Cene bencina pri ........

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Daj povej mi, kako boš dobil 2MW vire nizko-ogljične energije za proizvodnjo samo enega dela, kje je še vse ostalo? 1MW porabi recimo samo preša, da iz vroče plate, ki si jo prej segreval v 2MW peči, stisneš in oblikuješ v izdelek.
Ti nimaš stika z realnostjo...

Drva stari, drva. Če pa ne razumeš potem prosim počakaj na sandro. Ona ti vse razloži. Drva, sekanci, briketi to je to. Za prihodnost se nam ni treba bati.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Vse vemo že skoraj 80 let, samo glavo tiščimo v pesek. Še Tito je vedel.
Reče se ji jederska fizija. Sveti gral je pa jederska fuzija. Prvo imamo že 80 let, drugo še nimamo.

PRESIDENT TITO INAUGURATES THE SITE FOR A NEW NUCLEAR POWER PLANT​

Če je pa nemc razmišljal, da je plin eko bio. Pa kdo mu je kriv. Čas za izumiranje.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Tu se odrasli ljudje pogovarjamo o resnih zadevah in ne o pravljicah, kaj bi lahko bilo, če bi bilo. Če se odreže Rusija, bo za obstoječe JE na svetu premalo urana in bo kaka šla počivat. Če se Rusija ne odreže, potem se lahko uporablja tudi plin.

I

Izbrisan uporabnik 474

Pusti ti nemca, celi svet fura peči na plin. Tudi francozi. Pa ZDA. Pa Kitajc. Pa Japonc. Šved. Belgijec. Španci. Indijec.
Obstaja razlog, zakaj so peči plinske, čeprav obstajajo tudi električne in hibridne.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Izumre tisti, ki se ni sposoben prilagodit. Očitno se nekateri nočejo prilagodit. Torej pride izumiranje. Game over.
Rusija ima pa čez samo 12% proizvodnje urana za nuklearke.

Nove generacije nukleark pa ne laufajo na uran, temveč na zadevo, ki jo je neprimerno več kot urana pri 4x višjem izkoristku, tore 16x večji potencial.
Vodikova fuzija ima pa nekaj tisočkrat večji potencial kot fizija. To je pa dobesedno limitless zadeva. Samo treba je vlagat v to, ne non stop jamrat, kako so fosili fajn.

Sedaj nam je Vladimir samo pripravil generalko pred pravim sranjem ki pride čez desetletja - ko fosilnih goriv preprosto ne bo več. Torej lahko negiramo celo CO2 sranje, to pa, da gre za ne-obnovljive vire, pa ne moremo.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Pusti ti nemca, celi svet fura peči na plin. Tudi francozi. Pa ZDA. Pa Kitajc. Pa Japonc. Šved. Belgijec. Španci. Indijec.
Obstaja razlog, zakaj so peči plinske, čeprav obstajajo tudi električne in hibridne.

mene resnicno fascinira, ce so res tako usekani, da bo sledili navodilom ZDA. Ce bodo res prepovedali ruski plin brez neke resne alternative, potem res vec ne vem a smo vsaj priblizno normalni.

I

Izbrisan uporabnik 474

mene resnicno fascinira, ce so res tako usekani, da bo sledili navodilom ZDA. Ce bodo res prepovedali ruski plin brez neke resne alternative, potem res vec ne vem a smo vsaj priblizno normalni.

O tem sem govoril par dni nazaj, da je panika v gospodarstvu velika in da se nam znajo sankcije vrniti kot bumerang. Optični pa porabil že 3 role papirnatih brisač ob svojih "izlivih sreče"

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
Sankcije se nam že vračajo ko bumerang. Prva stopnja je cena na črpalki, sledi cena vsega ostalega, zadnja stopnja pa bo pomanjkanje. Ker to kar Vlado ima, ne moremo kar tako nadomestiti kot si politika predstavlja

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Obstaja alternativa. Putinu pustimo, da pride v Berlin kot so Rusi bili pred nekaj desetletji. Lahko da bo s tem zadovoljen. Za Hitlerja so predvidevali, da če mu pustijo Avstrijo in še kak kos kake države, bo dal mir. Zgodovina sicer uči, da to potem ni držalo. Verjetno so mu nagajali.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
O tem sem govoril par dni nazaj, da je panika v gospodarstvu velika in da se nam znajo sankcije vrniti kot bumerang. Optični pa porabil že 3 role papirnatih brisač ob svojih "izlivih sreče"

Tudi jaz sem "opozarjal" da smo zlizani z Rusijo na večih nivojih gospodarstva. Aha, optični, uspešno ga ignoriram že nekaj časa. Ni volje niti potrebe, da se ga naslavlja.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Obstaja alternativa. Putinu pustimo, da pride v Berlin kot so Rusi bili pred nekaj desetletji. Lahko da bo s tem zadovoljen. Za Hitlerja so predvidevali, da če mu pustijo Avstrijo in še kak kos kake države, bo dal mir. Zgodovina sicer uči, da to potem ni držalo. Verjetno so mu nagajali.

