Beraški zdravniki

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Pogooglaj njihove delovne case,
To ni delovni čas, ampak ordinacijski. Uradne ure, če hočeš.
Tudi recimo na UE imaš uradne ure, ki niso 8 ur na dan, a preostanek pa misliš da v zrak gledajo.
Nevem pa, kaj delajo preostali delovni cas. Ko katerega srecam, vprasam.
Kar vprašaj.
Jaz si predstavljam, da birokracijo. Tako kot naši.
Pa hišne obiske. Tako kot naši.
Pa mrliške oglede. Tako kot naši.
Mogoče delo na urgenci. Tako kot naši.

In ker pač nima sestre, ima samo 2 uri ma dan dostopnost v ambulanti. Ker preostali čas se ne pusti motit, al ga pa sploh v ambulanti ni.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
No saj sva priblizno istega mnenja. Ampak ce razumes, kaj zelim povedat. Par ur dnevno na voljo 700pacientom, slovenski pa 7 ur na voljo 1500 pacientom. Se nekak zgliha pacientov/ura. Drugo so bedaste stvari, kot sem ze povedal, mamoj zdravnik 2 asistentki, nezdravstvena stroka. Narocanje, telefoniranje, emaili, te stvari.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Zakaj pišeš "par ur"?
Avstrijski zdravnik se 8 ur dnevno ukvarja s 700 pacienti, naš pa 8 ur dnevno z 1500+ pacienti.
Razen če misliš da se avstrijec 6 ur na dan po riti praska al pa kvačkat uči.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Delo v Avstrijski bolnici poteka nekako tako:

Do vsakega zdravnika kjer so preiskave vodita dve poti vsaka ima svoja vrata. Na vsaki poti je slačilnica.
Ko konča enega pacienta ga že takoj čaka drugi in tako dalje.
Zdravnik te pregleda in pove diagnozo in morebitna zdravila - asistentka pa jo istočasno vpiše v računalnik. In ti dobiš takoj papirje.
Te asistentke pišejo ekstremno hitro in zelo natančno. Verjetno kakšna specializacija.

Domači zdravnik pa ima ponavadi dve pomočnici - verjetno medicinska stroka nisem vprašal.
Ki urejata vse papirje in preiskave. Tudi ponovne recepte za zdravila izdajata oni. Zdravnik se
vključi samo če so kakšne težave.

Zdravnik te samo pregleda vpiše diagnozo in zdravila ter morebitno napotnico v računalnik. Vse ostalo naredijo pomočnice.
Ta kjer sem bil jaz je tudi imel dve sobi. In je samo hodil med njima. Ko je končal v eni ga je v drugi čakal naslednji pacient.

Za zdravila zmeraj plačaš nekakšen pavšal.

Vsak prostor ima svojo namembnost. Kako jim je to uspelo ?
V bistvu imajo en zelo velik in prazen prostor kamor z raznimi kartonastimi škatlami in tablami ter namensko opremo ter tudi vso potrebno medicinsko opremo itd. Naredijo navidezno ambulanto in vse kar spada zraven.
Preizkušajo če bo tako vredu ali je potrebno kar spremeniti.

Vem zato ker sem v tem prostoru imel delovno nezgodo.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Seveda laufa. Sem že x strani nazaj napisal točno to.
Samo naš dežurni odvetnik zdravnikov je zadevo takoj zaključil: ni prostora. Fertik. Bomo raje uničevali sistem še naprej, sočasno pa metali denar na zdravnike DM, ki so že sedaj absolutno preobremenjeni in izgoreli. To bo vse rešilo.
Ista zadeva je z njegovim speech to text 1000 eur na zaposlenega. Preveč, fertik. Gagajmo naprej in jokajmo, kako smo bogi, medtem ko nas zalivajo z denarjem. Namesto, da bi se vprašal, koji k… je cena 1000 na delovno mesto? Poglejmo alternative, poglejmo po ostalih zdravstvenih ustanovah, združimo naročilo in bo morda cena 50 eur. Ne vem, nisem v tem doma. Kot omenjeno pa bi dve asistentki, ki zapisujeta zadeve, odpravili potrebo po tem. Ampak najlažje je jamrat, sploh če nisi tisti zdravnik DM, ki si popolnoma izgorel.
Je igi lepo napisal: z reorganizacijo in optimizacijo procesov, bi zadevo konkretno izboljšali ob enakih vložkih. In razbremenili zdravnike DM, da nam ne izgorevajo. Težava je v tem, da svinjam pri koritu in sindikatom to ustreza.

