Do katerega leta ste ziveli doma?

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Kako hitro se ti nekoga lahko znebiš ni noben kriterij fleksibilnosti trga. Sicer pa tudi pri nas poznamo avtorske, podjemne pogodbe in pogodbe o delu, tako da ne vidim posebenga problema v tem.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Zakonodaja je večji krivec. Da ti odpustiš nekoga rabiš 50 utemeljenih razlogov

Se da zaposlenega tako v glavo jebat, da bo sam dal odpoved v roku enga meseca,
druga varjanta, meni nekako bolj prisrčna, enostavno ga pokličeš v pisarno in mu poveš da
zdaj bo še dobil plačo konc meseca, pol pa več ne ker je firma v velikih škripcih in več plač nebo in da je boljše če da odpoved in dobi še nekaj
odpravnine. (katere pol seveda ne dobi)

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.435
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Bitch_inside pravi:
Kako hitro se ti nekoga lahko znebiš ni noben kriterij fleksibilnosti trga. Sicer pa tudi pri nas poznamo avtorske, podjemne pogodbe in pogodbe o delu, tako da ne vidim posebenga problema v tem.

Jah glej. Tako so nas učili na faksu. Če misliš, da se profesor moti, mu piši in povej, da nima prav.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.470
5.680
113
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Zakonodaja je večji krivec. Da ti odpustiš nekoga rabiš 50 utemeljenih razlogov

Se da zaposlenega tako v glavo jebat,

mu poveš da
je boljše če da odpoved in dobi še nekaj
odpravnine.

(katere pol seveda ne dobi)

Mmmm kako boljša varjanta....a ni to zavajanje.......upam da na kakga pamtnga naletiš k ti reče dejva mi2 tole na papir spravt da te pol še zares iztoži za odpravnino!

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.470
5.680
113
Tožu te za zavajanje....tud če nč ne dobim dobiš ti inšpekcijo

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:

Jah glej. Tako so nas učili na faksu. Če misliš, da se profesor moti, mu piši in povej, da nima prav.

Najbrž so vas na faksu naučil tud to, da fleksibilnost trga dela v osnovi ni to, da ti nekoga vržeš iz službe.
confused-1.gif
Ti govoriš samo o številčni fleksibilnosti, kar je sam eden izmed mnogih vidikov fleksibilnosti trga dela. Ne gre se za to, da ti odpuščaš ljudi, ampak zato, da jih najameš po potrebi in problema blazne zavarovanosti slovenskih delavcev se znebiš s tem, da z nekom za tisti čas, ko ga potrebuješ skleneš pogodbo o delu oz. podjemno pogodbo in je to to.
Sicer pa mislim, da so se slovenska podjetja uspešno rešila tega problema z zaposlovanjem preko agencij in spreminjanjem naziva delavcu vsake dve leti in s tem povezanim drkanjem v glavo....

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.105
464
83
45
dolenska
Se se pogovarjate do kdaj ste bli doma? Evo. S 15timi spokal v Lj. in od takrat za zmeraj. Sedaj jih mam 31, nekaj zemlje(s zeno pola pola, od mojga fotra za poroko) svoje stanovanje(kreda, ki je tut pola pola). Uradno sem se odselil pa s 25. Tastari so mi sponzoriral do 16tega leta, ker nisem mel stipendije. Potem pa se kak tolar za praznike. Glede na to da je bil fotr veliko brezposeln in trije mulci, nisem dobil veliko. A neki le. To da je trajal do cca 22tega leta. Eni smo mal prej zacel delat, kaj cmo. Po pravici povedano, bi verjetno tut jaz na zizku visel, ce bi mel dost velko bajto in dost denarja, tja do 30tega leta. Mislim, da sem sel prehitro od doma a to da eni zvijo na starsev racun do 30 oz do 27 mi je mal butast. Lahko bi se taki zavedal, da se bi tudi starsi kaj kdaj privoscili, ce ne bi bilo pjavk na njihovih racunih.

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Do 20ega, potem pa v najem (z dvema cimrama). Lahko bi rekli da skrbim sama za sebe, ker to kar dobim od doma je pokojnina ki pripada meni (en del pokojnine si vseeno vzamejo doma).
V iskanju redne službe, potem pa par let šparanja in kredit da grem čist na svoje
smile-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Z 18 od doma študirat..... potem par let doma..... potem v lj........ zdaj sem pa na počitnicah spet doma...... zdaj pa spet počasi za v lj pakiram......

