Kaj kuhate?

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
S 16 stopinjami v kleti ti bo pivo sfermentiralo tako kot mora. Pazi še, da ga čimbolj ohladiš po kuhanju. Da se približaš vsaj na 20 stopinj, daš noter kvas in potem postaviš v klet. Daj fermentor v banjo, uporabi led...
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
S 16 stopinjami v kleti ti bo pivo sfermentiralo tako kot mora. Pazi še, da ga čimbolj ohladiš po kuhanju. Da se približaš vsaj na 20 stopinj, daš noter kvas in potem postaviš v klet. Daj fermentor v banjo, uporabi led...
No, sej kar se ti ohlajevanja pivine, CFC odlično dela, se včasih kar bojim, da bo preveč ohladil! :)
Hladilnik za fermentor še nabavljam, bo pa kmalu.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
16 stopinj je idealno. V tem primeru bo pivo fermentiralo na 18, 19 stopinj, kar je idealno ali pa vsaj optimalno za PA, IPA in večino drugih piv.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Evo g moj prvi Lager. Pa nej se kdo rece da nefiltrirano lasko pa union ni nateg :p
 

Priponke

  • 20EBF06A-FE72-4331-A472-B95A2AE4D6DF.jpeg
    20EBF06A-FE72-4331-A472-B95A2AE4D6DF.jpeg
    1,1 MB · Ogledi: 235

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Predvčerajšnjim Pale Ale iz pivopisa, danes pa Stout iz pivopisa...
Danes sem imel nezgodo, medtem, ko sem nesel ven uporabljen slad, mi je iz lonca skočila cev od cirkulacije, pridem noter in na tleh cca 4 litre slada :(
Po ploščicah in laminatu, na njem se tudi pozna...
Zadevo pri kuhanju rešil z dodajanjem 3 litrov vrele vode, dobil v fermentor 25 litrov z OG 1050...
Prvič kuhal komplet allgrain stout in presenečen da ni usedlin, pri PA je ful gostote na dnu, tu pa nič!
Pa že en dan lepo vre, tale bo pa verjetno zvečer ali jutri.
Za spremembo sem postavil fermentorja v klet kjer je 22.5 stopinj...
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Še to, v PA bom dodal 4 dni pred koncem med.
Kdo kakšno izkušnjo?
Baje ga je potrebno prej pasterizirat na 75 v pečici, nikjer pa ne piše načina kako ga dodati v fermentor.
Nasveti?
Hvala!
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Imam par vprašanj:
Je že kdo delal kakšno podobno temno pivo kot je temno pivo kozel? Zanima me grain bill, ker prvo kar sem naredil je čisti kufe, ki meni ne sede:)
Zanima me še če kdo ve kateri hmelji bi lahko bili v union PA. Namreč v njem je nek okus, ki ga je čutiti pri veliko bolj industrijskih IPA pivih, sam pa ga nekako še nisem uspel zadeti. Zanima me če še kdo prepozna ta vonj/okus in od katerega hmelja pride in seveda kakšno je trajanje kuhanje hmelja.
Opisati ga žal ne znam...
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Sem skuhal en Mosaic APA za na morje.

23L batch
25 IBU
5.1% ABV

3,50 kg Pale Malt (2 Row) MD
0,50 kgCara 20 MD
0,50 kgMunich MD
0,30 kg Oats, Flaked
15,00 g Aurora [9,00 %] - First Wort 60,0 min
10,00 g Mosaic (HBC 369) [11,70 %] - Boil 10,0 min
15,00 g Mosaic (HBC 369) [11,70 %] - Boil 5,0 min
70,00 g Mosaic (HBC 369) [11,70 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
80,00 g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Dry Hop 4,0 Days

Zelo pitno in osvežilno.
 

Priponke

  • IMG-0673.JPG
    IMG-0673.JPG
    147,9 KB · Ogledi: 191

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
16 stopinj je idealno. V tem primeru bo pivo fermentiralo na 18, 19 stopinj, kar je idealno ali pa vsaj optimalno za PA, IPA in večino drugih piv.
Ja, sem dolžan odgovor glede temperature v kleti...
Klet je skoraj 2 m pot zemljo in se proti koncu poletja počasi ogreva, danes merjeno ima 21,5 stopinj, 3 tedne nazaj je bilo 18 stopinj.
Očitno bo zdaj počasi spet temperatura padala, pozimi bo okrog 10-11...
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

tcolja

Pripravnik
1. feb 2017
45
2
8
Tektonik ZETOR

na etiketi piše :
-slad:
pale ale, vienna, cara ruby, wheat blanc
-hmelj:
centennial, chinook, bull melon, northern brewer

alk 5,1, ibu 24,5


Kakšen nasvet za recepturo?
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Nardiš si ga sam!?!
Iz brewers frienda potegnjena windows verzija je meni najbolj všeč, edino barve ne zna zračunat :)
 

Majkumilu

Pripravnik
14. maj 2018
41
5
8
Katero opremo pa priporočate za merjenje količine vode za večje količine? kakšen flow meter?
 
Nazadnje urejeno: