Jazbinskov zakon

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
torej mi, ki smo živeli v svojem flatu, bi lahko kupili tistega od tvoje babi, če ga ne bi tvoji starši.

a to drži?

Če bi se znajdli tako kot mnogo ostalih takrat že lastnikov stanovanj - JA! Vse, kar je bilo potrebno je bila ena izjava. Nam je ena soseda tako ponujala stanovanje, pa si ga nismo mogli privoščiti. Škoda, da te že takrat nisem "poznal". Morda ti danes ne bi bil tako zagrenjen.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ubistvu veš kaj

prav je. jazbinšek bi moral dat še cenej. res je. direktoprji bi moral še pobrat. tajkunov je še premalo. država je še premalo v dolgovih. prav je.

še premal se je pokradl in današnji upokojenci majo zarad tega še tok visoke penzije..mogl bi se še več piokrast, pa še večje penzije dat.
nam pa uvest davk na poste, da aparat živi.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
nismo poznal nbenga. fotr se je vedno držal zase. ni poznal sosed, mama pa ne sosedov.

mi pa ni hudega, čeprav z ene petimi stanovanji več bi se tudi znašel.

pa brez skrbi. tokrat ne bomo zamočil. s prajtlom s eprjavljava na sklad za neprofitno stanovanje. verjetno naju kot homoseksualni par ne bodo upal diskriminirat in nama ne priznat statusa mlade družine. flat bova po petih letih mogoče prodala, definitivno bova pa cveš čas imela najemnike notri. po dveh letih grem z drugim kandidirat za novga, tokrat bom jaz lastnik.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Tis jaz vam privoscim oba stanovanja, verjetno softič tudi ampak point je v tem: Ali ste vi (tvoji starsi osebno) dobili pravico do odkupa dveh stanovanj ( po kaki. logiki glede na to da verjetno niste ziveli v dveh naenkrat)? Ce ne, potem ste zmutili. ok eni izmed mnogih, hvala bogu ce ti je sedaj lazje. Ampak v normalnih trznih razmerah si delavska druzina, kar pravis da ste bili, ne bi mogla privosciti 5 sobnega (i guess) stanovanja s 100 metri kvadrature.

peace

Sem spregledal tvoje namigovanje na mutenje.
Takrat niso bile normalne (kot danes) tržne razmere. Tržne razmere so se šele vzpostavljale in ta zakon je bil ena od osnov in v tistih razmerah je bilo to nekaj normalnega. Smo imeli pravice za obe stanovanji? Sem že napisal v enem smo bili mi, v drugem stari starši - torej je odgovor ja. Žal so moji starši "prenaivni in prepošteni" in v življenju niso nikdar mutili. Kot sem že napisal tudi teh stanovanj ne bi kupili, če jih midva s sestro ne bi uspela pregovoriti - njima se je takrat to zdela "kraja".

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kako niso bile tržne razmere.

kako to, da sta tvoja starša bila tako naivna. ti si bil v sš, torej mlad. verjetno si od takrat do danes prišel do svojega stanovanja.

scott

Pripravnik
1. sep 2007
405
1
18
Citat:
Uporabnik softi pravi:
sklepam, da je tvoj fotr bil direktor
Narobe sklepaš. Foter nima nič s tem, ker sem stanovanje po Jazbinšku kupil jaz. Srečo sem imel samo s tem, da sem kadrovsko stanovanje od firme dobil en mesec pred sprejetjem zakona, z ravno zaključeno pripravniško dobo. So pa moji starši leta in leta plačevali v stanovanjski sklad, pa niso imel nič od tega, ker so pred sprejetjem zakona vrnil družbeno stanovanje.

Citat:
in se danes šopirite v stanovanju za katerega ste dali toliko kot dve leti kasneje za dopust.
Spet narobe. Stanovanje sem že pred leti prodal. Je bilo pa dobra osnova + kredit za mlade družine, da sem si postavil hišo.

Citat:
seveda je bogi revež ob direktorski plači bil potreben socialnega stanovanja.
Tudi direktorji (mlajši, ne tisti iz politične linije) so takrat živel v družbenih stanovanjih. In direktor je prav tako odkupil stanovanje po zakonu, enako kot čistilke v firmi. Poznam pa ker nekaj strokovnjakov, ki so takrat prepričevali svet okoli sebe, da se v odkup ne splača
uf-1.gif
Danes plačujejo višjo najemnino, kot bi plačevali kredit na 20 let za svoje stanovanje. Lahko je biti zdaj, 15 let kasneje pameten, ko je vrednost stanovanj tako narastla, moraš pa vedet, da takrat ni bilo takšnega booma. V firmi so še v času j. zakona ponujali v odkup različna stanovanja brez popusta, zasedena. Pa ni bilo kakega pretiranega povpraševanja za odkup teh zasedenih stanovanj. Res da zakon ni bil pravičen za vse, je pa trenutno rešil stanovanjske probleme takrat za marsikoga. Tisti z odkupom stanovanja v Lj so do danes zaslužili za faktor 30, v manjših krajih pa trikrat manj.
S tem stanovanji je podobno kot s certifikati: tisti ki si ga vložili v propadle firme in sklade se zdaj pritožujejo kakšna kraja je bila to. Možnosti so bile takrat (skoraj) enake za vse. Tako je povsod, če se malo znajdeš boš uspel, če pa si nesposoben boš pa samo pljuval po vsem. In za svoje neuspehe krivil druge.

