Cene bencina pri ........

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Francija, Nemčija, Avstrija, Nizozemska,... sej kul..majo 20 % višjo ceno bencina..a imajo 100 % višji standard.

Tako da..carji smo mi, ker imamo praktično najdražji benz v evropi glede na kupno moč.

Pr nas Lojze delavec ima jurja in da 150 EUR mesečno za benz, v Avstriji delavec Franz dobi 2 jurja in da 200 EUR mesečno za benz.

Lojze more špilat umetnika da prileze z 850 EUR stanka čez mesec (ker hrana se je podražila vmes za 50 do 100 % pa nobeno pop trobilo niti ne trzne), Franzu iz Leibniza pa ostane še 1.800 EUR za ostale sitnice.

Tako da...tole limat je čist BV.

Kdor upa naj pripopa ceno benza v Bosni, Srbiji...in njihovo kupno moč...tam pa dobesedno dobiš solzne oči.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Dons zjutri po radiu izjava enga EU politika, sm skor s ceste zapelu.....do leta 2030 bomo neodvisni od ruskega plina....nadomestil ga bomo s solarnimi paneli.... :valjamse: :aplauz: :nigladek: :eek: Tok fantje, da veste kam nas pelejo....

Nafto so pa ob polnih skladiščih nabil v višave, od Rusov jo kupujejo več in skonto....fajn, opti pa orgazmira.....

jest5

Guru
18. avg 2007
26.094
-8.767
113
V graben :evil:

Na dolgi rok bodo taki idiotizmi šli v pozabo. Na žalost pa nas bodo do takrat stali še zajeten kup denarja. Bojim se, da švabom ne bo preklopilo, dokler jih sosedi na odjebejo, ter nehajo reševati probleme, ki jih v omrežju povzročajo njihovi paneli in ventilatorji.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.090
113
Če bluzimo... Rešitve, ki jih je "izumila" narava v milijonih let, so zmeraj najboljše. Če bi hoteli na pravi način intenzivno izkoriščati sončno energijo, bi morali biti sposobni posnemati klorofil. Vse ostalo so primitivizmi naše tehnološko še nerazvite dobe. Narava ne proizvaja neposredno elektrike iz sončne energije, ker se enostavno ne da dovolj učinkovito skladiščiti. Fizikalni zakoni so pač neusmiljena reč.

• Haha
Reactions: Gasper008

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Dons zjutri po radiu izjava enga EU politika, sm skor s ceste zapelu.....do leta 2030 bomo neodvisni od ruskega plina....nadomestil ga bomo s solarnimi paneli.... :valjamse: :aplauz: :nigladek: :eek: Tok fantje, da veste kam nas pelejo....

Nafto so pa ob polnih skladiščih nabil v višave, od Rusov jo kupujejo več in skonto....fajn, opti pa orgazmira.....

To je verjetno eden izmed politikov, ki so naumili da bojo do leta 20XX pšozaprli vse jedrske elektratne v Nemčiji? ;) ...a so jo zdaj prestavili med zeleno energijo :aplauz:

Smotano je to, da zaradi glupih politikov mi raja vedno najebemo. Pa kakor obrneš..na koncu jo mi dobimo po pi...

• Všeč mi je
Reactions: Splash

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.537
113
Pa Dunaj bo brez motorjev na notranje izgorevanje pa bla bla bla....zeleno...bla bla bla....bulšit ali z drugimi besedami..... vse poti vodijo k Rusu ali Kitajcu.

Mene bolj zanima, zakaj ni novinar direktno vprašal tega politika, kako si predstavlja proizvodno peč za karoserijske dele, ki 24/7 šiba na plin direkt iz Rusije prikopit na solarne panele, al pa cel mest ki se greje direkt na plin iz Rusije, ogrevat na solarne panele....ups..... Ne, vsi EU mediji gladko povzamejo to nadglupost in jo v jutranjih "novicah" prodajo raji naprej.

