Kaj kuhate?

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
to ni previsok pritisk, ampak tako imenovana nukelacijska točka.
pod "tujek" v flaši, naj bo to hmelj ali kosmič kvasa se nabere co2 in ko ti sprostiš pritisk, gibanje tujka povzroči splošno razburjevje v pivu, in zato kabum
 

Hoppy

Zelenc'
4. nov 2017
8
0
1
Mi je žal vsake odprte flaše belgijca pred 40 dnem karbonacije.
Zadeva se je razvila po 40 dnevu v prav lepo pitno pivce, četudi sem za''j pri mletju in s tem drastično zmanjšal efektivnost. 3,8%
Me pa zanima za naslednjo kuho kakšen preverjen recept red-alea z red x sladom .
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Ko sem testiral različne hmelje, sem naredil neko nevtralno pivo, potem pa sem v flaše dodal različne hmelje kot dry hop. Ko sem čez nekaj dni odprl prvo je bila flaša v sekundi prazna zaradi prevelikega pritiska. Naslednjo pa sem samo malo "načel" z odpiračem, da bi se pritisk postopoma sprostil. No čez kakšno minuto je počilo in odneslo zamašek, jaz pa sem imel v kuhinji strop "ofrajhan" s hmeljem
smile-1.gif

Povsem previsok pritisk je bil v vseh flašah, čeprav sem dodal pravo količino sladkorja. Mogoče kdo ve zakaj bi se lahko to zgodilo zaradi hmelja v flaši?

Jap, zaradi hmelja v flašah. Se je že pisalo o tem pojavu na forumu, znanstveno ti pa ne znam razložit.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Moj zadnji pripetljaj je bil pa pri pretakanju v polnilno posodo. Za spremembo sem lepo pričvrstil autosifon, da ga nisem rabil držat in se pogumno odpravil v klet pripravljat flaše. Vmes sem šel za vsak slučaj malo preverit in valda sem imel odprto pipco v polnilni posodi in polno piva po tleh...najbolje je to, da je šlo pivo pod vreče slada, čiste fermentorje, škatle z opremo itd. Ker imam to pač v istem prostoru.
 

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
2x kuhal AIPO, prvic malce zafrknil z dodajanjem sladkorja pred flasiranjem (preslabo premesal sladkor v fermentorju) sedaj pa cakam da drugo kuho flasiram cca.450l..
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Včeraj poflaširal 22l brown ale in 23l irish stouta.

Brown je že sedaj zelo okusen, stout pa malce voden (FG: 1.011, 4.5 %) in s prevladujočim roastedom (kar mi je všeč in skladno s stilom). Čez 14 dni bo prva pokušina.

Oba pa imata malo zatohlega/plesnivega priokusa...še nikoli se mi to ni zgodilo, sestavine so iste, razen tega, da sem namesto pale ala, ki mi ga je zmanjkalo, dal pilsner slad, ki je bil nedvomno v dobri kondiciji. Tudi fermentorji in vse ostalo je OK. Prebral sem, da to lahko pride tudi od slabo očiščenih temperaturnih komor (hladilnikov, skrinj). Jaz sem fermentiral na prostem, sta bila pa 5 dni v cold crashu v skrinji, ki pa je ustrezno očiščena in tudi nima kakšnega plesnivega vonja. Ne vem, kje bi se tega nalezlo. Mogoče sem pa samo jaz čudno okušal.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
To se rado zgodi pri temnih, po mojih izkušnjah je to napaka v tvoji/naši zaznavi. Tole sem sam imel pri temnih pivih ko se kvas še ni posedel, nekako kombinacija temnega sladu in yeast arome. Čas je vse popravil
wink-1.gif
 

faraday

Pripravnik
27. jul 2015
72
0
6
Citat:
Uporabnik Muflon pravi:
2x kuhal AIPO, prvic malce zafrknil z dodajanjem sladkorja pred flasiranjem (preslabo premesal sladkor v fermentorju) sedaj pa cakam da drugo kuho flasiram cca.450l..
Kaj potem si zajebal 450l piva? Kater sistem pa imaš za kuho?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
To se rado zgodi pri temnih, po mojih izkušnjah je to napaka v tvoji/naši zaznavi. Tole sem sam imel pri temnih pivih ko se kvas še ni posedel, nekako kombinacija temnega sladu in yeast arome. Čas je vse popravil
wink-1.gif
cheer.gif
 

