Jazbinskov zakon

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
se strinjam, samo ko se to ni zgodilo. veliko ljudi ki bi si zaslužili tako poceni stanovanje, ga niso dobili. pa ne ker niso imeli denarja, ampak ker je država rekla ne
stupid-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Takšen primer so npr. hišniška stanovanja, ki jih takrat niso mogl odkupt.

Dante

Pripravnik
3. sep 2007
544
0
16
Po spominu so bile tri opcije:

1. odkup z 80% popustom v enkratnem znesku (npr. stanovanje v centru LJ. ,70m2 po 8000 DEM)
2. odkup po obrokih (popust, se ne spomnim-manjši od zgornjega)
3. neprofitna najemnina
To so imeli na voljo vsi imetniki družbenih stanovanj razen tisti ki so bili v stanovanjih pod denacionalizacijo, ki pa naj bi dobili nadomestna stanovanja.Dejansko je pa ta zakon+ zakon o denacionalizaciji+ zakon o privatizaciji pomenil holokavst
za nove generacije Slovencev ker je redistribuiral večino nacionalnega bogastva v roke starih,
popolnoma uničil trg stanovanj (drastično zmanjšanje gradnje novih stanovanj+ zmanjšanje možnosti za najem).
Posledice vidimo sedaj ko primanjkuje otrok in delovne sile, zmanjkuje denarja za penzije in državno birokracijo, naša država pa postaja potemkinova vas z lepimi hišicami in cerkvicami pa brez ljudi pa nej farji še tolk lajajo v luno.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
za tole bi ti dal 100 altov.

to, plus privatizacija je pa kriminalka, vredna knjig, filmov..

mogoče bo kdaj v knjigah pislao kaj kritičnega o tem.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Vi torej še vedno podpirate t.i. "družbeno premoženje"? Denacionalizacija in privatizacija so za vas napake?
Vam prispevam kak € (mimogrede, EUR ne bi imeli, če teh postopkov nebi izvedli) za enosmerno karto na Kubo. Takoj po prihodu tja pa zažgite potne liste in se odpovejte bivanju v demokratičnih deželah.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.195
7.068
113
Ne glej sej nihce ne pravi da je to dvoje bilo napaka. Ampak priznajmo pa si, da sta in denacionalizacija in prodaja druzbenih stanovanj pod ceno prinesli tudi negativne posledice. Sicer pajazosebno menim da je takrat to bilo potrebno narest (prodat stanovanja) ker bi drugace imeli precej tezavko je kar nekaj tehpodjetij slo v stecaj itd... In kotsem ze napisal, ce biljudibilo strah kje bodo ziveli, bi bilo resno vprasanjekoliko bi jih bilo se naprej za samostojno slovenijo.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.050
3.564
113
41
Lj
Posledice zdaj nosimo mladi brez stanovanj (pustmo tiste kateri so stanovanja dobili od babic itd.), na račun nas in mladih družin, ki nujno potrebujejo stanovanje pa sedaj te stardeci služijo svojo pokojnino. Pri najemninah ni seveda nič drugače (povprečno 1 sobno ~ 500e skupaj s stroški kar je več kot polovica povprečne plače). Tudi take najemnine so posledica preveč lastniških stanovanj saj se ni razvila pravšnja konkurenca na tem področju, kakor se je v drugih državah.
Sam bom karseda hitro po diplomi pobegnil od tu v kakšne bolj perspektivne kraje, saj če človek že gre v najemništvo, se mu bistveno bolje splača najemati v tujini (večje razmerje med plačo in najmeninami). Slovenija NI prijazna za mlade (vsaj take brez strehe nad glavo ne).

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
LeQuack... kakšne posledice pa nosimo mladi? Take kot jih imajo povsod drugod po svetu.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne pdpiram družbenega premoženja, če ti ej to ljubše in mi daš še evro za povratno karto. še manj pa podpiram način kako smo se ga znebili.

recimo:
zakaj bi en 'bosanc' dobu pocen flat v katerem je živel kot socialni primerek, če je imel avto, garažo in v bosni bajto
zakaj bi en slovenski direktor dobil pocen flat, v katerem je živel, če ima direktorsko plačo in služben avto
zakaj bi....

o denacionalizaciji pa ne bom zgubljal besed. ce se je vrnilo nazaj slovencem, s emora tudi karađorđeviæem, italijanom itd..o tem bi blo treba spet na dolgo pisat.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Zakaj bi...

ker ni šlo za socialna stanovanja temveč za VSA DRUŽBENA STANOVANJA. In zakaj bi moral direktor enako stanovanje plačati 5x več kot delavec?

Očitno ne razumeš osnovnih ciljev in principov teh postopkov. Jaz sem bil čisto zadovoljen, da sem kot pokavec dobil za takratnjih ???.??? tolarjev certifikatov, katere sem pametno vložil in sem si z njihovo prodajo lahko kupil prvi avto (tri leta star VW Polo, ki ni bil niti tako poceni), pri čemer sem zaslužil 6,5x no vrednost certifikata. Izhajam iz čisto delavskega sloja in smo se potrudili in kupili dve stanovanji. Če tega takrat nebi storili moji starši danes, ob upokojitvi, nebi preživeli (najemnina!).

Na splošno mi grejo osebki, ki vse povprek neagumentirano nekaj šinfajo na živce in tu je to poudarjeno. Če želiš/želite, da vas vzamemo resno in ne kot neke nezadovoljne blebetače predstavite kakšne argumente, izračune (makroekonmski vplivi, mikroekonomski vplivi) ipd. Dokler pa se kurčite le zato, ker ste se pač navajeni kurčit pa lahko rečem le... lol

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik darko11 pravi:
Caki malo, celo zivljenje so placevali v stanovanjski sklad mater, valjda naj majo enkrat tud davkoplacevalci kaj od te drzave, ne pa samo brazilci in svedi...
Saj pa vse to futrajo...
V stanovanjski sklad so plačevali VSI prebivalci Slovenije, ki so prejemali plačo, ne le stanovalci v teh stanovanjih. In marsikdo je plačeval v sklad dolga leta, imel pa ni od tega nič. In to je bilo narobe.
Sicer pa nobena razgradnja sistema in postavljanje novega ni poštena in pravična. Pač, to je bilo treba narediti in pametni so izkoristili priliko in potegnili profit, eni so pa popušili (premalo jajc, naivnost...? kdo bi vedel za vse vzroke) - tako pri stanovanjih, kot pri firmah, poslih, certifikatih... kdor je imel informacije, znanja in je bil na pravem mestu ob pravem času, se je z restavracijo sistema lahko omastil. Je pa ponavadi tako, da kakor pride, tako gre in dolgoročno bo tudi s prihvatizacijo tako.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ne dekca... v stanovanjski sklad se je plačevalo skupaj z najemnino stanovanja - to ni bila prispevna stopnja na plačo
wink-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
no pa dejva. posebi zate sem si vzel čas.

certifikat si vložil kam?

starši so po jazbinšku kupili dva flata?

sam odgovori

Ti si si vzel čas? Lol.

Ne... rekel sem, da SMO kupili dve stanovanji. Eno 100m2 in eno 35m2. Naše in od starih staršev, saj so bile že takrat take penzije, da si stari starši niso mogli našparati nič, kaj šele kupnino.
Certifikati so šli v Aerodrom Ljubljana, Krko in Petrol.

Imaš še kakšno vprašanje?