Do katerega leta ste ziveli doma?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.435
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
Ma saj, zakaj sploh it od doma? Razen, če to pač moraš zaradi šole, službe, ženske ali spora z domačimi. Glede na to, da je danes polno geekov, ki pri 25ih preživi 16h na dan zaprt v sobi in ne komunicira z nobenim pri bajti, bi bilo brezveze, da hodi nekam stran, ker bo še lačen. Pa tudi samskih je ogromno, živeti sam nekje v lastnem stanovanju pa je dolgcajt...

Zakaj?

En razlog je, da medgeneracijska simbioza na dnevni bazi ne funkcionira. Imet vsak dan pogovore z mamo, babico.. enostavno to ne gre.

Drugo. Gledat/ poslušat 30 let iste 4 ljudi vsak dan. WOW, super razpon in raznolikost mnenj, pogledov, filozofije. Dbest.

In kdor je imel kdaj cimre, mogoče lahko ynosu prišepne, da morda res ne prideš nag izpod tuša, če imaš 2 cimra (btw: a doma pri mami si prišel nag izpod tuša, al kako), pridobiš pa po drugi strani izkušnjo drugih ljudi, njihovega razmišljanja, pogledov na svet, navad itd.. vse to PO MOJEM mnenju bogati človeka.

LP,
PIC

Ne vem zate, ampak jaz ko sem še živel doma in sem razmišljal, kako bi rad šel od doma (pa nisem imel dosti tekočih financ) si sam sebe nisem predstavljal s cimri...ampak sam oz. največ s partnerko. Tako, da lahko sam uredim dnevno sobo, postavim zvočnike kamor mi paše, kupim drag 3 slojni skret papir ker mi paše in mi ni treba skrbet, če bo kdo od cimrov težil pri deljenju stroškov....mi ne bo treba poslušat obiske od cimrov, če mi ne paše ipd...ipd...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Uživaj, stieber!

Pa zjutraj mamo pozdravi, ko si boš zobe umival
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Bom pozdravil!!! Samo dvomim, da me bo slišala tako daleč...ene 120 km je proč.
evil.gif

Torej si midva dopisujeva ravno v času, ko sta s tvojim očetom odšla na zaslužen dopust, klosar pa na Facebooku v status napiše: "yeeee, home alone..party time..?"
smile-1.gif

LP,
PIC

Ne.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.435
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Povprečna starost Slovenca, ko zapusti dom svojih staršev in "gre na svoje" znaša 31,5 leta pri moških in 29,6 leta pri ženskah.

vir: RTVSLO.si

V Ljubljani zaradi višjih cen najemnin verjetno še višja starost. Nisem našel podatka. Tako da, če se je nekdo odselil od doma NA SVOJE pri 25-ih in vmes še študiral, ni zaradi tega mamina maza.

Še enkrat. Financiranje s strani staršev ne šteje.

Torej če bi ti starši ponudili, da ti pomagajo z najemnino, samo da se zaboga spokaš iz njune bajte po 25. letih vzgoje in pranja gat, bi rekel: "o, ne ne mamica, to pa ne. Bom raje pri tebi doma, ker je to manj patetično kot pa biti na svojem in prati svoje gate, pa čeprav mi daješ denar."

smile-1.gif

LP,
PIC

Kot prvo nismo spadali med premožnejše, tako da mi niti ne bi mogli privoščit za najemnino. Kot drugo, če bi že imeli denar, bi mi rekli "če hočeš it na svoje si sam plačaj".

Najlažje bi bilo, da bi mi starši kupili flat pri 23-ih in bi se osamosvojil (
bonk.gif
)...ampak to so le sanje.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Povprečna starost Slovenca, ko zapusti dom svojih staršev in "gre na svoje" znaša 31,5 leta pri moških in 29,6 leta pri ženskah.

vir: RTVSLO.si

V Ljubljani zaradi višjih cen najemnin verjetno še višja starost. Nisem našel podatka. Tako da, če se je nekdo odselil od doma NA SVOJE pri 25-ih in vmes še študiral, ni zaradi tega mamina maza.

