Google Wave

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
467716-post_slo.gif

Če že uvajajo povsem nov koncept, bi morali poskrbeti:
a) da je kompatibilen s starim, torej z e-maili
b) da lahko povabiš vsaj enega ali dva iz svojih gmail kontaktov (kar se mi zdi da bi moralo biti skoraj obvezno). Ne vem sicer, kako je z implementacijo takšne funkcije, vendar če lahko z enim računom dostopaš do vseh storitev, ne bi smel biti prevelik zalogaj.

Imam občutek, da bi bil wave bolj uporaben znotraj kakšnega podjetja, kjer bi se zaposleni lahko pogovarjali med sabo, izmenjevali ideje in tako naprej. To je itak nekako point collaborationa.

Sicer se mi zdi že gmailov sistem združevanja mejlov v pogovore zelo podoben in zelo uporaben, s tem da nisi omejen samo na ljudi, ki uporabljajo gmail.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Am... Gre za preview verzijo, ki še niti beta ni. V končni fazi si boš lahko postavil wave strežnik doma ali v podjetju, ki bo lahko komuniciral z googlovim wave-om in ostalimi, enako kot sedaj email. To bo omogočal federation protocol, ki v trenutni preview verziji še ni implementiran.

Trenutno to nikakor ni primerno za širšo uporabo, ampak zgolj je za testiranje. Marsikaj se bo verjetno še spremenilo. V končni fazi pa bo verjetno vsak z gmail accountom avtomatsko lahko uporabljal tudi wave.

Integracija z 30 let staro tehnologijo je nesmiselna. Email ima toliko problemov, da bi ga že zdavnaj morali nadgraditi, pa se v zadnjih 20 letih ni spremenilo nič. Wave je vizija za v prihodnost. Če se bo prijel bo pa pokazal čas.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ravno to je neumno - za uporabo Wave-a rabiš Gmail (Google) acount, vendar pa se prenese samo tvoj imenik.

Če ne bo kmalu nekako omogočen vsaj read-only dostop do stare pošte (remember "never delete" politike?), bo Wave pogorel na celi črti.

Čisto hipotetično, kaj je narobe z elektronsko pošto (npr. v Gmail implementaciji - združevanje v pogovore, integracija GoogleTalka, Google Voice-a...)?

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Problem je v tem, da je koncept pogovorov v mailu narejen s semantično analizo vsebine maila, subject-a, prejemnikov. Sam mail v osnovi pa teh konceptov ne pozna. Se pravi v najboljšem primeru gre za približek. Če bi tako komunikacijo želel sparsat in prikazati v wavu, bi moral iz vsakega maila ugotoviti na koga odgovarja, kaj je citiral. Kaj če je polovico citatov zbrisal. Na kak način so narejeni citati (vsak poštni odjemalec jih dela po svoje). Ka ko veš da gre za reply? Ni pravila kako se naj zgradi subject za reply ali forward. Kako sedaj oz tega izluščiti kdo so udeleženci wave-a? Kaj pa stistimi, ki ga ne uporabljajo? Kako naj oni sodelujejo?

Ne rečem da se ne da. Verjetno se bo mail v prihodnosti bolj integriral. Wave je še vedno globoko v razvoju in marsikaj se še bo spremenilo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kakorkoli je že narejeno - sistem sortiranje po pogovorih deluje noro dobro in je za moje pojme povsem spremenil dojemanje elektronske pošte.

Tudi labels so super.

Resnično ne vem, zakaj je potrebna taka revolucija. Mar bi gradili naprej... Vse ostale storitve so lepo integrirane in povezane, Wave pa je kot en grdi raček. Povsem izoliran od vseh ostalih Googlovih killer storitev (Gmail, Reader, Calendar). Namesto tega je integriran z Maps in še parimi storitvami, ki dejansko za sistem večuporabniške izkušnje ne pomenijo niti en procent prej naštetih treh.

Razumem, da je zadeva še v razvoju, ampak kar se mene tiče, so se stvari lotili z narobe strani. Hype že precej upada (spomnimo se Wolframa) se mi zdi.

matejdro

HACKER 08
6. jan 2008
2.267
0
36
Citat:
Če ne bo kmalu nekako omogočen vsaj read-only dostop do stare pošte (remember "never delete" politike?), bo Wave pogorel na celi črti.

Čakaj malo, če se ti na tale wave prijaviš, nimaš več dostopa do gmaila ali kako?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda imaš, ampak ne znotraj Wave-a.

Če bi pa želel uporabljati Wave kot edino orodje za komunikacijo - no way (iz naštetih razlogov).

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Če pogledaš source sporočil, imajo nekatera, odvisno od mail clienta (spisana v gmailu imajo vsa) headerje In-Reply-To: in References: ki vsebuje msg-id originalnega sporočila. Tako da je čisto preprosto ugotoviti na katero sporočilo se odgovor nanaša.

Stric

Slojoomla boss
21. jul 2007
143
14
18
Za moje pojme tudi zaenkrat precej neuporabna igračka.
Od mojih 200+ kontaktov iz Gmaila jih imam zdaj v wavu 6.
A zdaj moram pa čakat, da v naslednjem letu vsi dobijo nekje invite???

Mogoče še porihtajo z gadgeti vse skupaj.

SE_P1i

Pripravnik
7. feb 2008
887
0
16
Jaz tudi menim, da Google Wave ne čaka ravno rožnata prihodonost? Zakaj? Zato ker ljudje oz.. širša množica nemara kompliciranih stvari. Mislim, da bi mi morali kr lepo ostati pri email-u in ga samo še nadgrajevati. Mogoče pride vpoštev za podjetja, kakor je nekdo že omenil, da si izmenjujejo misli, za vse splošno uporabo pa pomoje tole ravno ne bo. Mogoče se samo motim...

