Dizli & start/stop

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.585
339
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Hoci pravi:
Vozniki Kia-e bi se mogli malo zamislit, dobesedno vsak teden kakšen brez luči ker sveti samo tist LED trak na prednjih. Očtino Kia fahrerji mislijo da če gori luč na števcih da tudi zunanje....

Pa je to res? Ker fora dnevnih luči je ravno to da ti ne gori osvetlitev armaturke in stikal. Tako da je ša manj razumljivo da bedaki ne vključijo luči ko se jim na števcu ne vidi nič!
rolleyes-1.gif
Ne govorimo o temi, takrat že večinoma vsem kapne, da nekaj ne štima. No, razen po mestu, ko imaš mestno osvetlitev in vidiš tudi na štavec. Kratki tuneli, slabši svetlobni pogoji v megli ali dežju. Dam glavo stran, če ti to opaziš in bi se vedno spomnil vključit žaromete. Sam vem, da sem imel na začetku precej težav s tem, pa tudi sedaj me občasno še vedno zanese. Seveda je pa enostavna rešitev: imeti stalno vključene zasenčene žaromete in je. Samo meni ne diši to.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Kaj je fora, da zadaj ne delujejo luči? Okoljevarstvene "trenutne fore", da ne trošimo energije, hahahahahha NOT al da ko zaviramo, se prižgejo zadnje 3 luči in "zbudimo" zadaj vozečega?

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Pr fiatu pr močnik sem prosil ravno to pa so rekli, da se ne da...

Zmeraj moram sam ročno izklapljat ta šit. Men se zdi čisto neuporabno...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.345
9.582
113
EU
Na ženinem Atosu sem pred leti predelal vklop samo sprednjih zasenčenih luči prek enostavne elektronike. Avtomat (Delay timer) samodejno prižge luči po 45 sekundah ko se da kontakt s ključem. Torej, brez osvetlitve armaturke, tablice in zadnjih luči. Na prižig luči opozori rumena kontrolka.
Ne vem kakšna težava bi bil tunel, dež ali nevemkaj. V teh primerih se ne oziram na avtomat in ročno vklopim luči, kot se to vedno delalo do sedaj pri slabši vidljivosti. Tako so nas učili v avtošoli.
cool-1.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Armaturka pri Kiji ravno tako gori pri izklopljenih glavnih lučeh oz dnevnih lučeh, ko svetijo samo sprednje ledice, tako da recimo ob prehodu v tunel ne opaziš razlike v svetilnosti niti znotraj, niti zunaj, saj so tuneli večinoma osvetljeni.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Citat:
Drži, vendar sem ti napisal, kako so zadeve v praksi trenutno že rešene pri nekaterih avtomobilih .

Kot sem že na začetku napisal, bi morale biti dve možnosti pri tem:
- dnevni žarometi z vključno zadnjimi žarometi in potem so lahko brez senzorja
- dnevni žarometi samo spredaj, vendar obvezno s senzorjem in ostalimi robnimi pogoji (npr. dež, hitrost, itd.)
Tretjo (torej dnevni žarometi samo spredaj brez senzorja) pa bi morali prepovedati. In bi bila zadeva rešena. Imam pa občutek, da se bo kaj podobnega zgodilo (ali pa bodo zgolj zahtevali tudi zadaj dnevne žaromete na vseh avtomobilih), ko bo prišlo zaradi tega, do kakšnega hudega trčenja. Če se to seveda ne bo zgodilo pri nas, kjer bo hitrost kriva oz. sedaj, ko imajo tudi merilce varnostne razdalje, bo ta kriva.

Kot si omenil pri nekaterih ta dražjih in z polno opremo. Mlinčki za 10.000-15.000€ tega seveda nimajo se pa najbolj prodajajo.

Se pa povsem strinjam s tabo glede prepovedi prodaje avtov s šalabajserskimi denvnimi lučmi. SJTV1 Kje si ko te potrebujemo. Daj kake proteste(VELIKO njih) pri avtomobilskam lobiju in zakonodajalcih.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.754
5.908
113
Meni tukaj nekaj ni jasno... zakaj pri vragu nebi gorele zadnje luči ob vseh pogojih. Kaj res toliko energije potrošijo? Če potrošijo pa bi 3w ledike not zmontirali, pri kitajcih pridejo jebenih 3 eure. Ker mene tudi podnevi zmoti kak avto ki vozi brez njih, da o tunelih/dežju/megli/zvečer ob mraku sploh ne govorim.

Jaz sem mojo rjavico že ob nakupu predelal, da se avtomatkso vklopijo dnevne luči in hkrati tudi zadnje (pač nimam led/xeon luči). Tako da moram šalter zavrtet samo takrat ko rabim dolge luči.