Še enkrat. Financiranje s strani staršev ne šteje.

Torej če bi ti starši ponudili, da ti pomagajo z najemnino, samo da se zaboga spokaš iz njune bajte po 25. letih vzgoje in pranja gat, bi rekel: "o, ne ne mamica, to pa ne. Bom raje pri tebi doma, ker je to manj patetično kot pa biti na svojem in prati svoje gate, pa čeprav mi daješ denar."

smile-1.gif

LP,
PIC

Kot prvo nismo spadali med premožnejše, tako da mi niti ne bi mogli privoščit za najemnino. Kot drugo, če bi že imeli denar, bi mi rekli "če hočeš it na svoje si sam plačaj".

Najlažje bi bilo, da bi mi starši kupili flat pri 23-ih in bi se osamosvojil (
bonk.gif
)...ampak to so le sanje.

Si pa skromen. Ena moja bivša je pri 25. postala lastnica 4- in 3-sobnega stanovanja v ljubljanskih elitnih sosesah + avta srednjega cenovnega razreda. Njej sem tudi težko pojasnil pojem "realnega" življenja
smile-1.gif
.

LP,
PIC

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
recimo pri nas imamo 3 sobe čisto fraj.. s tem da sam osebno uporabljam 2 sobi v svojem nadstropju + kopalnica, ter 2 sobi v kleti (hobi, ki vzame veliko prostora...)
sam osebno imam na razpolago celotno nadstopje, kjer je naslednja stvar ločen vhod...
se mi res še splača na svoje?

ne vidim (še!) razloga da bi šel na svoje ter znižal svoj (že tako ne visok) življenski standard samo zato da lahko rečem "ne sem na svojem, plačujem 1/5 plače za najemnino, medtem ko imam na voljo polovico hiše, ampak sem preveč fancy za kaj takega..."

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
Ma saj, zakaj sploh it od doma? Razen, če to pač moraš zaradi šole, službe, ženske ali spora z domačimi. Glede na to, da je danes polno geekov, ki pri 25ih preživi 16h na dan zaprt v sobi in ne komunicira z nobenim pri bajti, bi bilo brezveze, da hodi nekam stran, ker bo še lačen. Pa tudi samskih je ogromno, živeti sam nekje v lastnem stanovanju pa je dolgcajt...

Zakaj?

En razlog je, da medgeneracijska simbioza na dnevni bazi ne funkcionira. Imet vsak dan pogovore z mamo, babico.. enostavno to ne gre.

Drugo. Gledat/ poslušat 30 let iste 4 ljudi vsak dan. WOW, super razpon in raznolikost mnenj, pogledov, filozofije. Dbest.

In kdor je imel kdaj cimre, mogoče lahko ynosu prišepne, da morda res ne prideš nag izpod tuša, če imaš 2 cimra (btw: a doma pri mami si prišel nag izpod tuša, al kako), pridobiš pa po drugi strani izkušnjo drugih ljudi, njihovega razmišljanja, pogledov na svet, navad itd.. vse to PO MOJEM mnenju bogati človeka.

LP,
PIC

Ne vem zate, ampak jaz ko sem še živel doma in sem razmišljal, kako bi rad šel od doma (pa nisem imel dosti tekočih financ) si sam sebe nisem predstavljal s cimri...ampak sam oz. največ s partnerko. Tako, da lahko sam uredim dnevno sobo, postavim zvočnike kamor mi paše, kupim drag 3 slojni skret papir ker mi paše in mi ni treba skrbet, če bo kdo od cimrov težil pri deljenju stroškov....mi ne bo treba poslušat obiske od cimrov, če mi ne paše ipd...ipd...

No, to so seveda upravičene dileme. Pač paziš koga vzameš v svoj habitat. Jaz sem v svoji "karieri" zamenjal, hm, ene 5-7 cimrov, pa je bil samo eden malce nekompatibilen in sem dal unistall, pa je bilo.

