Prejsnji teden sem govoril s kmetom in je rekel, da ga dobavitelj nafte ze vec kot teden nateguje z dobavo.
To sem jaz tuhtal,.celo kupit sem ze nameraval iti ibc. Pa sem potem zaradi alg in podobnega biodizel sranja zadevo opustil. Lahko bi narocil nafto brez BD. Ce bi jo dejansko tudi dobil.Kolega si je natankal 1000l dizla v cisterno, ko je bil pod 1€/l med korono, da ma za avto tankat doma
Easy.
Nikelj je šel v dveh dneh za 110% gor.
Pšenica v dveh dneh za 30%
Dobro nam gre. Sankcije delujejo.
Razmerje Dollar proti Euro se pa ni 20 let spremenilo???
To je marikaj, ampak inflacija pač ne. Ene cene so v $,€ iz 2008, druge iz 2021. Edino relevantno je razmerje $:€, ki je bilo 2008 med 1,25 in 1,60 (povprečje 1,47) in je letos med 1,09 in 1,15 (povprečje 1,13) (vir). Po teh razmerjih je bil sod nafte 2008 med 91 in 117€ ("povprečno" 100) in letos med 106 in 112 ("povprečno" 108). Povprečno v narekovajih, ker tudi cena ni bila celo leto taka.Easy.
Temu se reče inflacija ali iz tvojega revnega žepa, v bogatašev poln žep
Algam se izogneš z dosledno separacijo vode in biocidnimi dodatki. Za osebno rabo takšne količine na zalogi (recimo za eno leto) niso smiselne, ker imaš s tem več stroškov kot koristi. Ko se ti pa enkrat alge zaredijo v gorivnem sistemu, je sploh drek. Lastniki plovil z modernimi motorji to najbolj vedo, ko jim (predvsem nafta) dlje časa stoji.To sem jaz tuhtal,.celo kupit sem ze nameraval iti ibc. Pa sem potem zaradi alg in podobnega biodizel sranja zadevo opustil. Lahko bi narocil nafto brez BD. Ce bi jo dejansko tudi dobil.