Hrana v medicini prihodnosti

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Tole je resno? Ker že na začetku je nekaj napak in populističnih zadev, kot je "zelenjava iz vrta"
smile-1.gif


Tole, kar bom prilimal, je dosti boljši približek temu, kar bi naj "zdrav in fizično aktiven človek, jedel":

http://www.archevore.com/get-started/

Če pa človek ni fizično aktiven, pa samo črta hidrate iz te diete, in voila
smile-1.gif
brez komplikacij do zdravja.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Saj možak ne razvija nobenih svojih teorij, temveč samo interpretira raziskave, ki so vse navedene na koncu knjižice. Pa tudi nobene hrane, razen bele moke in živalskih maščob, ne izključuje.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Da se izključi belo moko je razumljivo, kaj pa ga motijo živalske maščobe?
 

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
fat is evil, saj veš
wink-1.gif


(baje bila ena "ponarejena" raziskava, da maščobe povzročajo srčno kap ali nekaj takega, prištej "America" in se potem več ne rabiš ničemur čuditi)
 
Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Da se izključi belo moko je razumljivo, kaj pa ga motijo živalske maščobe?

Citat:
V knjigi sem omenil, da je zoženje žile zaradi zakrčitve mišičnih vlaken
(vazospazem) pomemben dejavnik za nastanek srčnega infarkta. Glavni vzrok
vazospazma je zmanjšano izločanje dušikovega oksida (NO) iz okvarjenih celic, ki
obdajajo notranjo steno žile. To je razlog, da je pri ljudeh z boleznijo srca sposobnost
žile, da se razširi, močno zmanjšana (1).
Raziskovalci so dokazali, da ima že en sam obrok z visoko vsebnostjo maščobe
negativen učinek na celice in izločanje dušikovega oksida (2; 3). Te raziskave so s
prstom pokazale v sam začetek nastajanja bolezni srca in dokazale, da vam telo ob
vsakem nezdravem obroku sporoči, da je ta nezdrav!
Ampak niso vse vrste maščob nezdrave. Poznamo nasičene maščobne kisline in
nenasičene maščobne kisline. Nasičene maščobne kisline višajo celokupni in LDL
holesterol v krvi (4; 5) ter povečujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Na
simpoziju največjih avtoritet s tega področja so leta 2011 po pregledu vseh dosedanjih
raziskav zaključili, da 1% več energije iz nasičenih maščob v vaši dieti pomeni 2-3%
večje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja (6)!
Nasičene maščobe se nahajajo v mleku, maslu, siru in drugih mlečnih izdelkih,
loju, svinjski masti, mastnem mesu, tropskih oljih (kokosovo olje)

Še večjo svinjarijo pa delajo trans maščobe, to je delno hidrogenirana olja (margarina) in sladke pijače
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Stare "raziskave" so tole, holesterol sploh ni problematičen, dejansko je potreben za delovanje naših celic. Važna je samo velikost LDL delcev, ker tisti manjši lahko "zaidejo" v žile in se tam "kopičijo".

Če te zanima kaj več o tem, močno svetujem da prebereš vse na to temo, iz tega bloga:

http://eatingacademy.com/category/cholesterol-2

Če pa ne, pa vsaj ta dva članka:

http://eatingacademy.com/nutri...-are-bad-for-us
http://eatingacademy.com/nutrition/what-is-cholesterol

Rafinirana olja pa so bad ja, ampak živalske maščobe v osnovi niso predelana...torej maščoba v mesu, mleku, mlečnih izdelkih...in to je zdravo, predelana hrana je pa itak nepriporočljiva.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Vse sem prebral, kar si nalimal. Gre za vprašanje velikosti delcev holesterola in njihov vpliv na zdravje. Ker ti pa teh velikosti nikjer ne merijo, je logično, če imaš manj LDL, imaš manj vseh velikosti, tudi tistih najmanjših, ki so bad. Isto velja za HDL, kjer naj bi bili koristni največji delci. Meni so v eni raziskavi merili VLDL in namerili 0.
Torej je za tveganje srčno žilnih bolezni najbolje, da je celokupni holesterol čim nižji, kar trdi tudi avtor knjižice na začetku teme. Seveda pa tudi vem, da bi brez holesterola kaj hitro umrl.
V knjižici poišči tudi raziskavo, ki kaže vpliv prehrane na že razvite bolezni srca in ožilja. Zelo zanimivo.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Edino, kar lahko potegneš iz rezultatov, teh ki se delajo pri nas, je razmerje med TG in LDL. Ne samo gledat na en rezultat.
 

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
A ni ekstra deviško kokosovo olje tudi zdravo, kljub temu, da ima dokaj velik delež nasičenih maščob? Tudi nasičene maščobe imajo različno biokemično zgradbo in niso vse slabe.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Tudi.

Tu je dober blog na to temo: http://eatingacademy.com/nutri...-are-bad-for-us

Citat:
So what does get me riled up? Every time I hear someone “assert” that saturated fat and dietary cholesterol lead to heart disease I have to bite my tongue. Why do I bite my tongue?

“We must admit that our opponents in this argument have a marked advantage over us. They need only a few words to set forth a half-truth; whereas, in order to show that it is a half-truth, we have to resort to long and arid dissertations.”
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Za te bloge verjetno velja naslednje:

Citat:
“Ko sem končal medicinsko fakulteto, sem vedel o prehrani manj kot povprečna bralka
revije Elle.”
David Servan Schreiber, dr. med.

Ni važno, kaj pisec verjame ali ne verjame, verjeti je treba eksaktnim medicinskim raziskavam, ki jih je vedno več.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Nasičene maščobe, ki imajo med molekulami cis (primer: maslo) povezavo, naj bi bile manj škodljive kot tiste s trans povezavo (primer: margarina)
 

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Nič novega....kot da je iz petih koncev vse skupaj malo notri zmetal. Proba se prodati s to splošno zadevo, odkril pa ni popolnoma nič.
Drugače pa odkar sem na KETO, jemljem holesterol popoloma drugače, konec koncev sta oba lahko dobra in slaba, tudi trigleciridi so pomembni....se pa počasi zadeve ponovo premikajo v to smer da so maščobe zelo pomembne za življenje. En časi je bilo vse proti OH, v zadnjih časih je proti maščobam - hkrati pa potem te izdelke filajo z OH, največkrat sladkorjam...tako da je človek konec koncev z low fat zadevo še manj naredil za telo kot da bi vzel loh OH z mal več maščobam.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Tega ne moreš trditi. Reference v knjigi se nanašajo na članke, objavljene v najboljših revijah.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
In če je nekaj objavljeno v najboljših revijah, potem to velja za sveto "neskončno" dolgo? Ali se mogoče vmes pojavi kaj novega, ki nadomesti stara dognanja?