Definiraj koliko je to večja količina? 50l? 100l? 1000l?
Flow meter za mrzlo vodo? Sam imam tega kitajca in je povsem zadovoljivo natančen.
Flow meter za mrzlo vodo? Sam imam tega kitajca in je povsem zadovoljivo natančen.
Po moje ti bi bilo ok, če uporabljaš vodo iz pipe, da kupiš števec za vodo(tak ki se namontira na zaporni ventil, ki je ponavadi pred pipami) in lepo po njem gledaš. Tile naj bi bili kar točni, merijo do centilitra.Katero opremo pa priporočate za merjenje količine vode za večje količine? kakšen flow meter?
Tole bo bolj švoh (double) IPA, sicer ti wolf nabije grenkobo (IBU) ampak boš imel premalo arome hmelja za tak alkohol (ABV). Sam wolfa ne dajem pred 30 min v lonec ker enostavno ne zadaneš profila oz. razmerja med aromo in grenkobo. Wolf (in tudi ostali podobni hmelji ki imajo visok AA) se dodajajo od 30 min dalje pa še takrat imaš lahko presežek IBUja. Namen 60 min hmeljenja je samo grenkoba, ti jo tu ne rabiš ker ti potem pri ostalih adicijah pobira rezervo za aromatične lastnosti.
Torej moj nasvet, ukini 60 min hmelj, dodaj ga raje kasneje (30 min in dalje) in dodaj ga več. Hmelj začni dodajat od min 0 proti začetku kuhanja in potem korigiraj IBU po potrebi na 30 min dodajanju. To je prvo dodajanje, prej ne rabiš dajat. Izpustil si late addition hmeljenje (5 min in manj), za tako močno IPA ima kar smisel uporabit tudi v tem času ker bo aroma ostala dalj časa od dry hoppinga (kar boš rabil ker 7% pivo vseeno rabi nekaj "staranja" da bo užitno).
Za double IPA oz. bolj močno IPA lahko za dry hop uporabiš tudi 100g hmelja ali več, ne bo nič narobe. Pri kuhanju pa naj ti ga gre ravno toliko. Torej pod 200g hmelja sploh ne razmišljaj, če mene vprašaš bi ga dal še več (mi pa wolf ustreza, nekaterim ne, tako da mogoče za začetek daj manj (ne manj kot 200g) pa boš videl kje si)!
Kul ideja, bom probal brez 60 min hmelja iz IPA-e.Tole bo bolj švoh (double) IPA, sicer ti wolf nabije grenkobo (IBU) ampak boš imel premalo arome hmelja za tak alkohol (ABV). Sam wolfa ne dajem pred 30 min v lonec ker enostavno ne zadaneš profila oz. razmerja med aromo in grenkobo. Wolf (in tudi ostali podobni hmelji ki imajo visok AA) se dodajajo od 30 min dalje pa še takrat imaš lahko presežek IBUja. Namen 60 min hmeljenja je samo grenkoba, ti jo tu ne rabiš ker ti potem pri ostalih adicijah pobira rezervo za aromatične lastnosti.
Torej moj nasvet, ukini 60 min hmelj, dodaj ga raje kasneje (30 min in dalje) in dodaj ga več. Hmelj začni dodajat od min 0 proti začetku kuhanja in potem korigiraj IBU po potrebi na 30 min dodajanju. To je prvo dodajanje, prej ne rabiš dajat. Izpustil si late addition hmeljenje (5 min in manj), za tako močno IPA ima kar smisel uporabit tudi v tem času ker bo aroma ostala dalj časa od dry hoppinga (kar boš rabil ker 7% pivo vseeno rabi nekaj "staranja" da bo užitno).
Za double IPA oz. bolj močno IPA lahko za dry hop uporabiš tudi 100g hmelja ali več, ne bo nič narobe. Pri kuhanju pa naj ti ga gre ravno toliko. Torej pod 200g hmelja sploh ne razmišljaj, če mene vprašaš bi ga dal še več (mi pa wolf ustreza, nekaterim ne, tako da mogoče za začetek daj manj (ne manj kot 200g) pa boš videl kje si)!
Zgleda fajn ta slad. Je res potrebno toliko mash korakov (Vzeto od tu)?Če pravilno uporabiš (na netu je kar nekaj napisanega) slad red-x od Bestmalza, baje dobiš zelo lepo rdečo barvo.
Saj ni problem naredit, ampak sprašujem samo če je res smiselno.Mash 1 @ 52 deg c / 126 deg f for 30 Minut
Mash 2 @ 65 deg c / 149 deg f for 30 Minutes
Mash 3 @ 72 deg c / 161 deg f for 30 Minut
Mash Out @ 78 deg c / 172 deg f for 10 Minutes
Zgleda fajn ta slad. Je res potrebno toliko mash korakov (Vzeto od tu)?
Saj ni problem naredit, ampak sprašujem samo če je res smiselno.
Po moje lahko združiš. Itak se bo "združilo"V petek flaširam stout, jaz ponavadi delam batch priming brez pretakanja, pač zlijem topel sirup noter in počakam pol ure.
Torej, v tale stout bom dodal okrog pol litra močnega toddya (cold brew coffee)...
Kaj predlagate, da zlijem vsako posebej ali združim toddy in sladkor in nato vlijem?