Kaj kuhate?

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Pred časom sem naredil ingverjevo pivo, po 2h receptih.
Eno je motno mlečne barve, izrazito po ingverju, fermentiralo se je skupaj z zmletim ingverjem in limono, alkohol 9%.
Drugo pa le narezan igver, prevret cca 15 minut, v steklenico dodan sok limone, po 2h tednih fermentacije dodan bentonit za bistrost, še 2 tedna bistrenja in flaširanje.
Rezultat po 1 tednu staranja, Ingverjev šampanjec, 12+ alkohola...
Ja, oboje fermentirano s šampanjskim kvasom.

 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Skuhal bom nekaj z ingverjem. Za prvič bom šel kar po enem receptu, ki zahteva koruzo v kosmičih. Ali so to corn flakes (če najdem take brez dodanega sladkorja itd.) ali kak posebna reč? Pivovarium npr. prodaja, samo bi rabil preden bom dobil... Na netu berem, da se da menjat z instant polento...ampak si res ne predstavljam, kako mashat instant polento
smile-1.gif


Grain bill je sicer lager malt in pa te koruzni kosmiči, ki jih je 22%. Razmišljam, ali so sploh potrebni? V bistvu ne iščem v pivu okusa po koruzi... Ali imajo še kako drugo vlogo? Za telo, peno, lahko uporabim tudi npr. pšenico. Ali naj to koruzo kar izputim?

Za ideje se zahvaljujem
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Tenx. Tole sem že prebral. Ampak ne pridem do zaključka. Če ima kdo izkušnje bom upošteval, sicer pa kar izpustil ven. Konec koncev v bistvu ne vidim smisla koruze v tem pivu.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Danes sem dal še 2x po 5 L fermentirat ingverjevega za Božič, mal sem spustil na abvju.
Jutri bom pa še kutinovo naredil za novo leto... 👍
Z nečim se moram zamotit dokler ne dokončam biab lonca.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Danes gre peti dan fermentacije Bock beer od Muntonsa, ker pa je fermentacija bila na začetku zelo burna(prve dva dni je bilo burno brbotanje v vehi) zdaj pa zelo slaba, tu in tam kakšen mehurček.
Zdi se mi, kot bila fermentacija po polnih 4ih dneh zaključena...
Naj pustim še par dni?
Nebi rad prehiteval in jemal dragoceno tekočino za merjenje. 🤔
Je možno, da je že proti koncu?

Tokrat sem dal kar priloženi kvas, temperatura začetne fermentacije je bila cca 24, zdaj pa je notri cca 20.
Hvala!
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Fermentacija ni nikoli zaključena tako hitro in tudi če bi bila, kvas za seboj pospravlja se kar nekaj časa. Sploh v tvojem primeru, ko bos na 24 stopinj imel ester party, bi ga pustil stat vsaj še kakšen teden.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Primarna fermentacija je končana, in je v 4 dneh mogoča, brez porblema. Sploh pri tebi, ker kot razumem si varil iz kita.
Je pa res da je seda dobro zadevo pustiti na toplem vsaj še kak teden, da se določeni produkti popucajo (diacetil itd...)
V tem času lahko še vedno pričakuješ manjšo aktivnost vehe, lahko pa tudi ne. Po dobrem tedni lahko daš malo na hladno, nato pa v flaše. Celokupno pazi da je med kuhanjem in flaširanjem vsaj kakih doberih 14 dni (raje 20-30), je pa res da je po mojih izkušnjah pri ekstraktih (sploh če daš polovico sladkorja) vse skupaj hitreje, ker je izi delo za kvasovke
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
tudi jaz sem ta teden kuhal:

1. ESB (na pol slovenca): Aurora, NB, Styrian Goldings, Danstar London ESB kvas

2. Pivo z ingverjem: pale ale, pšenica, Aurora, Centennial, ingver, MJ Liberty Bell M36 kvas
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Kuhal pšenično. Eno samo saferiranje;). Sem imel čas in delal 2 dekokcijo z ferulic restom, kar mi je vzelo 4ure cajta ( samo mash). 30 minut spiranja in 90 minut kuhe + 20 minut hlajenja na 16°C.
vse skupaj cca 8h.
Recept je precej enostaven mash procedura pa ne prav preveč. no če koga zanima jo vseeno prilagam.

