Covid-19 Covid-19 kitajski super virus

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.375
302
83
Glej sam kaj iz skret papirja delajo :)
IMG-7a58bb36ea905218490cbcc8f559ee72-V.jpg

• Wow
Reactions: navlixx

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.532
439
83
Moja starša prileteli iz Sri lanke v Zagreb 1.3. sta zdrava in OK. ,

Včeraj v službi me zaslišijo, ali sta res moja starša v karanteni? Jaz prvič slišim, kličem domov, nič ne vedo.... Oče preverjal na agenciji, ali kaj vedo.

Na koncu službe sem izvedel, da je neka soseda klicala mojo sodelavko, ki je obvestila vodstvo firme. :obesise:
V SLO pa je na ta način prišlo nekaj primarnih okužb. Koliko se bo lahko žez mesec računalo nazaj. In ker se na izvaja karantena se zadeva širi in se bo razširila nad obvladljivo raven. Pri tejle zadevi je žal prepozno za ukrepanje, ko se ujame na tester brez da so resne posledice.

Da pa so šli zdravniki, ki so se vrnili iz IT v službo je pa NO COMMENT.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.640
113
V SLO pa je na ta način prišlo nekaj primarnih okužb. Koliko se bo lahko žez mesec računalo nazaj. In ker se na izvaja karantena se zadeva širi in se bo razširila nad obvladljivo raven. Pri tejle zadevi je žal prepozno za ukrepanje, ko se ujame na tester brez da so resne posledice.

Da pa so šli zdravniki, ki so se vrnili iz IT v službo je pa NO COMMENT.

Kljub temu se je potrebno postavit v kožo človeka. Če je delodajalec prepovedal zdravniku pot v Italijo in je kljub temu šel, potem se je bal posledic, če bi se samoizoliral. Če delodajalec ni dal nobenih navodil in je šel zdravnik v IT, se je po vrnitvi enako ustrašil kaj bo šef rekel/naredil in je bil raje tiho in igral loto.

Neresno? Seveda. Ampak sem prepričan, da je bila to posledica pritiskov delodajalcev in splošne klime v Sloveniji, kjer je za vodstveni kader bolezen znak slabiča in se nagrajuje delo, tudi, če si bolan.

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Smrtnost je kar lepo znana smrtne primere deliš z seštevkom umrlih in ozdravelih. Nekateri to delajo da število umrlih delijo z vsemi primeri no to je v redu v primeru da vsi okuženi preživijo.
Zdaj ne vem najbrž imaš precej premoženja vezanega v gospodarstvu in ti denarnica trpi priznam malo tudi meni in prihodnja leta ne bodo luštna, vendar človek naj bi bil razumno bitje in meni ni težko razumeti kaj je R0 in kolikšen je ta pri gripi (1,2) in pri cov19 (od 3 navzgor). Vsi ti podatki obstajajo jih imamo pri sosedih ve se tudi da ima 10% okuženih velike težave z dihanjem.
Kaj lahko naredimo? Kitajci so R0 zmanjšali z poolnim lock downom, Hongkong tudi, Korejci so šli v masovno testiranje, Italijani so zamudili oboje, je kar nekaj pricevanj italijanskih doktorjev na YouTubeu, ki upravičujejo zaprtje vsega in trdijo da bi morali to storiti prej ker prihaja do kolapsa zdravstvenega sistema. Zato bo pa pravim še veselica v ZDA problem so preveč časa pometali pod preprogo in se šli "business as usual" in ob njihovem zdravstvenem sistemu je to recept za katastrofo, ni čudno da indeksi padajo za 10% na dan. Zato bi bilo dobro da vsi sprejmemo nova dejstva, ki so nas udarila v našem mirnem življenju in začnemo funkcijonirat kriznemu okolju primerno le tako bomo učinkovito prebrodili leta ki prihajajo z malce manj premoženja v raznoraznih skladih vendar s svetlejšo prihodnostjo.

Torej pri nas se je letos naredilo 5000 testov na gripo, umrlo je 160 ljudi. Smrtnost gripe je 3.2%.

Realno se ocenjuje da je bilo na VRHUNCU za gripo letos obolelih 70.000 slovencev. Smrtnost gripe je v tem primeru 0.22%. Dejansko v vseh publikacija boš našel številko okoli 0.25% za smrtnost navadne sezonske gripe tako da je številka dokaj prava.

