Energetska preskrba gospodinjstev

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Mislil sem na tistega kamor je nastavljen števec.
Elektro primorska kot vem ima na vseh "stevcih" odklopnike.
In se ni obcasno zgodi da mi mece ven.
Tudi ob 10 zvecer pri gledanju tv.
Se nikol mi ni ven zabrisal moje 16 amperske varovalke.
Podatki iz mojega elektra ne kažejo preobremintive (kako jo bodo kazal ob gkedanju tv)
A imaš še eno Dačo na Primorskem?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.258
741
113
Mislil sem na tistega kamor je nastavljen števec.
Elektro primorska kot vem ima na vseh "stevcih" odklopnike.
In se ni obcasno zgodi da mi mece ven.
Tudi ob 10 zvecer pri gledanju tv.
Se nikol mi ni ven zabrisal moje 16 amperske varovalke.
Podatki iz mojega elektra ne kažejo preobremintive (kako jo bodo kazal ob gkedanju tv)
Pa se to kaj pregreva? Če je zaščiteno kot se šika ga malo potipaj. Plastiko mislim da ne bo nesporazuma.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
Vedno in povsod je dobro imeti vsaj dve železji v ognju.
Imam nekje peintscrene grafov iz mojelektra.
V prvem.primeru je odbilo pri "1"kw, v drugem ni odbilo pri 4.

Priponke

• Screenshot_2023-12-14-06-55-27-544_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2023-12-14-06-55-27-544_com.google.android.apps.photos.jpg
    382,3 KB · Ogledi: 64
  • Screenshot_2023-12-14-07-00-30-714_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-12-14-07-00-30-714_com.android.chrome.jpg
    286,1 KB · Ogledi: 56

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
KSZ
Berem tale članek in mi nekaj ni jasno:

Poglej priponko 77579

Ima kdo tu toliko soli, da zna razložit kako naj prilagodiš obratovanje črpalke, da ublažiš obremenitev, če je prav v tistih urah najbolj mrzlo?

Pač hodiš v bundi po hiši?
golob? anyone?

In tole: "Zaračunavanje presežene moči ni kazen, temveč je predvsem pomembna varovalka za primere, ko bi želeli dogovorjeno moč znižati na minimum in ne bi spreminjali naših navad pri rabi energije," je dodala.

Zakaj bi želeli moč znižati na minimum?

A ni dovolj elektrike na trgu ali zakaj?
Kdor je poskrbel z izolacijo objekta, mu urna nihanja temperature ne igrajo nikakršne veze (meni že zdaj toplotna oddela v talnem cca 10 ur dnevno - torej se lahko poljubno 'igram' kdaj bo grelo, ter nekaj ur gretja SV za radiatorje, kjer bom moral malo bolj pogledat, ko bo zalavfala ta omrežnina).

Torej...če imaš izoliran objekt, talno gretje....BV se kaj dosti sekirat. TČ naj oddela svoje od 22ih do 6ih zjutraj (nizka tarifa + nizka omrežnina), potem pa samo še loviš toliko kot potrebuješ.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Kot je že nekaj ostalih opozorilo, jep otrebno tukaj vzeti v ozir tudi nižji COP ponoči.
Hkrati je sedaj cena VT/NT ze zelo skupaj.
Bo potrebno konkretno preračunat, kaj je s finančnega vidika bolj smiselno.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Ne... Ne razumeš prav. Placujem omreznino na moc, enako kot jo ti. Ne vem, kako naj drugace razložim.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
VT/NT nista skupaj v subvencioniranem delu - 12c/8c, potem pa, če se ti da dodat še nižje omrežnine v podobnem času, postane stvar zopet uporabna. Prehod na ET ni še smiseln.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ne... Ne razumeš prav. Placujem omreznino na moc, enako kot jo ti. Ne vem, kako naj drugace razložim.

Ja, jaz plačujem trenutno omrežnino na vsako kwh ki jo potegnem ter porabim iz omrežja. Ti pa zdaj tega ne plačuješ kolior mi je znano. Zato me zanima kako in na kak način so vam zdaj to vslinili zraven.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.718
2.803
113
VT/NT nista skupaj v subvencioniranem delu - 12c/8c, potem pa, če se ti da dodat še nižje omrežnine v podobnem času, postane stvar zopet uporabna. Prehod na ET ni še smiseln ZAME.
Fixed.

