Energetska preskrba gospodinjstev

B81

22. jul 2007
37.708
10.973
113
KSZ
Berem tale članek in mi nekaj ni jasno:

1702483041814.png

Ima kdo tu toliko soli, da zna razložit kako naj prilagodiš obratovanje črpalke, da ublažiš obremenitev, če je prav v tistih urah najbolj mrzlo?

Pač hodiš v bundi po hiši?
golob? anyone?

In tole: "Zaračunavanje presežene moči ni kazen, temveč je predvsem pomembna varovalka za primere, ko bi želeli dogovorjeno moč znižati na minimum in ne bi spreminjali naših navad pri rabi energije," je dodala.

Zakaj bi želeli moč znižati na minimum?

A ni dovolj elektrike na trgu ali zakaj?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
KSZ

Poglej priponko 77579

Ima kdo tu toliko soli, da zna razložit kako naj prilagodiš obratovanje črpalke, da ublažiš obremenitev, če je prav v tistih urah najbolj mrzlo?

Na zalogo... Pregrevas ogrevalno vodo ponoci, da cez dan (bolj) pociva. To je "problem" lahko samo pri neizoliranih hisah na radiatorjih, ampak tle ti tudi zalogovnik ki ga tvoj naslednik naprej turi neumorno, ne pomaga. Ker TČjka ne mara tega... Učinkovitost ko je mraz gre strmo dol, da jo teras se bolj na zalogo se eksponentno se slabsa. Podnevi ko pa ne bi kuril, pa dela optimalno.

In tole: "Zaračunavanje presežene moči ni kazen, temveč je predvsem pomembna varovalka za primere, ko bi želeli dogovorjeno moč znižati na minimum in ne bi spreminjali naših navad pri rabi energije," je dodala.

Ta je logicna... Znizas na minimum glede na varovalke. Kot je eden prej ugotavljal, da ne more pod 3,8kW. In ce ne bi bilo placevanja presezne moci, bi pac izbral tako, kuril pa 5kW.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
KSZ

Poglej priponko 77579

Pač hodiš v bundi po hiši?
golob? anyone?

Zakaj bi želeli moč znižati na minimum?

A ni dovolj elektrike na trgu ali zakaj?

Ti verjetno nimaš TČ in talnega? Če pumpo izklopiš za 5 ur se ne bo zgodilo kaj dost, kot je rekla Jabe ČE je hiša dobro izolirana. Naša je zadnjič ruknila v gumb na notranji enoti TČ in jo izklopila. No pumpa je bila ugašena kak slab dan, tudi čez noč, do jutra. Zjutraj sem začel gruntat da je danes mogoče malo za spoznanje bolj hladno kot ponavadi ampak govora je bila o pol stopinje. Da nekaj ni OK komaj opazil ko sem zjutraj stopil v kopalnico in je bila keramika na tleh hladna in ne topla ali mlačna kot ponavadi. Skratka nobene drame. Je pa res da če bo TČ za 5 ur izklopljena (ko bi morala najbolj delovati) in se bo potem vklopila, kaj boš sploh prišparal, kr takrat bo pa verjetno šla na polne. Tukaj se zdaj verjetno drkamo kako omejiti TČ, a verjetno bo to konec meseca 5€ razlike na položnici. Ugibam. Razen če je kdo toliko sposoben naredit nek hipotetičen izračun na podlagi nekih realnih podatkov ampak dvomim.

B81

22. jul 2007
37.708
10.973
113
To je potem ok, vsak naj ima, kolikor rabi.

Ampak ti razredi pa so dejansko kazen za vecje porabnike.
Kaj pa ce rad poslusam glasbo na tezki versterkeriji? Ali kuham na 2 indukcijah?
Kazen.

B81

22. jul 2007
37.708
10.973
113
Ti verjetno nimaš TČ in talnega? Če pumpo izklopiš za 5 ur se ne bo zgodilo kaj dost, kot je rekla Jabe ČE je hiša dobro izolirana. Naša je zadnjič ruknila v gumb na notranji enoti TČ in jo izklopila. No pumpa je bila ugašena kak slab dan, tudi čez noč, do jutra. Zjutraj sem začel gruntat da je danes mogoče malo za spoznanje bolj hladno kot ponavadi ampak govora je bila o pol stopinje. Da nekaj ni OK komaj opazil ko sem zjutraj stopil v kopalnico in je bila keramika na tleh hladna in ne topla ali mlačna kot ponavadi. Skratka nobene drame. Je pa res da če bo TČ za 5 ur izklopljena (ko bi morala najbolj delovati) in se bo potem vklopila, kaj boš sploh prišparal, kr takrat bo pa verjetno šla na polne. Tukaj se zdaj verjetno drkamo kako omejiti TČ, a verjetno bo to konec meseca 5€ razlike na položnici. Ugibam. Razen če je kdo toliko sposoben naredit nek hipotetičen izračun na podlagi nekih realnih podatkov ampak dvomim.
Kontra.
Velika neizolirana hisa brez talnega, s kronotermovo TC.

Pri -8 st. se ohladi "takoj".

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Nov kalkulator za omrežnino: https://www.rcp.ijs.si/splesko/elektr/csv/
Uvoziš svoje podatke iz mojelektro
Zadeva je kar lepo kompleksna. Sem se malo poigral. Po testih vidim, da bom v poletnih, nižjih 8 mesecih plačeval tudi po 36% omrežnine manj, v dražjih 4 mesecih pa bo omrežnina tudi po 46% dražja. Po uravnovnilki bom torej okoli 91% zdajšnje omrežnine plačal. Če se bo izšlo.

Sem porabnik na letni ravni dobre 4TWh. SV ogrevam 12 mesecev s STČ, hišo ogrevam v zimskih mesecih tam okoli 60-65% z monoblokom, ostalo peleti, drva.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
Aja, to bo pa še zanimivo izračunat. Mogoče se mi bo celo izplačalo kazni furat. Predvidene bloke imam 3,8kW (prvi) in potem vse 5,3kW naprej.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.701
1.347
113
1702489261380.png

Komaj nekaj špic preko 3,8kW, tistle max je en lapsus, to bojo moral v kakšno izjemo vržt, to meni čez varovalke ne gre, kaj šele 15 min. 3 x 20A

B81

22. jul 2007
37.708
10.973
113
Ne najbolj. Zanimivo je kuhanje čez vikend ipd... bognedaj še kupit EV in da ga moraš čez dan dofilat..