Še ena zadeva: par let nazaj sem se lahko pri osebnem zdravniku naročil preko Gospodarja zdravja (se mi zdi). Pogledal urnik, izbral prazen termin, ki mi je ustrezal, se vnesel noter in potem samo dobil potrdilo s strani sestre, če je ok. Torej en klik. Sedaj ne gre več. Moram ali klicarit (misija nemogoče skoraj) ali preko Gospodarja zdravja ji pisat za termin in mi ga potem ona nazaj pošlje. In če ne morem takrat spet pisarjenje nazaj. Jaz res ne vem, koga farbamo in kdo uživa v delu, ki nima niti 1% dodane vrednosti, ko bi lahko ustrezna it podpora vse to neumno delo ven vrgla. jurek1973 niti se ne trudi, ja vem zzzs in cena 1000 na zaposlenega so krivi. :valjamse:

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: jendomen

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Saj vem da laufa. Sem nekaj let na polikliniko hodil tedensko.
In me je dejansko presenetilo.

In presenetljivo laufa tudi pri koncesionarjih. Ki razumejo "you have to spend money to make money".
V državnem zdravstvu pa se lahko na glavo postaviš, preden se kaj spremeni.
Žena se je 5 let z vodstvom nategovala levo-desno, da so okno v ordinaciji popravili, ker je pihalo skozi. Pa 4 leta za roleto, ki se je ni dalo spustiti. (pritlična ordinacija, pa ne more pacient golo rit skozi okno kazat).

Ko so nekaj let nazaj (je žena že imela ref. sestro) prenavljali ordinacije, so naredili en mali vogal za ref sestro, ampak tam so zdaj omare za kartoteke (ker so pozabili predvideti prostor za omare), ref. sestra je pa v drugem krilu ZDja.
Pa na adaptacijo se je čakalo 20 let, tako da naslednje prenove prostorov ne bo dočakala.

A si opazil, nikjer nisem omenil ZZZSja (razen tu). Za vse spremembe, ki so jih predlagal, so odgovorni direktorji in lastniki ZDja.
In če župan zapufa občino za 50 let, pritiska na vse načine, da se čim več denarja prelije v občinski proračun.
In nakup licenc za 1000€ ni opcija. Saj zaposleni naredijo vse, kar je treba. Nekaj sicer pizd*kajo, ampak konec dneva je opravljeno. Glavno, da preživimo še en mandat.

In v takem okolju naj se zdravniki še s temi mlini borijo?
Jim že vsem po vrsti dol visi. Zadnjih nekaj, ki so odšli, so odhod objavili dobesedno z danes na jutri. Nobenih poprejšnjih opozoril, da bodo odšli. Včasih so vsaj rekli "uredite to-in-to, al pa grem".
Zdaj pa samo grejo. In so v ZDju (zelo) veseli, če ne izkoristijo še preosanka dopusta. (žena ima še vedno 22 dni lanskega).
Mi odpeketamo čez 2,5 let (pač tempiramo s šolanjem otrok).

A ja, gospodar zdravja. So ga tudi hoteli uvesti, pa so ugotovili, da so tam termini preveč na redko postavljeni. Da je predividenih 10 al 15 minut na pacienta čisto preveč.
Mogoče so ga pa zato v tovjem ZDju ukinili.

Žena je bila "ta tečna" v ZDju zadnjih 10 let.
Na sestankih predlagala spremembe, težila z normativi, pisala dopise ma MZ in ZZZS. (+organizirala predavanja,...).
Edini efekt je bil, da ob napredovanjih ni dobila +2PR ampak 1PR.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Saj vem da laufa. Sem nekaj let na polikliniko hodil tedensko.
In me je dejansko presenetilo.

In presenetljivo laufa tudi pri koncesionarjih. Ki razumejo "you have to spend money to make money".
V državnem zdravstvu pa se lahko na glavo postaviš, preden se kaj spremeni.
Žena se je 5 let z vodstvom nategovala levo-desno, da so okno v ordinaciji popravili, ker je pihalo skozi. Pa 4 leta za roleto, ki se je ni dalo spustiti. (pritlična ordinacija, pa ne more pacient golo rit skozi okno kazat).

