Kaj kuhate?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.
Že lep čas se lotevam, danes pa je končno prišlo na vrsto... ideja je narest neko malo močnejše pivo, glede na beersmith (in "internet") sem sestavil en american barleywine. Vse pripravim, zmeljem, sipam v sistem in glej ga zlomka, komaj komaj je prišlo noter. Pa še vzel sem si pol kg rezerve, ampak ko sem sipal notri zadnji kilogram mi je postalo pošteno vroče, ali bo ali ne... za enkrat zgleda ok, tik pod robom košare
redface-1.gif

(moj tipični batch ima 7kg žita. Po občutku sem imel, da šlo bi vsaj še 50% zraven, easy. Tole je 9,5kg in... well, yeah. That's that
grin1.gif
)

p.s.: nisem čisto siguren, kako bom hudiča "peš" ven potegnil sam
aplauz.gif

2639828-IMG_6585.jpg
 

Priponke

  • 2639828-IMG_6585.jpg
    2639828-IMG_6585.jpg
    100,2 KB · Ogledi: 305

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
@Odisej jest imam vedno do zadnjega cm polno . Danes sem si pa zamislil skuhat en American Stout in ker imam premehko vodo sem si pomagal z Donatom :D . Umes mi je še PH listkov zmanjkalo
frown-1.gif
tako ,da dolgcajt ni .
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Včeraj kuhal stout. Prvi test nove opreme je vedno stout pri meni. Očitno mi je mozek vse preračunal prav, ker sem dobil identični OG, že brbota. Na to kuhat je pa luksus.
2639852-20171209_143204-1.jpg
 

Priponke

  • 2639852-20171209_143204-1.jpg
    2639852-20171209_143204-1.jpg
    80,9 KB · Ogledi: 331
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Tole bo očitno tudi moj novi projekt: škripec. Ker deadlift 25kg (9kg žita+9kg vode kolikor je spije + še ostala voda v košari, pomoje nekje 25kg+) ni hec :rolleyes.
Par metrov pohištvene cevi švasaparat zapoje in to je to.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Nekaj tednov nazaj sem skuhal pivo z 50% neslajenega rža. Pivo se pije, ne vem kako naj opišem, nekak tako kot bi pil goščo. Ampak ni zanič, prav nasprotno prav odlično je - kot bi pil svilo. Skoraj "cuzat" ga moram iz kozarca;). Pena je trda, barva dunkel, okus in aroma ooo aroma po "izgubljeni" banani;).
Sicer sem pa z vsemi tistimi dekokcijami porabil zanj cca 8h (da ne omenjam 1h ferulic acid resta). Odličen je ! Še ga bom delal vendar poleti. Recept je pravi in prav tako kvas
Cheers..
nahrung002.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Glede na to, da se ta teden dobi pri moje pivo 1,5kg pšeničnega LME za 3,5€ se grem malo zafrkavati s tem.

9l pivine, ene 15-20ibu, ter suh pekovski kvas, fermentacija na 18 stopinj. Verjetno bo nastalo nekaj v smeri belgijskega
grin1.gif

Ker ne bom imel kaj dosti dela in stroškov z vsem skupaj, tudi ne bom jezen, če bo šlo vse skupaj v wc.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Danes kuhal češki pilsner - 100% pilsner slad, saaz hmelj in 3x dekokcija. Kaj naj rečem... Zanimiva izkušnja, ki terja precej časa. Vsekakor bom še ponovil (sploh če bodo rezultati dobri), ne bo pa ta medota na rednem sporedu.
smile-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Danes sem flaširal... in ker je božič, se mi je po kuhinji polilo 8l piva
jezen.gif

Po trournem brisanju, razstavljanju in ponovnem sestavljanju kuhinje, štiriktatnim pomivanjem tal in vsega okoli lahko končno spet hodim brez da bi blo celo stanovanje pocasto
tongue-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Vsakemu se slej ko prej zgodi kaj takega. Men je dekompresiral v zrak po kuhinji na 3 bare nabit sod. Zahebu levodesno, še dobr da skwo ni blo doma. Drugič pozabu zategnt navoj na nastavku, ko sva prišla domov je blo ene 3 litre piva pod hladilnikom, parket že konkretno pokonc....grrr
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ma...brezveze, sod na pultu, flasiram na tleh... s cevko tocilne flaske potegnil skoraj prazen sod na 30polnih nezaprtih flask. Se dobro da sem pred leti polozil lepljen vinil po kuhinji+hodniku.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Lahko bi odprli temo: Slabi pripetljaji v pivovarni :D
Meni se je enkrat 52L flaškon (noter je bilo cca 35 l sveže skuhane pivine) padel po tleh. Ko sem ga dvignil, da bi ga čisto malo prestavil, so se strgali plastični ročaji od ovoja. K sreči je bilo to v garaži, je pa šlo ene pivine v nič...no pa vsj porezal se nisem, tudi to so se že nekateri
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Ko sem testiral različne hmelje, sem naredil neko nevtralno pivo, potem pa sem v flaše dodal različne hmelje kot dry hop. Ko sem čez nekaj dni odprl prvo je bila flaša v sekundi prazna zaradi prevelikega pritiska. Naslednjo pa sem samo malo "načel" z odpiračem, da bi se pritisk postopoma sprostil. No čez kakšno minuto je počilo in odneslo zamašek, jaz pa sem imel v kuhinji strop "ofrajhan" s hmeljem
smile-1.gif

Povsem previsok pritisk je bil v vseh flašah, čeprav sem dodal pravo količino sladkorja. Mogoče kdo ve zakaj bi se lahko to zgodilo zaradi hmelja v flaši?