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
To je to. Tudi meni ne bo nikoli jasno ZAKAJ žrtvovat varnost in vidljivost zaradi par vatov energije(ok par mg CO2). To verjetno vedo samo inženirji in birokratski zakonodajajci, ki nikoli ne živijo v realnosti ampak v nekem vzporednem svetu in nato napišejo zakone za naš svet.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
To je metoda za VAG vozila kjer se S&S sistem trajno izklopi (se spremeni robni pogoj: temperatura izklopa s -50 na +50).
A obstaja se kakšen drugi način izklopa za VAG avtomobile?
Recimo, da si zapolni zadnje stanje tipke, oz. da je privzeto izklopljen, a se ga da s tipko aktivirati.

Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Na VAG u se da preko računalnika to izklopit tudi trajno. MTL to celo prodaja kot storitev, sem našel na youtubu. Res ne verjamem da bi tole lahko imelo vpliv na garancijo. Konec koncev bi lahko prišel v uradni servis zahteval da ti izklopijo, ter pač plačal tisti priklop na računalnik.
Navodila za Golf VII:
http://www.vwgolf.net.au/showthread.php?20132-Disable-the-STOP-START-system-on-Mk7-Golf-s

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Jaz sem na golfu in passatu avtomatiku opazil, da se ne ugasne, če na npr. semaforju samo nalahko pritisneš zavoro. Ne vem pa, kako je pri ročnem menjalniku.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.585
339
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik boc pravi:
To je metoda za VAG vozila kjer se S&S sistem trajno izklopi (se spremeni robni pogoj: temperatura izklopa s -50 na +50).
A obstaja se kakšen drugi način izklopa za VAG avtomobile?
Recimo, da si zapolni zadnje stanje tipke, oz. da je privzeto izklopljen, a se ga da s tipko aktivirati.

Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Na VAG u se da preko računalnika to izklopit tudi trajno. MTL to celo prodaja kot storitev, sem našel na youtubu. Res ne verjamem da bi tole lahko imelo vpliv na garancijo. Konec koncev bi lahko prišel v uradni servis zahteval da ti izklopijo, ter pač plačal tisti priklop na računalnik.
Navodila za Golf VII:
http://www.vwgolf.net.au/showthread.php?20132-Disable-the-STOP-START-system-on-Mk7-Golf-s
Seveda obstaja. Žal se kot vedno ustavi pri denarju
evil.gif
.
http://shop.stemei.de/de/start-stopp-automatik-memory-modul-ssam-modul-vw-audi-seat-skoda
Sem imel kar nekaj povpraševanje po tej zadevi in vsi bi to imeli za drobiž. Ko jim poveš za ceno, pa nikjer več nobenega
tongue-1.gif
.

Še moje osebno mnenje: SS sistem na VAG-u deluje dobro (ne odlično) v povezavi z ročnim menjalnikom. Edina težava tukaj lahko nastane to, kar je omenjeno v zgornjem linku: da ga tiščiš do polnega, potem pa se ustaviš na semaforju in ti SS ugasne motor. Vsekakor slaba popotnica za žarečo turbino. V povezavi z DSG menjalnikom je pa zgodba drugačna, tam pa zna SS zelo neprijetno presenetit. In večinoma želijo potem lastniki zadevo trajno izključiti, kar seveda ni težava.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.585
339
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Ta resitev verjetno temelji na CAN bus komunikaciji.

Lahko pa jim predlagas, da si naredijo sami:
http://www.nicomania.de/auto/start-stop-automatik-deaktivieren

;-)
Ja, najbolje.
wink-1.gif

Glede na samokritičnost Slovencev predvidevam, da bi bili vsi to sami sposobni spravit skup
grin1.gif

Potem bi se pa spraševali, zakaj je avto na ravni AC nenadoma zablokiral in naredil verižno trčenje.
evil.gif

Kakorkoli opcij je več, vse se da. Koliko je pa to komu vredno in ali je pripravljen za to plačat zahtevano vsoto denarja, se mora pa vsak sam odločit.
cool-1.gif

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Najbolj neumen start stop sem doživel pri testnemu Citroen Cactusu avtomatic ,ki ti izklop mašino že pri 7km/h ,ko naprimer nekam prav počasi zavijaš ali pa spuščaš pešce pa se avto še premika .Lahko se samo popolnoma izklopi ,da bi imel pa možnost ,da se deluje pri 0km/h pa ne...

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik paci pravi:
Najbolj neumen start stop sem doživel pri testnemu Citroen Cactusu avtomatic ,ki ti izklop mašino že pri 7km/h ,ko naprimer nekam prav počasi zavijaš ali pa spuščaš pešce pa se avto še premika .Lahko se samo popolnoma izklopi ,da bi imel pa možnost ,da se deluje pri 0km/h pa ne...

hysterical-1.gif

spet je imel en pametnjakovič preblisk, ta bi bilo nekaj takega KUL