Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.454
6.963
113
ja, za njih vem, da imajo to lepo razdelano, da človek ve, o kom se govori. Jaz pa gledam včasih našo mati, ki razloži nekako takole: "sin od brata od žene od njegovega očeta"
ja, mami... bratranec.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: ales85 in piagolo

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
Jaz imam povprečje zadnjih 12 let, kar sem v tem stanovanju, kar 6400 kWh, minimalno 5400 in max 8000, pa sploh ne vem od kje. Sicer imam ogrevanje s klimo, 300l bojler, hladilnik z zamrzovalnikom, vso živo elektroniko, kuham na plin in pečico redko uporabljam. Nimam zamrzovalne skrinje, ne likam in nimam pomivalnega ali sušilnega stroja.
Ogrevanje in gretje vode bo največ naneslo. Koliko pa vas je v stanovanju?
Mi imamo na letnem nivoju nekje 3600kWh od tega 2/3 v nočni tarifi, štirje. Vse razen ogrevanja je na elektriko, tudi gretje vode, ki je največji porabnik. Pa klimo imamo, ki jo uporabljamo več ali manj samo za hlajenje poleti. Recimo kakšne 3 tedne zagotovo laufa na polno.

Se pravi..kdor je do zdaj bil že sam po sebi varčen, bo imel problem zmanjšati porabo za 10 %, oni razipneš, ki je prej 'lako čemo', 'energija je poceni', žgal vse povprek, ga bo zdaj draginja udarila po žepu in bo žeradi tega moral malo gledat..in mu bo poraba padla za 50 % (a bo suma sumarum še vedno več porabil od onega varčnega)..ta bo pa đek in se bo čutil ganjenega, češ koliko da je on naredil za svet in širše.

Točno to. Jaz nimam več kam zmanjšat porabe.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
Za1x ti še je zanimivo... :D
A ciljaš na podražitev štroma? Me ne gane, mam svoj štrom. Ko bo pa tako daleč, da ne bosta mogla več položnice za štrom plačat, pol bomo pa združli, hebiga. Če sprejmeš življenje s tastarimi v isti hiši, ga je treba z dobrimi in slabimi stvarmi. Je pa po mojih izkušnjah veloko več dobrih kot slabih za obe strani.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.731
113
ja, za njih vem, da imajo to lepo razdelano, da človek ve, o kom se govori. Jaz pa gledam včasih našo mati, ki razloži nekako takole: "sin od brata od žene od njegovega očeta"
ja, mami... bratranec.
Evo našel nekaj:

In ultimativna razlaga - hvala Đurđa:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.987
9.531
113
1664783616745.jpeg

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ogrevanje in gretje vode bo največ naneslo. Koliko pa vas je v stanovanju?
Mi imamo na letnem nivoju nekje 3600kWh od tega 2/3 v nočni tarifi, štirje. Vse razen ogrevanja je na elektriko, tudi gretje vode, ki je največji porabnik. Pa klimo imamo, ki jo uporabljamo več ali manj samo za hlajenje poleti. Recimo kakšne 3 tedne zagotovo laufa na polno.

Se pravi..kdor je do zdaj bil že sam po sebi varčen, bo imel problem zmanjšati porabo za 10 %, oni razipneš, ki je prej 'lako čemo', 'energija je poceni', žgal vse povprek, ga bo zdaj draginja udarila po žepu in bo žeradi tega moral malo gledat..in mu bo poraba padla za 50 % (a bo suma sumarum še vedno več porabil od onega varčnega)..ta bo pa đek in se bo čutil ganjenega, češ koliko da je on naredil za svet in širše.

Točno to. Jaz nimam več kam zmanjšat porabe.
Sem sam. Trenutno imam med 8 do 10 kWh dnevne porabe, kar znese okoli 3000 kWh letno, pa gretja še nisem vključil, pa tople vode tudi ne porabim kaj prida. Res nimam pojma, od kje taka poraba.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Sem sam. Trenutno imam med 8 do 10 kWh dnevne porabe, kar znese okoli 3000 kWh letno, pa gretja še nisem vključil, pa tople vode tudi ne porabim kaj prida. Res nimam pojma, od kje taka poraba.
Spiši porabnike (Če si jih že, pa skopiraj ;)).

