Kaj kuhate?

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Jaz ga imam doma na čakanju, kdaj bo pa prišel na vrsto za varjenje pa ne vem.
smile-1.gif
Me pa tud zelo zanima, kako se bo obnesel.
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Včeraj sem naredil PA z kolibrijem. Vsaj po vonju skoraj ni razlike z avroro. Bomo videli kakšen okus bo nastal.
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Seveda, gre pa bolj za PA(ne vem odkje ti IPA) pa še za PA je premalo grenak, velik delež moje ciljne skupine namreč ne mara zelo grenkega piva :)
colibri PA.JPG
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Daj poročaj kako bo uspelo. Tudi mene zanima, ker imam nekaj colibrija na čakanju doma :)
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Po nekaj dnevih alko. vrenja sem pivino poizkusil in lahko rečem, da je okus kolibrija nekje med avroro in wolfom.
A je slučajno že kdo probal narediti pivo brez začimb? Torej tudi brez hmelja? Kakšen je bil?
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Za prvo letošnjo kuho bom čez en teden nekaj osvežilnega skuhal :)

Blonde Ale
23L batch
4.4% ABV
20 IBU

4,00 kg Pale Malt (2 Row) MD (9,0 EBC)
15,00 g Aurora [9,00 %] - First Wort 60,0 min
10,00 g Cascade [5,70 %] - Boil 10,0 min
10,00 g Cascade [5,70 %] - Boil 5,0 min
30,00 g Cascade [5,70 %] - Steep/Whirlpool 0,0 min
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml]
50,00 g Cascade [5,70 %] - Dry Hop 4,0 Days
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Lansko leto sem bil bolj len in sem v celem letu skuhal samo 7 piv (prejšnja leta precej več). Letos sem spe malo bolj dejaven, 2 rundi skuhani začetek januarja (Cream ale in Irish red) sta pri koncu, trenutno sta v fermentorju Belgijski dubel (gre v keg čez par dni) in Tropical stout (v fermentorju šele 10 dni). Čim dobim novo zalogo sestavin (naslednji teden), prideta na vrsto 2 modri pivi (če bosta uspeli), nato pa še vsakoletna klasika - čili ingverjevo pivo.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Evo, za mano prvo kuhanje piva v novem sistemu (50L lonec s CraftBeerPi komando).
Delal sem Pale ale po Pivopis receptu, količino vode priredil v Grainfather calculator.
Nekaj sem ga narobe zaračunal, ker sem vnesel 23L batch in s količinami vode dobljenimi s kalkulatorjem, sem dobil le 19 litrov piva v fermentor.
Na splošno, sistem deluje čudovito!
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Danes sem spet nekaj ustvarjal... :)
V kotu mi je stala ena piksna Lme dark in sem malo kuhal.
5 litrov vode segrel na 74, dodal pol piksne lme, v vrečo 1,5 kg pale ale in 0,3 kg municha.
Po 1 uri splahnil s 4 litri vode in odcedil.Zavrel, dodal še preostali lme in pol kg demerare! :)
Na 60 20gr brewers golda, na 15 15gr northern brewery in na 5 10gr bobeka.
Ohladil na 50, zlil v fermentor, dolil mrzle vode do 20 litrov, dobil 24stopinj.
Izmeril Og - 1042, zaeriral in dodal kvas, ki je bil nazadnje ob extraktu.
Po pola ure že vre...
Kaj pa bo iz tega, bom pa videl.
Upam, da bo za pit! :)
 
  • Všeč mi je
Reactions: Odisej

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Evo, za mano prvo kuhanje piva v novem sistemu (50L lonec s CraftBeerPi komando).
Delal sem Pale ale po Pivopis receptu, količino vode priredil v Grainfather calculator.
Nekaj sem ga narobe zaračunal, ker sem vnesel 23L batch in s količinami vode dobljenimi s kalkulatorjem, sem dobil le 19 litrov piva v fermentor.
Na splošno, sistem deluje čudovito!
Si pomeril OG? Ali si se kaj motil ali pa imeš več boil offa, kot si računal.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Živjo!
Rad bi skuhal tega https://pivopis.si/brezkompromisni-crnorog-stout/ in bi prosil, če mi lahko kdo pomaga s količinami vode.
Kuham v 50 L loncu (standard iz spletne 40x40 cm s 4.5kW grelcem).
Računal sem po biabacusu, ampak mi količine nekako ne štimajo.
Količina 23L v fermentor, lahko tudi 25L.
Hvala za pomoč!

V 50L loncu lahko narediš po pravem BIAB postopku, torej z vso količino vode, ki jo potrebuješ, brez izpiranja. Jaz bi pri sebi tako odmeril:

Celotna količina vode, ki jo potrebujem, je: 35,5L (oz. 36L) = (25L v fermentorju, 6,5L vzame slad, ki ga je cca 6,5kg, 4L boil off). Izgube zaradi hmelja bo minimano, ker ga ni veliko.

Jaz kuham sicer na plin, ampak to ni pomembno. Nekako moraš ugotoviti svoj boil off glede na velikost lonca in intenzivnost vrenja. Jaz osebno vzdržujem zmerno intenzivnost vretja.

To pomeni, da v lonec zliješ 36L vode, jo segreješ na ustrezno pre-mash temperaturo (tako da dobiš mash temperaturo, ko zamešaš slad), drozgaš, izvlečeš vrečo in jo odcediš, zavreš in kuhaš kot po receptu.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
V 50L loncu lahko narediš po pravem BIAB postopku, torej z vso količino vode, ki jo potrebuješ, brez izpiranja. Jaz bi pri sebi tako odmeril:

Celotna količina vode, ki jo potrebujem, je: 35,5L (oz. 36L) = (25L v fermentorju, 6,5L vzame slad, ki ga je cca 6,5kg, 4L boil off). Izgube zaradi hmelja bo minimano, ker ga ni veliko.

Jaz kuham sicer na plin, ampak to ni pomembno. Nekako moraš ugotoviti svoj boil off glede na velikost lonca in intenzivnost vrenja. Jaz osebno vzdržujem zmerno intenzivnost vretja.

To pomeni, da v lonec zliješ 36L vode, jo segreješ na ustrezno pre-mash temperaturo (tako da dobiš mash temperaturo, ko zamešaš slad), drozgaš, izvlečeš vrečo in jo odcediš, zavreš in kuhaš kot po receptu.
Aha, torej kar brez splakovanja slada, samo odcedi in zavrzi?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ja, brez izpiranja. S tem bo učinkovitpst ustrezno manjša. Če želiš boljšo učinkovitost, zmanjšaj količino slada in izpiraj. Ali pa skuhaj večji batch in izpiraj.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Prvo kuhanje sem delal z izpiranjem in manj vode. Je pa sproti sladovina krožila in tekla po sladu.
Morda bom zmanjšal količino mash vode in jo uporabil za sparge.
Zakaj zmanjšati količino slada?
Zaradi lonca ni potrebe.
Ali zaradi česa drugega?