Jazbinskov zakon

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Don_Corleone pravi:
poznam pa kolega, kjer so kupil stanovanje za cca 10000DEM in ga par let nazaj prodali za cca 13mio SIT
Ja in? Večina ljudi je pošteno prišla do stanovanj, v katerih je živela. Boje tak način, kot pa skladi in politizacija stanovanjskega vprašanja, kjer bi upravitelj in prijatelji sklada (nepremičninska mafija) pobrali masten zalogaj stanovanjskega fonda.

Dejte no mal razmišljat o možnih opcijah tistega časa, ne pa samo pizdit zaradi primerkov, ki so si nabrali par stanovanj. To ni skoraj nič v primerjavi s pokradenimi sprivatiziranimi podjetji.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
moja beda je v tem, da sem 10 let premlad. je pa tot tudi sreča, ker me ne jebe revma.

stanovanja so bila namenjena socilanim primerom, akr so bili 'bosanci' in znajdljivim slovenskim in drugim 'direktorjem'.

lep primer je rtv, kjer je ena in ista oseba dvignila tri stanovanja. po vsaki ločitvi ga je pa žena odnesla. in ne men govort, da se ni dal drugače živet, ker moj fotr ni dobu stanovanja, pa je invalid. živel je kot podnajemnik, kasneje pa je sam kupil stanovanje. hotel je dvosobnega, a ker ga ni bilo je kupil novega štirisobnega. v istem času so direktorji in čistilke bili ali znajdljivi, ali sovcilani primer.

še ko je za kredo prosil v službi, so moral sprmeenit pogoje odobravanja, ker se je kredo dajal tistim, ki niuso imeli nič, ne pa tistim, ki so anbrali že nekaj deset mio dinarjev.

in ne mi da se ni dal stanovanaj kupit, ker ga ni bloka, kjer ne bi bilo 50+%lastniškega. in ker vemo, da imamo največji % lastniških stanovanj v EU. da ni blo komunizma in socializma, ter jazbinška, bi imeli pa prst v riti. počas nam ga pa vleče ravno v rit.

glede tistega, ki ga obsojate, da meša jazbinška in denacionalizacijo. mnogi so kupili stanovanja staršev, tašč, mnogi pa tudi stanovanja neznanim osebam, s tem, da so jih oprostili najemnine, ter takoj naredili oporoko na njih.

in kot je nekdo napisal.

STANOVANJA SO BILA DROBIŽ. ČE BI BILA DANES TAKA PRILOŽNOST, JIH KUPIM DUCAT.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.195
7.068
113
No od mojega prijatelja druzina je ze leta74 zivela v stolpnici into v svojem stanovanju.

In kaj jim je to prineslo? Nic dobrega. V podjetju kjer je delal prijateljev oce so izglasovali da bodo dobicek ki je pripadal delavcem namenili v sklad za stanovanjske kredite. Karje pomenilo, da je tisti del place kije predstavljal soudelezbo delavca pri dobicku bil enak 0.

To se je konkretno poznalo na placi prijateljevega oceta saj je kot inzenir bil upravicen do precej visokega procenta udelezbe pri dobicku kar pomeni da jeimel zatoplaco enako skoraj kot navadni delavec.

Natoso zaposleni lahko zaprosiliza kredite za stanovanja. On ni bil upravicen ker jeze imel stanovanje (ne ni si smel postaviti hiseker je stanovanje ze imel). Zato so ga postavili za clana komisije ki je odobravala kredite. Vsi so prikazovali da zivijo v garsonjerah in podobno. Nato je vecina zaposlenih dobila precej ugodne kredite za izgradnjo his (ja HIS), hkrati pa so partnerji teh zaposlenih dobili druzbeno stanovanje v svojem podjetju (vecina si je gradila vikende iz tistih kreditov).

Po jazbisnku je vecina teh ljudi odkupila ta stanovanja. Od prijatelja oce ga nimogel - ker ga nikolini imel. Pa vseeno je kot samohranilec prisparal se toliko da si je vseeno zgradil vikend na gorenjskem (ga je delal 10 let ampak vseeno).

Mi je pa povedal da je doma dodatno delal tudi ponoci in popoldne... Tako da ne drzi da ce ne bi bilo druzbenih stanovanj danebi imeli kje ziveti. Kvecjemubi se dvignila produktivnostgospodarstvainpodobno... Samo to vodi v trzno ekonomijo... aja tega pa v Jugoslaviji ni bilo... In nekaterim se tozi po nekdanji drzavi... meni bi se tudi ce bi hodilv sluzbo pocivat in bi imel se skoraj zastonj stanovanje.

Stric je bil kriminalist in je sedaj ze v pokoju. Seveda jetudi on zivelv druzbenem stanovanju. In odkrito mi jepriznal da ga po jazbinsku ni odkupil ker je bil preprican da bo najemnikavedno tako nizka (oz da je ne bo)... No sedaj placuje ministrstvu za notranje zadeve najemnino ki znasa pol njegove pokojnine.

Tako da ta druzbena stanovanja sobila le orodja za funkcioniranje neumne gospodarsko politicne ureditve. in jazbinskov zakon je bil samo za to, kerbi drugace ljudi zadela kap oz sploh ne bi mogli odkupit tistih stanovanj. No verejtno bi bili vsi proti osamosvojitvioz nadaljevanju samostojne poti.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik softi pravi:
in ne mi da se ni dal stanovanaj kupit, ker ga ni bloka, kjer ne bi bilo 50+%lastniškega. in ker vemo, da imamo največji % lastniških stanovanj v EU. da ni blo komunizma in socializma, ter jazbinška, bi imeli pa prst v riti. počas nam ga pa vleče ravno v rit.
To je čista laž. V mojem stopnišču je bilo eno stanovanje lastniško, vsa ostala so bila družbena. Večina je bila družbenih in ne lastniških.

