Citat:
V knjigi sem omenil, da je zoženje žile zaradi zakrčitve mišičnih vlaken
(vazospazem) pomemben dejavnik za nastanek srčnega infarkta. Glavni vzrok
vazospazma je zmanjšano izločanje dušikovega oksida (NO) iz okvarjenih celic, ki
obdajajo notranjo steno žile. To je razlog, da je pri ljudeh z boleznijo srca sposobnost
žile, da se razširi, močno zmanjšana (1).
Raziskovalci so dokazali, da ima že en sam obrok z visoko vsebnostjo maščobe
negativen učinek na celice in izločanje dušikovega oksida (2; 3). Te raziskave so s
prstom pokazale v sam začetek nastajanja bolezni srca in dokazale, da vam telo ob
vsakem nezdravem obroku sporoči, da je ta nezdrav!
Ampak niso vse vrste maščob nezdrave. Poznamo nasičene maščobne kisline in
nenasičene maščobne kisline. Nasičene maščobne kisline višajo celokupni in LDL
holesterol v krvi (4; 5) ter povečujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Na
simpoziju največjih avtoritet s tega področja so leta 2011 po pregledu vseh dosedanjih
raziskav zaključili, da 1% več energije iz nasičenih maščob v vaši dieti pomeni 2-3%
večje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja (6)!
Nasičene maščobe se nahajajo v mleku, maslu, siru in drugih mlečnih izdelkih,
loju, svinjski masti, mastnem mesu, tropskih oljih (kokosovo olje)