Mash in T=42°C----- počasi v 25'------- na 50°C ( ferulic rest), tukaj sem pazil da imam pH malce višji od idealnega ,ki naj bi bil 5,7 ( moj je bil 5,8). Po ferulic restu sem dodal fosforno kislino da sem dosegel pH 5,50
1. dekokt 35%-40% gostljate snovi segrel na 71°C ( tukaj me je T mal zajeb...) počitek 30' in potem vretje cca 18'
dekokt dodal glavnemu mashu da sem dosegel 64°C počitek 25'
2. dekokt 40% redke snovi segrel na 71°C počitek 15', vretje 15'
dekokt dodal glavnemu mashu da se dosegel 71°C ( + dogrevanje) počitek 25'
mash out 77°C počitek 5'
sparge T=77°C cca 30'
Vretje 90'
Kvas dodan v 16°C. T fermentacije je / bo stalnih 17°C. Nisem se še odločil ali naj pustim 1 teden na 17°C ali samo do takrat ko bo dosežena končna gravitacija in potem zvišam na 21°C . Tu še malo kolebam.
2628819-hefe.jpg
 

Priponke

  • 2628819-hefe.jpg
    2628819-hefe.jpg
    54,1 KB · Ogledi: 296

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
V porterja razmišljam, da bi dodal kakavova zrna. A kdo ve koliko kakavovih zrn se da v fermentor za 23L piva.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Včeraj kuhal, danes fermentira - Roggenbier. Jupi en sam užitek!
Ločen adjunct mash za rž . Med tem časom sem glavnino oz ostali slad pustil počivati na 43-45°C ( 1h:10min) - če je kaj na tej ferulični kislini potem se mora po tem času poznati, če ne se ne grem več tega postopka.
potem še na 63°C za 35 min in še na 71°C za 45minut. + fake dekokcija ( hvala Utiševalec) za mash out 78°C. Po 4h sem začel spirati. No ja vsaj skušal sem. Rž mi je vrečo totalno zabil tako da je vse skupaj trajalo še 1h več.
Fermentira se na 17°C.
2632033-roggie.jpg
 

Priponke

  • 2632033-roggie.jpg
    2632033-roggie.jpg
    63 KB · Ogledi: 303

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
V nedeljo sem vzporedno kuhal dve pivi, in sicer en hmeljno (vseeno grenak) nežnejši APA (brez dry hoppa), in pa irish red. Glede na to, da imam praktično u nulo naštudiran svoj sistem, in da že več kot leto praktično nimam odstopanj pri OG, se čudim, da sem imel pri obeh bistveno večjo učinkovitost pri ustreznem volumnu v fermentorju, in sicer pri APA 1.054 namesto 1.051 , pri irish red pa 1.050 namesto 1.044. Postopek od A do Ž je bil standarden
smile-1.gif


Res sem prvič uporabil nov hidrometer, a sem ga preveril pri vodi temperature 20C...pokazal je 1.000, kar pomeni, da štima.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Danes sem kuhal split batch ameriški pale ale in slovenski ale. Pač ista sladna osnova (en mash) in potem dva ločena boila.

Sem pa imel nenavaden pripeljaj. Delam batch sparge (en). Mashout in sparge lepo v isti kotel (cca 50 litrov), kar potem razdelim v dva lonca. Me je pa po koncu boila zelo presenetili, da je en imel OG 1.044 drug pa 1.064 (ciljal se okrog 1.050). Napaka je bila, da po spargu nisem premešal lonca in je bila spodnja polovica bolj močna. Zdaj vem za drugič.
smile-1.gif