Do katerega leta ste ziveli doma?

jello

Guru
22. sep 2008
10.297
3.922
113
Da se doma v mansardi špara je tudi eno od posploševanj, čeprav je mogoče kje res tako. Poznam več primerov ko so starši (ali samo eden od njih) v bajtah s 300 kvadrati, ki jih z dvema pokojninama ali še slabše s samo eno pač ni mogoče niti ogrevati kaj šele vzdrževati (700 pokojnine, v štumfu pa trije pufi). Kako so se gradile vemo, da so praktično neprodajljive pa tudi. Tudi to da če si v mansardi ne pomeni nujno da si v skupnem gospodinjstvu. Oziroma da si se v mansardo vselil tako da si šel v ikeo po omare in kavč. Jaz sem preden sem prvi evro vložil v bajto postavil pogoj da se stanovanja ločijo. To pomeni da ko grem od hiše zaklenem svoj vhod in čao. Seveda pogoje lahko postavljaš če si financer, drugače nisi drugega kot razvajeno tele. To da si v mansardi in hodiš en štuk nižje hladilnik praznit, gretje je pa tudi for free (ker se špara za bajto) pa je zame taka samostojnost kot zidat s podarjeno parcelo in fotrovim štumfom. jaka stvar.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Ja pa dobr. Sej tukaj ni govor kaj bi pa kaj je kdo. Vsak zase govori. Jst nimam svojega vhoda, ker ga je pač skoraj nemogoče imet. Pa tudi ni smisla delat vhoda za cca 5 let. Jst imam svoj mir. Sej pravim, odvisno je kako se razumeš. Pri nas imamo določena pravila in tako je vsak zadovoljen. Ni krega, pospravljeno je, vsak ima svoje položnice in basta.

Zdej ne vem kdo je razvajen. Tist k ostane nekaj let pri starših, stisne zobe, špara in se trudi kupiti nepremičnino ali tisti, ki pri 18 letih leti v najemniško stanovanje in je štart tega večina žurk, stanovanje pa kupi pri 40 letih.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Definitivno je luzer primer št. 2
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.318
827
113
Jst sm se osamosvojil pri 22. Najprej mansarda nad starši. Iz mansarde pri starših sem se po treh letih preselil v stanovenja od punce, ki ga je dobila od staršev. Beat that!
evil.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
no marsikdo tukaj bi ti lahko rekel, da si luzer, ker sam pač nisi ničesar naredil. Si bil doma, oz. pač na podstrešju ki so ti ga uredili, sedaj se šlepaš na stanovanje od bejbe
evil.gif
Samo moja hipoteza za kakšnega te znajo oceniti.
Sam ne obsojam. Na svoje sem od 24tega leta. Najprej sva si na hitrco uredila stanovanje na vrhu njihove hiše pa nama ni odgovarjalo, tako da sva že 2 leti v najemnin (no zdej smo že trije
smile-1.gif
Odnosi so pa itak že od nekdaj dobro poštimani. Se noben v nobenega ne vtikuje in se enostavno znamo pogovarjati.

jello

Guru
22. sep 2008
10.297
3.922
113
Saj se večinoma strinjam s tabo. Od primera do primera različno. Sem komentrial samo zato ker se vsiljuje neke splošne resnice da tisti, ki je bil v študentu ali študentskem stanovanju (zato ker pač ne živi v LJ ali MB) je bil pri 18-ih samostojen, mansardarji se pa švercajo tam nekje do 35-tega, oziroma dokler starim ne zmanjka oziroma so jih pripravljeni prenašat.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Ja, v temu primeru bi starce v rit nabasala. Ko sem jst omenila, da bi si uredila mansardo, je fotr kot iz topa začel govort kaj bova morala upoštevati. Tko je. Nobenega skupnega hladilnika in teh jajc. Edino kar si delimo je vrt, pa še to ga z mami skupaj obdelujeva in je prav vesela, če kaj iz vrta poberem, da ne zgnije.

Odvisna je vzgoja. Pri nas je: "Zasluži si sam". Pri kolegici je:" Če imamo, ti bomo pomagali"... oboje je izredno dobra gesta.

To, da se študentje "osamosvojijo" ko gredo v študentski dom, bi jaz razumela samo v smislu, da gredo stran od staršev in da je to zelo težko. Kar se tiče financ pa sigurno niso samostojni, če pa so - smo pa spet pri zakonu o malem delu.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Če imajo hvala bogu, da ti pomagajo....

Čene pa res ne vem, kako lahko prideš pri 25 do stanovanja za 120k€.

Če smo pa že pri tem pa tudi pri 30-ih. Edino če si v dveh pa, da se do smrti zakreditiraš, tisto pa tut ni življenje.

pikijakob

Pripravnik
8. avg 2008
273
0
16
Obala
Citat:
Uporabnik timecop pravi:
Tukaj boš sedaj bral, kako so šli že vsi pri 9 letih na svoje in sami poskrbeli zase, v drugi temi boš bral, kako oni fuk.jo po 34 ur brez pavze, pa da njihovim partnerkam v petih minutah po 20x pride, pa kako imajo vsi izvenserijske tiče tipa xxxxl, v neki drugi temi boš pa od taistih bral, da jih je policaj ustavil pa nimajo 20€ za kazen plačat in naj jim hitro ostali pomagajo z nasveti kako rešiti situacijo... forum vse prenese...
wink-1.gif
467716-post_slo.gif
Drgač pa pri 20-ih na svoje, najprej v najem, potem počasi odkup.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
ksz....