• Ljubezen
Reactions: Kamele0N

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Zato, ker je narod v osnovi neveden in niti ne pozna osnov kako teče gosopdarstvo. Če nimaš osnovnih znanj ali vsaj poznavanja specifične tematike potem se niti ne čudim, da ne znajo postaviti pravega vprašanja. Ali pa vsaj takšnega pri katerem bi si ta nastavljeni birokrat moral razrahljati ovratnik.

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.405
5.661
113
Zato, ker je narod v osnovi neveden in niti ne pozna osnov kako teče gosopdarstvo. Če nimaš osnovnih znanj ali vsaj poznavanje specifične tematike potem se niti ne čudim, da ne znajo postaviti pravega vprašanja. Ali pa vsaj takšnega pri katerem bi si ta nastavljeni birokrat moral razrahljati ovratnik.
Pa saj zato je vmesni člen fakultetno izobražen novinar ki bi moral odigrat svojo vlogo in gospodarstvo bolj "približat" navadnemu neukemu poslušalcu....

V smislu....novinar ki pokriva šport je bolj športno razgledan
Za tehniko bolj tehnično....
Za gospodarstvo.....
Za korupcijo....da je podkovan pravno itd

Ah.....FDV......
Tam je študiral bolj primerjalno književnost...ruski romani in njihova implementacija v slovenske TOZDe.... Al neki!

• Všeč mi je
Reactions: AndrejD in Pepe

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
251
199
43
Francija, Nemčija, Avstrija, Nizozemska,... sej kul..majo 20 % višjo ceno bencina..a imajo 100 % višji standard.

Tako da..carji smo mi, ker imamo praktično najdražji benz v evropi glede na kupno moč.

Pr nas Lojze delavec ima jurja in da 150 EUR mesečno za benz, v Avstriji delavec Franz dobi 2 jurja in da 200 EUR mesečno za benz.

Lojze more špilat umetnika da prileze z 850 EUR stanka čez mesec (ker hrana se je podražila vmes za 50 do 100 % pa nobeno pop trobilo niti ne trzne), Franzu iz Leibniza pa ostane še 1.800 EUR za ostale sitnice.

Tako da...tole limat je čist BV.

Kdor upa naj pripopa ceno benza v Bosni, Srbiji...in njihovo kupno moč...tam pa dobesedno dobiš solzne oči.
Potrebno je gledati pariteto kupne moči. Razlika med Francijo in Slovenijo ni 100 % ampak 40 %. Razlika v ceni bencina je prav tako 40% in ne zgolj 20 %. V vsaki državi je do 5 % dobro situiranih, tudi v Sloveniji, ostali pa...na Zahodu je veliko četrti ki jih pri nas niti ne poznamo. Jacques isto trpi kot Janez, ko natanka za 110 e.
Kako pa je na Balkanu, je irelevantno. Naš miselni, ekonomski, vrednostni okvir je Zahod, vsaj upam da je.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Pa saj zato je vmesni člen fakultetno izobražen novinar ki bi moral odigrat svojo vlogo in gospodarstvo bolj "približat" navadnemu neukemu poslušalcu....

V smislu....novinar ki pokriva šport je bolj športno razgledan
Za tehniko bolj tehnično....
Za gospodarstvo.....
Za korupcijo....da je podkovan pravno itd

Ah.....FDV......
Tam je študiral bolj primerjalno književnost...ruski romani in njihova implementacija v slovenske TOZDe.... Al neki!

Dan danes je tako. Cse se lahko naučiš in priučiš. Morda res, vendar takšen proces zahteva čas in denar. Potem so tukaj še druge zgodbe, v smislu novinarjev, ki so pro contra politika, pro contra podjetje itd. Vedno si lahko pomagas, da ti vprašanje postavi "tvoj" človek.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.910
113
Pa Dunaj bo brez motorjev na notranje izgorevanje pa bla bla bla....zeleno...bla bla bla....bulšit ali z drugimi besedami..... vse poti vodijo k Rusu ali Kitajcu.

