Energetska preskrba gospodinjstev

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Pa dobro, naj proba eden, kaj pomeni gnat TČ na 10 stopinj vec ponoci na zalogo, da ne bo treba podnevi, ko dela najbolj ucinkovito. To je realnost scenarija neke svoh izolirane bajte na radiatorjih. Pa naj pove, koliko je prišparal...

Ce bi samo sebe gledala, to niti ni neumen scenarij. Talno je zalogovnik sam po sebi, ne rabim nekega posebej sodcka. Razlika ponoci bo pa stopinja, max dve, da podnevi lahko ugasnem. Za strom mi je vseeno, sparam moc cez dan pozimi. Torej nobenega stroska, nobene nadgradnje. Bolj temnolasi, kot si ti, npr, pa ko mutav na telefon v neke investicije za 4mestno cifro, kjer bo poraba sla gor, zato ker bo omreznina par evrov na mesec drazja, v panicnem strahu.
Težko ti bo TČ na zalogo dajala 10°C višji dvižni vod... Mora biti pa Jako predimenzionirana in neposredno v ogrevalnem sistemu hudičevo malo vode...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Presplošno se piše. Moja npr. ima ta trenutek 32°C fore za DV. No, jaz ne bom probaval, mora še vsaj 9 zim podelat.

Jaz bi rekel za povzetek tehle omrežnina scen - napad in smoke screen napada na težke porabnike. Ker če nam dajo kvoto subvencionirane porabe bomo hvatal krivine in zadnje dni meseca ne bi bilo porabe, ker bi se našla masa norcev, da ne bi kaj plačali malo več. Takle je pa ne boš ujel. Je preveč dnevnih "razredov".

Sistem, da nimaš šanse se prilagodit. Vse kar lahko narediš je, da izločiš težke porabnike, sploh konstantne, druge težke mašinerije pa ali ne uporabljaš ali jo pa čimmanj uporabiš in ne dveh sočasno.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Presplošno se piše. Moja npr. ima ta trenutek 32°C fore za DV. No, jaz ne bom probaval, mora še vsaj 9 zim podelat.

Jaz bi rekel za povzetek tehle omrežnina scen - napad in smoke screen napada na težke porabnike. Ker če nam dajo kvoto subvencionirane porabe bomo hvatal krivine in zadnje dni meseca ne bi bilo porabe, ker bi se našla masa norcev, da ne bi kaj plačali malo več. Takle je pa ne boš ujel. Je preveč dnevnih "razredov".

Sistem, da nimaš šanse se prilagodit. Vse kar lahko narediš je, da izločiš težke porabnike, sploh konstantne, druge težke mašinerije pa ali ne uporabljaš ali jo pa čimmanj uporabiš in ne dveh sočasno.
V bistvu ga bodo še najbolj oni nasankal, ki kuhajo na elektriko (rinki ali indukcija)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Težko ti bo TČ na zalogo dajala 10°C višji dvižni vod... Mora biti pa Jako predimenzionirana in neposredno v ogrevalnem sistemu hudičevo malo vode...

Moj point... Ampak nemenabijat nabija. Z veliko vedenja in izkusnjami, kako se ogreva s TČ, predvsem zrak/voda. Paniko zganja brezveze. Oziroma niti panike ne, neko skodozeljnost.

Kdor si bo posla delal pri ogrevanju s tem zadevami, je zavozil v startu. Tle ne bo nic prišparal, stroske si pa lahko ogromne naredi

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Moj point... Ampak nemenabijat nabija. Z veliko vedenja in izkusnjami, kako se ogreva s TČ, predvsem zrak/voda. Paniko zganja brezveze. Oziroma niti panike ne, neko skodozeljnost.
Če maš talno, tudi v teoriji ne spraviš dvižnega voda navzgor za več kot 3-4-5°C v 1/2 dneva (ob predpostavki da nisi naredil hladnega starta)... In da TČ res ni 100% premočna... Recimo iz običajnih 30 na 35°C

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
95
20
8
Vsak si lahko s kalkulatorjem izračuna koliko bo plačal več omrežnine na letni ravni. Pri mojem priključku, 3x25a, TČ 7.5KW, hiša nizkoenergijska zgrajena 2016 bo strošek na letni ravni višji za 40
Po svojem primeru si predstavljam, da bodo "normalni" porabniki čisto v dosedanjih cenah omrežnine, zadevo bo treba samo prilagodit in potem čimmanj turbo špic imet. Kje so famozne 20% podražitve, parole to kar na povišanje položnice trolajo.