Citat:
prajtlom s eprjavljava na sklad za neprofitno stanovanje. verjetno naju kot homoseksualni par ne bodo upal diskriminirat

Se tukaj počutiš diskriminiran, da pljuvaš po vseh oporabnikih braz pravih argumentov?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
na kratko: zakon je omogočil nakupo stanovanja v protivrednosti povprečnega avtomobila.

najbolj se pi.zdijo ravno tisti, ki so ga (zastonj) odkupili, zdaj pa pravijo da so mogli leta in leta plačevati najemnino....
crazy1.gif
...ubožčki, najbolje, bi bilo d abi jim za nazaj država še povrnila stroške najema, ker so zastonj živeli v 'tuji' lastnini.

moja stara dva sta 10 let delala v tujini da sta toliko našparala da sta si kupila na pol narejeno hišo v bližini Lj. Nista jemala nobenih kreditov (ki jih je požrla inflacija), tudi nista bivala 20 in več let v zastonjskih stanovanjih, ki so jih odkupovali za drobiž (dobesedno...tisti, ki ni zbral takrat za en 'avto' denarja, itak
uf-1.gif
....).

za moje pojme je Jazbinšek naredil državi toliko škode, da bi bil direktno za pred puškino cev...in mi gre kar na bruhanje, ko ga vidim na TV-ju kurčit se okli zadev povezanih z MOL-om....toliko škode niso sposobni mestni veljaki napraviti v 2.000 letih.

(seveda pa, tisti, ki je odkupil na tak način stanovanje, ima svoje videnje tega 'problema').

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
jz jih pa kr neki poznam (delavski razred), ki niso smeli kupit stanovanj. pa so vsi slovenski državljani in vsi bi ga kupili. direktorji pa ne bi smel met te pravice, ker imajo dovolj keša da si kupijo 100 stanovanj in ne samo enega. in tut če bi zdej država prodajala stanovanja po 10000€ si ga marsikdo ne bi mogu kupit, po tvoje, bi si pa direktorji lahko mirno nagrebli po 100 stanovanj in potem bi šle cene na 10000€/m2
bonk.gif

Dante

Pripravnik
3. sep 2007
544
0
16
dobro jazbinškov zakon je napaka. vendar gremo naprej.
Na čelu stanovanjskega sklada je 12 let (1992-2004) Edvard Oven ki ga najdemo na lestvici najbogatejših Slovencev. klik .
Pomislite: medtem ko je vedril v državni službi je obogatel!
13.gif

skratka stanovanjsko področje v RS je en velik fiasko od začetka do konca.

Nazadnje urejeno:

scott

Pripravnik
1. sep 2007
405
1
18
Zakaj ne bi smeli odkupit? Zakompliciralo se je pri nacionaliziranih stanovanjih in tistih pod spomeniškim varstvom.
Citat:
direktorji pa ne bi smel met te pravice, ker imajo dovolj keša da si kupijo 100 stanovanj in ne samo enega
Zakon je bil za vse enak. Ampak leta 1991 je bilo malo posameznikov, ki bi imel toliko pod palcem, saj smo se ravno izkopal iz socializma. Takrat tajkuni še niso obstajali.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.556
3.903
113
Ljubljana
hmpg.net
Ampak nujno je potrebno popljuvati tudi tiste "iznajdlivce", ki so pred Jazbinškom naredili hiše na kredit, ki so ga poplačali z kavo ali pa, če je bila dvonadstropnica z gajbo piva. Ker tudi tisti, so dobili "podarjena" stanovanja in hiše:)
Ali so oni pod rubriko "odrekanje, pošteno delo ipd."?

Kdor ni kupil stanovanja, ker mu niso dovolili, bi pa ga, ker je imel možnost dobiti denar, ali pa ga je celo imel, bi lahko recimo 10.000 DEM vložil nekam v vrednostne papirje (lahko je dal v kakšen sklad recimo->kd od leta 2000 do danes 20x več:)). Sedaj bi imel za stanovanje.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Dante pravi:
dobro jazbinškov zakon je napaka. vendar gremo naprej.
Na čelu stanovanjskega sklada je 12 let (1990-2004) Edvard Oven ki ga najdemo na lestvici najbogatejših Slovencev. klik .
Pomislite: medtem ko je vedril v državni službi je obogatel!
13.gif

skratka stanovanjsko področje v RS je en velik fiasko od začetka do konca.