Mene bolj zanima, zakaj ni novinar direktno vprašal tega politika, kako si predstavlja proizvodno peč za karoserijske dele, ki 24/7 šiba na plin direkt iz Rusije prikopit na solarne panele, al pa cel mest ki se greje direkt na plin iz Rusije, ogrevat na solarne panele....ups..... Ne, vsi EU mediji gladko povzamejo to nadglupost in jo v jutranjih "novicah" prodajo raji naprej.

Zakaj ne sprašujejo? Delno ker so glupi in se jim niti ne sanja kako svet laufa. Ampak v glavnem pa sem mnenja da zato, ker je to agenda, ki se tišči naprej in so vprašanja nezaželjena.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.405
5.661
113
Dan danes je tako. Cse se lahko naučiš in priučiš. Morda res, vendar takšen proces zahteva čas in denar. Potem so tukaj še druge zgodbe, v smislu novinarjev, ki so pro contra politika, pro contra podjetje itd. Vedno si lahko pomagas, da ti vprašanje postavi "tvoj" človek.
Kjer je volja....tam je pot!

Resni cajtngi imajo PRO/CONTRA rubrike.....

Kjer 2 novinarja v isti hiši zagovarjata oba svoje (različne) poglede o isti zadevi....

Kot pravim..... FDV (usmerjeno) novinarstvo!

I

Izbrisan uporabnik 474

Mene bolj zanima, zakaj ni novinar direktno vprašal tega politika, kako si predstavlja proizvodno peč za karoserijske dele, ki 24/7 šiba na plin direkt iz Rusije prikopit na solarne panele

BMW G60/G61, trenutna proizvodnja samo(!!!) B-stebrička je 200m3 plina na uro. Pretvorba je nekje 9.7kWh na m3 plina, torej skoraj 2MW panelov... Če vzamemo best case scanario, torej izkoristek 30% PV, je to 300W/m2. Ali drugače, za proizvodnjo enega karoserijskega dela potrebujemo vsaj 6500m2 sončnih panelov. Podnevi... Kako bi flikali ponoči pa ne vem, ker peč rabi 2-3 dni, da se ustavi in prav toliko, da se segreje...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
BMW se bo prilagodil ali pa bo šel cugrund. Tako simpl je.
Itak je avto industrija zadnjih 10 let povsem zašla na neke energetsko potratne zadeve, očitno ne samo pri vožnji, temveč tudi pri proizvodnji. Čas je že za eno masovno izumiranje dinozavrov.
Namesto Grete bo pa Vladimir.

I

Izbrisan uporabnik 474

BMW sem dal za primer, ker poznam trenutne številke in jih imam live pred sabo.
Proizvodnja karoserijskega dela je enaka za vse avtomobile in popolnoma vse znamke. MB, VAG, BMW, kitajski, Tesla, Toyota, vsi ameriški... Vsi. Od A do Ž.
Če meniš, da so trenutni avtomobili in avtomobilska industrija "dinozavri", potem nimaš veliko pojma o avtomobilih...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Če nimajo ustreznega vira energije, idealno nizko-ogljičnega, žal so.
Lahko pa probajo še dodatno naviti cene avtomobilov, pa da vidimo točko preloma, ko bo prodaja padla na 0.

Tudi ameriški avti začetka 1970ih so bili state of the art. Dokler jih ni energetika deplasirala z japonskim "kršem".

Vladimir rules!

I

Izbrisan uporabnik 474

Daj povej mi, kako boš dobil 2MW vire nizko-ogljične energije za proizvodnjo samo enega dela, kje je še vse ostalo? 1MW porabi recimo samo preša, da iz vroče plate, ki si jo prej segreval v 2MW peči, stisneš in oblikuješ v izdelek.
Ti nimaš stika z realnostjo...