Čisto vsi pozabljamo, da ima vsak svoj specifičen profil uporabe in porabe el. energije + druge osebne okoliščine, ki prevagajo stvari v + in - .

Včasih ko je bila ET aritmetična sredina med VT in MT je bil preračun povsem preprost - ko se ti veča poraba VT in je MT enak ali nižji od VT je ET smiselna.
Recimo za firmo bom šel sedaj spet na ET, ker je poraba VT cca 80% in bomo en "drekec pekec" prišparali.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.718
2.803
113
Ti pa zdaj tega ne plačuješ kolior mi je znano. Zato me zanima kako in na kak način so vam zdaj to vslinili zraven.
Vprašanje za 1.000.000 $$.
Zaenkrat dobimo "dinamično" omrežnino glede na časovne bloke za PRIKLJUČNO MOČ - v bistvu to že sedaj plačujemo, ampak "pavšal" kot vsi.
Predvidevam, da bo v perspektivi "spodbuda" za ukinitev letnega netmeteringa tudi omrežnina na "pretok elektrike" torej na porabo in (verjetno) oddajo, kar pa sedaj ne plačujemo.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.258
741
113
Škoda da ta tema nima naslov samo "Energetska poraba".
Bom sam sebi odgovoril... Škoda da ta tema nima naslov samo "Energetska poraba". To pa zato ker večina Javne uprave in ostalih državnih ustanov popolnoma nič ne varčuje z energijo ali pa zelo malo. Ko zaposleni vstanejo izza kompov pa naj bo to navaden delavni dan ali pa podaljšan vikend le teh NE ugašajo. Ok zadeve gredo v mirovanje če so pravilno nastavljene. Večinoma pa monitorji svetijo kompi pa meljejo dalje.... Pa ne samo kompi tudi razne pečice in el. radiatorji kurijo da boli glava, okna so pa odprta. Poleti je pa obratno, hladilci hladijo na polno okna pa zopet odprta, "sam sem vedno poleti govoril, Ljubljane ne bomo shladili, pa tudi Slovenije ne"!

• Všeč mi je
Reactions: wolffstein in B81

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Ja, jaz plačujem trenutno omrežnino na vsako kwh ki jo potegnem ter porabim iz omrežja. Ti pa zdaj tega ne plačuješ kolior mi je znano. Zato me zanima kako in na kak način so vam zdaj to vslinili zraven.

To je omreznina na preneseno energijo. Te ne placujem zdaj in je ne bom potem. Govora je pa o omreznini na priključno moč, ki smo jo pa vedno vsi plačevali in jo bomo se naprej.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.718
2.803
113
To je omreznina na preneseno energijo. Te ne placujem zdaj in je ne bom potem. Govora je pa o omreznini na priključno moč, ki smo jo pa vedno vsi plačevali in jo bomo se naprej.
Za kako daleč naprej upaš to predvidevat?

Meni je jasno, da bo to naslednji korak "spodbude" in to v črnem scenariju not in ven.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Bolj sigurno kot leto nazaj. Namesto krsenja pogodb se gre v prenos stroskov iz postavke, ki je sonckarji ne placujemo v postavke ki jih. Zadeva rešena... Pri vseh moznostih, ki jih imajo, se pa narod vedno zatakne pri tisti, da je treba dogovore kršit. Ali navija za njih ali je pa povsem odvisno od tega, na kateri strani je, s tem pa pozablja, da takrat, ko navija za krsenje, hkrati navija za to, da je to dovoljeno in sprejemljivo tudi za takrat, kot njemu to ne bo vsec. Ampak zdele se bo itak se pol folka zgubil v teh "če-jih".

V glavnem ni treba, da se denar dobi. Kar so zdele lepo pokazali in nakazali, kako se bodo ti problemi resevali. Kot se za gre...

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
236
98
28
Vprašanje za 1.000.000 $$.

Predvidevam, da bo v perspektivi "spodbuda" za ukinitev letnega netmeteringa tudi omrežnina na "pretok elektrike" torej na porabo in (verjetno) oddajo, kar pa sedaj ne plačujemo.
Če te prav razumem bi potem distribucija poleti kasirala dvojno omrežnino. Od moje sončnice ko oddajam kar ne porabim. Nato pa še od soseda ki koristi moje viške. Težko verjamem da bi tole šlo skozi.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in MrDaco