V ZDA imaš rečimo cimrovanje vsepovsod. In to folk, ki je lahko tudi 50 in več let. Zakaj?

Če nima $$ za bajto/flat, lahko narediš naslednje:

a) ostaneš doma
b) greš na svoje še z nekom, ki ima podobno ekonomsko situacijo kot ti

Sem živel tudi sam, pa mi je bilo na trenutke malce dolgčas, v študentskih letih pa tudi pojem "dolgoletna" punca ni ravno pogost, tako da ostaneš samo na obiskih punce, ane
smile-1.gif
.

Izgovarjanje na ekonomsko situacijo je, kot sem že napisal, za lase privlečeno. Simple: če bi res želel, bi odšel od doma in požrl desjstvo, da čimer noče dat za troslojni wc papir, ampak samo za dvoslojnega.

Ampak biti na svojem pomeni, da ostane manj denarja, za iPhone, pa prenosnike, avtomobile itd...
smile-1.gif

LP,
PIC

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik cappy pravi:
recimo pri nas imamo 3 sobe čisto fraj.. s tem da sam osebno uporabljam 2 sobi v svojem nadstropju + kopalnica, ter 2 sobi v kleti (hobi, ki vzame veliko prostora...)
sam osebno imam na razpolago celotno nadstopje, kjer je naslednja stvar ločen vhod...
se mi res še splača na svoje?

ne vidim (še!) razloga da bi šel na svoje ter znižal svoj (že tako ne visok) življenski standard samo zato da lahko rečem "ne sem na svojem, plačujem 1/5 plače za najemnino, medtem ko imam na voljo polovico hiše, ampak sem preveč fancy za kaj takega..."

Ti ker pejd v šotor, da boš osreæil PIC-a
grin1.gif

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Lahko mu subletam flat, ko naslednjic sibnem kam za pol leta. Tako, "za test",
smile-1.gif

lp,
PIC

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Razmišljaš ok!
smile-1.gif
Sobivanje z raznimi cimri ti da res neprecenljive izkušnje. Sam sem šel od doma pri 15ih (šola) in v cca 10 letih zamenjal kakih 12 sostanovalcev. Od sošolcev, kolegov, študentk (leto dni živel sam s štirimi pa sploh ni tak vau kot se sliši, preveč ženskih tem...), punc, itd. Ko sem 2 leti stanoval z dvema kolegoma iz iste branže smo delali nore projekte, skoraj vsak dan (po šihtu) neke nove ideje, neverjetno koliko različnih pogledov na določene zadeve. Sicer pa je bilo z vsemi ok in je nastalo še pa še zanimivih zgodb. Vsakemu bi priporočil eno tako izkušnjo (vsaj par let od doma), ker na ta način res pridobiš dragocene izkušnje, ki jih v domačem okolju ne bi nikoli. Vedno pa seveda pride čas, da se človek le nekoliko ustali...

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
Ma saj, zakaj sploh it od doma? Razen, če to pač moraš zaradi šole, službe, ženske ali spora z domačimi. Glede na to, da je danes polno geekov, ki pri 25ih preživi 16h na dan zaprt v sobi in ne komunicira z nobenim pri bajti, bi bilo brezveze, da hodi nekam stran, ker bo še lačen. Pa tudi samskih je ogromno, živeti sam nekje v lastnem stanovanju pa je dolgcajt ...

Ni nujno
cheer.gif
zna biti super

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Če bi imel pogoje bi šel takoj na svoje
smile-1.gif

Zdaj pa ko kot (izredni in faks si plačujem sam) študent (s polnim delovnim časom in dvema diplomama) praktično skoraj preživljam starše med tem ko sem 200km od doma je pa zajebano...
Ta teden sem očetu kupil avto, ker je povozil srno, finance mu pa ne dopuščajo nakupa drugega avta. Sicer bi nekateri rekli, da vse kar je pod 30k eur ni avto.. ker ste vsi "fully loaded" (s strani staršev) ali pa imate velike goflje. Je pa vseeno avto, sicer star 10 let ampak jebiga. Je boljši od mojega...
In kam smo prišli, da "otroci" pri 25-ih kupujemo avte staršem, namesto obratno? Včasih se vprašam kako v peesdi mi sploh znese z vsem (delom, študijem ob delu, financiranju sebe pa še deloma staršev...)
bonk.gif

večina ljudi moje starosti imajo neko finančno varnost v ozadju.. no, jaz je nimam. In ko bom šel dejansko na svoje (brez cimrov in vsega tega, prav na svoje) mi starši ne bodo mogli pomagati. verjetno jaz bolj njim..