Ta strah, da bi Rusija krenila še bolj zahodno mi ni ravno osnovan. Razumem, da obstajajo zgodovinske vzporednice, vendar je moja ocena, da je reakcija vseeno pretirana. Kljub vsemu menim, da ni ravno divjak, ki bi brez osnove marširal čez Evropo. Verjetno se zaveda, da mu to ne bi niti uspelo, če odštejemo jedrske namige.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.772
836
113
Porabe Plina in elektrike za potrebe jekla ne moreš direktno primerjat, ker pri elektriki lahko koristiš "arc furnace", ki pokuri <20% tistih kW kot bi jih s plinom.

Kakšno vezo ima to s tem procesom izdelave stebrička sicer ne vem, je pa morda to en indic zakaj je Tesla šla delat Gigacasting.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
Švabom se je dokončno odpeljalo. Nukleark ne bodo imeli, plina iz rusije pa tudi ne. Zadnja blodnja ki sem jo slišal je bila zmanjšanje uvoza za 2/3 do konca tega leta.
Izgleda da mislijo da bo veter fejst pihal letos

I

Izbrisan uporabnik 474

Verjetno bom deležen negodovanja, psovanja in še kaj, ampak če damo čustva na stran in gledamo čisto iz ekonomsko/političnega vidika:

V trenutku, ko je Rusija odmarširala preko meja Ukrajine, bi EU morala žrtvovati Ukrajino. Vem, fucked up, ampak dejstvo je, da Ukrajina te vojne ne more zmagati. V Ukrajini menjat vlado za pro-rusko, EU jasno reči "NE" Ukrajini, vendar gospodarsko pomoč preko IMF-a. Slabše, kot je v Ukrajini bilo do sedaj, ne more bit, umrl nebi noben, business as usual. Nobenih sankcij, nobenih težav z dobavami energentov, nič.
Tako pa pumpamo orožje v Ukrajino (kar bo morala spet raja pokrivat), astronomske cene vsega, počasen kolaps gospodarstva v EU, vedno večje nezadovoljstvo znotraj EU zaradi naraščajočih cen in posledično nižanje kvalitete življenje, krepljenje naveze Rusija - Kitajska, v Ukrajini letos ne bo žita, kar spet pomeni še višje cene in celo pomanjkanje... Seznam je dolg.

• Všeč mi je
  • Žalosti me
Reactions: NekdoK in jest5

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Ta strah, da bi Rusija krenila še bolj zahodno mi ni ravno osnovan. Razumem, da obstajajo zgodovinske vzporednice, vendar je moja ocena, da je reakcija vseeno pretirana. Kljub vsemu menim, da ni ravno divjak, ki bi brez osnove marširal čez Evropo. Verjetno se zaveda, da mu to ne bi niti uspelo, če odštejemo jedrske namige.
Močno dvomim, da so se vojske EU držav sposobne iti neko veliko vojno resnih razsežnosti. Na tem področju se je varčevalo, ukinili so se naborniški sistemi, ki pravzaprav niti ne bi bila resna rešitev, ker mora biti usposobljenost ljudi večja kot jo dobi nabornik v nekaj mesecih. Če bodo Rusi zavzeli Ukrajino, ne bodo imeli težav z drugimi državami vzhodno od nas. ZDA so edina spodobna protiutež. NATO brez udeležbe ZDA ni nobena resna sila. Samo papirnati velikan. V EU enotnosti ne bo, če bi Rusija vzela še kako ozemlje. Dvomim, da pribaltskim državam kaj koristi, da so v NATO. Po mojem so premalo pomembne in jih ZDA ne bi šle resneje branit.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.092
113
Verjetno bom deležen negodovanja, psovanja in še kaj, ampak če damo čustva na stran in gledamo čisto iz ekonomsko/političnega vidika:

V trenutku, ko je Rusija odmarširala preko meja Ukrajine, bi EU morala žrtvovati Ukrajino. Vem, fucked up, ampak dejstvo je, da Ukrajina te vojne ne more zmagati. V Ukrajini menjat vlado za pro-rusko, EU jasno reči "NE" Ukrajini, vendar gospodarsko pomoč preko IMF-a. Slabše, kot je v Ukrajini bilo do sedaj, ne more bit, umrl nebi noben, business as usual. Nobenih sankcij, nobenih težav z dobavami energentov, nič.
Tako pa pumpamo orožje v Ukrajino (kar bo morala spet raja pokrivat), astronomske cene vsega, počasen kolaps gospodarstva v EU, vedno večje nezadovoljstvo znotraj EU zaradi naraščajočih cen in posledično nižanje kvalitete življenje, krepljenje naveze Rusija - Kitajska, v Ukrajini letos ne bo žita, kar spet pomeni še višje cene in celo pomanjkanje... Seznam je dolg.
Dejansko je res neumna misel, Hitler se ni ustavil pri Avstriji.

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Višje cene pašejo arabcem.

Saudi Arabia, UAE Reportedly Snub US, ‘Decline Calls With Biden’ as Oil Prices Surge​

Vprašanje kaj je Biden ponudil za takšno gesto.

Caracas Releases Two US Citizens as Washington Eyes Venezuela as Alternate Energy Source​

I

Izbrisan uporabnik 474

Dejansko je res neumna misel, Hitler se ni ustavil pri Avstriji.

Poglej si odgovor Davidoff malo višje, se čist strinjam. Nikakor Rusija ni sposobna kakršnekoli večje agresiji, v primeru da Ukrajina pade (vprašanje časa). Poleg tega so vse preostale države v NATO, tako da tam je potem povsem druga pesem, v kolikor bi se odločil še pokukati malo tja...