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
Problem je bil v tem ker pivo v dolocenih steklenicah ni imelo pene,pri drugh je karbonizacija delovala prekomerno..pac sladkor sem topil v shlajeni prekuhani vodi + premalo sem premesal v samem fermentorju..
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Saj zdaj si očitno že ugotovil kako in kaj, pa vseeno: https://pivopis.si/boljsa-karbonizacija-v-steklenicah/

Mislim, da v članku ni posebej omenjeno, a jaz takoj po vlitju sirupa nežno pomešam, nato počakam, in pred flaširanjem še enkrat nežno premešam. Za vsak slučaj
smile-1.gif


To delam s pivom iz cold crash, pa se mi kljub temu po tem postopku v vseh steklenicah enakomerno karbonizira.
 

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
Citat:
Uporabnik faraday pravi:
Citat:
Uporabnik Muflon pravi:
2x kuhal AIPO, prvic malce zafrknil z dodajanjem sladkorja pred flasiranjem (preslabo premesal sladkor v fermentorju) sedaj pa cakam da drugo kuho flasiram cca.450l..
Kaj potem si zajebal 450l piva? Kater sistem pa imaš za kuho?
Pac doma narejene posode,gretje na plin,hlajenje preko 7kw sistema in zalogovnik s toplo vodo in zalogovnik s hladno oba po 1100l..

IMG_20171022_112720.jpg
 
Nazadnje uredil moderator:

Muflon

Pripravnik
8. jan 2018
52
7
8
Ostalo mi je za cca 30litrov slada in sicer mesanica municha viene in carapilsa...imam se nekaj malega simco-ta katerega bi tudi uporabil..kaksen hop mi priporocate,da bi IPA imela bolj svez,saden vonj?in kaj naj uporabil za dry hoping?hvala in lp
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Je kdo že kuhal kako (session) IPO ali grenkejši in bolj hmeljan pale ale s singel hop Auroro? Pogovarjal sem se npr. z Andrejem iz Kakija (on ma AURORA SMASH), pa je rekel, da je v večjih količinah lahko težka (nisva šla v podrobnosti), pa da na jbo potem raje sveža (ki je seveda nimam). Za mnenje sem vprašal pa tudi Mihaela iz Hopsija, pa mi je rekel samo go for it
smile-1.gif


Pa bi vseeno vprašal, če se je že kdo česa podobnega lotil z Auroro.

Jaz jo sicer redno uporabljam za grenkobo, nisem je pa še kot late hop ali dry hop,

Hvala!
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik Muflon pravi:
Ostalo mi je za cca 30litrov slada in sicer mesanica municha viene in carapilsa...imam se nekaj malega simco-ta katerega bi tudi uporabil..kaksen hop mi priporocate,da bi IPA imela bolj svez,saden vonj?in kaj naj uporabil za dry hoping?hvala in lp

Sam uporabljam municha samo kot dodatek k osnovnemu sladu. Seveda je lahko tudi munich osnovni slad, a takega piva (npr. lagerja) še nisem delal. Tradicionalno k takem grain billu tudine pašejo našteti hmelji, ampak saj smo homebrewerji, da delamo netradicionalno, ne
smile-1.gif


Skratka, Simcoe je že en tak, kot ga opisuješ. Sledijo mu pa še npr. Cascade, Chinook, Mosaic, Centennial, Columbus, Ekuanot, Galaxy itd. Malo morje jih je. Vse te hmelje lahko uporabiš tako za late hop kakor tudi za dry hop. Vse v bistvu tudi za grenkobo, a so po navadi dražji in za grenkobo uporabiš kaj cenejšega z visokim AA.

Lahko si pomagaš s to stranjo in iščeš tudi po drugačnih iskalnih zahtevah.
https://ychhops.com/varieties/aroma/fruity
 

tomoob

Pripravnik
24. mar 2016
129
3
18
Je kdo že testiral slovenski hmelj 105/220 aka Styrian Dragon? Sem se ravno spomnil na Slovenian ale od Hopsbrew, ki ima izključno ta hmelj in mi je bil čudovit.