Energetska preskrba gospodinjstev

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Zato ker ti ni treba s prstom mignit.
Poglejte si cene po katerih kupujejo baterije DIY mojstri.
Se malo pa bodo pod 100€/kwh.
Sicer najbrz z vprasljivo garancijo po 5 letih, anpak precej podobno bo pri nasih prodajalcih ki ti jo bodo prodali 5x drazje

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.463
2.453
113
Sicer najbrz z vprasljivo garancijo po 5 letih, anpak precej podobno bo pri nasih prodajalcih ki ti jo bodo prodali 5x drazje

Zakaj mi ti domači proizvodi izgledajo kot dober recept da nekje malo zašmelca in vžgeš bajto ki je potem še pogasiti ne morejo (ne smejo)?

• Všeč mi je
Reactions: sad

masevc

Guru
2. sep 2007
3.533
897
113
okoli vseh teh investicij opazam, da jih velika vecina dela zaradi sosedov. Malo kdo sploh izracuna ali se mu stvar ekonomako splaca, kaj sele, da bi razumeli. Tipicen primer v nasem okolisu so sosedi, ki so si na streho namontirali SE, ki so po vrhu se vecje kot je treba in seveda vecje kot jo imajo sosedje. Cez leta jih poslusas, kako mecejo sedaj v omrezje po 4MWh viska na leto in to zastonj. Ampak naredili so na zihr, ce bo pri hisi kak EV avto kdaj. Ista tema so sedaj baterije. Vsi bi zmetali bajne denarce v baterije, samo zato, da bodo lahko malo spice rezali. In te spice sploh niso tak problem, ce ves kdaj bodo nastopile in kako jih obvladati.

Point je pa drugje. Nihce se ne vprasa, kako prilagoditi spice, da bo sistem cimbolj vzdzen ali jih prestaviti v drugo casovno obsobje. Jaz imam pac vecino casa povprecno moc okoli 3 kW, razen 2x na dan, ko TC greje sanitarno vodo.

Moci pa tako ne mores omejiti pod 3,8 kW. Torej ni problema.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113

Hvala, bom odnehal. Vse jasno.
Poglej si samo tole. Je sicer za LiIon, ki so malce dražje, če se spomnim, so pa na nivoju proizvajalcev.
Ampak ja, sposoben Hanzi bo kupil najboljšo kakovost baterije od noname Kitajca za pod 100E/kWh.
Kako dolgoročno uporabne so baterije od noname Kitajca sem jaz že sprobal (na malih baterijah, tukaj lahko dodamo zraven še možnost požara), zato jih ne kupujem več. Očitno nisem tako sposoben.

Poleg tega, za to kar tile delajo na tvojem linku, je treba kar dobro vedeti, kaj delaš. Za povprečnega Slovenca je pa vnaprej pripravljen boks, sam osebno tudi pogledal ne bi noname proizvajalcev.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Kdo je bil blizje tcojemu grafu
Jaz s cenp 100 al johan_blond z moon ceno 700/kwh
Ja, je tveganje za pozar. z lfp baje manjse kot s klasiko.
Jaz bi jo najraje zakopal v nek "jašek" na vrtu.
Ves kaka bakla bo to, ce se 100+kwh baterij vzge pod nadstreksom. Cela vas celo zimo na toplem

• Haha
Reactions: Rekreacija

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.524
7.043
113
na baterije za SE se spoznam, kolikor jih nucam. ampak razponi so ubitačni. izobrazite me, kaj je s to narobe:

česa nima in kaj manjka, da bi rekli, tele raje ne bi...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
al pa nek rbljen šrot za 20 kilo pa ima noter 60kwh baterije, pa je. Ostalo pa se po delih proda.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.723
6.492
113
Medtem pa se prodajalci elektrike valjajo v denarju.

Dobiček naj bi znašal več sto milijonov evrov. Lani jim je pod črto ostalo 24 milijonov evrov, pred tem pa je skupina Gen ustvarjala do okoli 100 milijonov evrov čistega dobička letno. Upravljavec krške nuklearke ima z obema družbenicama sklenjeni pogodbi, po katerih elektrike ne prodaja po tržnih cenah, ampak po 35 evrov za megavatno uro (MWh). Lastnici pa sta to elektriko dolžni vzeti.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.850
2.633
113
Višek zastonj v omrežje. In za to še omrežnina iz žepa! :valjamse:

Kamen na kamen palača, zrno na zrno pogača!

Kw elektrike na kW elektrike, GEN dobiček!

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
pa pazite, to je sam ena firma, pol bomo še videli vse ostale energetske firme in elektro distributerje, pa borzen in ostala šara. Vsi milijone in podobno. Raja pa prst ali dva v rit.

verjetno so letos ogoljufali povprečno familijo za 300 do 500€ na leto.

Ulica?. verjetno ni časa.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in MrDaco

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Medtem pa se prodajalci elektrike valjajo v denarju.

Dobiček naj bi znašal več sto milijonov evrov. Lani jim je pod črto ostalo 24 milijonov evrov, pred tem pa je skupina Gen ustvarjala do okoli 100 milijonov evrov čistega dobička letno. Upravljavec krške nuklearke ima z obema družbenicama sklenjeni pogodbi, po katerih elektrike ne prodaja po tržnih cenah, ampak po 35 evrov za megavatno uro (MWh). Lastnici pa sta to elektriko dolžni vzeti.
In pri kupcu jamrajo da imajo pri ceni 100 izgubo.