Vse res kaže na ta hype SE in z njimi veliko letno porabo, zdaj bo pa velika, mogoče celo ogromna omrežnina.
Mah meni se na letni ravni spremeni za 40€ v plus. Ni neki hud bav bav za 3x25a, kalkulator je narejen, vsak si lahko izračuna.
Za kazni prekoračitve pa bomo še videli, upam da nas bodo obveščali o prekrških

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.258
741
113
V bistvu ga bodo še najbolj oni nasankal, ki kuhajo na elektriko (rinki ali indukcija)
Ne bomo, bomo zopet kupili štedilnike na plin, indukcijo pa spravili v klet. Ko se bo pa situacija čez par let obrnila bomo pa zopet menjali plošče. Spet nisem dobro premislil, sem se odločil da bom takoj kupil ploščo 2x plin, 2x indukcija. :)

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Ne bomo, bomo zopet kupili štedilnike na plin, indukcijo pa spravili v klet. Ko se bo pa situacija čez par let obrnila bomo pa zopet menjali plošče. Spet nisem dobro premislil, sem se odločil da bom takoj kupil ploščo 2x plin, 2x indukcija. :)
Jaz sem sicer 2x plin, 2 x steklokeramika, ... pač kupil 22 let nazaj...
Da v primeru izpada elektrike še vedno lahko otrokom mleko zavrem... Dokler so bili majhni...

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
V tem konkretnem primeru pustis na gmah, pa boš najbolj pametno naredil. Lahko pa seveda poslusas temnolasega nabijaca in se zvijas zaradi 3€/mesec, kot da gre za 300 in se spravljas v stroske v obratnem razmerju. Ampak dobr, kaj pa jaz vem...

Vse zrak/voda defrostajo. Klima ali neklima.

• Všeč mi je
Reactions: trance0 in Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Kdo se je mesec ali dva nazaj hvalil da ima 10+ kw indukcijo?
jezek ?
Ce imate 3x25, potem vam manj kot 4.6kw ne uide ce prav razumem.
Toliko pa najbrz nobena tc ne rabi. Mogoce pri defrostu z grelcem, ki pa ne traja 15 minut.
Ostalih porabnikov pa od 7- 14 ni orav veliko v hisi. Od 16-20 bo treba pa redukcijo v glavi naredit. In bo tudi tc lahko ostala prizgana.
Monoblokov pod nulo sploh ne bo pametno ugasat ket bodo zmrznili najbrz v nekaj urah stand by

• Všeč mi je
Reactions: philips

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.194
113
Pozabljaš, da ponoči ne rabiš 23st, ampak mogoče 21, takrat je čas za ogrevat vodo na zalogo. Podnevi že itak melje bolj zaradi višje temp. DV, ker imaš na 23 st. termostat.
Nehate že z zalogovniki. Se zavedaš da moraš v zalogovnik nafilat vsaj 2x toliko energije v 12 urah, da lahko potem TČ 12 ur počiva. Veš kaj to pomeni za TČ? Tulila bo kot nora in delala na 100%. Iz vidika COPa je to blesarija, da ne omenim koliko skrajšuješ življensko dobo TČjke. Potem pa tukaj govorimo kako bi krajšali špice, ti bi pa ravno takim početjem delal špice in TČjko pripravil v to, da vklaplja 9kw grelce. TČ ni narejena za zalogovnike, pika.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
jezek ?
Toliko pa najbrz nobena tc ne rabi. Mogoce pri defrostu z grelcem, ki pa ne traja 15 minut.
Ostalih porabnikov pa od 7- 14 ni orav veliko v hisi. Od 16-20 bo treba pa redukcijo v glavi naredit. In bo tudi tc lahko ostala prizgana.
Monoblokov pod nulo sploh ne bo pametno ugasat ket bodo zmrznili najbrz v nekaj urah stand by
Meni na sanitarni topli vodi na koncu ogrevanja, če je zunaj megleno in se izmenjevalec bliža zabasanosti cukne na koncu 5,2 kW...
Pri ogrevanju pa max tak okoli 4, 2 kW.. (sem jo zabremzal na max obrate)

Grelci na OFF
Mašina 17,5 kW nazivne toplotna, 7kW nazivne elektične moči

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.965
113
pri taščici
Kako dolgo cuka 5.2kw? Ce ti cuka 5 minut je to v 15 miutah "2kw/h". Plačeval bos pa v vsakem primeru 4.6.
Al si kaj narobe predstavljam ?

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
95
20
8
jezek ?
14 dni nazaj sem nedeljsko kosilo kuhal jaz, bilo je tako pravo nedeljsko kosilo, vsaj 60 minut sem imel na vseh 4 indukcijah lonce gor in nič šparal goveja župca, krompir, meso v omaki in riž.

Indukcijo imam od Aeg 90cm široko, vsaka plošča ima 14 nastavitev hitrosti in pa še boost funkcijo ki podvoji moč. Te sicer nisem uporabljal.

Hkrati je bilo zunaj -2 in je TČ delala, sem slišal ventilator.

Potem sem šel v Torek gledat porabo na Mojelektro, 15 minutna moč ni nikoli presegla 4,5KW.

Ni take panike, se da. Nehajte zavajati.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj