Energetska preskrba gospodinjstev

19. jul 2007
2.896
1.609
113
Ne drži. Cca 8.900 je z 9,5% DDV.

Samo za dobrih 50% si napihnil.

Nobene zarote tukaj. Ko sem sam pri sebi ugotovil, da ne vem iz glave koliko je približno 20 kWh baterija, sem si rekel da pa moram preveriti.
Ravno sem imel MOON v spominu in sem vrgel v google MOON in 20 kwH in kliknil na prvi zadetek.

In ker mi gredo nabijalci na suho na živce, sem konkreten podatek dal na Alter kot referenco (in tudi pripisal - cena, proizvajalec in točni pogoji - tudi kolikšen je prazaprav ddv) (in brez kakršnihkoli podataknjenih konotacij).

Da sem pretipkal prav, se najbrž strinjaš.

Ni bilo nobenega napihovanja / ali preferiranja / .....
Mislim, da sem bil dovolj korekten, vsakemu razumnemu pa je verjetno (ni pa samoumevno) jasno da to celovita analiza ponudbe baterij na slovenskem trgu.

• Všeč mi je
Reactions: vincent

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Ali za tale Moon hranilnik obstaja podatek koliko kobalta vsebuje?

Ker je zanimivo, da je tehnologija akumulatorja že litijev fosfat.

22. jul 2007
13.594
1.774
113
124

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Nobene zarote tukaj. Ko sem sam pri sebi ugotovil, da ne vem iz glave koliko je približno 20 kWh baterija, sem si rekel da pa moram preveriti.
Ravno sem imel MOON v spominu in sem vrgel v google MOON in 20 kwH in kliknil na prvi zadetek.

In ker mi gredo nabijalci na suho na živce, sem konkreten podatek dal na Alter kot referenco (in tudi pripisal - cena, proizvajalec in točni pogoji - tudi kolikšen je prazaprav ddv) (in brez kakršnihkoli podataknjenih konotacij).

Mislim, da sem bil dovolj korekten, vsakemu razumnemu pa je verjetno (ni pa samoumevno) jasno da to celovita analiza ponudbe baterij na slovenskem trgu.
Pretipkal si prav, ampak iz prastarega cenika.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Sej ni panike, čez 5 let bo tudi ruski plin spet dober :zmaga:

Kar naprej se ponavlja zgodovina in prenavljanje religij. Nekoč judizem -> krščanstvo -> islam, razpadi v ločine ...

Te religiozne cikle lažje vidimo na področju energetike. Le da so silno kratki. Ko sem hodil v osnovno šolo, so ljudje začeli opuščati sečnjo za drva v lastnih gozdovih, ker je bil premog ta pravo. Nič matranja, malo denarja in je toplo. Ko sem začel hoditi v srednjo šolo, se je zgodil prehod iz premoga na kurilno olje. Desetletje zatem na plin. Potem na biomaso. Danes je biomasa že grešni kozel in se forsira na elektriko in toplotne črpalke zrak - zrak. Mislim, da še nisem prestar in dočakam naslednji sveti gral. Nov obračun omrežnine mi deluje kot napoved začetka napada na toplotne črpalke zrak - zrak.

Najbolj smešno pri vsem tem pa je, da je država zadnja desetletja vse prehode financirala s subvencijami.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.524
7.043
113
Najbolj smešno pri vsem tem pa je, da je država zadnja desetletja vse prehode financirala s subvencijami.

edino logično. kak pa češ poriniti človeka iz ene najboljše stvari na drugo. občutek, da malo ceneje dobi, pa si zmagal. treba pa je sprehajati se od ene stvari na drugo, pri energentih in drugod, denar mora krožit.

• Haha
Reactions: trance0 in Pepe

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
V resnici ne obstaja nič hudo ekološkega v spodbujanju potrošnje s strani države, da potrošnik zavrže delujočo stvar in jo nadomesti z novo, ki je zahtevala številne vire.
Potem pa ekologi tiščijo glavo v pesek in se sprašujejo, zakaj naenkrat avtoceste ne vzdržijo prometa, pred 15-imi leti pa so ga z lahkoto. Je prebivalstvo tako močno naraslo ? Del zasluge nosi tudi spodbujanje potrošnje v imenu ekologije.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
V resnici ne obstaja nič hudo ekološkega v spodbujanju potrošnje s strani države, da potrošnik zavržeš delujočo stvar in jo nadomesti z novo, ki je zahtevala številne vire.
To ni vedno res, včasih je lahko novejša stvar bistveno bolj učinkovita in zelo hitro pokrije te dodatne vire, ki so bili potrebni za njeno proizvodnjo.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.850
2.633
113
1703156421778.png
1703156506667.png

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.924
113
Kar naprej se ponavlja zgodovina in prenavljanje religij. Nekoč judizem -> krščanstvo -> islam, razpadi v ločine ...

Te religiozne cikle lažje vidimo na področju energetike. Le da so silno kratki. Ko sem hodil v osnovno šolo, so ljudje začeli opuščati sečnjo za drva v lastnih gozdovih, ker je bil premog ta pravo. Nič matranja, malo denarja in je toplo. Ko sem začel hoditi v srednjo šolo, se je zgodil prehod iz premoga na kurilno olje. Desetletje zatem na plin. Potem na biomaso. Danes je biomasa že grešni kozel in se forsira na elektriko in toplotne črpalke zrak - zrak. Mislim, da še nisem prestar in dočakam naslednji sveti gral. Nov obračun omrežnine mi deluje kot napoved začetka napada na toplotne črpalke zrak - zrak.

Je že premik. Zdaj bomo ukinjali zemeljski plin brez subvencioniranja.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in Pepe

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin

Najprej je treba razčistiti ogromno razliko med baterijo (akumulatorjem) in hranilnikom (razsmernik+akumulator) !
Največ trenutno montiranih razsmernikov ne omogoča direktnega priklopa akumulatorja zato bo potreben dodaten hranilnik in s tem dodatne izgube in nemajhni stroški.
V kolikor pa razsmernik že omogoča priklop akumulatorja pa je strošek precej manjši, izgube so tam-tam kot sedaj in še programiraš lahko polnjenje, oddajo, prejemanje, ... + še UPS za celo hišo imaš.

Ker se veliko govori o vžigu baterij (akumulatorjev) je dobro pogledati, kateri tip celic vsebuje.
Liion je zadnje čase najbolj poznan po Tesli in njihovih vžigih.
LiFePo4 je veliko bolj primeren glede požarne varnosti in vzdržljivosti (tudi za DIY).

• Všeč mi je
Reactions: badboybk

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
V kolikor pa razsmernik že omogoča priklop akumulatorja pa je strošek precej manjši, izgube so tam-tam kot sedaj in še programiraš lahko polnjenje, oddajo, prejemanje, ... + še UPS za celo hišo imaš.
Hibridni razsmerniki so super rešitev, ja. Tudi če samo SE postavljaš se splača takoj dati hibridnega. Stane morda 30% več od klasičnega, pa prihraniš 100% cene še enega razsmernika (ki bi bil v hranilniku).
Tisti drugi del o krmiljenju pa ni čisto točen: vse to je mogoče krmiliti tudi, če imaš ločena razsmernika od SE in hranilnika. Pa hkrati še kup drugih naprav.