek IBU in mala količina hmelja (hitro se opazi priokus zarad kakšne napake). Flaked maize so ovseni kosmiči? Jih lahko zmeljem doma v mlinčku? Na grobo?
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Maize je koruza.
Samo da ne bos dal cornflekse iz trgovine noter :)
Boš po mojem na boljšem s kako instant polento...

Za napake se pa na zacetku ne preveč sekirat, itak si domači pivovar :)