Sicer sem pa šele zdaj videl tvojo titulo. Torej rad pizdiš čez vse in vsakogar, no ja, za svoje probleme je najlažje druge krivit.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
ja nč, samo povem kako dobro so se znašli. itak pa je dobr frend, tako da mu toliko bolj privoščim

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.827
6.787
113
pri taščici
Glede cen stanovanj po jazbinšku.
garsonejera v kateri živim (30m2)se je leta 91/92 prodala za 715.975,00SLT
S popusti je prišel na 426.005,00SLT
Odplačeval ga je deset let v "enakih" obrokih. Zdele ne najdem položnic ampak mislim da so bile zadnje (2002)smešno majhne (pod 100 evri predvidevam).
Jaz sem ga predlani kupil za 17.200.000
Danes se recimo podobni prodajajo za 100.000 kE. Za koliko bi najdel kupca ne vem.

Stanovnanj so bila po jazbinšku cenejša kot pa nov povprečen avto(golf astra)- vsaj tako imam v spominu.....Kak je bil tečaj marka /tolar ob uvedbi tolarja??
Stric vem da je dal leta 92 za novo osnovno astro 24kdem

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
ne bo držalo... ker je malce težje najti nemške inflacijske strende za zadnjih "nekaj let" sem po liniji najmanjšega odpora naredil manjši ovinek:

10.000 mark je bilo 1991 točno 5790 takratnih $

5790 $ iz leta 1991 je po ameriški inflaciji in razmerju na trgu denarja danes vrednih skoraj točno 10.000 $

10.000 $ je danes vredno 6.589 €
===================
posledično lahko rečemo da je 10.000 DM iz 1991 danes primerljivo s 6.589 €

Kje pa ti živiš, da pišeš take neumnosti? A živimo v ZDA, da si gledal ameriško inflacijo?
Seveda moraš upoštevati slovensko. Vendar inflacija ni vse. Pri vrednosti denarja se gleda še marsikaj drugega...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
jah ne mores gledati ameriskega dolarja, ker ne zivis v philadelphiji. kamor so nas nameravali sicer slovence jugici stlaciti
zmaga.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
STANOVANJA SO BILA DROBIŽ. ČE BI BILA DANES TAKA PRILOŽNOST, JIH KUPIM DUCAT.

Očitno te to najbolj boli. Obsojaš tiste, ki so takrat izkoristili priložnost, sam bi pa ravnal isto. Kako se že tem reče? Foušija?

Eni niso kupli stanovanja, ker ga niso mogl, drugi so pa špekuliral, da se ne splača... Eni so pa ocenl, da je to dobra naložba in jih kupl kolkr se je dal. Podobno je bilo s certifikati. Eni so jih prodajal takrat za 100k SIT, eni so pa spet vidl dobro naložbo in odkupoval certifikate (maš dons npr. Gantarja, ki je od kmetov odkupoval certifikate in jih očitno dobro naložu).

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
čakam luč.

glede na rast cen stanovanj od jazbinška do danes, boljše naložbe skoraj ni bilo(certifikati). verjetno pa varnost/donos najboljši posel v tistih časih. za množice.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
V čem se pa Slovenci razlikujemo od drugih. Mislim, da bi bila v vsaki državi podobna situacija, če bi se zgodil "jazbinškov zakon" po osamosvojitvi in bi bili podobno situirani kot Slovenci takrat.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
1990:

oktober
7,150
november
7,710
december
8,730

1991:
januar
10,440
februar
11,280
marec
11,810
april
13,500
maj
junij
16,840
julij
20,070
avgust
21,710
september
27,230
oktober
37,900

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Bila. A zavedati se moramo, da je stara juga ljudjem zbrisala zavedanje o lastništvu.
Pri nas smo se kregal moja sestra in jaz (ona na faksu, jaz na SŠ) napram staršema glede nakupa. Njima se je zdelo nesmiselno in izredno drago - mislila sta celo, da jih bodo čez par let zastonj talali, saj so jih tako že plačali (davki, prispevki, najemnina).

Še zdaj, ko pomislim za nazaj me kar zvije, če pomislim kaj bi bilo, če jih s tamalo ne bi prepričala.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.556
3.903
113
Ljubljana
hmpg.net
1. Jazbinskov zakon je "resil" problem druzbene lastnine (mimogrede za vse, ki niste brali Kardelja: Družbena lastnina je lastnina vseh in nikogar). Kako jo je resil, je druga stvar. Problem pa je, da so nekateri stanovali v teh stanovanjih 40 let, jih obnavljali in zato bi težko rekli, da niso v stanovanja nič vlagali. Res pa je, da so bili pogoji enaki tudi za tiste z novimi stanovanji.
2. 10.000 Mark si moral vložiti v stanovanje. Če si jih imel in bi jih vložil na borzo z samo 20 % donosom letno, bi imel danes (raje recimo pred 3 meseci:) malo manj kot 100.000 EUR. In vse borzne hiše trdijo, da so povprečni donosi v preteklosti bili višji.

darko11

Majstr
21. jul 2007
1.216
191
63
Caki malo, celo zivljenje so placevali v stanovanjski sklad mater, valjda naj majo enkrat tud davkoplacevalci kaj od te drzave, ne pa samo brazilci in svedi...
Saj pa vse to futrajo...