Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
pa sej zato pravim,lahko se vsi na trepalnice vržemo, dokler ukrepi ne bodo enotni na celini kateri vsi skupaj živimo nima smisla, prej bomo zadevo sprejeli, prej bo lažje in bomo normalno funkcionirali naprej

corsol

Guru
11. mar 2010
3.013
978
113
še 1 info, ki kaže na to, da je ponekod bistveno več okuženih kot pa uradno potrjenih:

UK is 4 weeks behind Italy
true UK cases likely up to 10,000

uradno potrjenih do danes 590

• Všeč mi je
Reactions: navlixx

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
še 1 info, ki kaže na to, da je ponekod bistveno več okuženih kot pa uradno potrjenih:

UK is 4 weeks behind Italy
true UK cases likely up to 10,000

uradno potrjenih do danes 590

sej pri nas jih je tudi najbrž x5
samo če tako gledamo jih je potem povsod najbrž x5, tudi uradno kitajsko poročilo jih ima najbrž x5
kje je italija zaje.bala da jih ima tako število oz. ali jih drugi premalo odkrivamo?
ali ima morda kdo podatek koliko jih dnevno zaradi virusa več umre v italiji kot sicer brez virusa?to bi bilo za primerjat,ker se mi zdi , da številka ne bi bistveno odstopala, morda se pa motim

19. jul 2007
2.840
1.563
113
Let's 2018 je bilo v It 440 k rojstev, če je neto prirastek 0, recimo da je isto število smrti, potem je to 1250 smrti na dan, kar je 168 smrti zaradi korone + 14%

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
sej pri nas jih je tudi najbrž x5
samo če tako gledamo jih je potem povsod najbrž x5, tudi uradno kitajsko poročilo jih ima najbrž x5
kje je italija zaje.bala da jih ima tako število oz. ali jih drugi premalo odkrivamo?
ali ima morda kdo podatek koliko jih dnevno zaradi virusa več umre v italiji kot sicer brez virusa?to bi bilo za primerjat,ker se mi zdi , da številka ne bi bistveno odstopala, morda se pa motim

Če sem prav izračunal v Italiji dnevno povprečno umre 1726 ljudi.

Zdaj pa samo odvisno od tega kako velik časovni okvir vzameš. Če vzameš cel mesec, kjer je to 1000 od 52000 je res “majhna” številka. Če vzameš od včeraj kjer je nekje 200 od 1726...

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Če sem prav izračunal v Italiji dnevno povprečno umre 1726 ljudi.

Zdaj pa samo odvisno od tega kako velik časovni okvir vzameš. Če vzameš cel mesec, kjer je to 1000 od 52000 je res “majhna” številka. Če vzameš od včeraj kjer je nekje 200 od 1726...

saj ravno to premišljujem, tudi zaradi korone posredno so najbrž umrli tisti, ki bi v 6 mesecih umrli tudi brez, ok sigurno obstaja določeno število ljudi , ki jim je korona smrt pospešila za 1-2 leti morda celo 3,s samo ti so najbrž izraženi v promilih in ne %, ne vem, razmišljam naglas, ker so si podatki od države do države tako različni
pa še nekaj:čez noč smo dobili 2. najpomembnejši resor v EU, pa ni bilo tako dolgo nazaj ko smo se norčevali iz Lenarčiča, upam da pokaže vsaj 10% tega kot Dončić v NBA , da ne izpademo spet loleki pred EU

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
Men pa ni jasno kaj je s tem skret papirjem...taka panika okol tega ...
Folk ima preveč razvajene riti. Je ceneje role kuhinjskih bolj trpežnih brisač ... bolje obriše in še zmasira hemoroide, namesto se direkt z nohti praskat ... olajšanje je sicer potem manj intenzivno, ampak pol manj boleče :valjamse: ... res pa, da školjka težje požira te plahte mimo ovinka v njej :evil: ...
------------------------------------
" ... Err. - System Overload - ReBoot Matrix - 3-2-1 ..." :jezen:

• Všeč mi je

delter333

Guru
21. maj 2010
1.852
1.557
113
Notranjska
Jst ne poznam nalezljivosti ker jo noben ne, ker noben ne pozna kakšna je sploh bila prisotnost virusa v določenem območju. Posledično ni poznana tudi smrtnost in pa število ostalih zapletov pri takem virusu. Trenutno imaš samo te številke glede na število testiranj, ki pa nihajo od države do države (tudi za faktor 10x) glede na obremenitev zdravstva in količine testiranja.

