Energetska preskrba gospodinjstev

masevc

Guru
2. sep 2007
3.531
896
113
No tole je en velik nategatorski sistem, ce so takole navzdol omejili.

prasci so mi naracunali nekje 7 kW v vsakem bloku, po mojih meritvah ne prebijam niti 3,5 (simulirana poraba). Komot bi si lahko nastavil bloke na manj, ampak ne gre..

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.257
741
113
No tole je en velik nategatorski sistem, ce so takole navzdol omejili.

prasci so mi naracunali nekje 7 kW v vsakem bloku, po mojih meritvah ne prebijam niti 3,5 (simulirana poraba). Komot bi si lahko nastavil bloke na manj, ampak ne gre..
Ko človek pomisli da je med strokovnjaki vsaj eden pameten in hoče ljudem dobro vidiš da si bil v težki zmoti!

erikson

Guru
25. avg 2007
22.709
6.476
113
Za 20 bitcoinov naprodaj dokumenti HSE. Če koga zanima, kakšne so provizije in proizvodne cene elektrike.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Komot bi, samo bi potem moral zamenjati podnožje nh - stara oznaka) varovalke ker ne vem če obstojajo 10 Amperske. Takoj googlal, obstojajo in to od 2A pa do 1600A.
A ni tako, da lahko “administrativno” zmanjšaš moč brez menjave varovalk? Kljub temu, da imaš recimo 3x25A, lahko zmanjšaš na 3x20A. Vsaj kolega tako plačuje, ČE SEM GA PRAV RAZUMEL.
Preveri pri tvojem distributerju.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.757
113
EU
To je v stilu našega Elektro gospodarstva.
Vse bi naredili, da jim ni treba nič naredit.
Zato so izmislili časovne bloke, pa ni potrebno posodabljati omrežja.
Direktorji in nadzorniki pa drugo leto, milijonske nagrade zaradi velikega priliva penez iz Smart Grida.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija in sad

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.257
741
113
A ni tako, da lahko “administrativno” zmanjšaš moč brez menjave varovalk? Kljub temu, da imaš recimo 3x25A, lahko zmanjšaš na 3x20A. Vsaj kolega tako plačuje, ČE SEM GA PRAV RAZUMEL.
Preveri pri tvojem distributerju.
Mislim da je res tako. Sedaj imam "pancerko" 36A, na papirjih pa piše 25A....., ja 36A ker je varovalka stara 53 let! :)

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.257
741
113
:valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse:
A ti si res mislil, da so to zadevo skozlali ven in jo naredili fuLL ''pregledno'' in enostavno zato, da bodo ljudje privarčevali?
:valjamse::valjamse::valjamse::valjamse::valjamse::valjamse::valjamse::valjamse:
Še do prejšnjega tedna smo več ali manj vsi mislili celo tukaj v chatu da je tako. Od sedaj naprej bom pa verjel šele takrat ko bo stopilo v veljavo če bo to z 01. 08. 2023 bomo pa še videli.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.257
741
113
To je v stilu našega Elektro gospodarstva.
Vse bi naredili, da jim ni treba nič naredit.
Zato so izmislili časovne bloke, pa ni potrebno posodabljati omrežja.
Direktorji in nadzorniki pa drugo leto, milijonske nagrade zaradi velikega priliva penez iz Smart Grida.
A si videl kaj lahko naredi en Software? Z delom jih je do sedaj bolj malo obogateli.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Me ima da bi namenoma polnil avto v 1. CB do omejitve ki mi jo bodo zaracunal....
Ce bi imel dinamicno polnilnico bo zagotovo probal. Tako pa zna kaka ondukcija narediti previsok strosek

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Jah sodobna tehnologija je hudič, stare celice (20 let nazaj) so imele pri večji debelini/masi precej slabšo učinkovitost. Torej celice so večino sončne energije pretvarjale v toploto in bile za to tudi prilagojene. Problem tega kar se danes vgrajuje je pa da je učinkovitost precej višja, posledično pa sam panel nima zadostne mase/materiala, ki bi zdržala presežek toplote. Kratkoročno se na življenski dobi ne pozna, samo vsak izpad iz omrežja de facto pomeni gretje na sami celici kar negativno vpliva na življensko dobo.

Druga stvar so povezave celic med sabo. Ker recimo če en del sončne elektrarne proizvaja tok/napetost ker je na soncu, druga pa jo ne (je v temi/senci), deluje ta druga stran kot uporovni el. porabnik. Z dovolj veliko razliko dobimo na solarnem sistemu kratek stik. (tudi) zato se vgrajuje optimizatorje ki nadzirajo napetost oz. prehod toka. V offgrid idealni praksi ena celica rabi lasten optimizator, pri trenutnih sončnicah pa se dela clusterje celic kar je samo v teoriji ok, v praksi pa lahko to privede do problemov. Recimo tudi če se da po dve celice na optimizator ki sta novi skoraj enako močni in enako obsevani, ti lahko tekom staranja nastane razlika. Večja kot je razlika v moči panelov pod enim optimizatorjem, večja je potem degradacija (obeh) panelov zaradi neoptimalnega izkoristika (po domače ti tak sistem pridela manj elektrike kot bi jo lahko, kar pa pomeni da tisti manj gre v gretje panelov kar pomeni tudi pospešeno staranje).
Drži. Zato je 1 optimizator na 2 (sosednja, enak osvetljena) panela minimum. Pri je precej takih z 1 optimizatorjem na panel, manjše. Pri večjih je bolj 1:2.