Energetska preskrba gospodinjstev

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ta mesec je tukaj bila debata o nekom ki je na bolhi izdeloval dokumentacijo za soglasja za priključitev SE po 50€. A ima kdo kontakt?

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Po svojem primeru si predstavljam, da bodo "normalni" porabniki čisto v dosedanjih cenah omrežnine, zadevo bo treba samo prilagodit in potem čimmanj turbo špic imet. Kje so famozne 20% podražitve, parole to kar na povišanje položnice trolajo.

Vse res kaže na ta hype SE in z njimi veliko letno porabo, zdaj bo pa velika, mogoče celo ogromna omrežnina.

• Objave ne odobravam
Reactions: trance0

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
KSZ
Berem tale članek in mi nekaj ni jasno:

Poglej priponko 77579

Ima kdo tu toliko soli, da zna razložit kako naj prilagodiš obratovanje črpalke, da ublažiš obremenitev, če je prav v tistih urah najbolj mrzlo?

Pač hodiš v bundi po hiši?
golob? anyone?

In tole: "Zaračunavanje presežene moči ni kazen, temveč je predvsem pomembna varovalka za primere, ko bi želeli dogovorjeno moč znižati na minimum in ne bi spreminjali naših navad pri rabi energije," je dodala.

Zakaj bi želeli moč znižati na minimum?

A ni dovolj elektrike na trgu ali zakaj?
TČ (sodobne) se da krmilit. Zmanjšat moč za uro ali dve ni neka panika, ker je (če govorimo o talnem gretju, ki je pri TČ najbolj pogosto) toplotna vztrajnost hiše precej velika. Par ur,d a se resno pozna. Če pa si pameten in imaš ob TČ vsaj kak kubik zalogovnika, pa sploh ni nobene razlike.Zakaj nižati moč? Ker drugače omrežje trpi. Ni problem v količini (elektrarne), ampak v žicah inTP (moč).

masevc

Guru
2. sep 2007
3.531
896
113
Poglej priponko 77584
Komaj nekaj špic preko 3,8kW, tistle max je en lapsus, to bojo moral v kakšno izjemo vržt, to meni čez varovalke ne gre, kaj šele 15 min. 3 x 20A
Tile lapsusi. Sem bral, da se podatki posiljajo preko L1 in, ce imas na tej liniji kak recimo poceni kitajski polnilec, ki moti omrezje se ti lahko zgodi, da podatka ne zabelezijo. V tem primeru ti bodo zaracunali spico za tisto obdobje.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.491
3.589
113
Na zalogo... Pregrevas ogrevalno vodo ponoci, da cez dan (bolj) pociva. To je "problem" lahko samo pri neizoliranih hisah na radiatorjih, ampak tle ti tudi zalogovnik ki ga tvoj naslednik naprej turi neumorno, ne pomaga. Ker TČjka ne mara tega... Učinkovitost ko je mraz gre strmo dol, da jo teras se bolj na zalogo se eksponentno se slabsa. Podnevi ko pa ne bi kuril, pa dela optimalno.

Ta je logicna... Znizas na minimum glede na varovalke. Kot je eden prej ugotavljal, da ne more pod 3,8kW. In ce ne bi bilo placevanja presezne moci, bi pac izbral tako, kuril pa 5kW.
Zihr si blond in vidiš samo sebe. Folk je masovno šel na TČ, ker je dobil podkupnino od države. Nimajo vsi superduper izolirane bajte, mnogi so jedva napraskal skupaj za investicijo v drug sistem ogrevanja. Ampak ja, dejmo samo sebe gledat.

B81

22. jul 2007
37.708
10.973
113
Hehe ja, jabe je hecna :D

Mi npr. bi šli v vsakem primeru na TČ, ker drva več niso bila opcija in TČ je bila najprimernejša. SE na strehi pa zakaj ne, če plačuje elektriko...

kaj misli s tistim "TČjka ne mara zalogovnika" pa ne razumem. Neizolirane hiše bi morale imeti dvakrat večji zalogovnik za vodo, ni res? Ker bi nazaj prišla "mrzla" v večjo količino tople vode.

B81

22. jul 2007
37.708
10.973
113
Podkupnine so za fasade in okna, da bomo porabili manj energije in za električne avte, da bomo porabili 10x več energije :bonk:

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Pomoje je masevc najbližje lapsusu, bomo še malo prebrali o tem. Pred glavnimi varovalkami imam namreč 3 x 16A varovalke ane? Sicer pa mašinerije za tisto špico najbrž ne premorem oz. bi se moral kar organizirat. Kitajske polnilce pa vsi premoremo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Zihr si blond in vidiš samo sebe. Folk je masovno šel na TČ, ker je dobil podkupnino od države. Nimajo vsi superduper izolirane bajte, mnogi so jedva napraskal skupaj za investicijo v drug sistem ogrevanja. Ampak ja, dejmo samo sebe gledat.

Pa dobro, naj proba eden, kaj pomeni gnat TČ na 10 stopinj vec ponoci na zalogo, da ne bo treba podnevi, ko dela najbolj ucinkovito. To je realnost scenarija neke svoh izolirane bajte na radiatorjih. Pa naj pove, koliko je prišparal...

Ce bi samo sebe gledala, to niti ni neumen scenarij. Talno je zalogovnik sam po sebi, ne rabim nekega posebej sodcka. Razlika ponoci bo pa stopinja, max dve, da podnevi lahko ugasnem. Za strom mi je vseeno, sparam moc cez dan pozimi. Torej nobenega stroska, nobene nadgradnje. Bolj temnolasi, kot si ti, npr, pa ko mutav na telefon v neke investicije za 4mestno cifro, kjer bo poraba sla gor, zato ker bo omreznina par evrov na mesec drazja, v panicnem strahu.

B81

22. jul 2007
37.708
10.973
113
Pozabljaš, da ponoči ne rabiš 23st, ampak mogoče 21, takrat je čas za ogrevat vodo na zalogo. Podnevi že itak melje bolj zaradi višje temp. DV, ker imaš na 23 st. termostat.