Išči grelce - te papajo daleč največ (tule bo verjetno bojler odnesel 2/3 tvoje porabe) - jaz sem ga (v stanovanju..leta nazaj) naštimal bojler preko timerja in je grel zgolj v nizki tarifi. Ker si sam dobro poznaš svoje navade in lahko na tak način tudi sam pripraviš toplo vodo zgolj takrat ko jo rabiš (kar je itak tuširanje)..če to delaš zjutraj, ti je nizka tarifa kot na dlani, da zagreješ bojler (npr. od 2 do 6ih izjutraj) in je nato ugasnjen (ne nadomešča sprotnih izgub z dogrevanjem vode).
Za roke umit tekom dneva je mlačna voda vrhunec, ki ga rabiš.

• Všeč mi je
Reactions: sad

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Bojlerja nimam na pametni vtičnici, ker ima direkten priklop. Sem pa zmanjšal temperaturo vode na 45°. TV in feršterkerijo imam na eni vtičnici, poraba med 55 in 60 kWh mesečno, računalnik in zunanje diske na drugi vtičnici, poraba okoli 35 kWh mesečno. Očitno bom moral res nekaj napraviti z bojlerjem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.070
6.917
113
pri taščici
Poraba bojlerja je najbolj odvisna od porabe vode.
Ce vode ne rabis nič, bo tusi poraba bojlerja samo kwh na dan. Z lahkoto pa bojler porabi 5kwh na dan. Samo dve uri delovanja dnevno.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Vode porabim zelo malo. Bom pa sedaj, ko imam bolj pameten števec, bojler za en dan izklopil in na mojelektro preveril, za koliko se bo zmanjšala poraba.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Bojlerja nimam na pametni vtičnici, ker ima direkten priklop. Sem pa zmanjšal temperaturo vode na 45°. TV in feršterkerijo imam na eni vtičnici, poraba med 55 in 60 kWh mesečno, računalnik in zunanje diske na drugi vtičnici, poraba okoli 35 kWh mesečno. Očitno bom moral res nekaj napraviti z bojlerjem.

Tudi jaz sem imel..v steni sem odklopil, gor namontiral vtičnico (to 'prenosno' kot na podaljšku) in noter vtaknil timer. Seveda rabi bojler še drugi moški del - vtikač.

• Všeč mi je
Reactions: sad

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.130
113
imaš kakšno staro skrinjo in hladilnik, sta lahko tudi zmagovalca.

mi imamo drugače 3 članska familija brez TČ (brez gretja in sanitarne) cca 250kwh na mesec

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.454
6.963
113
V oči bodejo vsaj meni 3 stvari:
- ogrevanje s klimo. pač zdajle ne, ampak drugače pa kar nekaj vseeno najbr porabi
- kombiniran hladilnik. so različne porabe. stari so za zmeraj praktično, ampak zahtevajo svoje
- "nimam pomivalca". se pravi imaš 300L bojler, ki se ogreva direktno na štrom in pomivaš na roke. Tam gre kar nekaj kWh v luft. Bojler ti zelo veliko lahko odnese v tej računici. pomivanje na roke je bolj potratno kot s pomivalcem

• Všeč mi je
Reactions: tony

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
Imaš timerje tudi za vgradnjo v omarico z varovalkami ;)… Verjetno se najde tudi za nadomestitev stikala, vendar moraš pri bojlerju gledat, da je dovolj močno.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
V oči bodejo vsaj meni 3 stvari:
- ogrevanje s klimo. pač zdajle ne, ampak drugače pa kar nekaj vseeno najbr porabi
- kombiniran hladilnik. so različne porabe. stari so za zmeraj praktično, ampak zahtevajo svoje
- "nimam pomivalca". se pravi imaš 300L bojler, ki se ogreva direktno na štrom in pomivaš na roke. Tam gre kar nekaj kWh v luft. Bojler ti zelo veliko lahko odnese v tej računici. pomivanje na roke je bolj potratno kot s pomivalcem
Za pomivanje posode imam v kuhinji 5l bojler. V kopalnici je skoraj izključno za tuširanje, saj se zjutraj umivam z mrzlo vodo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.168
9.801
113
Meni bojler požre nekje pol elektrike, če ne še več. Zato je na timerju.