Se strinjam... njegovo obdobje je pa res ena velika
stupid-1.gif

Naredili niso nič pametnega, zapravili ogromno denarja ... posledica tega slabega dela so vidne v današnji nedostopnosti stanovanj.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
oni so ga imeli, a ne za "razmetavanje" za vrednostne papirje. torej nekako bi ga zbrali za stanovanje, da bi pa kar kupovali razne vrednostne pa papirje, ga pa niso imeli

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Sem generacija, katera je za las zgrešila Jazbinškovo šenkavanje. Kar jih jaz poznam takšnih, ki so kupili stanovanje po tem zakonu. To so bili v večini ljudje, ki so živeli precej sladko proletarsko življenje, vključno z novimi avtomobili vsaj vsaka 4 leta in vsaj 14dnevnimi dopusti na Jadranu. Če to primerjam s podeželskim proletariatom, kateri je brez kreditov gradil hiše po 10+let skupaj z veliki odrekanji in bil na koncu kljub odrekanju in ogromno vloženega dela na slabšem, je slika jasna.

Z 'jazbinškovimi' veleposestniki sem se bolj pogosto srečeval dobrih 6 let nazaj, ko sem kupoval stanovanje in ugotovil zanimiv vzorec: cene so bile bolj normalne pri ljudeh, ki so stanovanje kupili po tržni ceni, kot pri jazbinškovih.

Zmagovalna je bila izjava enega prodajalca, ko je pri pogajanjih za ceno izjavil 'Stanovanja z izgubo niti pod razno ne mislim prodat'
smile-1.gif
)))) Še par dejstev, da bo jasno za kaj gre: cena stanovanja je bila 135000DEM (10% nad konkurenco), prodajalec pa po dobrih 10ih letih še vedno ni odplačal kredita v višini nekaj preko 7000DEM.

Pa še primerjava vrednosti takrat in danes: za avto, katerega sem si prislužil sam do zgodnjih študentskih let ( 4leta stara Toyota Corolla za 13000DEM) bi takrat lahko kupil 2 stanovanja.

LP,

Milan

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik scott pravi:
Zakaj ne bi smeli odkupit? Zakompliciralo se je pri nacionaliziranih stanovanjih in tistih pod spomeniškim varstvom.
Citat:
direktorji pa ne bi smel met te pravice, ker imajo dovolj keša da si kupijo 100 stanovanj in ne samo enega
Zakon je bil za vse enak. Ampak leta 1991 je bilo malo posameznikov, ki bi imel toliko pod palcem, saj smo se ravno izkopal iz socializma. Takrat tajkuni še niso obstajali.

tajkuni še niso obstajali, so pa bili ljudje, ki so znali z denajrem.

ker če teh ni bilo, od kje potem vrste pred nlb, ko je izplačevala samo 500 dem na dan. od kje panika, da bodo devize na banki šle v nič. od kje golfi II iz tasa, od kje toliko jugecev na cesti.

mi je všeč, da nisem edini, ki vidim jazbinška skozi to prozmo.

darko11

Majstr
21. jul 2007
1.216
191
63
Zanimivo teli, ki jih jaz poznam, so pa komaj skup nakrampali kupnino in avta se dolgo vidli niso, nekateri sploh nikoli.
wink-1.gif

Poznam pa dva pametnjakovica, ki sta kupla nov avto, ker so najemnine itak poceni. Smola.

So pa obstajali tud prekupcevalci - v startu je bla napaka, da je nekdo lahko odkupil vec kot eno stanovanje...
To so kasneje "popravili", ko je vladajoca garnitura to "luknjo" dobro izkoristila in poskrbela zase.
smirk-1.gif

Sploh pa mi je bzv, zakaj npr. direktor ne bi smel odkupiti (seveda samo enega) stanovanja ? Saj pa mastno placuje davke ?

Kdo zdaj dobi najvec socialnih stanovanj, slovenske druzine pa naj zrejo d... ?
smirk-1.gif
Ce bi sla socialna stanovanja, tistim, ki jih res potrebujejo, bi blo povprasevanje na trgu manjse in s tem nizje cene. Zdaj pa se z njimi razmetava za take, ki niso nikol s k... mignili za to drzavo.

Nazadnje urejeno:

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Evo, ravno zaradi te teme sem se spomnil in danes govoril z teto in njeno sosedo v Celju, ki sta obe kupili takrat stanovanje. Približno 70m2 veliko stanovanje v bloku v Celju, ena dala zanj 6, druga malo nad 7 tisoč takratnih mark... Drobiž za takratne čase, ni izraza za današnje čase...