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Google je naredil napako, ko je tako zgodaj dal zadevo ven. Zadeva še niti slučajno ni pripravljena za dnevno uporabo. Sploh ko berem komentarje v stilu, da še ni integrirano z ostalimi storitvami googla. Normalno da ni. Najprej je treba narediti core funkcionalnost, šele potem pridejo na vrsto detajli.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Jest pa gledam na wave kot genialno platformo, ki ponuja ogromno še neodkritih možnosti v sodelovanju ljudi. Gledam že bete produktov, ki nastajajo na osnovi wava in se ukvarjam z razvojem idej in možnih rešitev na novih platformah. Wave omogoča stvari, ki so v obstoječih tehnologijah nezamisljive. Wave ni samo nov mail in direktno primerjat funkcionalnost in razširjenost bete z obstoječim načinom dela je nesmiselno.

Wave ima dejansko možnost korenito spremeniti način komuniciranja med ljudmi. In v biznisu je ena taka platforma podprta s protokoli krvavo potrebna. Za sprejemljivo ceno boš lahko delal mnogo več kot do sedaj s softverom za milijone $$$.

Skratka, jest vidim ogromno možnosti in že delam na nekaterih.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Jest pa gledam na wave kot genialno platformo, ki ponuja ogromno še neodkritih možnosti v sodelovanju ljudi.

S kom točno pa lahko sodeluješ na wavu trenutno? Z izjemo tistega, ki te je povabil.
Po moje so zadevo prezgodaj dali ven.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Ni point v tem, s koliko ljudmi sem kaj izmenjal, ampak kakšne možnosti ponuja. Na wave ne gledam kot na nekaj, kar bo meni osebno boljši mail, ampak na nekaj, kar mi bo omogočalo realizacijo poslovnih idej. In iz te perspektive je wave genialna pogruntavščina.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

V bistvu se mi primerjava (potencialnih) funkcionalnosti zdi edina smiselna.

Ljudje, ki so zadovoljni z obstoječim načinom delom in ki jim Wave ne ponuja popolnoma nič novega, ne bodo imeli prav nobenega razloga za prestop. Kvečjemu se bodo zaradi omenjenih pomanjkljivosti še bolj trdno oklepali obstoječega sistema.

Napredek je potrebno peljati kot evolucijo. Revolucije so sicer ql, ampak moraš imeti izpolnjen en sam samcat pogoj, ki ga Wave nima - nezadovoljstvo z obstoječim stanjem.

Vprašaj 100 ljudi, če si želijo kaj novega pri Gmailu in odgovori bodo vsi v smislu fines (več prostora, hitrejše nalaganje...). Nihče ni nezadovoljen z Gmailom... glede na to, kjer capljajo ostali ponudniki je kvečjemu obratno.

Ravno zato mi je neverjetno čudno, zakaj Wave ne gradijo kot nadpomenko Gmailu. Zakaj Wave ne ponudi združitve Googlovih storitev na enem mestu.

Strinjam se, da ima platforma ogromen potencial... ampak pristop do tega mi (zaenkrat) smrdi. Ne predstavljam si kakšnega ne-geeka, da bi začel uporabljati Wave. Če bi pa naenkrat Gmail izginil in se pojavil samo kot zavihek v Wave-vu... well, takrat bi se pa lahko šli evolucijo, ki meji na revolucijo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mimogrede, par dni nazaj sem objavil, da talam povabila.

Guess what... še vedno jim imam
smirk-1.gif
. Pri Gmailu se to nekako ni dogajalo prav pogosto...

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Nove potenciale dojame majhen % ljudi, vedno je tako pri disruptivnih idejah, kar wave je. In na ta začetni % dojemljivih biznisov štartam. Kar si povedal za izboljšanje gmaila je inkrementalna izboljšava, wave pa je disruptivna ideja in nova stopnica, prva zanimiva po precej letih.

Ti recimo dojemaš napredek kot inkrementalni - evolucijo, kar počne večina biznisov. Nekateri pa to presežejo in naredijo nov korak, ki je bil večini nezamisljiv. Večina takih idej propade, tiste pa ki se primejo, pomenijo revolucijo in ne evolucije. Zakaj nekatere uspejo, večina pa ne, ni predmet slučaja, ampak pravilnega obravnavanja in zavedanja. Mislim, da se google zelo dobro zaveda, kaj in zakaj to počne.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Dobro argumentirano.

Vsekakor bom spremljal Wave, ker je tudi meni zelo všeč ideja o enostavni večopravilnosti, sodelovanju in praktično neomejeni platformi za razširitve v smislu produktivnosti ali personalizacije.

Imam pa, kot sem že napisal, pomisleke, kako se bo zadeva prijela pri povprečnem Janezu in Johnu.

Bolj kot Wave me pravzaprav v tem trenutku interesira Google Drive. 2GB Dropboxa je počasi premali, dodaten prostor pa drag. Če bi Google Picasinih 100GB za par dolarjev letno razširil še na ostale datoteke...
cheer.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Dobro napisano. Developer takoj vidi potencial. Za navadnega Janeza se pa strinjam, da je trenutno več ali manj neuporabno.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
men pa ni jasno kaj naredim če hočem komu kej poslat. Ker imam pod kontakti samo Boštjana, ki mi je poslal invajt (še enkrat hvala).
Kako zdej koga poiščem oziroma dodam?