Ko so nekaj let nazaj (je žena že imela ref. sestro) prenavljali ordinacije, so naredili en mali vogal za ref sestro, ampak tam so zdaj omare za kartoteke (ker so pozabili predvideti prostor za omare), ref. sestra je pa v drugem krilu ZDja.
Pa na adaptacijo se je čakalo 20 let, tako da naslednje prenove prostorov ne bo dočakala.

A si opazil, nikjer nisem omenil ZZZSja (razen tu). Za vse spremembe, ki so jih predlagal, so odgovorni direktorji in lastniki ZDja.
In če župan zapufa občino za 50 let, pritiska na vse načine, da se čim več denarja prelije v občinski proračun.
In nakup licenc za 1000€ ni opcija. Saj zaposleni naredijo vse, kar je treba. Nekaj sicer pizd*kajo, ampak konec dneva je opravljeno. Glavno, da preživimo še en mandat.

In v takem okolju naj se zdravniki še s temi mlini borijo?
Jim že vsem po vrsti dol visi. Zadnjih nekaj, ki so odšli, so odhod objavili dobesedno z danes na jutri. Nobenih poprejšnjih opozoril, da bodo odšli. Včasih so vsaj rekli "uredite to-in-to, al pa grem".
Zdaj pa samo grejo. In so v ZDju (zelo) veseli, če ne izkoristijo še preosanka dopusta. (žena ima še vedno 22 dni lanskega).
Mi odpeketamo čez 2,5 let (pač tempiramo s šolanjem otrok).

A ja, gospodar zdravja. So ga tudi hoteli uvesti, pa so ugotovili, da so tam termini preveč na redko postavljeni. Da je predividenih 10 al 15 minut na pacienta čisto preveč.
Mogoče so ga pa zato v tovjem ZDju ukinili.

Na sestankih predlagala spremembe, težila z normativi, pisala dopise ma MZ in ZZZS. (+organizirala predavanja,...).
Edini efekt je bil, da ob napredovanjih ni dobila +2PR ampak 1PR.
Pa se moram se enkrat vkljuciti :)

pa to bi moralo vodstvo na visjih nivojih nek skupen standard postaviti. Ne pa da se posamezni zdravnik pregovarja al rabi skalpel al bi raje olfa noz. V tem primeru celo razumem varcnega zupana. In dejansko ne more biti tako, da si bo vsak zdravnik “zmisljeval” kaj bi on. Skupen predlog in naj bo to standard. Potem pa bi to uredili na drzavnem nivoju in je to to.

• Všeč mi je

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.554
1.157
113
Pa to mene preseneča, kako se nekaj ne da uskladiti na državni ravni, pa nas je samo 2 milijona :bonk:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Pa saj nekaj takega je že. Pa ne deluje.

Recimo obveznost povezovanja zdravnikov v NIJZjevo informacijsko hrbtenico. Vpisovat izvide, obravnave, recepte,...
In imaš ponudnike programov, ki vsi zadoščajo tem zahtevam.
In programi so nekateri dobri, nekateri pa poceni.
Lahko ugibaš, kaj kupujejo koncesionarji in kaj ZDji.

In če bo med zahtevami še speech to text, misliš, da bo kaj drugače?
Za 99€ bo razumel slovenščino s kitajskim naglasom, za 999€ pa tudi štajerce.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Tale Slovenski zdravstveni informacijski sistem je nekje iz kamene dobe računalništva.
Imaš 10+ različnih podjetij, ki ima vsako svoj program in so med seboj nekompatibilni. (Sklepam da iz razloga preprečevanja konkurence in zaslužka).
V Avstriji recimo sem bil po različnih preiskavah. vse so bile zabeležene v enem sistemu in vsi so imeli dostop.
V Sloveniji greš na eno in naslednjemu nosiš papirje, ker drugače ne ve zakaj se gre saj programi ali ne delujejo ali pa niso kompatibilni in imajo vsak svojo bazo.

Zdravnik ali zdravnica res dela celi dan - ampak se polovico časa ukvarja z računalniškimi problemi.
Jaz mislim da oni niso tam zato da bi se ukvarjali z tem. Lahko pa naredimo nov poklic:

Zdravnik - informatik - programer - tehnik dr...

In to je največji problem, ki ga trenutno vidim v Slovenskem zdravstvu.

Delal sem v informatiki precej let tako da mi je tole precej znano. In hitro vidim kje so težave.
In se jih da hitro rešiti ampak to kot kažejo dejstva nikomur ni v interesu. Predvidevam da zaradi denarja.