Za corona virus NIMAMO podatka o okuženosti niti teoretičnega ne. Že od POZNANIH (testiranih) primerov jih 80% ne kaže nobenih simptomov, torej v primeru krize ko se testira samo najhujše primere je vzorce testov povsem neuporaben.

Pa še 1x, po svetu je uradno zbolelo do tega trenutka 135.000 ljudi. Za gripo v sloveniji pa je pomojem ravno ena taka številka. Torej če je virus povsod po svetu in ima R0 faktor tako visok kot praviš kaj ti ta številka pove? Meni pove da se VSAJ 10-100x okuženih ne evidentira. Ker se smrti pa VSE evidentira je povsem napačno delit drugo številko s prvo in dobit smrtnost oz. če jo potem je ista kot pri gripi pri isti metodologiji, glej moj prvi podatek.

Če pa imaš informacijo koliko je ocenjena dejanska obolevnost pa na dan s tem. Kot sem rekel se tega ne da "izračunat" ampak je treba naredit raziskave. Te pa potekajo tako da se vzročno populacijo ki je šla skozi fazo epidemije (trenutno je to približno samo na kitajskem) testira na antitelesa. Torej pobere se 100 ljudi na ulici in jim vzame kri, testira na antitelesa in potem določi odstotek dejanske obolevnosti v času epidemije (ta odstotek je potem referenca za izračun smrtnosti).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Trgovine so izropane ker bodo sončki sedaj 14 dni doma, vsaj glede na to da manjkajo tudi sladkarije.

Pa še okoli kvasa mi ni jasno ker ga manjka že 1 mesec sedaj. A to folk peče kruh oz. bo pekel ko bo karantena? Če je to res bodo zobozdravniki bodo imeli veliko dela s lepljenjem in popravljenjem polomljenih zobov! :D

• Všeč mi je
Reactions: navlixx

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
pobrano iz slotecha preden je bilo brisano, prevod iz italjanščine kako je šlo to pri njih.

1. problem ne obstaja
2. problem obstaja, vendar je drugje
3. problem je tu, vendar je neškodljiv
4. je samo gripa, ni česa se bati; in ne napade mladih
5. ustavimo paniko, panika je nevarnejša od virusa, ekonomije ne smemo ustaviti
6. ok, dejansko se širi hitro. ustavimo nekaj, eno vas, velika srečanja. ocenimo naj cost/benefit vsake blokade
7. ta je**na okužba se ne ustavi. koža dlani se izsuši konec dneva od nenehnega umivanja rok
8. bolnišnice začenjajo čutiti obremenitev, geografsko se razširi. mogoče moramo ustaviti še kako cono več. razširjena previdnost. ob srečanjih si ne podamo rok vendar nas je sram.
9. tu je treba zapreti vse, glej tistega idiota brez zaščite!

kaj pravte, kje smo mi?

masevc

Guru
2. sep 2007
3.513
892
113
Trgovine so izropane ker bodo sončki sedaj 14 dni doma, vsaj glede na to da manjkajo tudi sladkarije.

Pa še okoli kvasa mi ni jasno ker ga manjka že 1 mesec sedaj. A to folk peče kruh oz. bo pekel ko bo karantena? Če je to res bodo zobozdravniki bodo imeli veliko dela s lepljenjem in popravljenjem polomljenih zobov! :D
Bogi si, ce ne znas kvasa uporabit.
kake bedarije sekas

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.449
2.165
113
pobrano iz slotecha preden je bilo brisano, prevod iz italjanščine kako je šlo to pri njih.

1. problem ne obstaja
2. problem obstaja, vendar je drugje
3. problem je tu, vendar je neškodljiv
4. je samo gripa, ni česa se bati; in ne napade mladih
5. ustavimo paniko, panika je nevarnejša od virusa, ekonomije ne smemo ustaviti
6. ok, dejansko se širi hitro. ustavimo nekaj, eno vas, velika srečanja. ocenimo naj cost/benefit vsake blokade
7. ta je**na okužba se ne ustavi. koža dlani se izsuši konec dneva od nenehnega umivanja rok
8. bolnišnice začenjajo čutiti obremenitev, geografsko se razširi. mogoče moramo ustaviti še kako cono več. razširjena previdnost. ob srečanjih si ne podamo rok vendar nas je sram.
9. tu je treba zapreti vse, glej tistega idiota brez zaščite!

kaj pravte, kje smo mi?

Mi smo na 4
Včeraj pride mulc iz šole in mi pove, da je od sošolca mama nabavila za 800€ robe v trgovini. A to pol s kombijem domov odpelješ? :)