Dovoljenje za smrt

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.590
1.258
113
hmmm.... težka tema. vprašanje kaj je pravilno, vsekakor premalo vem o okoliščinah, da bi lahko podal mnenje

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
če je nekdo že 17 let kot rastlina pol mislim da je bila to očetova pravilna odločitev!

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Neumno vprašanje.
rolleyes-1.gif

Razen za katoliške skrajneže seveda.

Nazadnje urejeno:

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Okej, sej je hudo in vse, ampak.... 17 let je malo prehuda. Js mislm, da se je oče pravilno odločil.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
ksz

neki mi ne gre v glavo... če jo ohranjajo pri življenju, zakaj jo potem mislijo sestradati do smrti?
ali ni zadosti da izklopijo aparature...ali je možno samo to, da telo funkcionira samo prehranjevati se ne more?

če jo res umetno vzdržujejo pri življenju (aparati za dihanje,...) potem naj izklopijo aparate in bo takoj umrla.
če pa telo živi samo, samo prehranjevati se ne more (ker pač oseba ni pri zavesti), potem ji pa nej dajo evtanazijo FFS...ne pa da jo sestradajo do smrt
13.gif

Aki1

Pripravnik
14. okt 2007
485
0
16
Ljubljana
Verjetno tudi staršem ni lahko, vsak dan gledati otroka, ki nič ne more in je to lahko iz dneva v dan hujše za svojce in ostale.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.808
560
113
42
povsod malo
Naj že 1x končajo njeno trpljenje in odločno podpiram!
Doma je bil stari ata 8 let nepokreten in ni mogel skoraj nič narediti sam. Imel je 24/7 nego.
Pa tudi sam sem bil nekaj časa nepokreten in to je res nekaj najhujšega ko si kot rastlina misliš hočeš recimo umret samo ne moreš povedat ker ti ne delajo glasilke. Mižikanje si pa vsak po svoje razlaga.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
ksz

neki mi ne gre v glavo... če jo ohranjajo pri življenju, zakaj jo potem mislijo sestradati do smrti?
ali ni zadosti da izklopijo aparature...ali je možno samo to, da telo funkcionira samo prehranjevati se ne more?

če jo res umetno vzdržujejo pri življenju (aparati za dihanje,...) potem naj izklopijo aparate in bo takoj umrla.
če pa telo živi samo, samo prehranjevati se ne more (ker pač oseba ni pri zavesti), potem ji pa nej dajo evtanazijo FFS...ne pa da jo sestradajo do smrt
13.gif
Al jo sestradajo do smrti, zadušijo, ustavijo srce (beri - ustavijo aparature)... vse je isto. Ona se ne zaveda ničesar, tko da je smrt itak osvobajajoča za vse.
Vatikan se bo pa itak vedno vmešaval, ker menijo, da so samo oni gospodarji življenja in smrti. Komentira lahko, poslušat jih pa ni dolžan nihče.

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Čudno, da ji bog ni omogočil živlenja brez cevk. Naj se Vatikan obrne najprej na šefa pol pa naj komentirajo, ko jim bo odgovoril.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
sem ateist. kaj si o tem misli vatikan je zame povsem irelevantno.
še vedno pa nisem čisto prepričan, da se lahko svojec (v tem primeru oče) odloči vzeti življenje hčerki, ki je vendarle še vedno živa! pač, živi v okolju, kjer je to omogočeno (t.j. tovrstno preživetje).
hči je bojda res že pred nesrečo rekla, da raje umre, kot da živi na aparaturah. pa vseeno, sedaj tega ne more potrditi. koliko je resnice v tej njeni želji dejansko ne vemo. je pa živa!
na drugi strani, vsakih nekaj sekund umre en otrok od lakote. vse te aparature, bi jih rešile tisoče.

pretežka tema za v "čvek".

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Verjetno, če je imela takšno razmišlanje pred nesrečo ni imela sedaj drugačne.

Jaz bi tudi raje bil mrtev, ko na aparaturah

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ženska je že tako ali tako mrtva. Če pa še ni, pa tolko hujše.
Kaj če ona vse sliši, vonja... Glede na to, da je negibna, ima verjetno dosti kako uro spanja na dan. 17 let samo razmišljat, poslušat, pa niti pomežiknit ne moreš... Če je vsaj en % možnosti, da je to možno, potem me je tega 1000x bolj strah kot pa smrti.
Si predstavljate, 17 let razmišljanja - odklopite me, ti pa ne moreš NIČ!
shocked-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
To je isto kot ona Američanka par let nazaj. Terry Shivavo, al kaj je že bila.

Možgani so sestavljeni po nadstropjih. Od spodaj navzgor si sledijo stvari kot jih je izumljala evolucija. Najhujša stvar je, ko se prekinejo zveze med možganskim deblom in velikimi možgani. Človek dejansko samostojno diha, bije mu srce, samostojno požira, vsi (večina) refleksov normalno deluje... Ženska lahko celo zanosi in donosi ter rodi zdravega otroka. Popadki & everything. So že bili primeri...

Obstajajo špekulacije, da veliki možgani in s tem zavest neodvisno delujejo še naprej. Dejstvo pa je, da brez inputa iz okolice slejkotprej zadeva začne propadati in po 15 letih je takšna lobanja v 90% izpolnjena z vodo. Koliko se pri tem človek še "zaveda", pa je vprašanje. Vsekakor to ni človeka vredno življenje.

Rastlina je krut, ampak zelo natančen izraz...

Ženska je umrla pred 17imi leti, samo njeno telo se ni želelo posloviti. Zadnji čas, da opravijo še to "formalnost".

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
tudi sam, kdo pa še ne, sem si že kdaj rekel: "če se pa neka zadeva (ne)zgodi, raje umrem".
ampak, to ni tista premišljena odločitev o tem, da želiš umreti! lahko je izrečena v nekem afektu/stanju, pač, nihče tega ne jemlje "zdravo za gotovo".

da se razumemo. če oseba, ki je povsem pri sebi, izrazi željo po tem, da umre, nimam okrog tega nikakršnega pomisleka. v tem primeru pa ni tako. oče zgolj interpretira, kaj si je ona (ne)želela v tovrstnem primeru.

mislim, da bi moral obstajati nek tovrsten "notarski" postopek", kjer bi posameznik nedvoumno predhodno izjasnil svoje želje. če tega ni, pa je pravičneje do nje, da se jo pusti živeti, kot da se odloča v njenem imenu. WTF je naprimer moj oče, da lahko reče, naj me odklopijo in nato pokopljejo?