Potrebno je posodobit in poenotiti celoten informacijski sistem zdravstva po nekih vnaprej znanih specifikacijah, ki se jih morajo vsi držati.
Sistem mora biti narejen tako da nebo samo eno podjetje ali posameznik upravljalo vsega. Brez alinej (tam v programu mora biti gumb točno takšnega odtenka barve).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Delal sem v informatiki precej let tako da mi je tole precej znano. In hitro vidim kje so težave.
In se jih da hitro rešiti ampak to kot kažejo dejstva nikomur ni v interesu. Predvidevam da zaradi denarja.
Se vidi, da si delal in da nimaš več prav veliko pojma, kako je sedaj. V hrbtenici so napotnice in so izvidi, ki jih različni IS dajejo notri in jemljejo ven.
Papirje pa je treba včasih nositi, ker nekateri zdravniki preprosto nočejo gledati izvidov na računalniku, ali pa se nekateri izvajalci nočejo vključiti v sistem, ki pač zahteva, da naredi akcijo človek, ki je zato pooblaščen in ne prva medicinska sestra, ki pride mimo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Se vidi, da si delal in da nimaš več prav veliko pojma, kako je sedaj. V hrbtenici so napotnice in so izvidi, ki jih različni IS dajejo notri in jemljejo ven.
Papirje pa je treba včasih nositi, ker nekateri zdravniki preprosto nočejo gledati izvidov na računalniku, ali pa se nekateri izvajalci nočejo vključiti v sistem, ki pač zahteva, da naredi akcijo človek, ki je zato pooblaščen in ne prva medicinska sestra, ki pride mimo.
A ja, vsaka “cistilka” ima moc se odlociti ali bo nekaj kar bi bil naj nek standard in v nulo popedanano uporabljala ali ne? Zanimiv pristop.

• Všeč mi je

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113

To da gredo sedaj nekateri izvidi v "skupen sistem" je sicer res ni pa tam vsega. V UKC kjer imajo 14 različnih sistemov oz. so jih imeli 2018. Sosednji oddelki ne vedo kaj je drug delal če se pacienta premesti. Še vedno vse na bolniških listih, če se to izgubi pa na pamet.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
Na papirju je vse lepo napisano, kako naj bi se zbiralo podatke na NIJZjevi inf. hrbtenici.
In iz programov, ki jih imajo razni ZDji to več ali manj celo deluje.
Ker je to pač malo večji trg, več "strank".
Po raznih klinikah imajo pa svoje programe, prilagojene točno delu na nekem oddelku, ordinaciji.
Večkrat celo lastnoročno sprogramirano od tam prisotnih zdravnikov.
Teh programov pa nihče ne bo posodobil, da bodo na NIJZ pošiljali podatke.
Zdravnik, ki je napisal program, se ne bo ukvarjal še z certifikati, pa SOAP protokoli, pa certificiranjem programa. Programerska hiša se s tem ne bo ukvarjala, ker je trg premajhen (ena ambulanta), za malo višjo ceno pa direktor noče plačat.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Saj ni čudno da je tako kot je. Ljudje rajši gledajo svojo malo drevesce na gozd pa pozabijo. Za vse pa je kriv veter in kisik v zraku poleg vode, ki mirno teče naprej.

• Všeč mi je

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Kak dan nazaj je glede trenutne stavke bil dan predlog da se v JS plače prilagodijo glede na učinkovitost delavca v rangu 30%. Tisti ki dobro delajo več lenuhi manj. In kak je bil odgovor sindikatov (pa ne samo zdravstvenega). Da je to kupovanje in podrejanje ljudi, da se bo nagrajevalo tiste ki bodo zvesti (ne vem komu so mislili A Janši ki bo še 2 meseca na oblasti). Zadeva ki je v gospodarstvu nekaj normalnega (pri nas imamo npr 20%) je za sindikate JU fašizem.

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl in sad

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.164
1.139
113
V JS merilo za nagrajevanje niti slučajno ni kakovost/količina dela, ampak všečnost vodji.

Realizacijo ZZZS plana ima 170+%. In to je bilo po ZZZS reportih, dokler so jih še dajali. (zadnje leto gre "števec" samo do 100%, tako da ima na vseh področjih 100% realizacije "if value>100 then value=100").

Edini efekt je bil, da ob napredovanjih ni dobila +2PR ampak +1PR.

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl