Citat:
Uporabnik si30n pravi:
Ja. Zelo podoben Aurori, ki je moj go to hmelj za hišni pale ale.
Si pomeril OG? Ali si se kaj motil ali pa imeš več boil offa, kot si računal.Evo, za mano prvo kuhanje piva v novem sistemu (50L lonec s CraftBeerPi komando).
Delal sem Pale ale po Pivopis receptu, količino vode priredil v Grainfather calculator.
Nekaj sem ga narobe zaračunal, ker sem vnesel 23L batch in s količinami vode dobljenimi s kalkulatorjem, sem dobil le 19 litrov piva v fermentor.
Na splošno, sistem deluje čudovito!
Ja, OG 1040 in ja, boil offa je bilo več, pomoje zaradi širokega lonca, domnevam in po moje tudi kakšen liter se izgubil pri nalivanju vode in pri sparge.Si pomeril OG? Ali si se kaj motil ali pa imeš več boil offa, kot si računal.
Živjo!
Rad bi skuhal tega https://pivopis.si/brezkompromisni-crnorog-stout/ in bi prosil, če mi lahko kdo pomaga s količinami vode.
Kuham v 50 L loncu (standard iz spletne 40x40 cm s 4.5kW grelcem).
Računal sem po biabacusu, ampak mi količine nekako ne štimajo.
Količina 23L v fermentor, lahko tudi 25L.
Hvala za pomoč!
Aha, torej kar brez splakovanja slada, samo odcedi in zavrzi?V 50L loncu lahko narediš po pravem BIAB postopku, torej z vso količino vode, ki jo potrebuješ, brez izpiranja. Jaz bi pri sebi tako odmeril:
Celotna količina vode, ki jo potrebujem, je: 35,5L (oz. 36L) = (25L v fermentorju, 6,5L vzame slad, ki ga je cca 6,5kg, 4L boil off). Izgube zaradi hmelja bo minimano, ker ga ni veliko.
Jaz kuham sicer na plin, ampak to ni pomembno. Nekako moraš ugotoviti svoj boil off glede na velikost lonca in intenzivnost vrenja. Jaz osebno vzdržujem zmerno intenzivnost vretja.
To pomeni, da v lonec zliješ 36L vode, jo segreješ na ustrezno pre-mash temperaturo (tako da dobiš mash temperaturo, ko zamešaš slad), drozgaš, izvlečeš vrečo in jo odcediš, zavreš in kuhaš kot po receptu.