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Pri nas, te noben delodajalec ne bo vzel če bo videl da si v 3 letih zamenjal 5 služb. Ker je potem "sigurno nekaj narobe z tabo".

Tudi zunaj bodo cudno gledali tajnico (ali referenta ali prodajalca ali ...), ki v 3 letih zamnja 5 sluzb. Ne bodo pa (in pri nas tudi ne) cloveka, ki dela na projekt (cimo vpeljava poslovnega procesa, IT projekti, reorganizacije) ali pa nekoga, ki je pac imel smolo pa je 5 firm crknilo, ko je delal tam ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
In enako "na svoje" se mi zdi, če ti starši pomagajo (ne 100% financirajo, ampak pač pomagajo) pri nakupu (ne pa tudi kasnejšem vzdrževanju in splošnih življenskih stroških) stanovanja. Ali bi jim moral človek reči ne, da bi imel občutek, da je na svojem?

Se popolnoma strinjam s tabo in hvala bogu, da ti starši pomagajo, če ti le lahko. Tudi jaz bom svojim otrokom pomagala po najboljših močeh. Mene edino moti, da veliko ljudi, ki jim starši pomagajo in že od majhnega živijo v izobilju, nimajo ravno najbolje izoblikovane predstave o realnosti in zelo radi solijo pamet in dajejo nasvete tistim, ki nimajo nobenega zaledja.

Točno tako. Ne vem zakaj starši ne bi pomagali, če lahko? Po logiki enih je treba biti doma dokler nisi 150 % spodoben financirat vsega. Šele potem si "odrasel." In po možnosti take kvasiš, ko pri 25+ živiš doma in "čakaš", da se vse poklopi
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Slovenci so ziheraški narod. 99% ljudi je nekako glavni cilj v življenju, da si kupijo svoj košček zemlje in dobijo službo za nedoločen čas in potem si kao dosegel vse kar sploh lahko.
grin1.gif
Stvar vzgoje pač. V tujini je normalno, da živiš v najemu, da se preseliš 10x ali več, da delaš na nekem projektu par mesecev in si potem poiščeš novo zaposlitev. Pri nas tega ni ... ne vem ali smo tako pesimistični glede prihodnosti že po naravi, ali so to ostanki starega sistema o. iz kje izhaja ta strah in želja po predvidljivosti življenja.

Razlog je v nefleksibilnem trgu dela v Sloveniji.

Se zdalec ne samo to. Razlog je tudi zaljubljenost v lastnino oz neprimerno razmerje med najemninami in cenami ... Tezko je zamenjat slzbo na drug konec drzave ce moras zato prodat nepremicnino in jo drugje kupit, traja in traja, pa se zakonodaja je taka, da te znajo se s kaksnim davkom usekat. Najemat se pa ne splaca, ker za ceno najmenine za obrok kredita dobis ...

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.669
2.409
113
Pomurje
Meni se trenutno nikamor ne mudi.

Tašča zaenkrat še nudi varno in varčno zavetje.

Sem pa doma cca 2-3 ure in spanje. Kaj čem s stanovanjem ali hišo.

Ko bo res viška denarja upam, da tam čez 10 let pa pade kvalitetna lesena hiša s cca 100m2.
Otroci pa lahko gredo nad babico živet, če se jim zaželi več placa.

Lp

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.105
464
83
45
dolenska
Ses je. In ce je doma kmetija ali podjetje, vsi prispevajo v skupno blagajno. V tej temi se isce mamine maze ali koliko casa te zvijo starsi, si mislim.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.318
827
113
kaj pa če te starši ne spustiojo od doma? nekateri straši mislijo, da so njihovi otroci lastnina in jim govorijo, da itak niso sposobni sami živet, da bodo lačni, niso sposobni za delo,... delajo otroke odvisne. A te otroci so tud mamine maze?

lp

sad

Guru
24. avg 2007
21.243
9.873
113
Od 15-tega leta naprej (dijaški dom, študent), pri 24ih par mesecev spet doma, potem pa adijo. Lastno stanovanje na kredo.
Pa je doma cel štuk prost za zrihtat...