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Lepo od tebe...

Citat:
Uporabnik escada66 pravi:

Se mi zdi, da sploh ne preberete kaj PIC piše in predvsem KAJ JE NAPISAL...
PIC popolnoma se strinjam s tabo...živet doma do 30 bog ne daj čez, je že perverzno...in odklon je tukja še samo milejša oblika ..
Moški ki ostane doma ga ...hm, sorry...lastna mati kastrira. in razno opravičevanje , da ni zneslo, da ne gre, da ni pogojev...bull shit...da se, če se hoče...ampak je potrebno "Home Made Hotel sa 5 zvezdica zapustiti in skrbet zase in s svojo glavo.

Izgleda da vsi prihajate iz blokovskih stanovanj. V tem primeru se strinjam z napisanim.

Na kmetih je pa dosti drugače. Jih kar nekaj poznam, ki so naredili bajte in vzeli starše pod streho, ker je bila njihova že stara.

Kako perverzni morajo biti šele ti.
priden.gif

Pa če misli furat kmetijo še naprej in so stari naredili bajto pred 30-imi leti, tudi ne vidim razloga, zakaj si človek ne bi uredil mansarde.

Poleg kosila, ko prideš domov je velika prednost tudi, da ti pazijo na otroke.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Takšna je pa moja zgodba.....pri 23ih se odselil, se poročil in sva šla živet v najemniško stanovanje. Sedaj sem star 28 let in imam že praktično dokončano montažno hišo. Selitev je planirana še v tem letu
smile-1.gif
))

Sej midva sva tudi že prej razmišljala, da bi šla v podnajemniško ampak sva potem pogruntala, da se računica nebi izšla. Nihče nama ni nič dal, tako da je bilo za nakup potrebno kar veliko našparati. Če bi plačevala najemnino + vse stroške bi ostalo bolj qrc. oz. bi se bilo potrebno odrekati še več kot sva se. Glede na to da sem imel doma stanovanje zase je moja prišla k meni za 2 leti, da sva potem nekako finančno izpeljala stvar in šla na svoje.

Sej v bistvu se moraš samo odločit. Isto je bilo pri otroku. Zdi se ti, da nikoli ne boš pripravljen. Se pač lotiš zadeve, ostalo se že porihta
smile-1.gif

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Tako nekako je pri meni. S fantom sva želela na svoje, pa sva ugotovila, da bi čist preveč denarja stran vrgla za najem. Pogovoril smo se z mojimi starši, uredila sva si stanovanje v mansardi in imava mir. Svoje stroške, svojo kuhinjo...

Dejstvo je, da namesto najemnine sedaj lepo varčujeva in čez kakšnih 5 let bova začela razmišljat o gradnji hiše. Imava sicer srečo, da imava zemljo, tako da bi jo rada izkoristila. Ker sva oba celo življenje v hišah, nama je blok zadnja možna varianta.

Res pa je, da je iti stran od t'starih veliko lepše. Vendar če pa gledam dolgoročno, je pa to super rešitev za šparanje denarja in kupovanje nepremičnine...če se seveda razumeš doma.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
467716-post_slo.gif

približno enako kot pri meni, le da smo cca 3 leta živeli skupaj v 4 sobnem stanovanju (malo je bilo treba privarčevati), nato sva odkupila stanovanje od staršev (ki sta si zato kupila manjše, njunim potrebam primerno) in sedaj živimo lepo sami ter čakamo drugega mulčka
smile-1.gif