No jaz sem prvič odšel od staršev, ko sem šel študirat. Takrat sem ene 3 leta živel v stanovanju z med 1 in 5 cimri, odvisno katerega leta. Po študiju sem za 2 leti prišel nazaj domov, si našel zaposlitev za nedoločen čas z solidno plačo, ter šparal.

Starši so mi nato dali hišo, katero sta si 15 let nazaj zgradila zase ene 50km ven iz mesta (takrat se je "kazala šansa" za zaposlitev v tistem kraju), potem je ta služba padla v vodo in bajta je bila zgrajena ter vseh 15 let prazna (sezidana, brez tlakov in fasade, z položeno elektro in vodno inštalacijo, ter pokrita in z vgrajenimi okni).

V tej fazi sem bajto prevzel jaz, ter naredil fasado, tlake, centralno, parkete, ploščice, 2 kopalnici ter si nabavil pohištvo. Za vse to sem porabil cca. 50k€, za kar sem večino vzel kredit na 10 let, foter mi je porok. Poleg tega so mi domači pomagali še z delom ter kakim €€€, če je slučajno zmanjkalo.

Sedaj sem cca. 1 leto na svojem in še 8 let rabim kredit odplačevat, sem pa star 25 in pol, sicer se vozim 50 km v službo, ampak povezave so dobre in v eno smer mi ne vzame več kot 40min po vseh omejitvah.

Vem da veliko tega nebi bilo mogoče če nebi bilo staršev in za to sem jim zelo zelo hvaležen in kjerkoli in kadarkoli tudi priznam kako sem prišel do 200m2 bivalne površine velike bajte.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.318
827
113
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
no marsikdo tukaj bi ti lahko rekel, da si luzer, ker sam pač nisi ničesar naredil. Si bil doma, oz. pač na podstrešju ki so ti ga uredili, sedaj se šlepaš na stanovanje od bejbe
evil.gif

točno to. ampak keč se skriva v detajlih, ki jih ne omenjamo. to da sem redno zaposlen od srednje šole, to da sm si plačal in naredil magisterij, to da se preživljam sam od 19 leta, to da so mi starši ponujali nov avto pa sem ga pol sam rajš kupu, to da od kar sem na svoji plači ne fejtam več staršev,itd ampak eni bojo rajši sebe povdigovali v superheroje, ker pač nimajo enake sreče v življenju kot nekateri. življenje je potrebo izkoristit, še posebej, če imaš starše, ki ti to lahko omogočijo. pa to še ne pomeni, da si mamin sinček.
nahrung002.gif

lp

Jst10

Pripravnik
1. sep 2008
151
0
16
A nekdo, ki je kot Pakul in si s svojim denarjem naredi prizidek - "dvojčka" na parceli, kjer imajo starši hišo in tako z vložkom v vrednosti ene garsonjere pridobi spodobno bivalno površino zase in svojo družino je po vaše tudi luzer in ima fail v odnosih?

Meni se zdi to ok in razumno. Če bi jaz imel to možnost (starši so pač v bloku) bi naredil isto in ne bi plačeval kredita za enosobno stanovanje temveč za 100 in več kvadratov velik prizidek...

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
evil.gif

točno to. ampak keč se skriva v detajlih, ki jih ne omenjamo. to da sem redno zaposlen od srednje šole, to da sm si plačal in naredil magisterij, to da se preživljam sam od 19 leta, to da so mi starši ponujali nov avto pa sem ga pol sam rajš kupu, to da od kar sem na svoji plači ne fejtam več staršev,itd ampak eni bojo rajši sebe povdigovali v superheroje, ker pač nimajo enake sreče v življenju kot nekateri. življenje je potrebo izkoristit, še posebej, če imaš starše, ki ti to lahko omogočijo. pa to še ne pomeni, da si mamin sinček.
nahrung002.gif

lp

Pa čudno, da še nisi imperija sezidal. Ti si pravi genij.

Od 19. redno zaposlen, sam si plačal študij, odklonil nov avto, ki so ti ga ponujali starši in si raje kupil svojega ... Svaka čast.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik Jst10 pravi:
A nekdo, ki je kot Pakul in si s svojim denarjem naredi prizidek - "dvojčka" na parceli, kjer imajo starši hišo in tako z vložkom v vrednosti ene garsonjere pridobi spodobno bivalno površino zase in svojo družino je po vaše tudi luzer in ima fail v odnosih?

Meni se zdi to ok in razumno. Če bi jaz imel to možnost (starši so pač v bloku) bi naredil isto in ne bi plačeval kredita za enosobno stanovanje temveč za 100 in več kvadratov velik prizidek...

467716-post_slo.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Kako že pravijo?

Živeti moraš vsaj toliko stran, da mati oz. tašča ne more pridet v copatah na obisk.
evil.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
na vrtu hiše? kako je pa to zgledal? stanovanjski konjtejner ali pa baraka verjetno ni ravno bila?

Kje si ti kakšen vrt najdu? Res, da je njihova parcela 1700 kvadratov ampak omenil sem na vrhu hiše, torej mansardo
priden.gif