Tako da govorit o temu da ima virus 5% smrtnost in 30% zapletov je totalna bedarija. To se zgodi ko testiraš virus samo pri tistih ki pridejo na urgenco, pa še to prej izvedeš triažo in jih 70% pošlješ domov na čajčke in lekadol.

V državah kje virus ne "raste" več so absolutne številke mrtvih precej nižje ali kvečjemu podobne kot pri navadni sezonski gripi, torej kaj je sedaj s tem? Ali je smrtnost res zelo nizka ali pa je virus slabo nalezljiv (gleda na podatke stavim na prvo).

Lahko pa predstaviš ti (kot delno strokovnjak) neke boljše objektivne podatke zakaj bi se morali tega virusa bati?

Smrtnost je kar lepo znana smrtne primere deliš z seštevkom umrlih in ozdravelih. Nekateri to delajo da število umrlih delijo z vsemi primeri no to je v redu v primeru da vsi okuženi preživijo.
Zdaj ne vem najbrž imaš precej premoženja vezanega v gospodarstvu in ti denarnica trpi priznam malo tudi meni in prihodnja leta ne bodo luštna, vendar človek naj bi bil razumno bitje in meni ni težko razumeti kaj je R0 in kolikšen je ta pri gripi (1,2) in pri cov19 (od 3 navzgor). Vsi ti podatki obstajajo jih imamo pri sosedih ve se tudi da ima 10% okuženih velike težave z dihanjem.
Kaj lahko naredimo? Kitajci so R0 zmanjšali z poolnim lock downom, Hongkong tudi, Korejci so šli v masovno testiranje, Italijani so zamudili oboje, je kar nekaj pricevanj italijanskih doktorjev na YouTubeu, ki upravičujejo zaprtje vsega in trdijo da bi morali to storiti prej ker prihaja do kolapsa zdravstvenega sistema. Zato bo pa pravim še veselica v ZDA problem so preveč časa pometali pod preprogo in se šli "business as usual" in ob njihovem zdravstvenem sistemu je to recept za katastrofo, ni čudno da indeksi padajo za 10% na dan. Zato bi bilo dobro da vsi sprejmemo nova dejstva, ki so nas udarila v našem mirnem življenju in začnemo funkcijonirat kriznemu okolju primerno le tako bomo učinkovito prebrodili leta ki prihajajo z malce manj premoženja v raznoraznih skladih vendar s svetlejšo prihodnostjo.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.218
1.721
113
40
Je kdo pomislil koliko ljudi je utonilo zadnje leto v sredozemlju?
Koliko zaradi lakote..?
Tudi ko de je dogajalo na Kitajskem je bilo še "vse ok"...
Zdaj pa se kaže, da se svet vrti skozi oci zda in eu in predvsem da so kitajci dosti bolj učinkoviti od nas "zahodnjskov"...
Aja, pa da so Italijani bolj kot ne cigani :)

• Všeč mi je

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Delter333.
Potrudi se prečitat, kaj napišeš.
Smrtnost je kar lepo znana smrtne primere deliš z seštevkom umrlih in ozdravelih. Nekateri to delajo da število umrlih delijo z vsemi primeri no to je v redu v primeru da vsi okuženi preživijo.

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
To je tako kot v enem starem vicu. Letalo pade na zemljo točno na meji med Črno goro in Albanijo. Vprašanje je, kje bodo pokopali preživele? V Črni gori ali Albaniji?

kajn

Guru
5. okt 2007
2.784
1.614
113
Iskajoč brata
Moja starša prileteli iz Sri lanke v Zagreb 1.3. sta zdrava in OK. ,

Včeraj v službi me zaslišijo, ali sta res moja starša v karanteni? Jaz prvič slišim, kličem domov, nič ne vedo.... Oče preverjal na agenciji, ali kaj vedo.

Na koncu službe sem izvedel, da je neka soseda klicala mojo sodelavko, ki je obvestila vodstvo firme. :obesise:

• Wow